ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei a trimis o sesizare Comisiei de Etică a TVR şi preşedintelui director general al TVR Alexandru Lăzescu în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de mesajul politic transmis de şefa ştirilor TVR, Rodica Culcer, la conferinţa "Reforma instituţională a statului. Stat asistenţial, stat minimal, stat eficient?", organizată marţi de Institutul de Studii Populare (ISP) şi transmisă parţial de TVR. O îngrijorare justificată având în vedere că postul public de televiziune este plătit din bani publici, atât prin subvenţiile primite de la bugetul de stat, cât şi prin abonamente. Mai mult, în timp ce altor angajaţi la stat li s-au luat 25% din lefuri şi au ajuns să trăiască din salarii de mizerie , bugetara şi "pensionata" pe caz de boală Rodica Culcer a câştigat în 2009 de la TVR 119.130 de lei net, ceea ce înseamnă un salariu net lunar de aproximativ 10.000 lei.
În sesizarea ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei se arată că dezbaterea organizată marţi sub auspiciile ISP, fundaţie afiliată PDL, "a avut un evident caracter ideologic, subiectele discutate fiind strâns legate de măsurile economice adoptate de guvernul Boc în ultimii ani". "Printre vorbitori s-au aflat nume importante din cadrul PDL, dar şi înalţi demnitari, printre care Preşedintele statului, Traian Băsescu şi, respectiv, premierul Emil Boc. În contextul acesta, considerăm că intervenţia în dezbatere a şefului ştirilor TVR, Rodica Culcer, este inacceptabilă. Discursul doamnei Culcer a fost impregnat de poziţii ideologice partizane direcţionate în sprijinul măsurilor guvernului Boc. Considerăm că o astfel de luare de poziţie este incompatibilă cu funcţia deţinută de doamna Culcer (Director – Departament Emisiuni Informative şi Sport), pentru că alterează grav independenţa şi imparţialitatea televiziunii publice. Este dreptul oricărui jurnalist să aibă propriile opţiuni ideologice, pe care şi le poate exprima inclusiv prin intermediul presei. Astfel de opţiuni partizane nu îşi au, însă, locul în mass-media publice, mai ales în contextul în care TVR îşi declară eforturile de a recâştiga credibilitate şi a se desprinde de imaginea de instituţie obedientă faţă de «putere». Mai mult, Rodica Culcer nu a folosit mass-media pentru a-şi exprima aceste opţiuni, ci un eveniment al unui partid politic, unde se aflau cei mai înalţi demnitari ai statului, chintesenţa a ceea ce numim public «puterea»", se arată în sesizarea AW-AMP, trimisă miercuri seara Comisiei de Etică a TVR. Organizaţia solicită Comisiei de Etica a TVR să analizeze dacă faptele Rodicăi Culcer încalcă sau nu Statutul Jurnalistului din TVR şi să comunice public concluziile cât mai curând posibil.
Fostul director al TVR a comentat pentru Jurnalul Naţional atitudinea Rodicăi Culcer.
"Nu e o surpriză pentru mine. O cunosc bine pe doamna Culcer, e un activist politic faţă de care există suspiciuni că ar fi un ofiţer de Securitate sub acoperire încă dinainte de 1989. Drept pentru care acţiunile doamnei Culcer pot fi considerate şi ca executări de ordine primite. Obstinaţia cu care preşedintele Băsescu şi-a dorit-o la conducerea ştirilor TVR este prin fiecare gest şi acţiune ale doamnei argumentată astăzi, în sensul că execută ordinele primului acoperit al ţării", ne-a declarat Valentin Nicolau, preşedinte director general al TVR în perioada 2002-2005.
Alexandru Lăzescu, actualul preşedinte-director general al TVR, este plecat în străinătate, ne-au informat reprezentanţii Departamentului de Comunicare al instituţiei. În aceste condiţii, Larisa Ghiţulescu, şefa Departamentului Comunicare al TVR, ne-a declarat: "Potrivit statutului ziaristului din SRTv, Comisia de Etică şi Arbitraj (CEA) este cea care «audiază, analizează şi propune soluţii în toate situaţiile în care activitatea unui ziarist din televiziunea publică intră în conflict cu prevederile actualului Statut». Tot CEA este cea care «ia în discuţie dosarele prezentate de către Serviciul de ombudsman al Societăţii, audiază părţile, întocmeşte rapoarte şi rezoluţii ce vor fi înaintate Comitetului director, preşedintelui director general sau, în caz de interes major, Consiliului de Administraţie.» În consecinţă, de îndată ce CEA va lua o decizie în urma sesizării făcute de ActiveWatch – cu privire la participarea Rodicăi Culcer la conferinţa «Reforma instituţională a statului. Stat asistenţial, stat minimal, stat eficient?», organizată de Institutul de Studii Populare – vă vom comunica".
Atitudinea servilă şi derapajele profesionale prestate de Rodica Culcer pe banii contibuabililor nu au scăpat nici Fundaţiei Horia Rusu care îi oferă acesteia posibilitatea să demonstreze că nu face favoruri Puterii. Aşa că i-a trimis Rodicăi Culcer o scrisoare deschisă în care îi cere ca dezbaterile pe care Fundaţia Horia Rusu le organizează în cadrul proiectului "Comisia pentru o noua Constituţie" să beneficieze de acelaşi timp de emisie precum cel acordat Institutului de Studii Populare, respectându-se astfel "spiritul valorilor echidistanţei, imparţialităţii şi responsabilităţii, pe care însăşi televiziunea publică le invoca".
Reprezentanţii fundaţiei susţin că transmisiunea simpozionului organizat de Institutul de Studii Populare, în direct, într-o Ediţie Specială, la care au participat "mulţi membri de vază ai partidului de guvernământ, în frunte cu însuşi preşedintele Traian Băsescu" a încălcat statutul şi a trecut peste principiile de obiectivitate şi imparţialitate menţionate explicit în legea privind organizarea şi funcţionarea TVR. "Pentru că sperăm că trăim încă într-un stat de drept, în care legile sunt respectate, Fundaţia Horia Rusu vă oferă oportunitatea de a arăta că TVR este o televiziune obiectivă, liberă şi imparţială. Dorim să ne alăturăm efortului dumneavoastră de a populariza reforma statului, oferindu-vă, pentru a fi transmise în direct, dezbaterile organizate de fundaţia noastră în cadrul proiectului "Comisia pentru o noua Constituţie", se arată în scrisoarea deschisă. Reprezentanţii Fundaţiei Horia Rusu susţin că fac această cerere, iar aprobarea ei ar însemna că "televiziunea publică nu este părtinitoare în viaţa politică a României."
"Fundaţia Horia Rusu va solicita să transmiteţi şi aceste dezbateri, într-o nouă Ediţie Specială, după ce, în prealabil le-aţi anunţat pe site timp de 48 de ore. Următoarea dezbatere, pe o temă care îl preocupă pe însuşi preşedintele Traian Băsescu, se referă la raporturile dintre Parlament, Preşedinte şi Guvern, iar lista invitaţilor include personalităţi de prim rang ale statului român", se mai arată în scrisoare.
Turcan aşteaptă sesizări. Până atunci o laudă pe Culcer
Preşedintelui comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, deputatul PD-L Raluca Turcan i-a fost pe plac discursul politic ţinut de şefa ştirilor de la TVR, Rodica Culcer la conferinţa organizată marţi de Institutul de Studii Populare. "Am participat la acea dezbatere şi mi-aş dori ca acei care aruncă cu piatra de la distanţă să asculte dicursul ţinut de doamna Culcer, liniştiţi, fără emoţie, pentru că a fost o intervenţie pe fond, care necesită multe reflecţii", a spus Turcan. Deşi TVR este una dintre instituţiile aflate sub control parlamentar, Turcan a precizat că pe politică editorială nu se poate pronunţa decât Comisia de Etică a postului public. Preşedintele comisiei de cultură a Camerei a amintit că este încă vacanţă la Parlament şi nici nu a fost primită vreo sesizare în acest caz. Turcan a susţinut că TVR răspunde anual în faţa Parlamentului, atunci când se discută raportul de activitate, sau când sunt audiaţi candidaţii pentru Consiliul de Administraţie al postului public. "Putem avea discuţii în cadrul comisiei dacă suntem sesizaţi... Când au fost încălcări grave au fost constituite comisii de anchetă", a mai spus Turcan. Comisia de Etică şi Arbitraj a TVR cuprinde şapte membri, validaţi de Consiliul de Administraţie în decembrie 2010, în urma alegerilor desfăşurate în noiembrie-decembrie. Aceştia sunt: Gruşcă Horia Narcis, Hobana Ion Sorin, Avram Gabriela, Mureşan Ioana Gabriela, Tomulică Bogdan, Ştefănescu Loara (reprezentant al Preşedintelui-Director General), Păcurariu Irina (reprezentant al Consiliului de Administraţie). (Carmen Vintilă, Oana Maria Bâltoc)
Aşteptăm nemulţumirile dumneavoastră!
Jurnalul Naţional vine în sprijinul tuturor celor care au abonamente la TVR şi le oferă posibilitatea de a-şi face cunoscute nemulţumirile despre serviciile postului public de televiziune la adresa tvr@jurnalul.ro. De asemenea, recomandăm angajaţilor TVR să-şi facă abonamente la Jurnalul Naţional întrucât vor urma dezvăluiri importante despre şefii lor.