Specialiştii în drept sunt contrariaţi de modul în care s-a dat sentinţa finală în Dosarul Transferurilor, prin care au fost condamnaţi la închisoare cu executare: Gică Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristi Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu. Încă de la fondul cauzei s-a constatat, cel puţin în cazul lui George Copos şi Mihai Stoica, că o parte dintre fapte s-au prescris. Cel puţin aşa a constatat şi procurorul de şedinţă. La fel s-a întâmplat şi la Apel când s-a constatat că o serie de fapte s-au prescris. Se pare că judecătorii care au dictat condamnările nu au ţinut cont de prescripţii. Mai mult, condamnarea la închisoare a lui Gică Popescu a împărţit societatea românească în două. Pe de-o parte s-a cerut clemenţă pentru fostul fotbalist al Generaţiei de Aur, iar pe de altă parte există câteva voci care se opun, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu care susţine că nu va graţia pe nimeni. Pe internet circulă o petiţie care a strâns aproximativ 25.000 de semnături pentru graţierea lui Gică Popescu, condamnat la trei ani, o lună şi zece zile. Din spatele gratiilor, Popescu a transmis un mesaj prin care le mulţumeşte susţinătorilor, dar aşteaptă motivarea instanţei pentru a se decide care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze. În schimb, George Copos care a fost condamnat la trei ani şi opt luni, s-a declarat surprins faţă de decizia Curţii de Apel Bucureşti pentru că se consideră nevinovat. Mai ales că fusese achitat în acelaşi dosar de Tribunalul Bucureşti.
Condamnaţii din Dosarul Transferurilor aşteaptă cu nerăbdare motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti, prin care au fost trimişi în spatele gratiilor pentru a putea să conteste hotărârea. Nemulţumit de faptul că a fost încarcerat, Mihai Stoica a cerut luni rejudecarea cazului său. Magistratul care a judecat cererea formulată de Mihai Stoica a decis că aceasta întruneşte toate condiţiile unei contestaţii în anulare. În acest caz urmează să se stabilească dacă solicitarea lui Mihai Stoica va fi analizată de Tribunalul Bucureşti sau de Curtea de Apel.
Controversat
Fostul acţionar majoritar al echipe Rapid, George Copos susţine că procurorii au greşit acuzându-l de evaziune fiscală şi înşelaciune pentru că el nu a semnat nici un document în cazul transferurilor jucătorilor Cristi Dulca şi Florin Bratu. Surse din cadrul Baroului Bucureşti au precizat că: “în cazul lui George Copos procurorii au constatat trei infracţiuni de înşelăciune şi două de evaziune. Aici a fost o eroare pentru că cele două infracţiuni nu pot coexista.” Legat de acuzaţiile aduse lui Copos, aceleaşi surse au mai susţinut că cei 600.000 de dolari proveniţi din transferul lui Cristi Dulca au intrat prin transfer bancar în conturile Rapidului. Din această sumă, 150.000 de dolari au ajuns în conturile impresarului Sică Puşcoci, care a depus la sediul Federaţiei Române de Fotbal un document din care rezulta că suma de transfer a fost de doar 120.000 de USD. Potrivit rechizitoriului, George Copos nu avea drept de semnătură la UFC Rapid, iar banii au intrat legal în conturile Rapidului. “Banii au fost folosiţi în activitatea curentă a clubului, fiind transformaţi în lei, se regăsesc în balanţa contabilă şi sintetică a clubului în lunile ianuarie şi februarie, fiind folosiţi pentru cheltuielile curente ale UFC Rapid, care a fost înfiinţată ca asociaţie” În cazul asociaţiilor la nivelul anului 1999, nu se plătea impozit pe profit.
Scrisoarea pierdută
Gică Popescu a fost condamnat la executarea unei pedepse de trei ani, o lună şi zece zile, pentru evaziune fiscală în cazul transferurilor Florin Bratu şi Lucian Sânmărtean. În cazul transferului lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray suma de transfer a fost de 1,75 milioane dolari, plus un comision primit de Gică Popescu în valoare de un milion de dolari. Conform contractului, Rapid trebuia să primească banii în rate. 100.000 de dolari la 10 septembrie 2003, 850.000 la 15 ianuarie 2004 restul la 30 august 2004. Într-o scrisoare a clubului Galatasaray, semnată de directorul Sinan Kalpakcioglu se menţionează că: “Conform contractului suma totală de transfer a fost de 1.750.000 dolari americani. Suma totală stabilită pentru a fi cheltuită de către Galatasaray pentru jucătorul Bratu a fost de 2.750.000 USD”. Directorul Sinan Kalpakcioglu mai precizează că diferenţa de un milion de dolari “reprezintă comisionul de transfer către fostul nostru jucător profesionist de fotbal Gheorghe Popescu pentru sprijinul oferit pentru transferul mai sus menţionat (n.r. Bratu) şi pentru alte transferuri către Galatasaray. Pentru că nu avea bani, Rapid a împrumutat de la Gică Popescu şi Ioan Becali suma de 1.100.000 dolari, fără a înregistra în contabilitate contractele de împrumut. Surse apropiate anchetei au precizat că “în acest caz se putea da o amendă pe legea contabilităţii: Mai ales că produsul infracţiunii nu poate fi fiscalizat.”
În cursul zilei de marţi, foştii impresari Giovani şi Victor Becali, împreună cu Cristian Borcea au fost duşi la spitalul Penitenciarului Poarta Albă din Constanţa. Borcea este deprimat şi refuză să mănânce. Fraţii Becali vor fi supuşi unor evaluări detaliate din punct de vedere medical. Nici starea lui Jean Pădureanu nu este mai bună. Acesta îşi execută pedeapsa în spitalul Penitenciar Jilava.
____________
“Eu nu am făcut parte niciodată din Consiliul Director al UFC Rapid şi niciodată nu am avut drept de semnătură şi nu am semnat niciun document în ceea ce priveşte transferul lui Dulca.”
George Copos