x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Poliția Capitalei își dezinfectează clădirile cu ajutorul unei firme abonate la contracte cu entități conduse de PNL

Poliția Capitalei își dezinfectează clădirile cu ajutorul unei firme abonate la contracte cu entități conduse de PNL

de Ion Alexandru    |    14 Iun 2022   •   07:15
Poliția Capitalei își dezinfectează clădirile cu ajutorul unei firme abonate la contracte cu entități conduse de PNL

O companie de curățenie din Ploiești, abonată la contractele unor instituții publice controlate de „vedete” PNL, cum ar fi Emil Boc, de la Cluj-Napoca, sau Florin Cîțu, pe vremea când conducea Finanțele României, a fost selectată, la sfârșitul lunii mai, de către Poliția Capitalei, pentru a presta, pentru viitorii patru ani, servicii de dezinfecție, dezinsecție și deratizare la clădirile pe care le administrează această instituție.

 Compania în cauză a derulat, anul trecut, un contract inclusiv cu Primăria Brașov, condusă de USR-istul Allen Coliban, contractul făcând obiectul unui litigiu la CNSC. Aici, firma în cauză a fost reprezentată de Casa de avocatură a deputatei PNL Cristina Trăilă.

În martie 2021, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București scotea la licitație un  acord cadru în vederea contractării de servicii de dezinfecție, dezinsecție și deratizare la toate clădirile pe care le administrează Poliția Capitalei. Durata acestui acord cadru este de patru ani, iar cantitățile estimate sunt impresionante. Dezinsecția vizează suprafețe totale, pentru patru ani, cuprinse între 812.144,72 și 1.644.289,44 metri pătrați, dezinfecția vizează un volum total cuprins între 6.196.680 și 9.286.020 metri cubi, iar deratizarea vizează o suprafață totală cuprinsă între 260.748 și 391.122 de metri pătrați, conform documentației de atribuire.

Prețul maxim estimat, pentru toată această perioadă de patru ani, era de 4.567.684,58 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire stabilit a fost cel mai bun raport calitate-preț, din care prețul a cântărit 80 la sută, iar componenta tehnică - timpul de prestare a serviciilor – a cântărit 20 la sută. 

De la 4,5 milioane, la 1,5 milioane

La licitația deschisă organizată s-au înscris patru companii, dintre care o ofertă a fost declarată inacceptabilă, iar o alta a fost retrasă. După mai bine de un an de la scoaterea la „mezat” a acestui contract, Poliția Capitalei a desemnat drept câștigătoare, în data de 30 mai 2022, oferta depusă de către compania ploieșteană SC Corsal Impex SRL, pentru suma de 1.467.306,69 de lei fără TVA, respectiv de 1.746.097 de lei cu TVA inclusă. 

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Coral Impex SRL Ploiești este controlată de omul de afaceri prahovean Alexandru Badea, în calitate de unic asociat, care deține și funcția de administrator. În 2015, compania respectivă a fost inclusă de DNA Cluj în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean, liberalul Horea Uioreanu.

Serviciile, prestate lunar, la trei și la șase luni

Conform caietului de sarcini care a stat la baza încheierii acestui acord cadru, Poliția Capitalei are în administrare 37 de imobile și 11 centre de reținere și arestare preventivă. Serviciile uzuale pe care trebuie să le presteze SC Coral Impex SRL se referă la dezinsecție o dată la trei luni, dezinfecție o dată pe lună și deratizare o dată la șase luni pentru clădirile în care funcționează toate cele 26 de secții de poliție din București, la care se adaugă sediile Poliției Capitalei, Brigada de Poliție Rutieră, Serviciul Furturi Auto, SIAS, Serviciul de Reținere și Arestare Preventivă, Secția Regională de Poliție Transporturi, Dispeceratul 112, Brigada Poliției Transport Public și Serviciul Poliție Canină. 

De asemenea, ori de câte ori autoritatea contractantă consideră necesar, la cerere se pot presta suplimentar servicii similare la opt secții de poliție, la Serviciul Independent de Reținere și Arestare preventivă sau la Secția Regională de Poliție Transporturi.

Afaceri la Cluj, controlate de Curtea de Conturi. La Brașov, firma a fost asistată de Casa de avocatură a Cristinei Trăilă

„Jurnalul” a descoperit că, anul trecut, SC Coral Impex SRL, firma contractată de Poliția Capitalei, a fost asistată, într-un litigiu la CNSC în legătură cu un contract scos la mezat de către Primăria Municipiului Brașov, de către  Casa de avocatură Cristina Trăilă. Casă de avocatură deținută de deputatul PNL Cristina Trăilă.

Faptul că SC Coral Impex SRL este client al Casei de avocatură deținute de deputatul PNL Cristina Trăilă reprezintă o coincidență interesantă. Asta, în condițiile în care, nu mai devreme de 27 iulie 2021, Ministerul Finanțelor Publice, la conducerea căruia se afla, interimar, însuși premierul Florin Cîțu, a încheiat un contract de 700.000 de lei cu TVA cu un grup de patru firme, din care face parte și SC Coral Impex SRL.  Obiectul contractului îl vizează dezinfecția în spațiile în care și-au desfășurat activitatea angajații confirmați cu noul coronavirus SARS-CoV-2, în vederea limitării răspândirii infecției în rândul altor angajați.

O altă coincidență a acestor legături contractuale constă în faptul că SC Coral Impex SRL este abonată la achizițiile publice făcute de Primăria Cluj-Napoca, la conducerea căreia se află Emil Boc. În 2018, un raport de audit al Curții de Conturi, care făcea referire la finanțele publice pe anul 2016, scotea la lumină prejudicii de zeci de milioane de lei la Primăria Cluj-Napoca. Instituția a fost amendată pentru faptul că a efectuat plăți nelegale în valoare de peste 14 milioane de lei către societatea ploieșteană Coral Impex SRL, pentru modul în care a primit o prelungire a unui contract pentru deratizare și dezinsecție. 

 

×