x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Prietenul lui Mircea Băsescu, "brokerul" evazioniştilor arabi

Prietenul lui Mircea Băsescu, "brokerul" evazioniştilor arabi

de Doru Iordache    |    29 Mar 2011   •   18:46
Prietenul lui Mircea Băsescu, "brokerul" evazioniştilor arabi
Sursa foto: /Reuters

158778-reuters-rtr26fv5.jpgPreşedintele Traian Băsescu a făcut într-o emisiune televizată o declaraţie plină de tâlc cu privire la anchetele din vămile României. El spunea că Va­ma Port Constanţa nu trebuie oco­li­tă de ochiul vigilent al procurori­lor. În continuare vom aduce în aten­ţia opiniei publice un caz care ara­tă că Vama Port Constanţa Sud Agigea nu a fost ocolită de anchetatori, ci mai mult: protejată. În perioada 2005-2007, DNA a anchetat un grup de influenţă compus din oameni de afa­ceri arabi care deţineau controlul asu­pra operaţiunilor din Vama Cons­tan­ţa Sud Agigea, punctul de tre­cere pe unde intră în ţară mărfurile trans­por­tate în containere.

Acest obiectiv a fost vizat de oamenii de afa­ceri arabi pentru a putea introduce măr­furi în ţară cu eludarea taxe­lor va­ma­le. Ca o paranteză la speţa care face obiectul acestui material vom face o radiografie a vămii din Portul Constanţa. La sectorul „Con­tai­nere” s-a creat o gaşcă de băieţi deştepţi, lu­­crători vamali care lu­crea­ză de cinci sau zece ani în acest punct va­mal foarte profitabil. Aici a lucrat şi Eugen Bogatu, complicele lui Said Baaklini în afacerea „Motoare pentru TVA”, care după plecarea sa din va­­­mă şi-a păstrat influenţa prin interpuşi. Grupul de influenţă e compus din oameni de afaceri care au trecut prin funcţii importante la vamă.

Alin Pil­că a condus Direcţia Regională Va­­­mală Constanţa, Marius Făinărea a fost şef al Brigăzii de Supraveghere Va­­­mală Constanţa, Eugen Bogatu, fost şef birou vamal, şi Iulian Te­şe­lea­nu, fost şef al Vămii Constanţa Sud Agi­­gea. Pilcă şi Făinărea s-au retras din vamă în urmă cu câţiva ani şi şi-au creat societăţi profitabile. Grupul de fir­me Almaterm, Almaholiday, Al­ma­­­­clima sau Sea Container Group sunt numai câteva dintre companiile unde se regăsesc foşti vameşi sau rude a­le actualilor. Tatăl lui Iulian Te­şe­lea­nu se regăseşte şi el printre asociaţii tri­­­­­o­u­lui Bogatu-Pilcă-Făinărea. Influenţa asupra vămii a lui Bogatu s-a men­­­ţinut prin Iulian Teşeleanu,  fostul şef al Vămii Constanţa Sud Agigea pâ­­nă în primăvara anului trecut, acum detaşat la biroul vamal Mihail Kogălniceanu.

După detaşarea de anul trecut a lui Iu­lian Teşeleanu la Mihail Ko­găl­ni­cea­nu, via Vama Galaţi, şef la Vama Constanţa Sud Agigea a ajuns, cu de­ta­şare, Liviu Durbac, finul lui Eugen Bogatu. Când Bogatu a fost arestat, Dur­bac era încă şef la Containere. Un alt personaj-cheie era Claudiu Ol­teanu, adjunct la Vama Agigea îm­preună cu vărul său Liviu Bratu, care de­ţinea aceeaşi funcţie. După an­che­tele din vămile româneşti şi de­cla­ra­ţiile preşedintelui Băsescu, Durbac s-a autosuspendat. Revenind la gru­pul de influenţă al oamenilor de afa­ce­ri arabi, vom arăta cum acţiona acesta. Au fost contactaţi şi cointeresaţi lucrători vamili cu funcţii-cheie în vamă care au facilitat traficarea unor containere cu diferite mărfuri ca­re au intrat pe teritoriul vamal ro­mânesc fără plata taxelor vamale.

Un anume Costin Stoica era omul de încredere al lui Al Ali Abdel Ra­him, care avea legături strânse cu Ah­mad Sadek, om de afaceri şi importa­tor de diferite mărfuri prin Portul Constanţa Sud Agigea. Pe lângă cele două personaje mai există şi un al trei­lea, El Haj Ahmad, cetăţean li­ba­nez cunoscut sub porecla de „Piticul”. El Haj Ahmad este un personaj foarte important în filiera arabă. El este omul cu foarte mare influenţă în me­diile politice şi decizionale care putea aranja numiri la Vama Constanţa Sud Agigea, la Containere, şi proteja filiera vameşilor care lucrau sub „solda” arabilor în detrimentul sta­tului român.

Executantul era nimeni altul decât Claudiu Olteanu, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, omul de încredere al fostului şef al Biroului Vamal, Iulian Te­şe­leanu. Cam acestea sunt câteva dintre personaje, iar mecanismul este descris destul de succint şi explicit de procurorul Eugen Stoina, anchetatorul care a întocmit un dosar „beton” în această speţă. Este clar că pentru documentarea acestui mecanism pus la punct de filiera arabă s-au alocat resurse importante şi s-au emis patru mandate pentru interceptări şi înre­gis­trări audio-video ale convorbiri­lor purtate în mediul ambiental şi prin telefon.

În continuare redăm un extras din materialul redactat de procurorul Stoina Eugen, în motivarea cererii DNA de a se emite autorizaţiile privind interceptarea şi înregistrarea audio-video a convorbirilor purtate în mediul ambiental, nr. 5/A.I./, 6/A.I./ din ianuarie 2006, şi nr. 208/A.I./ din luna martie 2006, emise de Tribunalul Bucureşti la cererea DNA – structura centrală Bucureşti. Constatările pro­curorului Stoina sunt mai mult de­cât lămuritoare:

„… grupul impor­ta­torilor arabi care operează prin Portul Constanţa şi-a consolidat in­fluen­ţa având deja capacitatea să-şi im­pu­nă şi să-şi menţină func­ţionarii din struc­turile statului cu atribuţiuni în do­meniul controlului operaţiunilor de comerţ exterior (vamă, poliţie de fron­tieră etc.). Din analiza dinamicii acţ­iunilor petrecute în zilele de 2 şi 3.03.2006, a eficienţei şi a preo­cu­pă­ri­lor intense ale grupului arab de influenţă, rezultă că nivelul de decizie abordat, ca subiect al traficului de influenţă, depăşeşte structurile locale judeţene. Astfel, la data de 2.03.2006, AL ALI ABDEL RAHIM este apelat la ora 17:12 de numitul LUCI, omul său de încredere în relaţia cu Vama Agi­gea, care îl informează că OL­TEA­NU CLAUDIU, «acela care era şef aici ne ajută pe noi e acum la rampă, simplu lucrător», fiind numit în locul lui ca şef al sectorului Contai­nere DAN PRISåCARU. Patru mi­nute mai târziu, afaceristul arab este apelat de OLTEANU CLA­UDIU, cu care vorbeşte despre «modificările recente din Vamă» şi căruia îi spune «dacă vreţi, vorbesc eu la Bucureşti cu PITICU».

La data de 3.03.2006, OLTEANU CLAUDIU a vorbit la ora 10:00 cu nu­mitul DAN (PRISåCARU), utili­zator al postului telefonic 07...9, des­­pre faptul că acesta din urmă şi-a de­pus demisia din sistemul vamal, în­ce­pând cu data de 3.03.2006, din cauza «grupului său întunecat de in­fluenţă» (întunecat prin mijloacele fo­losite, dar şi prin relaţiile apropiate în­treţinute cu cetăţeni arabi influenţi).

În ultima perioadă, relaţiile lui OLTEANU CLAUDIU au devenit extrem de apropiate cu şeful Vămii Agi­gea, numitul TEŞELEANU IU­LIAN, care îl cultivă insistent ca om de încredere şi colector de sume de bani de la diverşi importatori. Acesta îl contactează pe OLTEANU în ziua următoare (4.03.2006) şi îi transmite că «bileţelul lui PITICU a ajuns unde trebuie, că este băiat bun şi om serios… la domnul acela, spune-i să se aştepte de acum încolo la ce-i mai bun în Vamă».

În mediul importatorilor de con­tai­nere, sub parola PITICUL este cu­nos­c­ut numitul EL HAJ AHMAD, ce­tăţean libanez, născut la …..despre care informativ am stabilit că în­tre­ţine relaţii apropiate cu factori cu putere de decizie (2.03.2006, orele 17:12; 17:16; 3.03.2006, ora 10:00; 4.03.2006, ora 10:07). Această dis­po­ni­bilitate şi preocupare a grupului de afacerişti arabi faţă de anumiţi lucrători vamali este determinată de interesul celor dintâi de a li se permite eludarea legislaţiei vamale prin crearea unei breşe în sistemul de control pe fondul coruperii şi compromiterii lucrătorilor vamali, situaţii ge­ne­­ratoare de riscuri atât din punct de ve­dere fiscal, cât şi al regimului de control al unor produse speciale.

Acest raţionament este susţinut de modul în care s-au derulat ope­ra­ţiu­nile de vămuire ale unor mărfuri im­portate de numitul AHMED SADEK, cetăţean sirian, acţionar al SC GENERAL NMJ IMPEX SRL din Bucureşti. În zilele de 6 şi 7.02.2006, AL ALI ABDEL RAHIM, la solicitarea expresă a lui AHMED SA­DEK, a facilitat cu sprijinul lui OL­TEANU CLAUDIU introducerea în ţară a unor mărfuri supuse unui re­gim de autorizare la comercializare şi interzise a fi introduse în ţară prin proceduri obişnuite. În scopul disi­mu­­lării beneficiarului real, în ope­ra­ţiu­ne a fost interpusă şi o firmă apar­ţi­nând unor cetăţeni români, pentru a crea impresia că aceasta este destinatarul final.(6.02.2006, ora 20:00; 7.02.2006, orele 14:23 şi 21:19; 8.02.2006, ora 21:34). Principalele le­gături în Portul Constanţa ale afa­ce­ristului AL ALI ABDEL RAHIM, mijlocitorul importatorilor arabi, sunt: OLTEANU CLAUDIU, STOI­CA COSTIN.

STOICA COSTIN este omul de încredere din teren al mijlocitorului AL ALI ABDEL RAHIM (ţine le­gă­tu­ra între acesta şi lucrătorii vamali), care se ocupă cu preluarea contai­ne­relor, asistă la controalele efectua­te de vameşi, transmite banii lucră­to­ri­lor de la afaceriştii arabi, sigilează containerele în locul vameşilor”. La capitolul „Document” al publicaţiei noastre există o copie de pe documentele întocmite de procurorul Stoina ce pot fi vizionate.

Teşeleanu, valetul reginei
După cum se poate observa din constatările procurorilor, filiera era monitorizată încă de la începutul anului 2006. Cu toate acestea, do­sa­rul a fost soluţionat cu Neînceperea Urmăririi Penale, iar Teşeleanu şi compania au continuat să lucreze probabil după acelaşi „patent” până în primăvara anului 2010, când a fost detaşat la Galaţi. Din fragmentele de înregistrări redate mai sus reiese clar că arabii împărţeau şpăgi sau „bi­le­ţele” de la vameşii din port până la su­pe­riorii lor din Capitală. Am mai pu­bli­cat şi în alte materiale că Teşeleanu avea şi are relaţii strânse cu Eugen Bogatu
(fost şef la Birou Vamal Port Constanţa Sud Agigea-Containere, fost director Domenii la Admi­nis­traţia Porturilor Maritime Constan­ţa), cu Marius Făinărea (fost şef al Brigăzii de Supraveghere şi Control Vamal) şi cu Alin Pilcă (fost şef al DRV Constanţa), în prezent oameni de afaceri.
De asemenea, se ştie că în ur­mă cu doi ani şi-a petrecut conce­diul cu Mircea Băsescu, fratele pre­şe­dintelui.

×