x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Rețeta de succes a familiei unui liberal celebru. Ghinion în alegeri, noroc la numiri

Rețeta de succes a familiei unui liberal celebru. Ghinion în alegeri, noroc la numiri

de Ion Alexandru    |    03 Mar 2021   •   07:52
Rețeta de succes a familiei unui liberal celebru. Ghinion în alegeri, noroc la numiri

S-a terminat cu pilele, relațiile și cumetriile în funcțiile publice. Cel puțin asta se înțelege din retorica pe care USR-PLUS, dar mai ales PNL o au, încă din campania electorală, dar și după, când coaliția „de dreapta” s-a așezat la Palatul Victoria. Însă una pare a fi vorba rostită, iar cu totul alta este realitatea din teren. În ultimele două luni, am asistat la o adevărată paradă a numirilor în funcții de conducere la nivelul aparatului guvernamental, în posturi de secretari de stat și șefi de agenții, între partidele aflate la putere încheindu-se o înțelegere de „împărțeală” corectă a „ciolanului”, iar în spațiul public s-au vehiculat chiar și standardele înalte pe baza cărora urmau să fie selecționate persoanele care să facă parte din eșaloanele superioare ale ministerelor. Nu toată lumea însă se supune acestor criterii. Un astfel de caz se regăsește la Ministerul Afacerilor Interne, unde o funcție de subsecretar de stat este intangibilă. Soția fostului deputat PNL Mihai Alexandru Voicu, trimis în judecată de DNA, condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare și achitat definitiv anul trecut de Înalta Curte de Casație și Justiție, rămâne pe poziții, exact așa cum a decis fostul ministru Marcel Vela.

Este vorba despre doamna Claudia Benchescu, numită în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne prin Decizia nr. 384, din data de 17 noiembrie 2020, semnată de Ludovic Orban, în calitate de prim-ministru, la cererea expresă formulată în acest sens de către fostul ministru de Interne, Ioan Marcel Vela. 

Claudia Benchescu este, conform propriei biografii publicată pe portalul instituției, absolventă a Academiei de Studii Economice, licențiată în marketing, economie și relații publice. Studii la care se adaugă un curs de pregătire în politici de securitate de apărare făcut la Ministerul Afacerilor Externe – Institutul Diplomatic Român, dar și un curs la celebrul Colegiu Național de Apărare, pe care l-a urmat în cursul anului 2014.

Secretarul de stat neclintit de la MAI și-a început cariera în anul 2005, ca operator pe calculator, apoi a lucrat ca manager de trafic la Național FM, după care a lucrat la Parlamentul European, în calitate de consilier al lui Daniel Dăianu.

Din 2010, până în 2012, Claudia Benchescu a lucrat ca analist la Partidul Național Liberal, dar și consilier la cabinetul de europarlamentar al actualului Avocat al Poporului, Renate Weber. Apoi, a activat drept consilier parlamentar și a devenit consilier personal al fostului ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri din perioada 2012-2013, Varujan Vosganian. De aici, s-a mutat într-o altă structură importantă a statului, respectiv la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, unde a devenit șef al Serviciului Protocol din cadrul Direcției Economice. 

 

Premierul promite reforme

 

După o scurtă perioadă ca economist la o firmă privată. Claudia Benchescu s-a angajat, în perioada 2015-2016, consilier parlamentar la Cabinetul vicepreședintelui Senatului, iar în perioada 2016-2019 a deținut funcția de consilier al secretarului Senatului României, fiind luată, astfel, sub aripa liberalului Ioan Marcel Vela. 

Odată cu instalarea la Palatul Victoria a primului Guvern Orban și cu numirea lui Ioan Marcel Vela în fruntea Ministerului Afacerilor Interne, Claudia Benchescu s-a mutat cu serviciul, devenind consilier al ministrului de Interne, funcție pe care a ocupat-o până în noiembrie 2020, când a fost numită direct subsecretar de stat al instituției.

În urmă cu două zile, premierul Florin Cîțu declara, în fața Plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului, odată cu prezentarea proiectului de lege privind bugetul de stat, că va avea „o guvernare de succes, care o să se vadă printr-o viață mai bună pentru români”. „Vom reuși doar dacă rămânem uniți și ne concentrăm pe reformă și investiții. (…) Suntem o coaliție, iar PNL este cel mai mare partid, iar eu reprezint PNL în Guvern. Este responsabilitatea mea să mă asigur că PNL se va achita față de electorat. (…) Cel mai important este să ne asigurăm că cei care își fac treaba sunt bine remunerați. Vom avea mai puțini oameni în consiliile de administrație”, spunea premierul.

 

Candidat fără succes

 

Ei, bine, cazul Claudiei Benchescu este reprezentativ din acest punct de vedere. Soție de fost parlamentar, în persoana lui Mihai Alexandru Voicu, ea a încercat, de cel puțin două ori, să ocupe o funcție de demnitate publică aleasă, nu numită. Prima dată în primăvara anului 2019, când a candidat, fără succes, din partea PNL, la alegerile pentru Parlamentul European. A doua oară, la scurt timp după ce a devenit subsecretar de stat în MAI, și-a încercat din nou norocul, candidând din partea PNL pentru un fotoliu de deputat. Tot fără succes.

Un alt amănunt care demonstrează că Florin Cîțu chiar ia în serios politica de a tăia de la rădăcină practica numirilor în consiliile de administrație ale companiilor de stat este acela că aceeași Claudia Benchescu a fost membru în Consiliul de Administrație al TAROM, prin anul 2009, iar, în prezent, este membru, numit în vara anului trecut, al organismului de administrare al Germisara SA, o agenție de turism al cărui unic acționar este statul român, prin fostul Minister al Turismului. Indemnizația stabilită de Consiliul de Administrație se ridică la 3.150 de lei lunar. 

 

Soțul, Mihai Voicu, acuzat, pe nedrept, de corupție de instituția la care se închină actuala guvernare 

 

Mihai Voicu, soțul actualului subsecretar de stat de la Ministerul Afacerilor Interne, a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe data de 22 iunie 2020, într-un dosar de corupție în care, cu doar un an înainte, fusese condamnat de instanța de fond la trei ani de închisoare.

Magistraţii ÎCCJ au decis, astfel, cu majoritate de voturi, să îl achite definitiv pe Mihai Alexandru Voicu, în dosarul în care acesta era acuzat de săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Mihai Voicu nu este singurul achitat de completul de judecată al instanţei supreme.

În acelaşi dosar au fost achitaţi şi Constantin-Cosmin Enea sau Dan-Lucian-Ştefan Mogoş.

În iunie anul trecut, Mihai Voicu fusese condamnat de Înalta Curte la trei ani de închisoare cu suspendare, politicianul fiind acuzat de DNA că, în calitate de preşedinte al unei organizaţii judeţene de partid şi vicepreşedinte al aceleiaşi formaţiuni politice la nivel naţional, beneficiind de ajutorul lui Dan-Lucian-Ştefan Mogoş (secretar general), şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea determinate de funcţiile deţinute, pentru a impune membrilor Biroului Permanent teritorial criterii nestatutare, în sensul că membrii de partid, pentru a putea candida de pe un loc eligibil, să sprijine financiar campania electorală prin plata unor contribuţii individuale.

La acel moment, fostul premier Ludovic Orban anunţa că Mihai Voicu nu va mai fi membru al PNL, fiind suspendat din această calitate.

 

Averea soților Benchescu-Voicu – aproape un milion de lei în conturi

 

În calitatea oficială de demnitar numit la MAI Claudia Benchescu a întocmit declarații de avere și de interese. Din aceste documente, aflăm că Mihai Voicu deține două terenuri intravilane în comuna Didiu, județul Ialomița, moștenite, în 2014, de la bunică. De asemenea, tot fostul deputat PNL are în proprietate o casă, de 168,5 metri pătrați moștenită în anul 1999, și un apartament de 98,96 de metri pătrați, cumpărat, în Capitală.

Claudia Benchescu deține un autoturism Volkswagen Golf, fabricat în 2004, și are economii în conturi și depozite bancare de 881.055,4 lei și 4.002 euro.

Mai mult, subsecretarul de stat în Ministerul de Interne deține acțiuni și a împrumutat compania SC Grescj Break Food SRL cu 100.225 de lei, la care se mai adaugă împrumuturi de 33.000 de lei către Vâlceana SRL și 33.000 de euro către un anume Tiberiu Bejenaru.

Alt fost deputat, uns șef peste o agenție

 

La începutul acestei săptămâni, un alt liberal important care a avut ghinion la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 a fost recuperat de premierul Cîțu. Este vorba despre fostul parlamentar PNL Florica Cherecheș, mama primarului municipiului Baia Mare, care a fost numită în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Handicap.

×
Subiecte în articol: Claudia Benchescu mihai voicu