x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Operațiunea „noi centrăm, noi dăm cu capul”. Cum și-a pregătit Cristian Ghinea terenul pentru a acorda consultanță în implementarea PNRR

Operațiunea „noi centrăm, noi dăm cu capul”. Cum și-a pregătit Cristian Ghinea terenul pentru a acorda consultanță în implementarea PNRR

de Ion Alexandru    |    30 Dec 2021   •   07:15
Operațiunea „noi centrăm, noi dăm cu capul”. Cum și-a pregătit Cristian Ghinea terenul pentru a acorda consultanță în implementarea PNRR

Trei mișcări interesante făcute de fostul ministru USR-ist al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, proaspăt asociat cu europarlamentarii Dragoș Pîslaru și Vlad Botoș într-un proiect prin care va „monitoriza”, pe banii Parlamentului European, Planul Național de Redresare și Reziliență. PNRR, „lucrat” de Ghinea în calitate de ministru. Ultimul act este demisia din funcția de vicepreședinte al USR, însă anterior, la mijlocul lunii trecute, a decis să își înlocuiască partenera de viață din funcția de administrator al companiei de consultanță pe care fostul ministru o patronează, iar, la începutul lunii decembrie, a înființat un nou ONG, denumit Asociația „O țară ca Afară”, înscrisă în Registrul Persoanelor Juridice aflat la grefa Judecătoriei Sectorului 1 din București. 

Potrivit unui document remis de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), la data de 16 noiembrie 2021, Cristian Ghinea, fost ministru USR al Fondurilor Europene, a decis, în calitate de asociat unic al unei companii de consultanță pe nume SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL, să înlocuiască administratorul acestei entități cu el însuși. Astfel, Oana Maria Ganea a fost înlocuită din calitatea de administrator cu Cristian Ghinea, acesta din urmă preluând un mandat pentru o perioadă de 49 de ani, potrivit documentului citat. Oana Maria Ganea, administratorul înlocuit, este, potrivit unor surse, partenera de viață a fostului ministru de la USR, care figurează în declarațiile de avere ale acestuia în calitate de coproprietar al unui apartament cu suprafața de 89,1 metri pătrați, situat în București, achiziționat, prin contract de vânzare-cumpărare, în anul 2015.

 

Proaspăt administrator de companie privată 

 

Firma la care Cristian Ghinea s-a autoimpus administrator pentru o jumătate de secol a fost înființată de acesta în 21 ianuarie 2005, sub numele de SC Smart Policies SRL, cu domeniu de activitate juridică, contabilitate, revizie fiscală, contabilă, consultanță în domeniul fiscal, asistență de studii de piață și de sondaj și consultanță pentru afaceri și management. În 14 ianuarie 2010, Cristian Ghinea a decis să suspende activitatea acestei firme, pentru ca, în aprilie 2012, să solicite Tribunalului București reluarea activității. Ulterior, în 7 februarie 2014, Ghinea schimbă denumirea companiei, din SC Smart Policies SRL, în SC CRPE Research & Consulting SRL. CRPE este acronimul unui ONG – Centrul Român de Politici Europene, care se ocupă cu „afirmarea unui rol mai pregnant al României în Europa și promovarea cetățeniei europene prin furnizarea de expertiză de politici publice” și care are, conform propriei pagini de internet, drept finanțatori, printre alții, Uniunea Europeană, Comisia Europeană, Fundația Soros România, Open Society Institute (tot Soros), Raiffeisen Bank și ambasadele Marii Britanii, Finlandei și Olandei în România și Republica Moldova. În echipa acestui ONG figurează, ca sociolog, Oana Ganea.

La data de 15 octombrie 2021, cu cinci zile înainte ca Dacian Cioloș să repurteze cel mai usturător eșec la votul pentru instalarea guvernului USR, unde ministru al Fondurilor Europene trebuia să fie Cristian Ghinea, acesta din urmă, în calitate de patron al SC CRPE Research & Consulting SRL, decide să schimbe, din nou, numele firmei, în SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL.

 

 

Asociație înregistrată pe 2 noiembrie

 

Chiar în timp ce se pregătea să se instaleze administrator la această firmă de consultanță, Cristian Ghinea depunea, la data de 2 noiembrie 2021, la Judecătoria Sectorului 1 din București, actele pentru acordarea personalității juridice a unui nou ONG. Este vorba despre Asociația „O Țară ca Afară”, care are sediul social la aceeași adresă cu societatea Thinking Ahead Research and Consultancy SRL.

La data de 3 decembrie, Secția Civilă a Judecătoriei Sectorului 1 admite cererea și acordă Asociației „O Țară ca Afară” personalitate juridică, dispunând, totodată, înscrierea acestui ONG în Registrul Persoanelor Juridice aflat la grefa instanței. 

 

Pasul al treilea, demisia de la șefia partidului

 

Pasul al treilea pe care Cristian Ghinea îl face, la data de 22 decembrie, este să-și anunțe colegii din USR că demisionează din funcția de vicepreședinte al partidului. Într-un mesaj intern, acesta explică faptul că urmează să lanseze două proiecte împreună cu europarlamentarii Vlad Botoș și Dragoș Pîslaru, cu fonduri din bugetul Parlamentului European, iar statutul intern al USR interzice astfel de inițiative membrilor Biroului Național al partidului.

„Prin proiectele lansate pentru monitorizarea PNRR vom acorda consultanță administrațiilor locale: «asistență pentru primari/consilieri privind ce trebuie să facă pentru a beneficia de fonduri»”, precizează Ghinea, care subliniază că demisia sa va fi operabilă din data de 1 ianuarie 2022, când va fi lansată platforma de monitorizare a PNRR și apoi imediat „publicații și activități de asistență pentru primari/consilieri privind ce trebuie să facă pentru a beneficia de fonduri”.

 

 

Senatorul Radu Oprea: „Este inadmisibil ca cel care a strecurat o mulțime de șarade în PNRR să vândă rezolvarea lor drept valoare adăugată”

 

Operațiunea este sintetizată de senatorul PSD Ștefan Radu Oprea, într-o postare pe o rețea de socializare, în care exclamă: „USR-iștilor, ce vă mai place consultanța!”. Acesta scrie că „multă lume se întreba cum de a lăsat Cristian Ghinea un post de europarlamentar pentru a deveni ministru la investiții și fonduri europene. Cristian Ghinea ne povestea că a făcut acest sacrificiu pentru interesele României, că doar un om cu capacitatea lui de relaționare la Bruxelles poate finaliza PNRR-ul (Planul Național de Redresare și Reziliență) cu gândul doar la beneficiile românilor.  Și am aflat, fără a fi o surpriză, ci doar o certificare a celor pe care le spuneam mai demult, că domnul Ghinea se crede cel mai român dintre români. Adică beneficiile (profitul) din PNRR trebuie să ajungă la el. A declarat că renunță la toate funcțiile politice pentru a-și face o firmă de consultanță prin care să ajute și să monitorizeze implementarea PNRR. Acum avem explicația sumelor uriașe prevăzute în PNRR pentru consultanță. Da, Cristian Ghinea se «gândește» la români. El a înțeles că indicatorii principali care se referă la bunăstare sunt o medie. De aceea, pentru a «ajuta» poporul român el își dorește să se îmbogățească cât mai mult, ridicând astfel media. Doar că se va îmbogăți luând din banii celor mulți. În mod firesc ar trebui ca o astfel de activitate să fie nepermisă, cel puțin pentru o perioadă de timp (modelul Comisiei Europene), pentru că este inadmisibil ca cel care a strecurat o mulțime de șarade în PNRR să vândă rezolvarea lor drept valoare adăugată”. 

 

 

Asociatul Dragoș Pîslaru, fost patron de firmă care oferă consultanță instituțiilor statului, pe fonduri europene

 

Un alt aspect interesant al acestor mișcări are legătură cu asociații lui Cristian Ghinea din proiectele de monitorizare a PNRR. Așa cum însuși Ghinea preciza, în anunțul făcut cu ocazia demisiei din conducerea USR, partenerii săi sunt eurodeputații USR Dragoș Pîslaru și Vlad Botoș. Primul este fostul ministru al Muncii, din timpul Guvernului Cioloș și, în luna iulie a anului trecut, în calitatea sa de membru al grupului Renew Europe, a fost numit coraportor al Parlamentului European pe Facilitatea de Redresare și Reziliență, care se ridică la o anvelopă bugetară de 560 de miliarde de euro din Planul de Relansare de 750 de miliarde de euro intitulat #NextGenerationEU pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziție statelor membre pentru a face reforme și investiții.

Cu alte cuvinte, coraportorul Facilității de Redresare și Reziliență din Parlamentul European și ex-ministrul român care a lucrat la elaborarea PNRR lucrează, acum, ca persoane fizice, pentru monitorizarea, asistența tehnică și consultanța modului în care se implementează proiectele PNRR în România. Pe banii Parlamentului European, așa cum menționează Cristian Ghinea. 

 

Contracte cu PSD

 

Dincolo de această chestiune, Dragoș Pîslaru a activat, ca om de afaceri, exact în consultanță cu fonduri europene pentru primării și consilii județene, în România, în special pe vremea guvernelor PSD. „Jurnalul” a dezvăluit, în anii trecuți, faptul că societatea controlată, până de curând, de Dragoș Pîslaru a fost abonată, ani de zile, la contractele cu statul, mai ales în perioada în care la guvernare se afla Partidul Social Democrat. Astfel, în data de 5 iulie 2018, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a atribuit companiei GEA Strategy & Consulting SA un contract în valoare de 2.382.165,7 lei cu TVA inclusă. GEA Strategy & Consulting SA a fost selectată, fără licitaţie, prin procedură simplificată, să realizeze pentru Consiliul Judeţean Brăila o documentaţie cu caracter director ce are drept scop transpunerea spaţială a programului de dezvoltare economică, socială, culturală şi instituţională a teritoriului, plan elaborat de autorităţile judeţene pentru teritoriul pe care îl gestionează. Contractul a fost încheiat în data de 20 iunie 2018 şi are valoarea de 246.211 lei cu TVA. În 28 iunie 2016 tot Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a atribuit companiei lui Dragoş Pîslaru un contract în valoare de 424.116 lei cu TVA, pentru elaborarea unui studiu privind zonele funcţionale, activitate aferentă organizării celei de-a XVII-a sesiuni CEMAT. Iar la 3 august 2017, Ministerul Fondurilor Europene a încheiat un acord-cadru, în valoare de 27.723.935 de lei cu TVA inclusă, pentru achiziţia de servicii aferente contribuirii la asigurarea sprijinului necesar Autorităţii de Management OI POCU, prin punerea la dispoziţie a resurselor umane care să îndeplinească rolul de evaluator extern în cadrul Comitetelor de evaluare şi în cadrul Comitetelor de soluţionare a contestaţiilor pentru proiectele finanţate prin Programul Operaţional Capital Uman. Una dintre companiile care au fost selectate, cu acest prilej, este aceeaşi SC GEA Strategy & Consulting SA. Însă cele mai spectaculoase contracte ale firmei controlate de Dragoș Pîslaru sunt cele încheiate cu Consiliul Județean Teleorman (contract din 2010), când instituția era condusă de nimeni altul decât Liviu Dragnea, în valoare de 153.510 lei cu TVA, dar și parteneriatul încheiat, în anul 2009, cu Primăria Slatina, condusă, la vremea respectivă, de nimeni altul decât Darius Vîlcov, pentru realizarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a municipiului.

 

Contracte și cu „dreapta”

 

Firma GEA Strategy & Consulting SA a fost înființată, în decembrie 2006, de Daniel Dăianu, Florin Vasile Cîțu (fostul premier al României), Liviu Voinea (BNR) și Dragoș Pîslaru. Florin Cîțu a părăsit structura acționariatului SC GEA Strategy & Consulting SA în 24 iunie 2010, cesionându-și părțile sociale către o concitadină de-a sa, de la Râmnicu Vâlcea, pe nume Laura Darie. Până în 27 noiembrie 2015, societatea era administrată de însuși Dragoș Pîslaru, acesta din urmă renunțând la mandat, odată cu numirea sa, în primă fază, la Cancelaria premierului Dacian Cioloș și, ulterior, în funcția de ministru al Muncii. În timpul ministeriatului, Pîslaru a renunțat, temporar, la acțiunile companiei, după care a revenit, cu un procent de 0,5%, așa cum reiese dintr-o notă înregistrată la Registrul Comerțului, în data de 28 martie 2017. Ulterior, compania a fost preluată de grupul eston Civitta International OU, care a schimbat denumire societății în SC Civitta Strategy & Consulting SA.

Sub această denumire, compania în cauză a derulat contracte pe fonduri europene inclusiv cu Ministerul Fondurilor Europene, în timpul Guvernului Orban, sau cu Ministerul Dezvoltării (în timpul Guvernului Cîțu) și cu Ministerul Justiției (condus, la acel moment, de Stelian Ion, de la USR).

×
Subiecte în articol: Cristian Ghinea