x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cine sunt oamenii de la temelia „partidului lui Geoană”: Planul politic al Partidului D.R.E.P.T. a început cu stângul

Cine sunt oamenii de la temelia „partidului lui Geoană”: Planul politic al Partidului D.R.E.P.T. a început cu stângul

de Ion Alexandru    |    04 Sep 2024   •   08:00
Cine sunt oamenii de la temelia „partidului lui Geoană”: Planul politic al Partidului D.R.E.P.T. a început cu stângul

Cererea celor zece deputați traseiști de constituire a unui nou grup parlamentar al partidului D.R.E.P.T. a fost blocată de către conducerea Camerei Deputaților, pe motiv că a fost depusă prea târziu. Formațiunea, înființată în luna decembrie a anului trecut, reluată în aprilie, de către trei ex-membri USR de la Sectorul 6, l-a susținut, la alegerile locale din 9 iunie 2024, pe Nicușor Dan, pentru obținerea unui al doilea mandat de primar general al Capitalei. Partidul susține că dorește să fie o platformă care să sprijine candidații independenți, iar la alegerile prezidențiale din această toamnă ia în calcul să-i sprijine candidatura lui Mircea Geoană.  

Conducerea Camerei Deputaților a blocat, ieri, înființarea unui nou grup parlamentar, din membrii plecați sau chiar dați afară din partidele care au fost alese în Parlament, la scrutinul din 2020, și care, după mai multe „trasee” politice eșuate, au decis, brusc, să se unească, pe 2 septembrie 2024, cu două luni înaintea alegerilor prezidențiale, într-o nouă formațiune. Este vorba despre zece deputați care au transmis, luni, 2 septembrie, Secretariatului General al Camerei Deputaților, o notificare potrivit căreia „subsemnații, confirmăm prin prezenta adresă apartenența noastră la Partidul  Dreptate și Respect în Europa Pentru Toți (cu denumirea D.R.E.P.T.), cu sediul în municipiul București, Sectorul 5, (…) înființat conform Sentinței Civile nr. 98P/ 11 decembrie 2023, emisă de Tribunalul București în dosarul nr. 30863/3/2023 și înscris la poziția nr. 322 în Registrul Partidelor Politice”.

Semnatarii acestei adrese mai arată că „prezenta informare a fost înaintată în considerarea dispozițiilor articolului 118 indice 1, alineat 1 din cuprinsul Legii nr. 208/2005, în scopul comunicării către Autoritatea Electorală Permanentă și către Biroul Electoral Central”.

Ei bine, este vorba despre Legea pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, care, la articolul indicat în adresa citată mai sus, reglementează faptul că „prin partide politice parlamentare se înțelege partidele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care, la ultimele alegeri pentru Senat și pentru Camera Deputaților, au întrunit, individual sau într-o alianță, pragul electoral și au obținut mandate de deputat sau de senator sau care nu au participat la ultimele alegeri parlamentare, dar care la data declanșării calendarului electoral pentru alegerile parlamentare au ca membri 7 senatori sau 10 deputați”.

 

Acțiunea, blocată la nivel parlamentar

În acest sens, este devoalată miza pentru care zece deputați și-au anunțat apartenența la partidul D.R.E.P.T., și anume de a putea avea reprezentanți în Biroul Electoral Central și în birourile electorale de circumscripție, cel puțin pentru alegerile parlamentare din data de 1 decembrie 2024. Este, de asemenea, previzibilă intenția ca, odată constituit ca partid parlamentar, în condițiile articolului de lege arătat mai sus, formațiunea în cauză să încerce să își impună reprezentanți în BEC și la alegerile prezidențiale.

Conducerea Camerei Deputaților a decis să blocheze, însă, acțiunea de înființare a unui nou grup parlamentar, considerând că cererea celor zece deputați semnatari a fost depusă prea târziu și nu a mai putut fi citită în Plen, în prima ședință a acestei sesiuni parlamentare.

Unul dintre parlamentarii proaspăt afiliați la Partidul D.R.E.P.T., Ion Marian Lazăr, a reacționat, arătând că dovada apariției acestui partid parlamentar a fost depusă încă de luni, de la ora 14.00.

Surse politice afirmă că noul partid va deveni, practic, platforma politică pentru campania prezidențială a lui Mircea Geoană, autoproclamat candidat independent la alegerile pentru Palatul Cotroceni. Iar încercarea înființării grupului parlamentar reprezintă doar un prim pas. Al doilea pas urmează să se consume pe data de 10 septembrie, după ce, ieri, Geoană a demisionat oficial din funcția de secretar general adjunct al NATO, când își va lansa, de facto, candidatura.

 

Șefii formațiunii, aleși locali de la Sectorul 6, pe listele USR

Cum a apărut acest partid, cine îl reprezintă și cine îl conduce? Conform Sentinței Civile nr. 98P din 11 decembrie 2023 a Secției a IV-a Civilă a Tribunalului București, cererea de înregistrare a partidului „Dreptate și Respect în Europa Pentru Toți” și denumirea „D.R.E.P.T.” a fost depusă de un anume Iulian Nămoloșani, om de afaceri din Bacău, în vârstă de 66 de ani.

Apoi, la data de 24 aprilie 2024, a avut loc primul congres al proaspetei formațiuni, când a fost modificat statutul partidului și a fost aleasă o nouă conducere. Conform deciziei adoptate, Biroul Permanent este compus din trei membru, dintre care un președinte și doi vicepreședinți.

În documentele valabile, președintele partidului D.R.E.P.T. se numește Alexandru Valentin Gădiuță, iar vicepreședinții se numesc Marius Ionel Ungureanu și Gicu Zainea.

Alexandru Valentin Gădiuță este viceprimarul în funcție al Primăriei Sectorului 6 din București, ales în Consiliul Local al Sectorului 6, la alegerile locale din septembrie 2020, pe listele USR. În luna noiembrie a anului trecut, adică cu o lună înainte ca partidul D.R.E.P.T. să fie înregistrat la Tribunalul București, Gădiuță a fost exclus din USR Sectorul 6, fiind acuzat chiar de către colegii să de filială că a facilitat angajarea unor colegi de partid cu care avea o relație apropiată în diverse instituții din subordinea Primăriei Sectorului 6. Mai mult, una dintre aceste instituții ar fi încheiat contracte cu firma unui alt membru al USR Sectorul 6. O altă acuzație este că Alexandru Valentin Gădiuță ar fi primit dar de nuntă de peste 85.000 de euro, „lucru care este nepotrivit pentru o persoană care ocupă o funcție publică, făcând nunta la trei ani diferență de la cununia civilă”.

Actualul președinte al Partidului D.R.E.P.T. neagă aceste acuzații pe care foștii săi colegi de la USR i le-au adus și i-a amenințat pe Vlad Voiculescu, președintele USR București, și pe Alin Stoia, președintele USR Sector 6, cu acțiuni în instanță și cu plângeri penale.

Vicepreședinții D.R.E.P.T. Marius Ionel Ungureanu și Gicu Zainea sunt, de asemenea, consilieri locali în cadrul Consiliului Local al Sectorului 6, aleși, în septembrie 2020, pe listele USR.

 

Susține independenții. A început cu Nicușor Dan, la Primăria Capitalei

Un detaliu interesant reiese din CV-ul public al liderului acestei noi forma]iuni politice. Anume, acela că, în perioada 2010-2015, Alexandru Valentin Gădiuță a activat ca voluntar în cadrul celebrei Asociații „Salvați Bucureștiul”, ONG-ul înființat și condus de actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan. La fel de relevant este faptul că Gădiuță a fost, în mandatul 2016 – 2020, consilier general în Consiliul General al Municipiului București, ales, și atunci, tot pe listele Uniunii Salvați România.

Formațiunea D.R.E.P.T. se autodefineste ca o platformă pentru sprijinirea candidaților independenți care participă la alegerile electorale, iar primul pe care acest partid l-a susținut a fost chiar Nicușor Dan, la alegerile locale pentru Primăria Capitalei, din data de 9 iunie 2024. 

Această informație rezultă din mai multe postări de pe contul de socializare al partidului, dintre care una este mai mult decât relevantă, fiind publicată în 25 aprilie 2024. Este vorba despre o fotografie în care apare Nicușor Dan, alături de Alexandru Valentin Gădiuță și de mai mulți membri care poartă însemnele partidului D.R.E.P.T., însoțită de următorul text: „Nicușor Dan, cu un pas mai aproape de Primăria Capitalei! Am fost astăzi împreună cu colegii din echipa partidului D.R.E.P.T. la Biroul Electoral Municipal la depunerea candidaturii lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei. Nicușor Dan este cea mai bună variantă pentru București. Știm toți cine sunt Piedone, Firea sau Burduja”.

 

Geoană are nevoie să strângă 200.000 de semnături

Aceleași surse politice citate mai sus lasă de înțeles că acest partid va participa și la alegerile parlamentare din acest an și că îl vas susține pe fostul europarlamentar USR Vlad Gheorghe, care nu a reușit să acceadă, în 9 iunie 2-24, pentru un nou mandat în Parlamentul European. De altfel, Vlad Gheorghe este prezentat ca lider informal al acestui partid.

De asemenea, este foarte probabil ca partidul D.R.E.P.T. să îl ajute logistic pe independentul Mircea Geoană în cursa pentru Palatul Cotroceni, inclusiv cu strângerea celor 200.000 de semnături pentru depunerea candidaturii.

De altfel, neoficial, Mircea Geoană este deja lansat în cursa prezidențială, întrucât și-a înregistrat la OSIM marca și sloganul „Mircea Geoană 2024 Președinte”.

Secretarul general adjunct al NATO a declarat, în mai multe rânduri, că, în opinia sa, în România, anul electoral 2024 este anul independen]ilor.

 

Noua formațiune a adunat de peste tot: de la USR, PNL, AUR și UDMR

Cei zece parlamentari care alcătuiesc pseudo-grupul parlamentar al Partidului D.R.E.P.T. sunt, în majoritate, traseiști. Astfel:

  • Apjok Norbert a candidat în 2020 pe listele UDMR și a fost ales deputat de Maramureș, El a fost membru UDMR până în februarie 2020, după care a candidat fără adeziune din partea acestei formațiuni,. În februarie 2021, a demisionat din grupul parlamentar al UDMR din Camera Deputaților. Apjok Norbert se află la al doilea mandat de parlamentar. Anterior, a fost consilier local  al comunei Coltău.

  • Florică Ică Calotă a fost ales în Parlamentul României, în 2020, pe listele PNL ca deputat de Teleorman. În noiembrie 2023, el a demisionat din PNL și s-a înscris în AUR de unde a demisionat în mai 2024. Se află la al treilea mandat de parlamentar. 

  • Daniel Livoi Toda  a fost ales pe listele USR-PLUS, în 2020, ca deputat de Timiș. Și-a dat demisia din USR în iulie 2022. Se altă la primul mandat de parlamentar.

  • Gheorghe Pecingină - a fost ales în 2020 pe listele PNL, ca deputat de Gorj. A demisionat din PNL în octombrie 2023.

  • Liviu Ioan Balint a fost ales deputat de Dâmbovița pe listele PNL și a rămas în acest partid până la începutul acestei săptămâni.

  • Daniel Florea a fost ales deputat de București pe listele PSD, în 2020. A fost exclus din grupul PSD în aprilie 2022. În noiembrie 2023, s-a înscris în AUR, de unde a plecat în septembrie 2024. Florea a mai fost deputat în mandatul 2012 – 2016, după care, între 2016 și 2020, a fost primarul Sectorului 5.

  • Radu Tudor Ciornei a fot ales pe listele USR și a fost membru al acestei formațiuni politice până săptămâna aceasta.

  • Daniel Florin  Gheba – a fost ales, în 2020, pe listele USR, ca deputat de Dolj. A plecat din USR în februarie 2023, iar în mai 2023 s-a înscris în AUR, de unde a plecat zilele trecute.

  • Ion Marian Lazăr – ales deputat pe listele USR, la Vâlcea.

  • Paul Cristian Ichim a fost ales parlamentar pe listele USR de Bacău. A plecat din partid în iunie 2022.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×