x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Supravegherea frontierei, cu sisteme de detecție livrate de „băieții deștepți”

Supravegherea frontierei, cu sisteme de detecție livrate de „băieții deștepți”

de Ion Alexandru    |    13 Mai 2021   •   07:31
Supravegherea frontierei, cu sisteme de detecție livrate de „băieții deștepți”

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a contractat, la începutul acestei luni, patru sisteme de supraveghere autonome a zonelor pe care le patrulează. Ele au costat aproape 200.000 de euro și sunt livrate de două companii ai căror acționari au fost implicați, în ultimii ani, în contracte interesante cu statul. Una dintre ele aparține fiului patronului celebrei MIRA Telecom, Ștefan Ilie, care este, totodată, și partener de afaceri cu fiica fostului general SRI Dumitru Zamfir, zis „Timpanul”. A doua companie figurează pe celebrul lot de societăți de la care, anul trecut, ONAC a cumpărat, prin negociere directă, 35 de termoscannere, ce urmau să fie amplasate pe aeroporturi, chiar la debutul pandemiei de Covid-19.

 

Cele patru sisteme de monitorizare autonome achiziționate de către Poliția de Frontieră sunt compuse, potrivit anunțului de atribuire publicat pe SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice), din câte opt senzori de detecție autonomi, la care se adaugă echipamente complementare necesare funcționării pentru îmbunătățirea procesului de supraveghere a zonelor din competența Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române.

Astfel, autoritatea contractantă susține că dotarea cu sisteme de supraveghere autonomă pe sectoarele de frontieră verde va conduce la detectarea timpurie a tentativelor de trecere ilegală a de menționat este că, în data de 4 mai 2021, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a finalizat licitația deschisă organizată în acest sens și a încheiat un contract, care va fi derulat pe o perioadă de 30 de luni, la care se adaugă perioada de garanție, în valoare de 774.661,4 lei fără TVA, respectiv de 921.848,1 lei cu TVA inclusă (192.051,5 euro). 

Contractul va fi derulat de două companii. Este vorba despre societatea Magus Protect Technologies și despre SC Electro Optic Components SRL.  Prima dintre ele a mai primit, în luna noiembrie a anului trecut, tot de la Poliția de Frontieră, un contract în valoare de 1,83 milioane de euro, pentru furnizarea unor dispozitive capabile să depisteze prezența persoanelor după bătăile inimii. Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Magus Protect Technologies SRL este deținută, în calitate de asociat unic și administrator, de omul de afaceri Ștefan Alexandru Ilie, fiul lui Ștefan Ilie, patronul celebrului grup de firme MIRA. 

„Jurnalul” a dezvăluit, în trecut, că Ștefan Alexandru Ilie figurează  figurează ca asociat într-o altă societate, alături de tatăl său. Este vorba despre SC Logika IT Solutions SRL, în care, la data de 1 august 2018, acționari erau Dragoș Băsmăluță (cu 10%), Iulia Maria Zamfir (cu 10%), Ștefan Ilie (cu 30%), Ion Mărgăritescu (cu 40%) și Ștefan Alexandru Ilie (cu 10%). Conform Registrului Comerţului, SC Mira Telecom SA are trei acţionari, persoane fizice: Stelian Ilie (80% din părţile sociale), Dragoş Băsmăluţă şi Dănuţ Florin Modoran, cu câte 10 la sută din acţiuni.

Iulia Maria Zamfir, născută în 1982, una dintre partenerele de afaceri ale lui Ilie, este nimeni alta decât fiica generalului Dumitru Zamfir, fost director adjunct al Serviciului Român de Informaţii, specializat în domeniul interceptărilor. Zamfir este cunoscut în sistem şi sub porecla „Timpanul”.

 

Afacerile guvernamentale de la debutul pandemiei

Cea de-a doua companie, parte a contractului încheiat, pe data de 4 mai 2021, de Poliția de Frontieră, SC Electro Optic Components SRL, a fost implicată, în primăvara anului trecut, în celebrele achiziții directe făcute de statul român, prin intermediul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) la debutul pandemiei de Covid-19. Societatea este deținută de Emil Mihai Jurba și de Sorin Ioan Cojocaru și este, la rândul ei, abonată la contracte cu statul, în special cu instituții din sistemul național de apărare, cum ar fi Garda de Coastă sau Ministerul Apărării Naționale, ori cu UM 0276, care a încheiat cu aceasta un contract de 4,5 milioane de euro pentru furnizarea unor echipamente de transport.

Anul trecut, când ONAC a făcut celebrele achiziții, cumpărând inclusiv de la Romwine & Coffe SRL Giurgiu, care deține un bar, materiale de protecție sanitară, au fost achiziționate și scannere de măsurare a temperaturii corporale ce trebuiau montate pe aeroporturi. 35 de astfel de scannere au fost livrate de Electro Optic Components. Pentru primul lor, de 15 bucăți, s-a încheiat un contract de  2.623.950 de lei. Presa centrală a relatat faptul că, în trecut, din acționariatul acestei companii au mai făcut parte Marinică Mîrzu și Daniel Oancea. Cei doi sunt, în prezent, manageri la o companie – SC Pro Optica SRL - care furnizează aparate de vedere nocturnă pentru infanterie și sisteme de inteligență, de supraveghere și de recunoaștere a țintei, având drept beneficiare instituții de stat care activează în domeniul apărării și siguranței naționale. 

×