Personajul despre care se spune că încasa banii negri pentru finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu, din 2009, chiar la sediul PDL, a fost ani de zile liantul dintre fosta guvernare portocalie și un puternic grup de firme care activează pe piaţa IT și care a încasat de la stat contracte în valoare de 150 de milioane de euro.
Numele lui Ion Ivașcu este menţionat într-un denunţ făcut la DNA de către Dorin Cocoș, referitor la modul în care fostul soţ al Elenei Udrea i-a înmânat, personal, trezorierului PDL, la îndemnul lui Vasile Blaga, 600 de mii de euro fără chitanţă. Ivașcu, însă, este băgat în afacerile grupului Omnilogic, fiind, în trecut, chiar angajator al fostului director al Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii, Gabriel Grecu. Compania de stat condusă de Grecu a atribuit contracte de zeci de milioane de euro societăţii Omnilogic. Aceeași firmă este implicată în afacerea „E-România 2”, atribuită de fostul ministru penal al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, afacere care face obiectul unui dosar instumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie.
Reţeaua controlată de trezorierul Partidului Democrat Liberal, Ion Ivașcu, s-a dovedit a fi una extrem de importantă pentru afacerile subterane ale guvernării portocalii. Pe de o parte, potrivit unor date oficiale, două dintre firmele grupului primeau contracte de sute de milioane de euro de la stat, iar, pe de altă parte, administratorul mai multor firme ale grupului în cauză a fost uns chiar director al Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii, aceasta devenind chiar principala sursă de bani publici pentru reţea.
Cum este construită filiera
Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, trezorierul Ion Ivașcu apare ca asociat, cu 98 la sută, în cadrul firmei Agora Telecom SRL. Celelalte două procente din acţiuni aparţin unui anume Marius Marian Croitoru. Până la data de 30 ianuarie 2009, funcţia de administrator al firmei a fost deţinută de Gabriel Grecu, numit, ulterior, în funcţia de director al Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii. Grecu a fost înlocuit din funcţia de administrator al Agora Teleco SRL de către Ion Ivașcu în persoană. Ivașcu, împreună cu un anume Iacob-Cristian Petrescu, deţine acţiunile companiilor Quadrinet SRL și Quadrologic SRL, ambele cu activitate în domeniul IT.
Începând cu anul 2008, interesele lui Ion Ivașcu se intersectează cu cele ale omului de afaceri Marin Gabriel în companiile Omnilogic SRL și Softnet Development & Consulting (SD & C) SRL. Astfel, la data de 4 februarie 2008, acţionarii Softnet Development & Consulting SRL, Omnilogic SRL (reprezentată de Marin Gabriel) și avocatul Constantin Mihăilă îl numesc pe Ion Ivașcu în funcţia de administrator al societăţii. Ivașcu preia, totodată, și funcţia de director financiar al Omnilogic SRL.
Venirea PDL la putere echivalează cu deschiderea robinetului cu bani
Odată cu venirea Alianţei D.A. la guvernare, dar, mai ales, pe vremea cabinetelor Boc, afacerile cu statul derulate de firmele reprezentate de tre-zorierul PDL au explodat. Unul dintre „sponsori” se numește Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, la conducerea căruia se află generalul lui Băsescu, Marcel Opriș. În data de 26 mai 2008, respectiv 15 decembrie 2010, STS a atribuit către compania Omnilogic SRL două contracte în valoare totală de 1.203.214 lei cu TVA (327.183,16 euro). Afacerile au vizat achiziţia de cartele pentru echipamente ATM și servicii de asistenţă tehnică pentru bazele de date Oracle. O altă instituţie de stat care a contribuit la prosperitatea grupului este Compania Naţională „Imprimeria Naţională SA”, care a încheiat cu Omnilogic, la data de 9 octombrie 2010, un contract în valoare de 139,4 milioane de lei cu TVA (34,87 milioane de euro), pentru achiziţia de echipamente electronice, aplicaţii software și echipamente de comunicaţii pentru pașapoarte și alte documente.
SRI și Poliţia Română, printre clienţi
Și Serviciul Român de Informaţii a contribuit la bunăstarea Omnilogic. La data de 20 octombrie 2009, U.M. 0296 București (Directoratul de Comunicaţii și Tehnologia Informa-ţiei din SRI) a atribuit către Omnilogic un contract în valoare de 4.428.106 lei cu TVA (1.107.026,6 euro) pentru furnizare de pachete Oracle Database. Câteva zile mai târziu, la 2 noiembrie 2009, Institutul pentru Tehnologii Avansate a încheiat cu aceeași firmă un contract în valoare de 570.412,2 lei cu TVA (144.103,05 euro) pentru furnizare sistem embedded. Afacerile Omnilogic au vizat și Poliţia Română. IGPR a atribuit către aceasta, la 23 octombrie 2012, un contract în valoare de 177.692 lei cu TVA (44.423 euro), pentru furnizarea unui sistem de monitorizare a navelor de transport maritime.
În noiembrie 2013, Omnilogic a încasat de la Guvernul USL, prin Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului și Sportului, un contract în valoare de 147,6 milioane lei cu TVA (33,023 milioane euro), pentru furnizarea de echipamente de infrastructură și servicii pentru implementarea proiectului „Internet în școala ta”. În ceea ce privește compania Softnet Development & Consulting SRL, aceasta a încasat, în data de 23 iunie 2008, de la Biblioteca Metropolitană București, un contract în valoare de 430.777,62 lei cu TVA (123.079 euro), pentru un soft de gestiune a conţinutului digital.
Sumele pentru campania prezidențială erau încasate fără chitanţă de Ion Ivașcu
În stare de arest preventiv, Dorin Cocoș, anchetat în dosarul „Microsoft”, a făcut un denunţ exploziv în faţa procurorilor DNA. „Precizez că am sprijinit campania electorală din 2009 pentru a obţine sprijinul Guvernului în vederea derulării acestui contract (Microsoft – n.red.). Într-o discuţie cu Vasile Blaga, mi s-a comunicat că trebuie să plătesc contravaloarea produselor din lista menţionată, precizându-mi că suma ajunge la 3 milioane de euro. 600.000 de euro i-am dus în tranșe la sediul PDL din Modrogan. Mai precis, i-am remis domnului Ivașcu (Ion Ivașcu, trezorier – n.red.), la solicitarea domnului Vasile Blaga”, arată Dorin Cocoș în denunţul său. Până în prezent, aceste lucruri nu par a fi însă de interes pentru DNA. De altfel, chiar și patronul grupului Omnilogic și partener de afaceri cu Ion Ivașcu, Marin Gabriel, se află printre denunţătorii din dosarele Microsoft, Siveco și EADS.
Gabriel Sandu, cadou pentru Ivașcu de 13 milioane de euro
Una dintre cele mai scandaloase afaceri încheiate de stat cu firna Omnilogic rămâne, însă, portalul „E-România 2”. La data de 23 iunie 2010, Ministerul Comunicaţiilor și Societăţii Informaţionale, condus la acea dată de Gabriel Sandu (judecat în cazul Microsoft), a atribuit către Omnilogic un contract în valoare de 52.800.000 de lei cu TVA (13,02 milioane de euro), pentru dezvoltarea unui portal cu informaţii despre toate localităţile din România. În 2013, Corpul de Control al Guvernului Ponta a sesizat nereguli în organizarea licitaţiei, mai exact a stabilit că 11,9 milioane de lei au fost alocate acestui proiect din Fondul de Rezervă bugetară. Verificările efectuate au mai scos la iveală faptul că a fost falsificat un document referitor la desfășurarea procedurii de atribuire și a fost înlocuită o filă din oferta declarată câștigătoare. După finalizarea verificărilor, Guvernul a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie.
Reţetă inedită de atribuire a contractelor
Cele mai grase trei contracte încasate de Omnilogic au fost cele atribuite de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, chiar pe vremea când la condu¬cerea acesteia s-a aflat Gabriel Grecu, cel care a administrat afacerile grupului lui Ion Ivașcu (foto dreapta) și Marin Gabriel. Gabriel Grecu a fost înlăturat de la conducerea companiei de stat în luna martie a acestui an.
La datele de 3 ianuarie 2010, 27 iulie 2011 și 8 august 2011, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii a atribuit către Omnilogic trei contracte în valoare totală de 273.834.241,4 lei cu TVA, adică 67,68 milioane de euro. Contractele au vizat furnizarea de echipamente și servicii conexe pentru dezvoltarea reţelei de transport WIMAX și închiriere fibră optică, upgradarea și optimizarea reţelei de date, precum și furnizarea de programe aferente proiectului de optimi¬zare a reţelei de transport IT
Imprimeria Naţională a continuat relaţia de afaceri cu Omnilogic chiar și după ce PDL a fost scos de la guvernare. În data de 8 aprilie 2014, autoritatea în cauză a atribuit aceleiași firme un contract în valoare de 1.357.800 lei cu TVA (301.734 euro), pentru extinderea sistemului de storage instalat în cadrul proiectului „E-Pass”.
Marin Gabriel, împreună cu compania austriacă General Communications GMbH (reprezentată de avocatul Constantin Mihăilă), deţine acţiuni în societatea Frontal Communications SRL, fostă Omnilogic Communications SRL, unde, în data de 27 septembrie 2007, a fost numit ca administrator tot Ion Ivașcu.