x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete STB „boicotează” Viena prin încheierea unui contract de 2,7 milioane de euro cu o companie austriacă

STB „boicotează” Viena prin încheierea unui contract de 2,7 milioane de euro cu o companie austriacă

de Ion Alexandru    |    19 Dec 2022   •   08:30
STB „boicotează” Viena prin încheierea unui contract de 2,7 milioane de euro cu o companie austriacă

La exact șase zile după ce guvernul austriac a blocat aderarea României la Spațiul Schengen, printr-un vot neînțeles de absolut niciun alt stat membru UE în cadrul Consiliului JAI, Primăria Capitalei, prin intermediul Societății de Transport București, a parafat un contract de 2,7 milioane de euro cu o companie din… Austria.

STB a cumpărat de la firma în cauză, în data de 14 decembrie, 1.300 de tone de șină de tramvai. Coincidența face că, în aceeași zi, președintele României, Klaus Iohannis a transmis public un mesaj prin care a asigurat Austria că nu va exista niciun boicot la adresa Vienei din partea statului român sau a autorităților publice din România.

„Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi și așa mai departe. Și vreau să vă spun foarte clar: nu va exista, deci, atenție, nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice. Nu așa se tratează astfel de probleme”. Acesta este un pasaj din declarația de presă pe care președintele României, Klaus Iohannis, o susținea, în data de 14 decembrie 2022, la Bruxelles, chiar înaintea participării la Summitul Uniunea Europeană – Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

În aceeași zi, una dintre instituțiile aflate în subordinea primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, făcea primul pas care să dea de înțeles că mesajul președintelui a fost nu doar recepționat, ci și înțeles și respectat întocmai. Societatea de Transport București încheia cu societatea austriacă Voestalpine Rail Technology GmBH un contract în valoare de 2.682.714,6 euro cu tot cu TVA, pentru achiziția unei cantități de 1.302 tone de șină de tramvai. Nu trecuseră decât șase zile de la votul umilitor pe care Austria l-a dat împotriva României, la Consiliul JAI, vot prin care țara noastră nu a fost primită în Spațiul Schengen. Iar în tot acest timp au existat numeroase apeluri la un răspuns pe măsură din partea României la acest vot. Politicieni, oameni de afaceri sau persoane private au renunțat la produsele unor benzinării, bănci sau alte companii cu capital austriac.

 

Unicul ofertant

 

Afacerea șinelor de tramvai fusese antamată de Societatea de Transport București SA, așa cum rezultă dintr-un anunț de participare publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), în data de 18 septembrie 2022, când compania aflată în subordinea Primăriei Capitalei preciza că vrea să achiziționeze șine cu canal și tip CF pentru calea de rulare a tramvaielor.

Achiziția a fost împărțită în două loturi, din care primul viza o cantitate de 1.252,4 tone de șină de tramvai tip 62R2 900A, pentru care autoritatea contractantă era dispusă să plătească un preț maxim de 2.160.390 de euro fără TVA, iar al doilea viza o cantitate de 49,6 tone de șină de tramvai, pentru care ar mai fi plătit încă 93.992 de euro fără TVA.

Pentru contractarea acestor șine, Societatea de Transport București a organizat o licitație deschisă, la care s-a înscris un singur ofertant, cel care și-a și adjudecat ambele loturi.

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestui contract, „contextul care a determinat achiziția produselor este asigurarea necesarului de șine cu canal și șine de tip CF pentru calea de rulare a tramvaielor, utilizate la repararea, modernizarea și întreținerea liniilor de tramvai din Municipiul București aflate în administrația STB SA”.

 

Contracte cu CFR și Metrorex

 

Voestalpine Railway GmBH Austria, cu sediul în localitatea Leoben, care și-a adjudecat acest contract, este, potrivit site-ului propriu, principalul furnizor mondial de soluții de sistem din sectorul infrastructurii feroviare. Compania austriacă a derulat, conform SEAP, în ultimii trei ani, trei contracte cu Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA, în valoare totală de 1.443.935.055,58 de lei cu TVA inclusă. În 2019, CFR a cumpărat 1.496,67 de tone de șină de cale ferată tratată și netratată, pentru suprastructura de cale ferată. Apoi, în 2020, CFR a cumpărat de la aceiași austrieci șine de cale ferată tratată și netratată termic. Ultimul contract, în valoare de 1,33 de miliarde de lei, a fost încheiat în aprilie 2022.

Și Metrorex SA a derulat cu aceeași companie austriacă două contracte, încheiate în 2018 și în 2021, în valoare de 64.093.705,65 de lei fără TVA pentru achiziția de șină de tip 49 și 60.

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Voestalpine Rail Technology GmBH Austria are și o reprezentanță în România. Este vorba despre Voestalpine Rail System România SA, cu sediul în Buzău, deținută de companiile austriece Voestalpine Rail Technology GmBH și Voestalpine Turnout Technologyzeltweg GmBH.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

Românii continuă protestele, chiar la ușa cancelarului Nehammer

 

Reamintim că votul Austriei la Consiliul JAI din 8 decembrie a stârnit un val de reacții în România, soldate cu decizii individuale de boicotare a serviciilor și produselor companiilor austriece în România. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, săptămâna trecută, că mai multe companii din subordinea Ministerului Transporturilor, printre care CNAIR, Administrația Porturilor, CFR Infrastructură sau Compania de Aeroporturi București, urmează să-și transfere conturile de la Banca Comercială Română, deținută de Grupul austriac Erste la CEC Bank, pentru că au găsit condiții mai bune la banca de stat.

Nemulțumirea și-a făcut simțită prezența inclusiv în capitala Austriei, la Viena, unde, ieri, Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) și Cercul Cultural Româno-Austriac Unirea au organizat o manifestație în fața Guvernului Austriei, în semn de protest față de votul cancelarului Karl Nehammer (FOTO) împotriva intrării României în Spațiul Schengen.

Despre achiziția de către STB a șase autobuze supraetajate second-hand de la o firmă din Harghita, deținută de un cetățean din Lupeni, JURNALUL a scris pe larg pe 17 noiembrie 2022: https://jurnalul.ro/amp/stb-s-a-dotat-cu-sase-autobuze-supraetajate-second-hand-care-sa-plimbe-vizitatorii-pe-traseele-turistice-din-capitala-915638.html

×