x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Legi trecute prin capul partidelor: Ciucă a umblat la drapel, Ciolacu a făcut „Ziua muzicii”

Legi trecute prin capul partidelor: Ciucă a umblat la drapel, Ciolacu a făcut „Ziua muzicii”

de Ion Alexandru    |    18 Aug 2023   •   08:00
Legi trecute prin capul partidelor: Ciucă a umblat la drapel, Ciolacu a făcut „Ziua muzicii”

În doi ani și 8 luni de activitate parlamentară în actuala legislatură, liderii principalelor formațiuni politice reprezentate în Legislativ, care au calitatea de deputat sau de senator, apar, conform fișelor personale publicate pe site-urile celor două Camere, cu o activitate intensă în ceea ce privește inițierea unor proiecte sau propuneri de acte normative.

Mult mai multe decât cele care au devenit, în aceeași perioadă, legi promulgate de președintele României. Intrând însă în profunzimea lucrurilor, se poate constata că una scrie pe „hârtie” și cu totul alta se întâmplă în realitate. Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Cătălin Drulă și George Simion se laudă cu reușite profesionale, ca parlamentari, care, în majoritate, reprezintă proiecte de lege inițiate de alți colegi parlamentari, singura lor contribuție fiind doar aceea că și-au pus semnăturile în tabelele cu susținători ai respectivelor acte normative. „Jurnalul” a luat la mână toate aceste proiecte, iar ce am descoperit este mai mult decât interesant.

 

Astfel, președintele PNL, Nicolae Ciucă, fost prim-ministru și actual președinte al Senatului, figurează în fișa de parlamentar cu 15 proiecte de lege inițiate, din care șase au devenit legi promulgate. Într-adevăr, sunt 6 legi promulgate, însă Ciucă a contribuit ca inițiator doar la 8 proiecte de acte normative, două dintre ele aflându-se încă în procedură de legiferare. Acesta este cazul proiectului de lege de completare a OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, inițiat de Nicolae Ciucă împreună cu Nicoleta Pauliuc, sau al proiectului de lege pentru utilizarea semnăturii electronice, avându-i coinițiatori pe mai mulți parlamentari PSD și PNL.

Cele șase proiecte de lege promulgate la care Nicolae Ciucă a contribuit ca inițiator sunt cel de modificare a Legii 361/2022 privind protecția avertizorilor de interes public (inițiat împreună cu Marcel Ciolacu, Alina Gorghiu și Alfred Simonis), Legea 139/2023 pentru modificarea Codului penal (inițiată împreună cu Lucian Bode), Legea pentru modificarea Legii Offshore (inițiată împreună cu Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Varujan Pambuccian și Virgil Popescu), Legea 19/2022 pentru declararea anului 2022 drept „Anul Smaranda Brăescu”, Legea 278/2021 cu privire la recunoașterea meritelor celor care au luptat în teatrele de operațiuni (inițiată împreună cu Nicoleta Pauliuc) și Legea 176/203 de modificare a legii privind arborarea drapelului național.

 

Ciolacu a realizat doar șase legi, în timp ce Kelemen Hunor - doar două

 

Liderul PSD, actual premier, Marcel Ciolacu figurează în fișa sa de deputat cu 29 de proiecte de lege inițiate, din care 11 au devenit legi promulgate.

În realitate, doar la 6 din cele 11 legi promulgate Marcel Ciolacu a avut o contribuție ca inițiator, restul fiind acte normative inițiate de alți colegi, președintele PSD semnând doar în tabelul susținătorilor. Cele șase legi la care Marcel Ciolacu chiar a muncit sunt Legea privind modificarea Statutului Senatorilor și Deputaților, Legea 289/2021 privind declararea zilei de 15 mai drept „Ziua picturii naționale”, Legea 86/2002 privind modificarea legislației achizițiilor publice și achizițiilor sectoriale, Legea 52/2023 privind completarea Codului penal și cele două legi menționate anterior pe lista lui Nicolae Ciucă.

În ceea ce-l privește pe deputatul Kelemen Hunor, lider al UDMR, acesta ar fi inițiat, conform fișei, 13 proiecte de lege, din care 6 au devenit legi. În realitate, Hunor a inițiat direct doar 4 proiecte, din care doar două au devenit legi. Kelemen Hunor a inițiat legea pentru completarea Codului fiscal și a Codului de procedură fiscală, care se află încă în dezbatere, și legea privind organizarea și funcționarea ICR (împreună cu Dan Barna și Ludovic Orban). Apoi, a inițiat o lege promulgată, referitoare la exercitarea unor activități cu caracter ocazional și apare ca inițiator pe o lege promulgată, alături de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

 

Simion se laudă cu 157 de proiecte. În realitate, nu are niciun act normativ promulgat

 

Nici liderii opoziției nu se prezintă diferit. Spre exemplu, Cătălin Drulă, președintele USR, ar fi inițiat, conform fișei de deputat, 14 proiecte de lege, din care unul a devenit lege promulgată. În realitate, Drulă apare ca inițiator direct pe un singur proiect de lege, din 2022, pentru modificarea OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, lege care nu a trecut de Parlament. Legea care ar fi fost promulgată are numărul 134/2022, unde Drulă a avut doar calitatea de semnatar al tabelului cu susținători.

Cel mai tare, din acest punct de vedere, este liderul AUR, George Simion, care figurează în fișa de deputat cu 157 de proiecte de lege inițiate, din care 6 au devenit legi. La AUR, ca și la USR, există obișnuința ca multe proiecte să fie semnate de toți deputații partidelor respective. Însă, în cazul lui Simion, nu există nicio lege unde să aibă calitatea de inițiator direct și care să fi fost adoptată de Parlament și promulgată de președintele României, din decembrie 2020 încoace. În schimb, are un palmares de 14 proiecte de lege respinse definitiv și încă unul pe care l-a retras singur.

 

 

Cătălin Predoiu, activitate ZERO ca deputat. A semnat ca susținător o singură inițiativă

 

George Simion este depășit, în activitatea aproape inexistentă ca parlamentar, din punctul de vedere al proiectelor de acte normative devenite legi, doar de deputatul liberal Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției, actual ministru al Afacerilor Interne. 

Predoiu nu a inițiat, din decembrie 2020, până în august 2023, niciun proiect de lege ca parlamentar ales. În fișa sa de parlamentar figurează un singur proiect, care îl are ca inițiator pe deputatul PNL Gigel Daniel Știrbu și care a fost depus la Camera Deputaților în data de 28 iunie 2023. Este vorba despre o inițiativă legislativă de completare a unui articol din legea audiovizualului și pentru completarea legii publicității, Predoiu doar semnând ca susținător. 

Cătălin Predoiu a luat, în această legislatură, doar de nouă ori cuvântul în plenul Camerei Deputaților, în cadrul a șase ședințe, conform fișei publicate pe site-ul Parlamentului României.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: sefi partide parlamentare legi