x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Procurorii braşoveni se spală pe mâini de dosarul unei crime duble

Procurorii braşoveni se spală pe mâini de dosarul unei crime duble

de Andreea Sminchise    |    09 Mai 2011   •   19:24
Procurorii braşoveni se spală pe mâini de dosarul unei crime duble
Sursa foto: /Jurnalul Naţional
164541-jf-768w2126.jpgAu trecut doi ani de când doi oameni şi-au pierdut viaţa, iar un al treilea a fost rănit grav în timpul unui jaf la o casă de schimb valutar din Braşov. Totul s-a întâmplat în seara de
29 ianuarie 2009, iar bărbatul înarmat care a comis crimele nu a fost pus sub acuzare nici până astăzi. Pro­cu­rorii braşoveni au puţine probe şi, pentru că legea le permite, s-au spălat pe mâini de dosar şi l-au expediat la Poliţie. Unde o să moară de bătrâneţe.

Ciprian Ion (34 ani) şi Răzvan Grasin (39 ani) erau angajaţi ai casei de schimb valutar Candy din Braşov. În seara jafului, cei doi se pregăteau să transporte la bancă încasările din ziua respectivă din punctul de lucru situat pe Bulevardul 15 Noiembrie. Au pus banii într-o sacoşă de rafie şi s-au urcat în maşina unuia dintre ei, însă n-au apucat să pornească. Un bărbat s-a apropiat de automobil, a îndreptat pistolul spre ei şi a început să tragă. I-a împuşcat pe amândoi, după care a luat geanta cu bani şi a fugit. La un moment dat, după câteva sute de metri, s-a întors şi a tras într-un bărbat aflat în spatele lui. Gheor­ghe Dumitru Lîlă (55 ani) a fost împuşcat în inimă şi a murit pe loc. Ata­catorul a abandonat geanta cu bani şi a dispărut.

Ciprian Ion a decedat la spital, la câteva ore după atac. Cea de-a treia vic­timă, Răzvan Grasin, împuşcat în braţ şi în ochiul stâng, a fost supus unei operaţii complicate, iar medicii au reuşit să-i salveze viaţa. A rămas însă cu un ochi din sticlă. El este singurul care l-a văzut pe atacator, iar pe baza declaraţiilor lui poliţiştii bra­şo­veni au întocmit un portret-robot şi, în scurt timp, au arestat un prim suspect – Serghei Gorbunov, un cetă­ţean moldovean condamnat la în­chi­soa­re pentru jaf. El beneficiase de o suspendare a executării pedepsei pe motiv de boală şi nu se mai întorsese în penitenciar. A avut însă un alibi – în timpul jafului se afla la o sală de for­ţă, în prezenţa mai multor martori.

La doar câteva zile după jaf, când alibiul lui Gorbunov s-a dovedit solid, a apărut cel de-al doilea suspect – Serghei Gribenco, şi el cetăţean moldovean, prieten bun cu Gorbunov, căruia îi spunea "fratele meu". O armă găsită într-o casă frecventată de Gorbunov, precum şi declaraţiile unor martori care susţineau că l-au văzut pe Gribenco în Braşov în perioada dinaintea jafului au fost indiciile care i-au condus pe anchetatori la noul suspect.

Serghei Gribenco era dat în urmărire din 2005, pentru că se sustrăgea executării unei pedepse de patru ani şi şase luni de închisoare pentru furt şi înşelăciune. A fost prins într-o casă din Ploieşti.

La 30 ianuarie 2009 s-a început urmărirea penală "in rem" pentru infracţiunea de omor deosebit de grav. Dosarul a trecut prin mâinile a doi procurori şi a rămas şi acum cu AN. Probele ADN prelevate de la locul crimei au fost analizate atât la Institutul Criminalistic al IGPR, cât şi la Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici". Rezultatele ana­lizelor însă nu au coincis. "După primele expertize, specialiştii ajunseseră la concluzia că urmele biologice descoperite pe mânerul sacoşei cu bani i-ar aparţine lui Serghei Gribenco. Cea de-a doua analiză, făcută la INML, n-a mai confirmat fără urmă de îndoială acest rezultat. A fost nevoie să ne întâlnim personal cu experţii de la Bucureşti, pentru că rapoartele de expertiză erau... diferite. Nu antagonice, dar diferite", a precizat procurorul Luminiţa Nastasiu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov.

Surse din cadrul INML au explicat pentru Jurnalul Naţional că în probele de material genetic prelevate de la faţa locului s-a descoperit "un amestec de profile care face practic imposibilă identificarea cu certitudine a unui singur profil. Există mar­keri care l-au indicat pe Gribeco «prezent» în acest amestec, însă nu suficienţi pentru a spune că este vorba clar despre profilul său genetic. Practic, pe acea sacoşă parcă a pus mâna tot Braşovul". Din luna octombrie a anului trecut, dosarul jafului armat de la casa de schimb valutar Candy a fost trimis de procurorul Camelia Dumitrescu la IPJ Braşov. "Este un dosar cu AN, iar ordinul 1094/C/2009 al pro­curorului general şi al ministrului Administraţiei şi Internelor ne permi­te să-l trimitem la Poliţie", explică pro­­curorul Luminiţa Nastasiu. "Asta nu înseamnă că procurorul de caz nu se mai ocupă de el", completează ea. "Semestrial, poliţiştii trebuie să-i prezinte informaţiile nou-apărute, iar procurorul trasează noi linii de lucru."

Asta-i teoria. În practică, pro­cu­ro­­rul de caz s-a arătat surprins să afle că luna aceasta ar trebui să verifice, conform procedurii reglementate prin ordin, activitatea poliţiştilor în dosar – "Deja s-au făcut 6 luni?", s-a mirat Camelia Dumitrescu. Tot în practică, anchetatorii braşoveni îl iau pe "no comment" în braţe atunci când cineva aduce vorba despre cazul de la casa de schimb valutar Candy. Întrebat despre mersul anchetei, purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov, comisarul-şef Liviu Naghi, a precizat că, deşi dosarul e la Poliţie, nu este autorizat să ofere vreo informaţie. "Mergeţi la Parchet. Purtătorul de cu­vânt de acolo vă va da tot ce aveţi nevoie. Eu nu vă pot spune decât că în prezent dosarul are 12 volume şi s-au făcut până acum 24 de experti­ze." Deci la cantitate stăm bine. În rest, purtătorul de cuvânt al Parchetului ştie că "nu sunt noutăţi în anche­tă".

Astăzi, Serghei Gribenco se află în detenţie, la Penitenciarul Codlea, pentru înşelăciune. I-a mai rămas de executat o treime din pedeapsă. Adică anul viitor pe vremea asta va fi liber. Avocatul său, Claudiu Prunaru, spune că Gribenco nu are nici o cali­tate în dosarul de la Braşov, "nu e nici acuzat, nici învinuit" şi că nu-şi aduce aminte când a fost audiat ultima dată în acest caz, însă "cu siguranţă nu a fost de curând".

"Cazul farmacistelor" e încă proaspăt în mintea anchetatorilor. Dosarul dublei crime comise în decembrie 2004 la farmacia Thea din Braşov a ajuns în instanţă cu un probatoriu asemănător cu cel care există acum în dosarul jafului de la casa de schimb Candy. Judecătorii nu au fost convinşi însă de expertizele ADN, iar inculpatul Alexandru Diaconescu a fost achitat. Acum, geneticienii par că se tem să mai dea concluzii ferme, iar  procurorii se ascund în spatele unui ordin care le permite să aştepte prescrierea faptei fără să-i ia nimeni la întrebări. Singurii care câştigă în tot acest concurs de împrejurări sunt criminalii.

În numărul viitor: Cazul doctoriţei de la Brăila, ucisă cu 54 de lovituri de cuţit. Crima se prescrie.

Mai multe cazuri de crime rămase cu autori necunoscuţi citiţi pe http://omoruri.wordpress.com

×
Subiecte în articol: criminali in libertate