x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Rețeaua implicată în afacerile guvernamentale ale pandemiei spală autobuzele STB, pentru 1,4 milioane de euro

Rețeaua implicată în afacerile guvernamentale ale pandemiei spală autobuzele STB, pentru 1,4 milioane de euro

de Ion Alexandru    |    12 Iul 2022   •   07:40
Rețeaua implicată în afacerile guvernamentale ale pandemiei spală autobuzele STB, pentru 1,4 milioane de euro

Compania de curățenie patronată de Mihaela Elena Neagu, cea care a controlat, până în urmă cu doi ani, celebra SC Best Achiziții SRL – implicată în contractele cu statul la vreme de pandemie – a fost angajată de STB să spele autobuzele, pentru 6,7 milioane de lei. Libro Events SRL a adjudecat, astfel, 11 din cele 18 loturi aferente acestui contract, în aceeași zi în care o altă firmă, deținută de un consilier local PSD de la Sectorul 6, a primit o altă parte a acestui contract, fiind plătită cu un milion de lei.

STB continuă seria contractelor care au ca obiect servicii de spălare și igienizare a vehiculelor, atribuind, la finalul lunii trecute, 11 din cele 18 loturi ale acestei afaceri, pentru care Societatea de Transport București a pus la bătaie suma de 14.156.052,77 de lei fără TVA.

Nu este pentru prima dată când STB încheie un astfel de contract, de această dată cele 11 loturi scoase la „mezat” având o perioadă de valabilitate de șase luni, conform unui anunț publicat de autoritatea contractantă pe portalul SEAP. Potrivit documentului citat, pentru această parte a contractului mare, STB arată că era dispusă să cheltuiască 7.149.614,1 lei fără TVA, iar pentru atribuirea ei a organizat o negociere, fără publicarea prealabilă a unei invitații la o procedură concurențială de oferte, invocând „o situație de extremă urgență, survenită în urma unor evenimente ce nu puteau fi prevăzute”.

Fosta șefă a Complexului Sportiv Olimpia

La procedura organizată în aceste condiții au fost depuse totuși trei oferte, dintre care, la data de 20 iunie 2022, Societatea de Transport București a ales-o pe cea care a solicitat un preț de 5.685.318 lei fără TVA. În aceeași zi, STB a încheiat cu SC Libro Events SRL contractul nr. 48-892/2022, în valoare finală de 6.765.528,42 de lei cu TVA inclusă (1.380,720,1 euro). 

SC Libro Events SRL este o companie patronată de Mihaela Elena Neagu (FOTO), cea care a gestionat, în cursul anului 2006, Hotelul Sport din cadrul Complexului Sportiv „Lia Manoliu”, fiind, ulterior, demisă, după ce poliţia a descoperit că aceasta şi-a falsificat cartea de muncă, în care a menţionat în mod nereal că deţine calificarea de recepţioner. După ce PDL a ajuns la putere, Mihaela Elena Neagu a fost propulsată în funcţia de manager al Complexului Sportiv Olimpia, entitate aflată la vremea respectivă în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport. Presa dezvăluia faptul că propulsarea aici se datora faptului că Mihaela Neagu se afla în relaţii apropiate cu fostul ministru PDL al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi.

Numele Mihaelei Neagu este însă strâns legat de o altă afacere celebră, derulată la vreme de pandemie. Este vorba despre SC Best Achiziții SRL, cea care a încheiat mai multe contracte cu ONAC pentru materiale de protecție sanitară sau pentru furnizarea de teste rapide de salivă în școli, chiar anul trecut și anul acesta. 

„Mama” firmei abonate la afacerile cu măști și combinezoane

Best Achiziții SRL a fost fondată în 18 septembrie 2013 de Mihaela Elena Neagu și de Antonio Marius Dobre. În 7 ianuarie 2016, asociatul Dobre părăsește structura acționariatului SC Best Achiziții SRL. În august 2018, în calitate de asociat unic, Mihaela Elena Neagu majorează capitalul social, de la 200 la 2.000 de lei, prin cooptarea lui Alexandru Vlad Mihai Cristescu, un tânăr despre care presa a scris, în urmă cu mai mulți ani, că este chiar fiul Mihaelei Neagu. Ulterior, Cristescu rămâne unicul asociat al acestei companii.

Ei bine, protagoniștii afacerilor cu măști și combinezoane din timpul pandemiei s-au reunit, la finalul anului trecut, în calitate de asociați în cadrul unei firme care se ocupă cu dezvoltarea imobiliară. Este vorba despre SC Diamond Real Estate SRL, firmă în care îi regăsim pe Robert Constantin Ionescu, avocat, fost viceprimar PDL al Capitalei și actual patron de firmă de securitate abonată la contracte cu statul (Akyle Security SRL), pe Simona Ciulavu, fosta consilieră a lui Ludovic Orban la Primăria Capitalei și la Ministerul Transporturilor, patroana companiei BSG Business Select SRL (cea din dosarul fostului director al UNIFARM Adrian Ionel), precum și compania SC Best Achiziții SRL.

Mai mult, Alexandru Vlad Mihai Cristescu, asociatul unic al SC Best Achiziții SRL, este partener cu Robert Ionescu și în compania SC Akyle Security SRL, alături de Constantin Pitcovici, tatăl fostului ofițer DGA Petru Pitcovici, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul lui Puiu Popoviciu. 

Un alt lot al contractului STB a ajuns la un consilier local de la Sectorul 6

Revenind la afacerea spălării autobuzelor din Capitală, „Jurnalul” a dezvăluit, recent, că, în 20 iunie 2022, STB a mai încheiat un contract similar cu SC BMF Total Serv SRL, în valoare de 987.618,9 lei cu TVA (201.554,9 euro).

Compania care a adjudecat atunci acest lot este deținută de soții Constantin Tomescu (10%) și Cătălina Tomescu (2,5%), precum și de SC TOM Holding & Development Services SRL (87,5%). 

SC BMF Total Serv SRL figurează în declarația de interese a lui Constantin Tomescu, consilier la Consiliul Local al Sectorului 6, din partea PSD. Acesta mai controlează pachete de părți sociale la alte firme, cum ar fi SC EBS Total Solution SRL, SC EBS Cinema Services SRL, SC Cleaning Servexpert SRL sau SC Enercom Energy Trade SRL. Constantin Tomescu este și președinte al Asociației Academia de Facility Management București.


 

×