x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Primăria Sectorului 1 cumpără consultanţă pentru „bună guvernare”. Manager de proiect - consilierul primăriţei. Executant - un liberal ex-preşedinte al INA

Primăria Sectorului 1 cumpără consultanţă pentru „bună guvernare”. Manager de proiect - consilierul primăriţei. Executant - un liberal ex-preşedinte al INA

de Ion Alexandru    |    24 Oct 2023   •   09:00
Primăria Sectorului 1 cumpără consultanţă pentru „bună guvernare”. Manager de proiect - consilierul primăriţei. Executant - un liberal ex-preşedinte al INA

„Transpunerea în practică a principiilor bunei guvernări a Primăriei Sectorului 1, pentru perioada 2024 - 2030” costă bugetul instituţiei conduse de Clotilde Armand peste 760.000 de lei şi va fi realizată de compania unui membru PNL Sector 2, ex-președinte al Institutului Naţional de Administraţie.

 

Managerul de proiect este chiar consilierul personal al lui Clotilde Armand, pe care, imediat cum s-a instalat în funcţia de edil, l-a şi numit în Consiliul de Administraţie al unei companii aflate în subordinea primăriei. De altfel, şi Primăria Capitalei, condusă de Nicuşor Dan, a angajat aceeaşi firmă, în vara acestui an, pentru a presta consultanţă în domeniul resurselor umane. Tot în vară, Compania Municipală Iluminat Public Bucureşti, firma Primăriei Generale, l-a numit administrator provizoriu pe același consilier al lui Clotilde Armand.

 

Primăria Sectorului 1, la conducerea căreia se află Clotilde Armand, a demarat această achiziţie încă din data de 25 august 2023, când a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice) un anunţ potrivit căruia intenţiona să contracteze servicii de consultanţă în vederea realizării de politici publice, în cadrul unui proiect denumit „Transpunerea în practică a principiilor bunei guvernări la nivelul Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti, prin implementarea strategiei de management şi dezvoltare instituţională a Primăriei Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti pentru perioada 2022 - 2023”.

Potrivit documentaţiei de atribuire, în cadrul acestui proiect urmează să fie realizate şi livrate cinci obiective. Primul se referă la „Strategia Smart City”, al doilea se referă la „Strategia de comunicare a Primăriei Sectorului 1 pentru perioada 2024 - 2030 şi întocmirea Manualului de identitate vizuală”, al treilea se referă la „Metodologia PAACL pentru Consiliul Local”, al patrulea se referă la „Strategia IT 2024 - 2030”, iar al cincilea obiectiv vizează “Planul anual de lucru al Consiliului Local pentru anul 2024”.

Pentru contractarea acestor servicii de consultanţă, primăria lui Clotilde Armand a pus la bătaie un buget maxim estimat iniţial la 647.058,82 de lei fără TVA şi a organizat o procedură simplificată de selecţie de oferte, procedură la care însă s-a înscris un singur ofertant.

În această situaţie, la data de 2 octombrie 2023, Primăria Sectorului 1 a atribuit contractul J-AC 279/2023, în valoare finală negociată de 640.000 de lei fără TVA, respectiv de 761.600 de lei cu TVA inclusă (155.428,6 euro), ofertantul declarat câştigători fiind compania SC Public Research SRL.

 

Caiet de sarcini aprobat personal de primăriţa USR

 

Caietul de sarcini care a stat la baza acestei achiziţii de servicii a fost întocmit la data de 8 august 2023 şi a fost aprobat, personal, de primăriţa USR Clotilde Armand. În acest document se precizează că afacerea vizează prestarea de servicii de consultanţă pentru realizarea politicii publice, servicii de cercetare socială, servicii de consultanţă în dezvoltare şi servicii generale de consultanţă în management.

Astfel, în acest document, obiectivul denumit „Strategia Smart City”, care face parte integrantă din contractul încheiat, este o etapă care „trebuie elaborată pentru perioada 2024 - 2030, care să fie destinată obiectivelor pachetului de cerinţe «Smart»”, în cadrul căruia se va analiza potenţialul, se vor stabili obiectivele de dezvoltare, se vor stabili căile de acţiune şi se vor identifica sursele de finanţare.

În ceea ce priveşte „Strategia de comunicare 2024 - 2030, aceasta presupune o etapă de colectare de date, organizarea de focus grupuri şi realizarea unui manual de identitate vizuală.

„Strategia IT” este destinată prevenirii evenimentelor şi riscurilor asociate ale structurii actuale de organizare, ale infrastructurii actuale IT şi pentru politicile şi procedurile aferente IT, „pe baza analizei care va formula obiectivele strategice, operaţionale, proiectele şi acţiunile necesare”.

„Planul sau Programul anual de activitate al Consiliului Local” va fi coordonat de secretarul general al Primăriei Sectorului 1 şi se referă la proiectele de hotărâre ale Consiliului Local, de primar, de instituţiile aflate în coordonarea Consiliului Local, de cetăţeni, de ONG-uri sau de alte instituții publice.

 

Consilierul edilului, şef de proiect

 

În acest sens, se mai precizează în caietul de sarcini, prestatorul va elabora rapoarte de progres pe toată durata de execuţie a contractului, precum şi un raport final, în care se va descrie întregul proces de execuţie a serviciilor, „în scopul facilitării evaluării rezultatelor obţinute, atât în termeni calitativi, cât şi cantitativi”. Contractul, aşa cum se specifică în documentaţia de atribuire, are o durată de execuţie de două luni de la data semnării lui de către ambele părţi contractante, cu posibilitatea prelungirii prin act adiţional.

Un detaliu interesant al acestei afaceri este că documentul este întocmit, în calitate de manager de proiect, de un anume Dragoş Octavian Constantin (VEZI FACSIMIL). Acesta din urmă este unul dintre apropiaţii primăriţei Clotilde Armand, fost consilier personal al edilului USR al Sectorului 1.

Între 2020 şi 2021, imediat după ce Clotilde Armand şi-a preluat mandatul, Dragoş Octavian Constantin a fost numit de noul primar al Sectorului 1 în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al Companiei de Investiţii şi Dezvoltare a Sectorului 1, companie care s-a ocupat, printre altele, de reabilitarea Teatrului Bazilescu şi a Teatrului Masca.

Înainte de această calitate de membru CA, Dragoş Octavian Constantin a fost asistentul lui Clotilde Armand la Parlamentul European.

La fel de interesant este că, la data de 17 iulie 2023, conducerea Companiei Municipale de Iluminat Public Bucureşti, una dintre societăţile oficiale din subordinea Primăriei Capitalei, la conducerea căreia se află Nicuşor Dan, l-a numit pe acelaşi Dragoş Octavian Constantin în funcţia de administrator provizoriu, cu un mandat care ar urma să expire la data de 12 decembrie 2023, apropiatul lui Clotilde Armand fiind, aici, remunerat cu o indemnizaţie lunară de 7.084 de lei.

 

 

Consultantul, implicat politic, a fost angajat, vara aceasta, şi de Primăria Capitalei

 

Revenind la contactul de consultanţă încheiat, la începutul acestei luni, de Primăria Sectorului 1, este de semnalat că ofertantul declarat câştigător, care, de altfel, a fost şi singurul interesat să se înscrie la procedura simplificată de selecţie de oferte organizată de autoritatea contractantă, este SC Public Research SRL. Compania este deţinută, conform datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), de omul de afaceri Dragoş Valentin Dincă.

Firma în cauză a fost înfiinţată în data de 19 ianuarie 2009 şi se ocupă cu „consultanţă, asistenţă şi analiză pentru instituţii publice şi private.

Dragoş Valentin Dincă este fostul director general, cu rang de secretar de stat, al Institutului Naţional de Administraţie (INA) şi profesor la SNSPA. În anul 2008, soţia actualului patron al SC Public Research SRL, Oana Simona Dincă, activa în calitate de consilier parlamentar, în timp ce Dragoş Valentin Dincă avea calitatea de membru al filialei Sectorului 2 a Partidului Naţional Liberal. În prezent, soţia omului de afaceri este membru supleant în cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), numită de Senatul României, la propunerea PNL, în noiembrie 2018. Oana Simona Dincă este supleantul deputatului Alexandru Koksis Cristea, ex-deputat PNL, actual deputat neafiliat şi membru al Forţei Dreptei, partid înfiinţat de Ludovic Orban.

În zilele noastre, Dragoş Valentin Dincă este membru în Consiliul de Coordonare al Institutului Naţional de Administraţie, numit la propunerea Senatului, prin decizie a fostului premier PNL Nicolae Ciucă, la data de 4 septembrie 2022. Din declaraţia sa de avere rezultă că, în 2022, acesta a ridicat dividende de la SC Public Research SRL în cuantum de 2.130.000 de lei.

 

Nicuşor Dan, interesat de gestionarea resurselor umane

 

De altfel, afacerea parafată, pe 2 octombrie, cu Primăria Sectorului 1 de către SC Public Research SRL nu este prima de acest gent încheiată cu instituţia condusă de Clotilde Armand şi în niciun caz singura derulată cu statul. „Jurnalul” a aflat că, la data de 31 decembrie 2021, Primăria Sectorului 1 a atribuit aceleiaşi firme un contract în valoare de 297.500 de lei cu TVA, având ca obiect prestarea serviciilor de consultanţă pentru analiza şi diagnoza operaţională, elaborarea strategiei instituţiei şi a Planului strategic instituţional, în cadrul unui proiect denumit „Mecanisme şi instrumente de implementare la nivelul Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti pentru fundamentarea deciziilor şi a planificării strategice pe termen lung”.

Și această afacere a fost încheiată fără licitaţie, prin procedură simplificată, iar caietul de sarcini a fost, de asemenea, aprobat de Clotilde Armand.

Însă SC Public Research SRL a fost angajată, în această vară, şi de primăria lui Nicuşor Dan. În 11 august 2023, Primăria Municipiului Bucureşti a atribuit companiei lui Dincă un contract în valoare de 178.500 de lei cu TVA inclusă, pentru prestarea serviciilor de consultanţă în gestionarea resurselor umane. Firma în cauză s-a ocupat, astfel, de elaborarea Strategiei de gestionare a resurselor umane, pentru asigurarea unui „management şi a unei administraţii moderne pentru cetăţenii municipiului Bucureşti”.

În cadrul acestui proiect, Primăria Capitalei a fost lider de asociere, alături de Administraţia Fondului Imobiliar, pentru depunerea unei cereri de finanţare a proiectului, prin intermediul POCA 2014-2022.

SC Public Research SRL a derulat, în ultimii cinci ani, 47 de contracte cu diferite instituţii publice centrale şi locale, în valoare totală de 36.064.704,1 lei cu TVA inclusă. Printre clienţii fostului secretar de stat şi preşedinte al INA se numără Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Ministerul Muncii, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Transporturilor, ANABI, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Energiei, mai multe consilii judeţene şi primării.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×