x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Mitică Dragomir şi-a pus firma la adăpost cu două luni înainte să fie condamnat

Mitică Dragomir şi-a pus firma la adăpost cu două luni înainte să fie condamnat

de Ion Alexandru    |    28 Iun 2016   •   08:19
Mitică Dragomir şi-a pus firma la adăpost cu două luni înainte să fie condamnat
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Cu două luni înainte ca fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, să primească o condamnare de şapte ani de închisoare pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, acesta şi-a pus la adăpost cea mai importantă afacere a familiei. Firma SC Bodu SRL, care deţine deja celebrul spaţiu de organizare de evenimente de la “Crystal Pallace Ballroom”, a fost trecută, în luna aprilie a acestui an, în proprietatea fiului lui Mitică Dragomir, Bogdan Dumitru Dragomir, astfel încât singurele afaceri pe care fostul şef al LPF le mai deţine, în acte, sunt o cotă de 3,08% din compania SC Number One SRL şi părţi sociale la SC Galeriile Dragomir SRL. SC Bodu SRL este o companie care a trecut, pe rând, din proprietatea mezinului Bogdan Dumitru Dragomir în cea a mamei sale, Vica. De la aceasta a trecut pe numele lui Mitică Dragomir pentru ca, în urmă cu două luni, să revină în proprietatea lui Bogdan.

 

La începutul lunii mai a anului 2008, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe preşedintele de atunci al Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir, pe care l-au acuzat de luare de mită. În acelaşi dosar, a mai fost trimis în judecată şi actualul şef al LPF, George-Gino Iorgulescu, la data respectivă preşedinte al FC Naţional şi membru în Consiliul de Administraţie al LPF, pe care l-au acuzat de dare de mită, spălare de bani şi participaţie improprie la fals inteectual. Alături de aceştia doi, anchetatorii l-au trimis în faţa instanţei pe fostul şofer al lui Mitică Dragomir, Florin Bogdan Bădiţă, pentru complicitate la luare de mită, spălare de bani şi participaţie improprie la fals intelectual. Lista celor trimişi, atunci, în judecată se încheie cu fiul lui Mitică Dragomir, Bogdan Dumitru Dragomir, pe care l-au acuzat de spălare de bani şi participaţie la fals intelectual.

Povestea începe în aprilie 2001, când Mitică Dragomir, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, a primit de la George-Gino Iorgulescu un teren în suprafaţă de 351,74 metri pătraţi, amplasat în Bucureşti şi evaluat, la vremea respectivă, la 32.600 de dolari, pentru a accepta, în schimb, achiziţia de către Liga Profesionistă de Fotbal a unui teren, amplasat în aceeaşi zonă, în suprafaţă de 1.497,21 metri pătraţi, dar şi a unei construcţii nefinalizate, în suprafaţă de 280 metri pătraţi, ridicată fără autorizaţie. Procurorii au constatat că Liga a achiziţionat atât terenul, cât şi construcţia în cauză cu încălcarea Statutului instituţiei, la un preţ de 355.000 de dolari, supraevaluat de trei ori faţă de preţurile existente pe piaţa imobiliară la acel moment.

Pentru a ascunde adevărata natură a bunului dat cu titlu de mită inculpatului Dragomir Dumitru, inculpatul Iorgulescu George-Gino a trecut în proprietatea inculpatului Bădiţă Florin-Bogdan (şoferul personal al lui Dragomir Dumitru) suprafaţa de 351,79 mp teren, printr-un contract încheiat la un notariat public. În contractul de vânzare-cumpărare astfel încheiat s-a consemnat în fals că pentru acest imobil s-a achitat suma de 600.000.000 ROL, deşi în realitate aceşti bani nu au fost achitaţi.
În perioada 2001-2004, în baza acestui contract de vânzare-cumpărare, s-au realizat formalităţile de înscriere în Cartea Funciară a imobilelor respective şi de obţinere a autorizaţiei de construcţie pentru ridicarea unei locuinţe. La data de 24 mai 2004, în baza unui alt contract de vânzare cumpărare, încheiat în formă autentică, inculpatul Bădiţă Florin Bogdan, administrator al SC Bodu SRL Bucureşti, cu acceptul inculpatului Dragomir Bogdan-Dumitru, a trecut terenul respectiv în proprietatea acestei firme, contract în care s-a consemnat, în fals, că pentru tranzacţie s-a plătit suma de 900.000.000 ROL. În perioada 2004-2007, inculpatul Bădiţă Florin Bogdan a folosit acest contract pentru a înregistra operaţiunea în contabilitatea firmei şi pentru a realiza formalităţile legale în vederea înscrierii imobilului în Cartea Funciară şi obţinerii autorizaţiei de dezmembrare a construcţiei amplasate pe acest teren. În cauză s-a instituit sechestru asigurător asupra bunului primit cu titlu de mită, în vederea confiscării de către instanţa de judecată, se arată în rechizitoriu. 

 

Parteneriatul ÎCCJ – DNA nu a funcţionat în această speţă

 

Fondul dosarului s-a judecat îa Tribunalul Bucureşti şi a avut nu mai puţin de 21 de termene de judecată. În 23 martie 2011, instanţa a decis să-i achite pe toţi inculpaţii, ridicând, totodată, sechestrul de pe suprafaţa de teren de 351,79 metri pătraţi, teren care se afla deja în proprietatea SC Bodu SRL încă din anul 2004, proprietate certificateă prin încheiere de autentificare notarială. Apelul înaintat de DNA împotriva acestei soluţii, judecat la Curtea de Apel Bucureşti, s-a soluţionat într-un timp fulger. După două termene de judecată, instanţa a decis să respingă apelul DNA ca nefondat. La recurs, judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acţiunea DNA a fost, de asemenea, respinsă ca nefondată.

Acest scurt istoric al poveştii dosarului din 2008 arată că, deşi a fost achitat atunci, Mitică Dragomir încă a avut angoase cu privire la această afacere. Iată cum:

În 2001, când tranzacţiile cu terenurile în cauză se derulau bine mersi, SC Bodu SRL avea un asociat unic în persoana lui Bogdan Dumitru Dragomir, fiul lui Mitică Dragomir. Acesta a decis, atunci, să majoreze capitalul social al companiei de la 200 de lei la 33.900 de lei. Un an mai târziu, administratorul companiei, Cristian Radi Gheorgheosu, a decis să se retragă din calitatea de administrator, funcţie preluată de Bogdan Dragomir, care, cu acest prilej, a decis să adopte noi domenii de activitate ale firmei, respectiv import-export cu ridicata al produselor alimentare, băuturi şi tutun sau cu piese de mobilier pentru hoteluri. În 2004, Dragomir jr. decide să înfiinţeze un punct de lucru al companiei fix la adresa terenului achiziţionat de la Gino Iorgulescu, în strada Grigore Romniceanu nr. 3A, din Sectorul 5, locaţie care avea să fie pusă, trei ani mai târziu, sub sechestru de către DNA. După acest moment, societatea a început să lucreze în stil mare. A căpătat obiecte noi de activitate chiar în anul în care dosarul a fost trimis în judecată, cum ar fi hoteluri şi alte facilităţi de cazare, activităţi ale agenţiilor turistice şi tour-operatorilor sau activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor.

 

Firma, mutată de la fiu la mamă, de la mamă la tată şi returnată fiului

 

La mijlocul lunii august a anului 2010, cu puţin timp înainte ca Tribunalul Bucureşti să pronunţe sentinţa pe fondul dosarului, Bogdan Dumitru Dragomir convoacă o AGA a SC Bodu SRL, prilej cu care îşi cesionează toate părţile sociale deţinute la această societate către singurul membru al familiei care nu era cercetat în dosar, Anume către mama sa, Vica Dragomir. Şi administratorul societăţii, co-inculpatul Florin Bogdan Bădiţă, fost angajat al LPF, este înlocuit cu un anume Florin Vasile Cristian. În 2011, după pronunţarea soluţiei de achitare pe fond, noul asociat unic, Vica Dragomir, extinde domeniul de activitate al societăţii cu noi obiecte de activitate referitoare la cumpărarea şi vânzarea bunurilor imobiliare proprii. Mai mult, mama lui Bogdan decide să mute sediul într-o altă locaţie şi să adauge un alt obiect de activitate, acela al serviciilor anexe pentru transporturi terestre, cu precădere parcări auto.

În octombrie 2012, după ce tot lotul trimis în judecată a fost achitat de Înalta Curte, Vica Dragomir decide să cedeze o parte din acţiuni fiului ei, Bogdan Dumitru Dragomir, iar, în 2013, acesta redevine asociat unic. Câteva luni mai târziu, fiul cedează o parte din acţiuni tatălui Mitică Dragomir, care, la scurt timp, devine noul asociat unic al SC Bodu SRL, poziţie din care decide ca firma să se ocupe exclusiv de promovarea şi dezvoltarea imobiliară. Cu doar două luni înainte de pronunţarea pe fond în ultimul dosar în care fostul preşedinte LPF a fost trimis în judecată, Dumitru Dragomir decide să îl reprimească pe fiul Bogdan ca asociat, iar, în 18 aprilie 2016, Mitică Dragomir a părăsit societatea.

 

IDEE1 in textul ptr textul de mai sus

“Jurnalul Naţional” prezintă schema prin care Dumitru Dragomir a scăpat de această companie înainte cu foarte puţin timp de a fi condamnat.

 

 

 

IDEE2 în textul de mai sus

Societatea a aparţinut fiului lui Dragomir, care a plasat-o mamei sale în timpul procesului. La finalizarea cu achitare a dosarului, fiul a preluat din nou societatea, după care i-a plasat-o tatălui său. Înainte ca tribunalul să îl condamne, fostul şef al LPF i-a revândut firma fiului său.

 

 

 

CASETA 1 dreapta sus cu foto liga profesionista de fotbal

Condamnarea, la două luni de la această mişcare

 

Mişcarea cu acţiunile SC Bodu SRL a avut loc în contextul în care, pe 23 iunie 2016, Tribunalul Bucureşti a decis condamnarea lui Mitică Dragomir la şapte ani de închisoare în dosarul în care, în anul 2014, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani. Aici, Dragomir este acuzat că, în calitate de preşedinte al LPF, i-a determinat pe membrii AGA ai Ligii să încheie un contract de mandat cu SC Capital Properties SRL, în vederea vânzării drepturilor de televizare a sezoanelor competiţionale 2011-2012, 2012-2014 şi 2013-2014, cunoscând că prestaţiile înscrise în contractul de mandat respectiv nu aveau să fie efectuate în fapt. În urma încheierii, în aceste condiţii, a contractului de mandat, în perioada 2011-2013, Dumitru Dragomir a plătit, în mod succesiv, în numele LPF, în contul SC Capital Properties SRL, un comision în sumă totală de 12.102.648 lei, în trei tranşe eşalonate în anii 2011, 2012 şi 2013. Sumele virate către SC Capital Properties SRL au fost transferate pe numele administratorilor Mihai Corbu şi Alexandru Mădălin Preda Arhire, în conturile unor firme-fantomă controlate de Tiberiu Constantin Negoescu şi Cristian Nicolae Păun, de unde au fost retrase în numerar şi restituite cash. Sentinţa de săptămâna trecută nu este definitivă.

 

CASETA 2 dreapta jos plus foto Ioana Băsescu

Corbu, Niş Petrol şi… Ioana Băsescu

 

Afaceristul Mihai Corbu, co-inculpat în dosarul lui Dragomir, a primit, de asemenea, o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave. Acelaşi Corbu este celebrul reprezentant al subsidiarei Gazprom, Niş Petrol, care a legalizat toate contractele de achiziţii ale companiei petroliere la notarul public… Ioana Băsescu. Antena 3 a dezvăluit, acum trei ani, faptul că după stagiul făcut la ruşii de la Lukoil şi periplul prin imobiliare şi fotbal, Corbu s-a întors la prima dragoste: petrolul. A preluat o poziţie-cheie în Niş Petrol, firma prin care Gazprom îşi face intrarea pe piaţa românească şi ale cărei achiziţii de benzinării au fost parafate la biroul notarial al Ioanei Băsescu. Lukoil, firma pentru care a lucrat în trecut, a sponsorizat campania lui Traian Băsescu, iar Niş Petrol, firma în care Corbu a fost administrator, este cea care a băgat sume consistente în contul notariatului fiicei fostului preşedinte.

 

CASETA3 cu foto Mircea Sandu in pagina din stanga, cea cu titlu pe banda rosie

Condamnări şi pentru Mircea Sandu

 

Luna aceasta, Mitică Dragomir şi fostul preşedinte al FRF, Mircea Sandu, au fost condamnaţi, printr-o sentinţă care nu este definitivă, la câte doi ani şi patru luni închisoare, pedepse sporite cu alte opt luni, în dosarul privind dezafilierea FC Fotbal Club U Craiova SA. Instanţa a decis, însă, suspendarea executării pedepselor pe o durată de supraveghere de trei ani şi patru luni, perioadă în care cei doi au fost obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii timp de 100 de zile. În acest dosar, cei doi foşti lideri ai fotbalului sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată, folosirea influenţei în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite şi sustragere de sub sechestru. În dosar au mai fost trimise în judecată atât FRF, cât şi LPF, după ce, în iulie 2011, într-o ședință a Comitetului Executiv al FRF s-a hotărât excluderea provizorie a FC Fotbal Club U Craiova SA, club al cărui patron este Adrian Mititelu, din cauza încălcării grave a statutului federației, fără a se detalia și motiva în ce au constat încălcările și gravitatea lor.

 

CASETA 4 plus facsmil transfer firma

Familia Dragomir are sechestrate case şi terenuri de 2,17 milioane de euro

 

Patru proprietăţi imobiliare ale lui Mitică Dragomir şi ale soţiei acestuia, Vica, au fost puse sub sechestru penal, încă din 2014, pentru o probabilă confiscare în dosarul privind drepturile de televizare în care fostul preşedinte al LPF a primit şapte ani de închisoare. Este vorba despre un teren în sectorul 1, la care se adaugă o clădire de 235,32 metri pătraţi amprentă la sol, 177,32 mp la parter, 140,12 mp la mansardă, precum şi un garaj şi spaţiu de depozitare în suprafaţă de 70,85 mp. Valoarea acestui imobil este de 1.350.800 euro. Tot în sectorul 1, au mai fost instituite sechestre penale pe un alt teren şi construcţie, în suprafaţă de 480,44 mp, în valoare de 460.000 de euro, respectiv pe o casă cu şase camere şi dependinţe, în suprafaţă de 162,5 mp, în valoare de 180.000 de euro. O a patra proprietate sechestrată se află în staţiunea Mamaia, constând într-un apartament în suprafaţă de 176,34 mp, în valoare de 180.000 de euro.

 

 

Casetă 5 fara foto in pagina din dreapta, cu titlu pe bandă rosie, va fi un pic mai mică

 

Istoria încâlcită a acestei afaceri

 

SC Bodu SRL a fost implicată într-un dosar de corupţie instrumentat şi trimis în judecată de către DNA în anul 2008, în care Dragomir (tatăl şi fiul), împreună cu actualul şef al LPF, Gino Iorgulescu, dar şi cu şoferul lui Dumitru Dragomir au fost acuzaţi de infracţiuni de luare de mită şi spălare de bani. Dosarul în care este implicat numele societăţii Bodo SRL, privind achiziţia unor terenuri de către LPF, a fost soluţionat, pe fond, în 21 de termene de judecată. Curtea de Apel şi Înalta Curte au avut nevoie doar de două termene pentru a-i achita pe Dragomir & company.

 

 

×
Subiecte în articol: mitica dragomir