x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Primul cuscru al țării și cele 34 de milioane aspirate de la IKEA

Primul cuscru al țării și cele 34 de milioane aspirate de la IKEA

de Ion Alexandru    |    15 Sep 2017   •   13:39
Primul cuscru al țării și cele 34 de milioane aspirate de la IKEA

Bebe Ionescu, fostul cuscru al lui Traian Băsescu și fost socru al Elenei Băses­cu, figurează, împreună cu soția unui cunoscut afacerist, apropiat al lui Puiu Popoviciu, printre patronii fostei fabrici de compresoare și pompe Timpuri Noi, fabrică a cărei conducere a decis, în anul 2010, să înstrăineze peste 5 hectare de teren, amplasat în mijlocul Bucureștiului, unui concern internațional, pentru ridicarea unui nou ansamblu rezidențial și comercial. Este vorba despre divizia imobiliară a grupului care se ocupă cu comercializarea mobilei, Ikea, care a cumpărat terenurile de la Timpuri Noi, cu aprobarea Consiliului de Adminis­trație al fostei fabrici, din care făcea parte, și la vremea respectivă, Bebe Ionescu. Partenera de acționariat din prezent a lui Bebe Ionescu la SC Timpuri Noi SA se numește Gabriela Iuliana Crețeanu și este soția afaceristului Sorin Crețeanu, cel care controlează compania Comnord, cea care a ridicat ansamblul rezidențial de lux de pe terenurile Universității de Ştiințe Agricole și Medicină Veterinară București, din zona Băneasa, locație care, de altfel, găzduiește și sediul Ikea. Tot Comnord este dezvoltatorul imobliar care i-a vândut, în urmă cu câțiva ani, Ioanei Băsescu, celebrul penthouse din cartierul lui Puiu Popoviciu.

În urmă cu zece ani, presa de inves­tigații a atras atenția asupra faptului că omul de afaceri Gheorghe Ionescu, un apropiat al lui Adriean Videanu și al grupului de la Monaco, fost “mare” în FPS, se inoculase în Consiliul de Adminis­trație al Fabricii Timpuri Noi. Inocularea lui Ionescu aici are legătură cu procesul de privatizare al fostei fabrici de compre­soare, pompe și instalații sanitare București și cu un teren imens aflat în mijlocul Capitalei, la intersecția dintre Bulevardul Nerva Traian și Splaiul Unirii.

Privatizare cu cântec și profit mare

Ceea ce nu știau jurnaliștii, la vremea respectivă, era faptul că Bebe Ionescu avea să devină, ani mai târziu, cuscrul lui Traian Băsescu, președinte al României, și unul dintre cei mai importanți pioni ai afacerilor fostului regim portocaliu. Una dintre aceste afaceri, extrem de controver­sată, se numește Timpuri Noi SA.

Compania a fost privatizată, în anul 2003, când Asociația Salariaţilor SC Timpuri Noi SA a devenit proprietară a 69,907 la sută din capitalul social, 20,845 la sută aflându-se în proprietatea SIF Muntenia, iar restul de 9,248 la sută aparținând unor asociați persoane fizice tip listă. În 26 iulie 2004, s-a luat act că APAPS, succe­sorul Fondului Proprietății de Stat, nu mai deține calitatea de acționar la SC Timpuri Noi SA, iar trei ani mai târziu, în 25 aprilie 2007, Adunarea Gene­rală a Acționarilor era convocată pentru a da aviz în vederea prăduirii patrimoniului companiei. Mai exact, acționarii erau chemați pentru a aproba două puncte aflate pe ordinea de zi, respectiv de a aproba înființarea unui sediu secundar în comuna Jilava, județul lfov, și pentru stabilirea modalităților de valorificare a imobilului (teren) situat în Splaiul Inde­pendenței nr. 165, din Sectorul 3, prin orice mijloace (vânzare, închiriere etc.). Motivația invocată atunci a fost aceea a relocării activității societății.

În fapt, era vorba despre un teren de 5,5 hectare, evaluat, la vremea respec­tivă, la 100 de milioane de euro. Adrian Breazu, directorul și de atunci, și de acum, al SC Timpuri Noi SA, a declarat la momentul cu pricina că tranzacția nu intră sub incidenţa achiziţiilor publice şi va fi organizată o licitație conform caie­tului de sarcini, cu plic închis cu oferte îmbunătăţite, în două etape. Conform anunţului făcut de actuala conducere a fabricii, prima etapă consta în stabilirea listei scurte, în funcţie de preţul oferit pe metrul pătrat, iar prețul de pornire ar fi fost de cel puţin 2.000 de euro pe metrul pătrat, în maximum doi ani, activitatea firmei urmând a se reloca în sediul secundar din judeţul Ilfov.

Credite gajate cu terenurile ce au fost, ulterior, vândute

Lucrurile au evoluat, însă, în 19 martie 2008, când AGA al SC Timpuri Noi SA a hotărât să contracteze de la Banca Comercială Română un credit în valoare de 5 milioane de euro, în vederea achitării unor datorii restante la bugetul de stat. La vremea respectivă, între­prinderea figura cu datorii de peste 20 de milioane de euro, iar situația nu era deloc una bună. Așa cum se va vedea, dacă, în 1990, Timpuri Noi avea peste 2.700 de salariați, în 2010 întreprinderea redusese numărul anga­jaților la 271, iar potrivit unor date din 2011, numărul acestora ajunsese undeva la 130 de persoane.

Creditul de la BCR urma să fie garantat cu două terenuri, unul de 12.446,97 metri pătrați, iar al doilea, de 10.485 metri pătrați, în Splaiul Independenței nr. 165. De asemenea, tot atunci, AGA a fost solicitată să aprobe contractarea unor alte credite, de 15 milioane de euro, care să fie, de asemenea, girate cu cele două terenuri, precum și cu alte două, în suprafață de 7.216,46 metri părați, respectiv 10.346,98 metri pătrați, amplasate în același perimetru.

În 2010, când numărul salariaților fusese redus la 10% , față de situația existentă în anul 1990, acționarii SC Timpuri Noi SA au mandatat Consiliul de Admi­nistrație să vândă în tot sau în parte terenul din Splaiul Independenței nr. 165, pentru ca, în aceeași zi, să fie încheiat în acest sens un contract de vânzare-cumpărare, în valoare de 34.658.110 euro cu TVA, cu SC Interprime Properties SRL.

În data de 7 ianuarie 2011, SC Timpuri Noi SA părăsește sediul din Splaiul Independenței și se mută cu totul în sediul secundar din comuna Jilava, județul Ilfov, pentru ca, abia în anul 2013, să valideze contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu SC Interprime Properties SRL din 2010, dar și trei acte adiționale la acest contract. La fiecare dintre aceste decizii, a participat, ca membru al Consiliului de Administrație, fostul cuscru al lui Traian Băsescu, Gheorghe Ionescu, zis Bebe.

Apropiatul lui Băsescu deține azi cele mai multe acțiuni

Ulterior, începând cu luna martie a anului 2014, când, deja, familiile Ionescu și Băsescu se uniseră, oficial, prin căsătoria dintre Elena Băsescu și fiul lui Bebe Ionescu, Bogdan Ionescu, zis “Sida”, acționarii au umblat și la structura acționaratului SC Timpuri Noi SA. Mai exact, s-a aprobat, pentru început, majorarea capitalului social al companiei cu suma de 2 milioane de euro, în paralel supunându-se la vot și aprobarea contractării unui alt împrumut, tot în valoare de două milioane de euro. La acel moment, PAS al SC Timpuri Noi SA deținea 73,641% din acțiuni, SIF Muntenia 21,958%, iar alți acționari tip listă dețineau 4,40% din acțiuni.

În 10 octombrie 2016, potrivit penultimei notificări cu referire la SC Timpuri Noi SA existentă în baza de date a Oficiului Național al Registrului Comerţului, structura acționariatului fostei fabrici de compresoare și pompe industriale arăta în felul următor: Gheorghe Ionescu (Bebe) – 26,86%, SIF Muntenia - 21,96%, Gabriela Iuliana Crețeanu – 14,70%, Adrian Alexandru Breazu (directorul și președintele Consiliului de Admi­nistrație) – 15,96%, Margareta Mândru – 14,70%, iar alți acționari tip listă - 5,82%.

Trei zgârie-nori, pe 50.000 de metri pătrați, în loc de fabrică

Astăzi, în loc de fabrica Timpuri Noi, pe terenurile cumpărate în 2010 în Splaiul Independenţei nr. 165, din centrul Bucureștiului de Vastint România SA, se află în lucru un megaproiect imobiliar. Conform infor­mațiilor publicate chiar pe site-ul companiei, zona poartă denumirea de „Timpuri Noi Square”, unde dezvoltatorul ridică trei clădiri de birouri, dotate cu spații de birouri impresionante, o zonă de “plaza”, cu restaurante, cafenele, snack-baruri și spații de retail. Suprafaţa ansamblului este de 50.000 de metri pătrați, adică exact cât au cumpărat de la Timpuri Noi, și va cuprinde 920 de locuri de parcare, 3.000 de metri pătrați de spații de închiriere și trei zgârie-nori.

Mai exact, este vorba despre un bloc-turn, cu zece etaje, cu o suprafață de 13.385 metri pătrați, un al doilea bloc-turn, tot de zece etaje, cu o suprafață de 21.913 metri pătrați, și un alt bloc, de șapte etaje, cu o suprafață de 20.063 metri pătrați.

Zona Timpuri Noi nu este singura din București unde divizia imobiliară a grupului Ikea construiește. Pe pagina de internet a Vastint România SRL regăsim alte două proiecte. Primul vizează un lot de 48 de hectare în zona Sisești, în apropierea Lacului Străulești și rela­tiv aproape de cartierul Băneasa, al lui Puiu Popoviciu, unde compania intenționează să dezvolte un proiect mixt comercial și rezidențial. Al doilea proiect poartă denumirea de “Business Garden București”, se află în construcție, și este amplasat în Calea Plevnei nr. 159. Este vorba despre trei clădiri, cu câte zece niveluri fiecare, cu suprafețe de 21.063 metri pătrați, 10.306 metri pătrați, respectiv 9.934 metri pătrați, înconjura­te de grădini.

Cumpărătorul, client al grupului de afaceri din Băneasa

În final, terenurile fostei fabrici Timpuri Noi au ajuns să fie exploatate nu de oamenii din apropierea lui Traian Băsescu, așa cum planificaseră în urmă cu zece ani, ci de un important client al cercurilor de afaceri apropiate acelu­iași președinte. Interprime Properties SRL, societatea care a achiziționat, cu 34,6 milioane de euro, în anul 2010, cele 5 hectare din Splaiul Independenței nr. 165, poartă astăzi numele de SC Vastint România SA și este divizia imobiliară a cunoscutului lanț de mobilă Ikea. Acționarii la zi ai Vastint România SA sunt Vastint Holding BV, cu 99,999995%, și Vastint Lithuania UAB Lituania, cu 0.000005%. Firma-ma­mă a grupului Imobiliar, Ikea, deține în poprietate un lot de teren, din cele 224 de hectare care fac obiectul dosarului în care a fost condamnat afaceristul Puiu Popoviciu, din nordul Capitalei.

Prezența Gabrielei Iuliana Crețeanu ca acționar în cadrul SC Timpuri Noi SA, alături de Bebe Ionescu, ridică, cu acest prilej, mai multe semne de întrebare. Asta, deoarece și afacerile soțului acesteia au legătură strânsă tot cu Puiu Popoviciu și cu terenurile din Băneasa, unde funcționează și magazinul de mobilă Ikea.

Soţul Gabrielei Iuliana Crețeanu se numește Sorin Crețeanu, om de afaceri, care controlează companiile Comnord SA și Procema SA. Prima este dezvoltatorul imobiliar care a ridi­cat, pe terenurile din Băneasa, celebrul cartier rezidenţial de lux. Tot Comnord i-a vândut, în perioada 2007-2008, Ioanei Băsescu, fiica fostului președinte, luxosul penthouse care a făcut obiectul mai multor investigații jurnalistice și care, ulterior, a fost înstrăinat de către fiica fostului preşedinte Traian Băsescu. Tot acolo, pe terenurile din Băneasa, se mai află și sediul Cabinetului Notarial al Ioanei Băsescu.

 

Consiliul de Administrație era controlat de Bebe Ionescu

Tot de la Registrul Comerțului aflăm şi care este componența la zi a Consiliului de Adminis­trație al SC Timpuri Noi SA, potrivit unei noti­ficări din 24 octombrie 2016. Conform acestor documente, Consiliul de Administrație este condus de Adrian Alexandru Breazu, în calita­te de președinte, din el mai făcând parte Bebe Ionescu și Mihai Oancea. Acesta din urmă este un fost membru al Partidului Democrat, fost preșe­dinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, numit în 20 octombrie 2005. La vremea respectivă, actualul patron al lui Mihai Oancea, Bebe Ionescu, derula afaceri grele cu un alt PD-list de frunte, fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu. Nu direct, ci prin intermediul soției sale, Sida Ionescu. Firma se numește Equity Invest, se ocupa cu brokeraj, și printre acționari se mai regăsea și Raul Doicescu, patronul firmei de construcții Bog’Art și vecin, gard în gard, cu Adriean Videanu, pe terenurile cimitirului de pe malul Lacului Snagov.

Ca o coincidență, două dintre firmele contro­late de prietenul lui Bebe Ionescu, Adriean Videanu, se numesc SC Secon SA și SC Pecon SA. În ambele era asociat, la vremea respectivă, fostul vicepreședinte al AVAS (fost FPS, fost APAPS), Codrin Nicolae Lunganu. Reamintim că AVAS, sub denumirea ei din anul 2003, decisese privatizarea SC Timpuri Noi SA, către Asociația Salariaților, controlată de actualul director Adrian Alexandru Breazu și de actualul acţionar majori­tar (deține numărul cel mai mare de acțiuni) al SC Timpuri Noi SA, Bebe Ionescu. De altfel, încă din 2007, existau voci din interiorul fabricii, potrivit cărora Equity Invest SRL ar fi intenționat să dărâ­me fabrica de pe terenul de la Timpuri Noi și să ridice acolo un ansamblu rezidențial.

×
Subiecte în articol: timpuri noi ikea Bebe Ionescu