x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Topul bogaţilor de pe scena politică. Primii 10 au averi însumate de 224 milioane de euro

Topul bogaţilor de pe scena politică. Primii 10 au averi însumate de 224 milioane de euro

de Marius Gîrlașiu    |    11 Aug 2015   •   09:27
Topul bogaţilor de pe scena politică. Primii 10 au averi însumate de 224 milioane de euro

Fac legi pentru români şi întorc banii cu lopata. Unora dintre ei nu le ajunge salariul de parlamentar nici pentru o vizită la coafor, aşa că vor să-şi dubleze leafa. Asta deşi au muncit doar 39 de zile în ultimele cinci luni, la o medie de opt ore pe zi. Cu toate astea, mulţi dintre ei se lăfăie în lux şi deţin averi de zeci sau sute de milioane de euro. Cine sunt cei mai avuţi politicieni care ar putea fi călcați de Fisc în perioada următoare?

Chiar dacă nu trăiesc din leafa de la Parlament, aleşii neamului au agonisit, numai ei ştiu cum, averi uriaşe. Unii dintre politicieni au prins fără probleme topul milionarilor cu o zestre de zeci sau sute de milioane de euro. Ceea ce le-a adus, în multe cazuri, şi probleme cu legea şi procurorii anticorupţie.

Ghiță, locul 28 în Top Miliardari

Cu o avere de peste 100 de milioane de euro, deputatul Sebastian Ghiţă este cel mai bogat membru al Parlamentu-lui. În 2012, după ce a intrat în politică, afaceristul din Ploieşti şi-a „pasat” firmele din imperiul IT Asesoft - TeamNet. Procurorii suspectează că le controlează în continuare prin intermediari, rude şi prieteni, iar multe dintre ele au fost trecute sub sechestru, în dosa-rul în care Ghiţă se află sub control judiciar pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Ghiţă deţine şi postul România TV. Potrivit ultimei declaraţii de avere, deputatul i-a împrumutat lui Alexandru Iaco-bescu, directo- rul RTV, 90 de mili-oane de euro şi 9 milioane de dolari. Tot în declaraţia de avere, Ghiţă a trecut 1.306 mp de terenuri intravilane în Ploieşti şi o casă de locuit de 1.211 mp. Deputatul a menţionat şi o colecţie impresionantă de obiecte de artă în valoare de 13 milioane de euro, bijuterii de peste trei milioane de euro şi ceasuri de 900.000 de euro. Plus un cont de 18 milioane de euro în Elveţia. Salariul e unul „modest” în comparaţie cu averea, 58.890 de lei pe an.

Alt politician înstărit este deputatul Marin Anton, cu o avere estimată la cinci milioane de euro. Un adevărat moşier, UNPR-istul este proprietar peste mai mult de două mili-oane de mp de terenuri în toată ţara. Are trei aparta-mente şi o vilă în Bucureşti, plus alte două case în ju- deţele Giurgiu şi Buzău. An- ton are o colecţie de tablouri de 160.000 de euro, ceasuri şi bijuterii de 90.000 de euro şi două autoturisme BMW. Deputata PNL Valeria Sche- lean provine şi ea dintr-o familie cu stare. Părinţii ei derulează afaceri în domeniul telecomuni-caţiilor şi deţin 3,6% din acţiuni-le gigantului media RCS-RDS. Averea familiei Schelean este estimată la 24 de milioane de euro. Fostul ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, este şi el în topul celor mai bogaţi politicieni români. Cu o avere de 11 mili-oane de euro şi afaceri în do- meniul auto de lux, soţii Bazac au adus brandul Ferrari pe piaţa românească. Alţi politicieni români care au prins în trecut topurile milionarilor în euro sunt vicepremi-erul Gabriel Oprea, cu o avere estimată acum cinci ani la zece milioane de euro, şi preşedinte-le Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, căruia afacerile cu maşini i-au adus o avere de opt milioane de euro în 2010.

Femeile, divorțul și lingoul

Fostă candidată la preşedinţia României, Elena Udrea şi-a sporit zestrea după ce a divorţat de Dorin Cocoş, în 2013. Cu o avere de peste cinci milioane de euro, „febleţea” lui Băsescu s-a ales, astfel, cu şase terenuri în Bucureşti (13.000 mp), o casă în Capitală şi jumătate de milion de euro în plus în conturi. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Udrea deţine peste 40 de mii de mp de teren agricol în Călăraşi, aproape 10 mii de mp de teren intravilan în Capitală, şi bijuterii din aur şi argint de o sută de mii de euro. În urma partajului, Udrea s-a ales şi cu două auto-turisme, un Mercedes şi un Fiat 500. Fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului a acordat împrumuturi de peste trei milioane de lei unor societăţi şi persoane private. Venitul de deputat: 58.908 lei pe an. O altă femeie înstărită din politică este deputata PSD Ana Birchall, cu o avere estimată la 17 milioane de euro. Deţine peste 37.000 mp de terenuri de fâneaţă şi păşune, două apartamente în Bucu- reşti, o vilă în judeţul Suceava şi alte două case în SUA. Birchall a mai menţionat investiţii de 23 de milioane de euro, conturi în euro şi dolari, bijuterii de 46.000 de euro şi un lingou de aur.

Magnați după gratii

Din categoria bogătaşilor fac parte şi parlamentari care şi-au încetat mandatul înainte de termen din cauza problemelor cu justiţia. Fost deputat PNL, Gigi Becali s-a îmbogăţit din tranzacţii imobiliare cu terenuri şi deţine o avere de 50 de milioane de euro. Alt fost liberal, Dan Radu Ruşanu, a ajuns împreună cu familia la o avere de peste 10 milioane de euro în domeniul turismului. Aflat după gratii, fostul deputat Gigi Neţoiu era şi el printre magnaţi, cu 10 milioane de euro.

Drujba lui “Dumnezeu” şi marmura de Carrara

La al şaptelea mandat în Senat, cu o avere de peste 25 de milioane de euro, Verestoy Attila se află şi el printre bogaţii Parlamentului. Supranumit “drujba lui Dumnezeu”, senatorul UDMR face bani din afacerile cu cherestea şi investiţiile la bursă. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Verestoy şi soţia sa deţin 80 de mii de mp de teren agricol şi 16 mii de mp de teren intravilan în Harghita, trei apartamente şi două vile. Senatorul are aproape 10 milioane de euro în conturi, plus bijuterii şi tablouri de peste 80 de mii de euro. Verestoy deţine şi un portofoliu de acţiuni de peste 33 de milioane de lei la Bursă. Fost deputat şi ministru al Economiei, Adriean Videanu este şi el un om politic cu o avere impresionantă, peste 20 de milioane de euro. Fostul primar al Capitalei a devenit cunoscut pentru afacerile cu marmură. În mai, Videanu le-a cerut judecătorilor de la ÎCCJ să-i ridice controlul judiciar pentru a putea pleca din ţară la un târg de marmură în localitatea Carrara din Italia. Fostul ministru deţine o vilă cu patru apartamente şi 12 camere (1340 mp) în Snagov, trei apartamente în Bucureşti şi unul în Mamaia, bijuterii, tablouri, ceasuri şi obiecte de artă de peste 200.000 de euro. Plus conturi în bănci şi acţiuni la mai multe firme.


 

×