Acum, forma absorbantă, Strabag, a preluat, prin ordin al președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, și licența de exploatare în cauză. Anul trecut, aceeași companie, care are legături cu oligarhul Deripaska, a intrat într-un contract de lucrări al Ministerului Apărări Națională, care vizează nici mai mult, nici mai puțin decât refacerea infrastructurii Bazei aeriene NATO de la Mihail Kogălniceanu.
La data de 8 decembrie 2021, președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Daniel Grigoroiu Norocel, emitea un Ordin, cu numărul 232, prin care a fost aprobat transferul drepturilor și obligațiilor stabilite prin Licența de concesiune pentru exploatarea nisipului și pietrișului din perimetrul Jena Est, județul Timiș, concesiune aprobată prin hotărâre de Guvern încă din anul 2004.
Conform documentului citat, s-a luat în calcul un raport al Direcției Generale de Gestionare, Evaluare și Concesionare a resurselor/rezervelor minerale, Integrare Europeană din 26 noiembrie 2021.
Astfel, a fost aprobat „transferul drepturilor dobândite și al obligațiilor asumate potrivit Licenței de concesiune pentru exploatarea nisipului și a pietrișului cu nr. 2823.2001, în perimetrul Jena Est, județul Timiș, aprobată prin HG 200/2004, ca urmare a procesului de fuziune prin absorbție dintre STRABAG SRL, în calitate de societate absorbantă, și SC Drumco SA, în calitate de societate absorbită”.
Filiera austriacă
Conform documentului citat, Ordinul în cauză intra în vigoare odată cu publicarea lui în Monitorul Oficial al României, lucru care s-a făcut în data de 20 ianuarie 2022.
Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC STRABAG SRL, compania care a preluat licența de exploatarea de la Jena Est, județul Timiș, este deținută de două companii austriece, ambele cu sediul în A-9800 Spittal on de Dau, Ortenburgerstrrasse 27. Este vorba despre BAU Holding Beteiligungs GMbH și despre Strabag BRVZ GMbH.
În ceea ce privește BAU Holding Beteiligungs GMbH, aceasta este deținută și este parte a grupului Strabag S.E. Austria. La rândul său, Strabag S.E. Austria este controlată, în proporție de 28,3 la sută, de familia Haselsteiner, Raiffeisen și Uniqa Group dețin împreună un pachet de 29,5% din acțiuni, iar restul de 27,8 procente sunt ale MKAO Rasperia Trading Limited, entitate controlată de oligarhul rus Oleg Vladimirovici Deripaska. Nu direct pe persoană fizică, ci prin intermediul Melistantis Limited, administrată de Bradmion Holdings LTD.
Fuziunea prin absorbție
SC Drumo SA, compania care avea în concesiune perimetrul carierei de nisip și pietriș din Jena Est, județul Timiș, este o societate înființată încă din anul 1991, iar în vara anului trecut, a dispărut, ca urmare unui proces de fuziune prin absorbție aprobat și consumat.
Anterior fuziunii prin absorbție, acționarii SC Drumo SA erau BAU Holdings Beteligungs GMbH, cu 99,6077%, și SC STRABAG SRL, cu 0,3921%. Aceasta din urmă este și entitatea care a absorbit Drumo SA, înghițind și acțiunile acționarului majoritar austriac.
Cariera va deveni iaz piscicol
Conform unui document remis de Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, din anul 2018, perimetrul de exploatare Jena Est este situat la aproximativ 1 km nord-est de localitatea Jena, pe malul stâng al râului Timiş, în terasa majoră a acestuia.
Beneficiarul (Drumo SA) deținea o suprafață totală de 11,65 de hectare, din care în perioada anterioară s-au exploatat 3,87 de hectare. Lucrările de exploatare s-au executat atât în zona de albie minoră a râului Timiş din cadrul zăcământului, cât şi în zona de terasă a acestuia.
În partea nordică a zăcământului, exploatarea s-a realizat în albia minoră a râului Timiș, în baza aportului de material depus de râul Timiș, sub formă de plajă. Potrivit aceluiași document, la finalizarea excavării, întreg perimetrul urma să fie amenajat ca iaz piscicol, pe suprafață totală de 49.896 de metri pătrați.
În vizorul SUA, Oleg Deripaska cere încetarea războiului din Ucraina
Miliardarul rus Oleg Vladimirovici Deripaska, cel care controlează 27,8 la sută din grupul Strabag S.E., holdingul care deține și aceste afaceri din România, este născut în 2 ianuarie 1968, în Uniunea Sovietică, are dublă cetățenie – rusă și cipriotă – și este președintele Consiliului de supervizori al companiei Bazovîi Element, al En + Group și al RUSAL – cea mai mare companie din lume care activează în industria aluminiului.
În 2008, averea oligarhului rus Oleg Deripaska era estimată de către Forbes la circa 28 de miliarde de dolari. Această avere s-ar fi diminuat în anii care au urmat, ajungând sub zece miliarde de dolari, potrivit site-urilor de specialitate. Miliardarul locuiește, în prezent, la Moscova.
Paradisul fiscal rusesc
Interesant este că Oleg Vladimirovici Deripaska, considerat un apropiat al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, s-a aflat în vizorul autorităților americane. Spre exemplu, în anul 2018, Trezoreria Statelor Unite ale Americii l-a sancționat pe oligarh, acuzat că spală bani în numele președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Deripaska ar fi reușit să ocolească sancțiunile impuse, prin mutarea sediului legal al companiei de aluminiu RUSAL, în regim de administrare specială, în insula Okhiabrisks, unul din cele două paradisuri fiscale înființate de administrația de la Kremlin.
Numele lui Oleg Deripaska a fost vehiculat și în scandalul privind influențarea alegerilor prezidențiale din SUA, din cursul anului 2016.
Mesajul transmis pe Telegram
Oleg Deripaska este unul dintre oligarhii ruși care, în ultimele zile, s-au distanțat de planurile Moscovei vizavi de Ucraina, solicitând ca războiul să se încheie cât mai repede și ca părțile să găsească puncte concrete de negociere pentru încetarea ostilităților.
Într-o postare pe rețeaua de socializare Telegram, miliardarul moscovit a îndemnat la începerea negocierilor de pace cât mai repede posibil. „Pacea este foarte importantă”, nota miliardarul.