Firma de pază a fostului viceprimar general PDL, Robert Constantin Ionescu, cel care apărea în stenogramele aflate în dosarul ex-directorului UNIFARM, Adrian Ionel, în timp ce făcea intervenții la cel mai înalt nivel guvernamental, va păzi, luna viitoare, Târgul „Tradiții și Flori de Sărbători”, organizat, în parcul Regele Mihai I, de către CREART, instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei și condusă de soția celebrului fost director ALPAB, Radu Popa. Acesta din urmă a condus, până anul trecut, din calitatea sa de consilier al ministrului UDMR al Sportului, Baza Studențească „Tei”, iar, în prezent, este directorul Bazei Sportive „Arcul de Triumf”. Contractul primit de firma de pază în care Robert Ionescu este asociat alături de fostul acționar unic al la fel de celebre companii Best Achiziții SRL a fost atribuit de CREART fără licitație, prin norme proprii, pe motiv că este un contract cu valoare mică. Asta, în condițiile în care Primăria Capitalei are la dispoziție un întreg aparat care se poate ocupa de paza și securitatea acestui târg de sărbători, fiind vorba despre Poliția Locală.
Primăria Capitalei, prin intermediul CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București -, anunță că organizează, în perioada 7 – 17 aprilie 2023, în Parcul Regele Mihai I (fost Herăstrău), ediția a XI-a a Târgului „Tradiții și Flori de Sărbători”, eveniment care „are ca obiectiv principal promovarea valorilor artistice și punerea în prim-plan a acestora”, în vederea încurajării „înscrierii produselor de meșteșug și a produselor realizate manual”.
Conform CREART, acest târg va fi deschis publicului, în intervalul amintit mai sus, între orele 10.00 și 21.00, unde ar trebui să fie promovate produse alimentare (de tip fast-food), preparate în afara locației târgului, cu amenajarea unui stand de cafea și băuturi auxiliare, iar, pe de altă parte, produse nealimentare, cum ar fi produse realizate de meșteri populari, produse realizate de artiști plastici, produse hand-made și aranjamente florale sau produse naturiste de îngrijire.
Cei care vor să participe, în calitate de exponanți-comercianți, la acest târg vor achita taxe care variază între 1.000 și 1.600 de lei, pentru produsele nealimentare, sau cuprinse între 2.200 și 4.000 de lei, pentru produsele alimentare.
Justificare: „Valoarea contractului, prea mică pentru a organiza o licitație
Pentru organizarea acestui târg, CREART a organizat o procedură de achiziție directă, fără licitație, iar, la data de 23 martie 2023, a încheiat contractul 2026/2023 cu o companie denumită SC Multimedia Film SRL, la o valoare de 330.100 de lei fără TVA, respectiv de 392.819 lei cu TVA inclusă. Contractul este valabil 20 de zile, conform unui anunț de atribuire publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice).
Însă, lucrurile au mers și mai departe. CREART a mai contractat și servicii de pază pre și post eveniment a bunurilor care se află în locația Parcul Regele Mihai I, precum și „servicii de securitate în timpul desfășurării evenimentului pentru siguranța și integritatea obiectivului, bunurilor și a integrității personalului și a publicului participant în cadrul evenimentului”. Asta, deși autoritatea contractantă, ca parte a Primăriei Capitalei, avea la dispoziție Poliția Locală a Municipiului București, structură controlată de edilul general Nicușor Dan.
În anunțul citat scrie clar că „serviciile de pază sunt necesare pentru derularea evenimentului «Tradiții și Flori de Sărbători»”, dar și că „perioada de montare a evenimentului este 25 martie – 6 aprilie 2023, iar perioada de dezafectare a evenimentului este 18-22 aprilie 2023”.
Astfel, aflăm că, pentru contractarea serviciilor de pază, CREART a utilizat o metodă de achiziții denumită „Norme Proprii”, justificarea fiind aceea că „valoarea scăzută a achiziției, cât și specificul serviciilor se încadrează în procedura prevăzută la articolul 68, litera h, din legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice”. Mai exact, valoarea maximă estimată de CREART că vor costa aceste servicii de pază a fost de 79.332 de lei fără TVA.
Firma, deținută de fostul viceprimar PDL Robert Ionescu și de fiul patroanei Best Achiziții
Afacerea a fost parafată în data de 24 martie 2023, când CREART a atribuit contractul nr. 2668/2023 companiei de pază SC Akyle Security SRL, pentru suma de 61.806,84 de lei fără TVA, respectiv de 73.550,1 lei cu tot cu TVA (15.010,2 euro).
SC Akyle Security SRL este o companie înființată de către avocatul Robert Constantin Ionescu (FOTO), fost viceprimar general al Capitalei, din partea Partidului Democrat Liberal. Ionescu a mai deținut, în timpul guvernării „portocalii”, funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială.
Numele lui Robert Ionescu apare în stenogramele aflate la dosarul fostului director general al UNIFARM. În 16 martie 2020, UNIFARM rezilia un contract cu firma Simonei Ciulavu, o apropiată a lui Ludovic Orban și parteneră de afaceri cu Robert Ionescu, în legătură cu achiziția unor măști și combinezoane din Turcia. Atunci, Ionescu l-a contactat telefonic pe Costel Barbu, secretar general adjunct al Guvernului, cerându-i să-l ajute pentru a urgenta aducerea în țară a produselor. Barbu i-a pus la dispoziție numerele de telefon ale directorului Vămilor, dar și al lui Florin Cîțu, care era ministru de Finanțe. „Auzi, o rugăminte către domnul prim-ministru. Pentru a putea urgenta aducerea în ţară a produselor e nevoie de un sms/telefon din partea domniei sale către CEO-ul băncii..., doar ca să grăbească aprobarea acreditivului. Practic, voi ştiţi cel mai bine că starea este de Urgenţă!”, i-a scris Ionescu lui Costel Barbu. Apoi, a revenit, spunând: „Urgent! Ministerul Sănătăţii din Turcia are nevoie de o cerere din partea UNIFARM care să conţină cantităţile totale pentru fiecare produs în parte. Ca să ne poată aproba exportul. Exportul se aprobă o singură dată. Doar că directorul UNIFARM nu crede că domnul premier s-a implicat personal să rezolve situaţia şi nu vrea să facă această cerere. Aşa că trebuie să-l sune domnul prim-ministru pe Adrian Ionel, directorul UNIFARM”.
Costel Barbu i-a răspuns: „Daaaa. Gata, a vorbit şefu' direct cu el”. „Mulţumeşte-i din suflet domnului prim-ministru! Conform contractului, noi mai aveam de adus 2 milioane de măşti şi 225.000 de combinezoane. Dar ni s-a dat de înţeles că România nu mai are nevoie de ele”, a conchis Robert Ionescu.
De la combaterea Sars-Cov-2, la afaceri pe spatele războiului din Ucraina. Acționari cu trecut interesant
Robert Ionescu nu este, însă, singurul asociat din cadrul companiei SC Akyle Security SRL. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), anul trecut, din structura acționariatului firmei de pază mai făceau parte Alexandru Vlad Mihai Cristescu, Firuța Marieta Marcu și Constantin Pitcovici.
Acesta din urmă este nimeni altul decât tatăl fostului ofițer DGA Petre Pitcovici, implicat, în calitate de inculpat, în dosarul lui Puiu Popoviciu. Anul trecut, Constantin Pitcovici a părăsit structura acționariatului, cedând părțile sociale în favoarea Mariei Pitcovici.
Alexandru Vlad Mihai Cristescu este fiul celebrei Mihaela Elena Neagu și a controlat, până anul trecut, compania SC Best Achiziții SRL, companie care a derulat cele mai multe contracte cu statul român în perioada pandemiei de Covid-19, în special contracte încheiate cu ONAC. A vândut tot ce se putea vinde, de la măști, combinezoane, mănuși, viziere, dezinfectanți și chiar teste rapide pentru școlile publice. De asemenea, Alexandru Vlad Mihai Cristescu, cel care a asociat firma într-o afacere imobiliară cu avocatul Robert Ionescu și cu celebra Simona Ciulavu.
Fabrică de zahăr și corturi pentru Rezervele Statului
La 10 octombrie 2022, Mihaela Neagu a preluat de la fiul său 99 la sută din Best Achiziții, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului. Mihaela Neagu a gestionat, în cursul anului 2006, Hotelul Sport din cadrul Complexului Sportiv „Lia Manoliu”, fiind, ulterior, demisă, după ce poliţia a descoperit că aceasta şi-a falsificat cartea de muncă, în care a menţionat în mod nereal că deţine calificarea de recepţioner. După ce PDL a ajuns la putere, Mihaela Elena Neagu a fost propulsată în funcţia de manager al Complexului Sportiv Olimpia, entitate aflată la vremea respectivă în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport. Presa dezvăluia faptul că propulsarea aici se datora faptului că Mihaela Neagu se afla în relaţii apropiate cu fostul ministru PDL al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi.
Anul trecut, Mihaela Neagu a cumpărat, alături de un partener, fabrica de zahăr de la Luduş (jud. Mureş), deţinută de grupul francez Tereos, iar Best Achiziții a primit de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, instituție condusă de celebrul Georgian Pop, ex-președinte al Comisiei Parlamentare de Control al Activității SRI, un contract vizând achiziția unui „pachet de campare pentru intervenții operative (corturi, paturi, pături saci de dormit, saltele de pat, cearșafuri, perne, fețe de pernă treninguri și tricouri), în valoare totală de 436,5 milioane de lei cu TVA inclusă (aproape 90 de milioane de euro). Afacerea a fost adjudecată de asocierea de firme formată din SC Zorlu Dis Ticaret Anonim Sirketi SRL și SC Best Achiziții SRL. Rezervele Statului scriau, în documentația de atribuire, că „ia în calcul un posibil accident nuclear la centrala atomică de la Zaporojie”, iar un asemenea eveniment ar conduce la „un aflux important de cetățeni care vor fugi din acea zonă”.
Contracte pe bandă rulantă
Revenind la Akyle Security, firma care va păzi târgul organizat de CREART, mai trebuie spus că aceasta a derulat contracte cu mai multe instituții publice ale statului. Enumerăm, cu titlu exemplificator, ROMATSA, institutul Național de Sănătate Publică, Primăria Municipiului Târgu Mureș, Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar. Administrația Cimitirelor, Direcția Generală de Asistență Socială Constanța, ADP Sector 2, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Institutul Regional de Oncologie Iași, Distribuție Energie Electrică România SA, Complexul Sportiv Național „Lia Manoliu”, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină, Romgaz sau Poșta Română.
Anul trecut, compania lui Robert Ionescu a primit, alături de alte societăți de profil, contracte de pază aferente mai multor loturi puse la bătaie de Complexul Energetic Oltenia.
Și conducerea autorității contractante are o poveste de familie spectaculoasă
Directorul general al Centrului de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București (CREART), instituția care a atribuit acest contract de achiziții, este Nicoleta Claudia Popa (fostă Vîrlan), nimeni alta decât soția ex-directorului ALPAB, Radu Dan Septimiu Popa.
„Jurnalul” a dezvăluit faptul că, în 12 iulie, Guvernul a aprobat înființarea Complexului Sportiv Arcul de Triumf, iar Radu Dan Septimiu Popa, consilierul ministrului Sporturilor, Eduard Novak, a fost numit primul director al acestei noi structuri, în ciuda faptului că, în 2018, a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru delapidare și fals.
Anterior, Eduard Novak era somat, în scris, de ministrul Familiei, Gabriela Firea, să-și recheme la bază consilierul, Septimiu Dan Radu Popa, pe care l-a detașat director adjunct la Complexul Studențesc „Tei”. Cererea era întemeiată pe faptul că baza sportivă nu mai aparținea Ministerului Sportului.
Fratele Nicoletei Claudia Popa și cumnat al lui Dan Septimiu Radu Popa este Marius George Vîrlan, care a ocupat, în perioada 2010 – 2011, funcţia de şef al Biroului Sănătate şi Securitate în Muncă din cadrul ALPAB. După plecarea lui Radu Popa de la ALPAB, a părăsit instituţia şi George Marius Vîrlan, care a devenit, în perioada iulie 2012 – februarie 2013, şef al Serviciului Monitorizări Contracte din cadrul Ministerului Mediului. În iulie 2013, cumnatul Vîrlan a fost angajat la Institutul Cultural Român (ICR), la Serviciul Administrativ, Protocol şi Parc Auto. Numai că, până la începutul anului 2021, Vîrlan a figurat cu declarații de avere și de interese în calitate de director al Centrului de Protecție a Plantelor București, aflat, ca și CREART, instituție condusă de sora sa, în subordinea Consiliului General al Municipiului București.