x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Spălătorie de mașini automată nou-nouță, de 300.000 de euro, la Camera Deputaților

Spălătorie de mașini automată nou-nouță, de 300.000 de euro, la Camera Deputaților

de Ion Alexandru    |    05 Iul 2023   •   07:45
Spălătorie de mașini automată nou-nouță, de 300.000 de euro, la Camera Deputaților

1,5 milioane de lei va cheltui Camera Deputaților pentru cumpărarea unei stații automate de spălare a mașinilor instituției, prevăzută cu perii rotative și cu jeturi de apă de înaltă presiune.

Motivul invocat pentru această achiziție este acela că stația care se află în prezent în dotarea Parlamentului este blocată, fiind depășită durata de funcționare, motiv pentru care șoferii deputaților sunt siliți să le spele mașinile de mână. Acest lucru conduce la „imposibilitatea asigurării nivelului de reprezentare a instituției”, mai afirmă Camera Deputaților. Noua stație, pentru care licitația va începe pe data de 7 august, va fi capabilă să spele inclusiv mașinile parlamentarilor dotate cu instalația de climatizare în plafon și va citi automat numerele de înmatriculare, pentru a executa programul de spălare deja antamat.

Camera Deputaților a publicat, la finalul lunii trecute, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț prin intermediul căruia își face cunoscută intenția de a achiziționa o stație de spălarea automată pentru autoturisme. Este vorba despre o stație de spălare de tip portal, care va fi echipată cu perii rotative și cu jeturi de apă la înaltă presiune. Instalația va trebui să fie furnizată și compatibilă cu instalația existentă de reciclare a apei uzate, de tip Bionic 40, produsă de Rowafol Manufacturing, din Olanda, fabricată în luna mai a anului 2011.

Potrivit documentației de achiziție, noua stație de spălare a mașinilor trebuie, de asemenea, să fie compatibilă din punct de vedere dimensional și cu hala existentă, „iar orice lucrări de adaptare și modificare, inclusiv autorizări, vor fi executate prin grija și pe cheltuiala furnizorului”.

Pentru cumpărarea acestei stații de spălare a mașinilor, Camera Deputaților precizează că este dispusă să achite nu mai puțin de 1.260.504,2 lei fără TVA, respectiv de 1.500.000 de lei cu tot cu TVA, adică 306.122,5 euro.

 

Aveau deja una, dar s-a stricat

 

Din caietul de sarcini întocmit pentru realizarea acestei cumpărături inedite rezultă că stația de spălare va intra în dotarea Direcției pentru Transporturi a Camerei Deputaților, entitate care asigură mijloacele de transport auto necesare structurii și serviciilor Camerei Deputaților, care gestionează parcul auto și echipamentele specifice și care asigură mentenanța acestora.

Mai aflăm, din documentul citat, că Camera Deputaților, prin Direcția pentru Transporturi, deține și exploatează, în prezent, o altă stație pentru spălarea autoturismelor, de tip portal, care însă și-a depășit perioada normală de funcționare. „Având în vedere costurile foarte mari cu reparația acesteia și timpii foarte mari de imobilizare datorați lipsei de piese și uzurii avansate a componentelor, activitatea Direcției pentru Transporturi este afectată profund, deoarece nu mai poate asigura spălarea autoturismelor, ceea ce conduce atât la afectarea nivelului de reprezentare a instituției, cât și la afectarea stării tehnice și estetice a autovehiculelor”, se arată în documentația de atribuire.

Autoritatea contractantă mai precizează că „imobilizarea stației de spălat conduce la o aglomerare excesivă a stației de spălat manuală, ceea ce conduce la creșterea timpului de așteptare și la costuri suplimentare, precum și la utilizarea în exploatare a unor autovehicule murdare”.

 

Spălătoria va fi montată la subsolul Parlamentului

 

Unul dintre criteriile care vor fi avute în vedere la atribuirea acestui contract este acela că furnizorul trebuie să aibă în București sau în județul Ilfov, sub orice formă de dispunere, cel puțin o unitate de service capabilă să gestioneze testarea, diagnosticarea și mentenanța în perioada de garanție, de zece ani, pentru fiecare produs și echipament. Noua stație de spălare automată a mașinilor parlamentarilor trebuie să fie livrată și montată în garajul subteran al Camerei Deputaților.

Pentru achiziția acestei stații, Camera Deputaților organizează o licitație deschisă, criteriul de atribuire fiind acela al celui mai bun raport calitate-preț. 20 la sută va cântări durata de garanție, iar 80 la sută va cântări componenta financiară. Stația trebuie să fie livrată și montată în termen de trei luni de la data semnării contractului de achiziție, iar finanțarea este asigurată din surse bugetare.

Ofertele sunt așteptate să fie depuse până maximum pe data de 7 august 2023, dată la care vor fi și deschise.

 

Opt programe, inclusiv polishare, ceruire și uscare

 

Noua stație automată de spălare a autovehiculelor Camerei Deputaților va avea 2,4 metri lățime, 3,8 metri înălțime, iar înălțimea utilă de spălare va fi de 2,9 metri. Instalația va fi capabilă să spele minimum zece autoturisme pe oră, cu o presiune de maximum 10 bar. 

De asemenea, stația de spălare va fi capabilă să funcționeze la temperaturi cuprinse între minimum 5 grade Celsius și maximum 40 de grade Celsius și se va opri automat la temperaturi de minimum 2 grade Celsius. Instalația va fi alimentată electric, cu protecție la motor.

Mai departe, stația va asigura și spălarea autoturismelor prevăzute cu sistem de climatizare montat în plafon. Vor exista un program de spălare sub șasiu cu jeturi de apă, un program de spălare a roților cu perii rotative cu mișcări în ambele sensuri și jeturi de apă și spălare la înaltă presiune, un program de spălare cu jeturi, un program de spălare cu perii rotative mobile, un program de ceruire, un program de polishare și un program de uscare.

Stația va fi prevăzută cu șine de ghidare din inox, cu o unitate mobilă cu perii verticale și perie orizontală, cu o unitate de uscare (laterală și orizontală), cu o unitate de detectare a conturului autoturismului, cu un sistem de acces pe bază de carduri și jetoane programabile cu alocarea automată a programelor de spălare, cu un sistem programabil de recunoaștere a numerelor de înmatriculare a autoturismelor cu alocare automată a programelor de spălare, cu un tablou de comandă, cu indicatoare luminoase, cu un sistem de oprire în caz de urgență, cu un comutator automat de siguranță, cu un sistem antiîngheț, cu un sistem de protecție antirăsturnare, cu instalație de dedurizare a apei și osmoză a apei și cu o instalație de spălat covorașe auto textile, din plastic sau din cauciuc.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: spalatorie masini camera deputatilor