x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Teszari şi Bendei, la audieri în “Mita lui Mitică”

Teszari şi Bendei, la audieri în “Mita lui Mitică”

de Dan Constantin    |    25 Sep 2013   •   13:59
Teszari şi Bendei, la audieri în “Mita lui Mitică”
Sursa foto: Zoltan Teszari (stânga) şi Ioan Bendei, invitaţi la audieri la DNA

Contractul pentru transmisiile meciurilor de fotbal din Liga 1 şi cel încheiat între  RCS&RDS şi firma lui Mitică Dragomir sunt strâns legate. Ce ingredient de corupţie au aceste afaceri vor să afle, în fine, şi procurorii DNA. Semnul că încep să “sape” pentru a afla motorul combinaţiilor din interiorul Triunghiului Bermudelor, care îi are ca actori pe Zoltan Teszari, patronul “discret” al companiei de cablu RCS&RDS, prietenul lui din vremuri grele, Ioan Bendei, administrator al companiei, şi Mitică Dragomir este chemarea “tripletei” la audieri.

Mitică Dragomir a făcut potecă la DNA pentru numeroase alte dosare care dau măsura “palmaresului” fără glorie al afacerilor pe spatele fotbalului.
Zoltan Tszari intră în premieră în menghina declaraţiilor, urmând să fie scos în public pe “aleea DNA”, unde îşi va pierde “virginitatea” bine păstrată a omului invizibil.
Ioan Bendei, de la statutul obscur de fost şofer de taxi în Braşov, cu mâna împleticită la scris dar sigură pe schimbătorul de viteze, ajunge la DNA cu morala proverbului – de ce ţi-e frică, nu scapi! El a semnat faimosul contract cu firma Bodu (a lui Mitică Dragomir), motivul “şantajului” pentru care l-a reclamat, speriat, pe Sorin Alexandrescu la DNA.

Toate vin şi se înnoadă acum sub semnul suspiciunii că “bonusul” de 45 de milioane de euro, acordat de Mitică Dragomir firmei RCS&RDS la drepturile tv de transmisie a meciurilor s-a întors în favoarea lui, prin contractul de asociere în participaţiune dintre SC Bodu SRL şi SC RCS&RDS. Un “para-ndărăt” care deschide larg uşa anchetei DNA pentru cei trei.
_______________________

Procurorii DNA investighează legăturile de afaceri dintre şefii RCS&RDS şi Mitică Dragomir, şeful Ligii Profesioniste de Fotbal. Ele sunt suspectate, potrivit mai multor semnale publice preluate şi în presă, de corupţie. Ar fi vorba de sume de zeci de milioane de euro vehiculate între cele două entităţi ca un balon de fotbal pasat pe terenul finanţelor oculte.
RCS&RDS a fost benficiarul unui bonus substanţial acordat de Liga lui Mitică pentru drepturile de transmisie a meciurilor din campionat. Valoarea contractului este evaluată în piaţa media la 90 de milioane de euro, dar Liga a vândut pachetul doar la jumătate. Un preţ considerat o “pleaşcă” pentru RCS&RDS şi o pierdere pentru Liga de Fotbal.

Teatrul cabotinilor
De-a lungul timpului, cele două părţi ale contractului au avut declaraţii “inverse” situaţiei de fapt. Cabliştii se văitau că sunt aduşi la sapă de lemn de aceste transmisii cumpărate la un preţ exorbitant. De cealaltă parte, Mitică Dragomir, cu tot arsenalul de actorie din dotare, le explica iar şi iar şefilor de cluburi din Ligă cât de strălucit negociator a fost când i-a tras pe sfoară pe cablişti, cărora lea vândut calul mort la preţ de potcoave
(crampoane) de aur! Uită să spună de ce a fost bonusul la fel de mare cu preţul!
Adevărul începe să iasă la iveală, după ce ani de zile au fost multe suspiciuni legate de jocul dublu făcut de Mitică în favoarea lui Teszari. Mitică, cu alura lui de dribleur al Justiţiei, se fălea că l-a pus jos pe fostul judoka Teszari. “Cu umerii pe tatami l-am lipit”, se lăuda Mitică în faţa oricui avea timp să-l asculte. Acum, Teszari îşi scutură praful adunat de pe saltele şi se pregăteşte, cu cravata-n gât, să apară în premieră pe covorul de gală de la DNA. Îl însoţesc bunii lui colaboratori şi prieteni – Alexandru Oprea, directorul companiei de cablu, şi “vătămatul” Ioan Bendei, balamaua RCS&RDS pentru Liga lui Mitică.
Bendei a semnat un contract de asociere în participaţiune cu SC Bodu SRL, firma lui Mitică pentru organizarea de evenimente, care miroase de la o poştă ca groapa de la Glina. Mirosul de mită i-a stârnit pe procurorii DNA care vor să probeze ce ştie tot satul. Contractul respectiv, secret mult timp, dar aflat acum la “liber la citit”, arată că RCS&RDS a plătit 3,5 milioane de euro (iniţial era stabilită suma de 1,7 milioane de euro) pentru 15% din firma lui Mitică Dragomir, care are ca obiect de activitate organizarea de nunţi, botezuri.
În perioada semnării contractului, acum sub anchetă, RCS&RDS erau parteneri cu Antena 1 în retransmiterea meciurilor. Mitică de la Ligă ar fi făcut, probabil, înlesniri la plată pentru RCS&RDS, pentru drepturile de transmisie, în schimbul contractului suspectat de mită.

Bendei, vătămatul la gramatică
Ioan Bendei s-a dus preş la DNA să-l denunţe pe Sorin Alexandrescu pentru şantaj. În dosarul pentru care DNA, neavând probe, au cerut percheziţii de cinci zile la Intact şi la Jurnalul Naţional (!!). Bendei spunea că motivul ar fi tocmai contractul numit acum “Mita lui Mitică”. Aşadar, Bendei şi RCS&RDS au vrut să scape de problemă, fabricând acuze închipuite de şantaj.
Odată începute cercetările în dosarul “Mita lui Mitică” se dezumflă ca o minge spartă şi făcătura care ţinteşte în persoane din managementul grupului de media Intact, dar şi televiziunea Antena 3.
Delaţiunea lui Bendei la DNA este o probă că “vătămatul” a trecut în viteză maximă pe lângă limba română. El crede că a făcut un contract cu “Liga e Fodbal” şi nici că s-a vorbit de “vrio sumă”. Miau ca pisica e la fel cu “miau” furat gramatica în limba lui Bendei, “proba” procuroarei Bendeac.

Zilele lui Mitică Dragomir sunt numărate
Iată şi opinia avocatului Iulian Orban, fost senator PDL, postată pe pagina personală de Facebok: “DNA a decis, în sfârşit, să-i audieze pe Zoltan Teszari, alias «miliardarul fără chip», patron al companiei RCS&RDS, şi Alexandru Oprea, directorul companiei de cablu, pentru a elucida de ce au investit aceştia în afacera şefului LPF şi de ce au primit de la Dragomir un «bonus» de 45 de milioane de euro. Deşi totul miroase de departe a şpagă, procurorii trebuie să şi dovedească acest lucru. Aşa că cei doi reprezentanţi RCS&RDS vor trebui să dea explicaţii în faţa procurorilor DNA despre cum au plătit 45 de milioane de euro pe un pachet care valora dublu, adică 90 de milioane de euro, în cazul meciurilor din Liga 1, precum şi despre asocierea cu Dumitru Dragomir, care a primit de la RCS&RDS o afacere la cheie: Crystal Palace Ballrooms. Astfel, procurorii DNA ar putea descoperi că «sponsorizarea» celor de la RCS&RDS făcută firmei lui Mitică a fost o mită mascată, pentru ca firma de cablu să obţină drepturile tv din fotbal la jumătate de preţ. Ţinând cont de faptul că, în sfârşit, procurorii au văzut adevărata problemă din întregul scandal – “contractul-mită”, după cum a fost denumit – este posibil ca lui Mitică Dragomir să-i fie schimbată rapid încadrarea juridică şi să devină, din martor, suspect”.

×