Sile Camataru (44 de ani), fratele mai mic al lui Nutu Camataru (48 de ani), a fost adus, pe 24 iulie 2012, in tara, la capatul a doua luni de detentie petrecute in Germania. El are de ispasit un rest de pedeapsa de cinci ani si sase luni, dictat printr-o sentinta pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in aceasta primavara, pe 11 mai 2012.
Aceasta este a sasea condamnare penala primita de Sile Camataru – potrivit inventarului pe care RISE Project a reusit sa-l intocmeasca. Un inventar care consemneaza prima sentinta penala data impotriva lui Sile in martie 1989. Totusi, un inventar care ar putea fi incomplet, din moment ce, la ora aceea, in martie 1989, documentele judiciare deja il numeau pe Sile Camataru 'recidivist'.
RISE Project a incercat sa refaca istoria infractionala a lui Sile Camataru, pe numele lui adevarat Vasile Balint. Potrivit calculelor RISE Project, daca in Romania s-ar fi aplicat sistemul penal din America, cel care aduna aritmetic pedepsele aferente fiecarei culpe, Sile Camataru ar fi trebuit sa petreaca 279 de ani si sase luni in penitenciare pentru delictele pentru care instantele l-au gasit vinovat. Sistemul penal romanesc prevede insa contopirea pedepselor dispuse pentru infractiuni comise sau ispasite simultan. Astfel, infractorii petrec dupa gratii doar timpul aferent celei mai mari pedepse din sirul celor pentru care sunt condamnati.
Potrivit documentelor judiciare obtinute de RISE, Sile Camataru si fratele lui, Nutu, au ispasit primele pedepse cu inchisoarea inainte de 1990. La vremea aceea, abia implinisera 20 de ani, iar clanul pe care aveau sa-l patroneze mai tarziu inca isi facea ucenicia spargand apartamente si furand butelii de gaze. Doua decrete prezidentiale, primul semnat de Ceausescu, iar cel de-al doilea de Iliescu, i-au eliberat pe strazile Bucurestiului.
Asa a aratat debutul unei cariere infractionale extrem de prolifice, care, peste un deceniu, avea sa-i consacre drept doi dintre cei mai temuti lideri ai crimei organizate din Romania. Aventurile infractionale ale fratilor Camataru spun povestea unei Romanii blande cu infractorii, o tara cu un regim judiciar slab, care le-a ingaduit sa-si dezvolte si sa-si diversifice activitatile ilegale.
O sentinta penala din martie 1989 il condamna pe Sile la opt ani de inchisoare. Sentinta este cel mai vechi verdict cunoscut din arhivele judecatoresti referitor la cariera infractionala a lui Sile. Ea vizeaza noua spargeri de locuinte petrecute in prima parte a anului 1988, spargeri orchestrate de Sile Camataru. Alte 41 de spargeri de apartamente, petrecute in aceeasi perioada, au fost judecate intr-un dosar paralel – dosar in care Sile a fost, de asemenea, condamnat la opt ani inchisoare. De data aceasta, impreuna cu Nutu – condamnat doar la cinci ani.
Amnistiile festive ale dictatorului Ceausescu
Potrivit sentintei din martie 1989, cei mai multi dintre spargatorii de case pe care Sile Camataru i-a condus pe strazile Bucurestiului tocmai iesisera din puscarie. Nu se stie, insa, pentru ce fapte fusesera condamnati si nici ce pedeapsa avea de ispasit fiecare dintre ei. Cert e ca o amnistie decretata de Ceausescu ii pusese in libertate, chiar pe 26 ianuarie 1988 – ziua de nastere a dictatorului, data la care Secretarul General al Partidului Comunist Roman implinea 70 de ani. Istoricul Stelian Tanase comenteaza: 'Acest tip de decrete erau un obicei pe care Ceausescu l-a cultivat tot timpul in care a fost presedinte. Le dadea fie de 23 August, fie de ziua lui de nastere. Mai frecvent, totusi, de ziua lui de nastere, ca sa se puna pe sine insusi in evidenta'.
In doar sase luni, de la sfarsitul lui ianuarie 1988 – cand au fost gratiati de Ceausescu – si pana in iulie 1988, cand au fost din nou arestati de politie, hotii condusi de Sile si Nutu Camataru au trecut ca un uragan prin Bucuresti. Au dat 50 de spargeri. Se documentau inainte sa dea lovitura, escaladau balcoane, deschideau usi cu levierul si, odata ajunsi in locuinte, furau tot ce putea fi vandut pe piata neagra a Capitalei: cuverturi, covoare, lampi, ceasuri, pachete de cafea, sapunuri, butelii de gaz, aparate video, casetofoane, casti, blitzuri fotografice, lantisoare de aur, jachete de piele, caciuli de blana etc.
In primavara lui 1988, Nutu Camataru avea 24 de ani. Fratele sau mai mic Sile implinise 20 de ani. Potrivit fiselor politiei, Sile nu era casatorit, dar era tata a doi copii. Abandonase scoala in clasa a patra. Nutu, mai perseverent, absolvise opt clase si avea calificarea de sofer.
Gratierea pronuntata de Iliescu
In dosarul care a vizat cele noua spargeri, Sile Camataru – lider de lot, alaturi de alti 13 complici – a primit opt ani de inchisoare. Delictele lui, insa, au insumat pedepse de 34 de ani de inchisoare. In celalalt dosar, referitor la restul de 41 de spargeri, infractiunile lui Sile Camataru au totalizat pedepse de 169 de ani si sase luni de inchisoare.
Membrii clanului Camataru si-au recapatat, insa, repede libertatea. N-au stat dupa gratii decat pana pe 16 ianuarie 1990. Atunci, un alt decret prezidential, semnat de Ion Iliescu, le-a dat drumul pe strazile Bucurestiului. Motivul gratierii: sarbatoarea prabusirii Comunismului si a trecerii la democratie.
Scurt popas in inchisoare
Scapati din puscarie in ianuarie 1990, Nutu si Sile Camataru au mai intrat in inchisoare abia patru ani mai tarziu. Doar pentru trei luni: din septembrie 1994 pana in decembrie 1994. Actionand ca 'recuperatori', in vara lui 1994, terorizasera si talharisera doua familii – lasandu-le fara masini, bani si bijuterii. Pe o a treia o batusera in plina strada cu sabii si bate. Au fost trimisi in judecata in septembrie 1994. Doi ani mai tarziu, dupa ce fusesera condamnati de Judecatoria Sector 2, dosarul de instanta si dosarul de urmarire penala au fost furate din arhiva acestei instante. Drept urmare, faza de apel a procesului s-a reluat abia dupa alti sase ani, in 2002, dupa reconstituirea rechizitoriului. Intre timp, unele dintre victime, speriate de agresori, si-au retras marturiile, declarand ca nu-i cunosteau pe cei care ii batusera cu opt ani in urma. Cazul a fost solutionat abia in 2004, cand fratii Balint au fost condamnati definitiv la cate sase ani de inchisoare. Delictele de care Sile a fost gasit vinovat in acest dosar au totalizat pedepse de 16 ani de inchisoare.
Eliberat pentru buna purtare
Pana in 2004, insa, clanul a avut si alte griji. In 1995, Sile Camataru a fost condamnat de Judecatoria Sectorului 5 la doi ani de inchisoare pentru folosirea unui pasaport fals, pe numele 'Cristian Neacsu'. In 1992, incercase sa intre in Rusia si in Polonia cu acest document contrafacut. Faza de recurs a procesului a trenat pana in 1998. Atunci, Nutu Camataru a vrut sa cumpere libertatea fratelui sau mituind mai multi magistrati – prin intermediul unui alt interlop, Danut Udila. Era dispus sa-i plateasca lui Udila 100.000 de USD pentru amanarea sau chiar anularea condamnarii lui Sile. I-a platit, insa, doar 50.000 de USD, pentru ca, destul de repede, si-a dat seama ca Udila voia sa-l traga pe sfoara. In declaratia pe care a dat-o mai tarziu procurorilor, a spus: 'Am crezut ca Danut Udila are cunostinte mai multe si mai mari decat mine si am apelat la acesta crezand ca imi va rezolva problema'. 'Problema' nu a fost insa rezolvata, iar Sile Camataru a intrat in inchisoare in septembrie 2001. A iesit insa din penitenciar nu doi ani mai tarziu– cat era termenul sentintei – ci dupa doar un an si trei luni, in decembrie 2002, pentru buna purtare.
Dosarul celor 30 de inculpati
In anul 2003, cei doi frati Camataru au avut mainile complet libere. Si-au desfasurat in tihna afacerile cu prostituate si industria taxelor de protectie, coordonand, prin intermediul rudelor si a diversi asociati din lumea interlopa, un grup infractional a carui intindere procurorii au estimat-o la 200 de persoane. Activitatile lor din acest an aveau sa faca obiectul celui mai mare dosar penal in care a fost investigat vreodata sistemul piramidal de infractionalitate pe care Camatarii il aveau in subordine: un dosar prin care, in 2004, au fost trimisi in judecata aproximativ 30 de inculpati.
In 2004, insa, alte infractiuni au ajuns la scadenta. Cele din 1994, pe care interlopii incercasera sa le faca uitate furand dosarele din instanta. Astfel, in iulie 2004, Sile si Nutu au fost incarcerati, pe termen de sase ani, pentru niste fapte ce se petrecusera cu un deceniu inainte.
Judecarea dosarului in care au fost inculpate cele 30 de persoane a durat pana in 2008. La capatul procesului, Sile a fost condamnat la 13 ani de inchisoare – desi delictele pentru care a fost gasit vinovat insumau pedepse de 45 de ani de inchisoare care insa s-au contopit, ramanindu-i de executat doar pedeapsa cea mai mare. Ar fi trebuit sa iasa din penitenciar tocmai in 2017, dar in decembrie 2011 a fost, din nou, eliberat pentru buna purtare.
Traiul de voie a durat putin. Un alt dosar penal, construit in jurul acelorasi fapte, din perioada 2001-2004, a ajuns la scadenta in luna mai 2012. Instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dispus o pedeapsa de inca 13 ani de inchisoare pentru Sile Camataru, iar interlopul a fost dat in urmarire generala. A fost retinut in Germania si, dupa doua luni, a fost in arestul Politiei Capitalei inainte de a fi transferat la Rahova.
Iata, mai jos, in ordine cronologica inversa, sentintele penale dictate impotriva lui Sile Camataru de-a lungul timpului:
● 11 mai 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie il condamna la 13 ani de inchisoare pentru fapte de proxenetism, santaj, constutuire de grup de crima organizata. Pedeapsa se refera la fapte petrecute in perioada 2001 – 2004, motiv pentru care este contopita cu cea precedenta, rezultand un rest de executare de 5 ani si 6 luni. (Vezi aici sentinta Curtii de Apel Bucuresti pronuntata in ianuarie 2011, in dosarul 7307/2/2009, sentinta mentinuta de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in mai 2012)
● 4 martie 2008, Inalta Curte de Casatie si Justitie il condamna la 13 ani de inchisoare pentru fapte de proxenetism, sechestrare de persoane si constituire de grup de crima organizata, fapte petrecute in perioada 2001 – 2004. (Vezi aici sentinta nr. 769/ 04.03.2008 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie)
● 29 iulie 2004, Curtea de Apel Bucuresti il condamna la sase ani de inchisoare pentru fapte de talharie, santaj si ultraj contra bunelor moravuri, fapte petrecute in august-septembrie 1994. (Vezi aici sentinta Curtii de Apel Bucuresti nr. 1444/29.07.2004)
● 24 iulie 1995, Judecatoria Sectorului 5 il condamna la 2 ani de inchisoare pentru fals si uz de fals – utilizarea unui pasaport contrafacut – fapte petrecute in perioada 1991 -1992; (Vezi aici sentinta Judecatoriei Sectorului 5 nr. 2089/24.07.1995).
● 2 iunie 1989, Judecatoria Sectorului 5 il condamna la opt ani de inchisoare pentru participarea la 32 de spargeri de locuinte, fapte petrecute in perioada februarie – iulie 1988 (Vezi aici sentinta Judecatoriei Sectorului 5 nr. 487/ 02.06.1989);
● 29 martie 1989, Judecatoria Sectorului 5 il condamna la opt ani de inchisoare pentru participarea la noua spargeri de locuinte, fapte petrecute in perioada februarie – iulie 1988 (Vezi aici sentinta Judecatoriei Sectorului 5 nr.282/29.03.1989);
Sile Camataru
● Condamnari cunoscute: 279 de ani si 6 luni.
● Fapte: spargeri de locuinte, furturi, talharie in forma continuata, lipsire de libertate, ultraj contra bunelor moravuri, santaj, proxenetism, trafic de carne vie, rapire, constituire grup de crima organizata.
● Perioade de detentie:
? – 26 ian 1988
19 iul 1988 – 16 ian 1990
29 sept 1994 – 8 dec 1994
21 sept 2001 – 17 dec 2002
2 mai 2004 -19 dec 2011
12 mai 2012 – ?
● Timp petrecut in inchisoare cunoscut: 10 ani si 8 luni
Mai multe pe riseproject.ro