x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Băsescu s-a făcut ghid la Parlamentul European. Tranziția de la politică la civilie: a devenit patron de ONG, cu profituri de 100%

Băsescu s-a făcut ghid la Parlamentul European. Tranziția de la politică la civilie: a devenit patron de ONG, cu profituri de 100%

de Ion Alexandru    |    14 Mai 2024   •   07:20
Băsescu s-a făcut ghid la Parlamentul  European. Tranziția de la politică la civilie: a devenit patron de ONG, cu profituri de 100%

Băsescu s-a săturat de politică, nu mai candidează la nicio funcție și se declară aproape retras din acest domeniu.

Rămas și fără avantajele de fost președinte al României, după ce Înalta Curte l-a declarat definitiv turnător la fosta Securitate, el a decis să devină ONG-ist. Mai exact, și-a înființat o fundație, pe care a denumit-o „Azimut”, care se ocupă cu „ghidarea” elevilor de liceu care vor să viziteze sediul Parlamentului European. În primele șase luni de activitate, acest ONG a realizat, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, profituri nete de 53.869 de lei, cheltuind pe activitățile fără scop patrimonial întreprinse doar 109 lei. 

Potrivit ultimei declarații de interese pe care fostul președinte Traian Băsescu a completat-o la data de 29 august 2023, în calitatea sa de deputat în Parlamentul European, acesta afirmă că este acționar la Romgaz SA Sibiu, cu 2.948 de acțiuni, în valoare de 123.521 de lei. De asemenea, Băsescu mai notează în documentul citat că are calitatea de „fondator unic” al Fundației Azimut București și că valoarea beneficiilor aduse de această fundație se ridică la 55.000 de lei.

În data de 5 martie 2024, într-o emisiune televizată transmisă de postul de televiziune Digi 24, Traian Băsescu declara că nu va mai candida pentru un al doilea mandat de europarlamentar, afirmând că pentru el „este capăt de linie în politică”. Întrebat de moderatorul emisiunii în legătură cu ce va face după ce i se va termina mandatul din Legislativul european, Băsescu a declarat că și-a înființat un ONG, prin intermediul căruia duce liceeni la Bruxelles, în vizită la Parlamentul European.

„Mi-am înființat o fundație. Am dus elevi de liceu la Bruxelles să vadă Parlamentul European. Chiar acum am 60 de copii de la școli private și de stat care vor merge săptămâna viitoare la Bruxelles”, preciza fostul șef de stat la momentul respectiv.

A cheltuit 109 lei și a câștigat 11.000 de euro

Povestea ONG-istă a lui Băsescu începe la data de 16 mai 2023, la Judecătoria Sectorului 1 din București, unde a fost înregistrat dosarul nr. 24150/299/2023, înscris pe rolul Secției a II-a Civilă, având ca obiect „acordare personalitate juridică”. Petentul se numește Fundația Azimut, iar primul termen de judecată a fost luat în discuția instanței, în camera de consiliu, la data de 16 iunie 2023, când judecătorul a amânat pronunțarea.

Al doilea și ultimul termen de judecată a avut loc la data de 19 iunie 2023, când Judecătoria Sectorului 1 a admis cererea formulată și, prin încheiere, a acordat personalitate juridică Fundației Azimut, cu sediul în București, Sectorul 1. Judecătorul de ședință a mai dispus, cu acest prilej, înregistrarea fundației lui Băsescu în Registrul special aflat la grefa Judecătoriei Sectorului 1.

Ministerul Finanțelor Publice a publicat, recent, indicatorii din situațiile financiare anuale, valabile la data la 31 decembrie 2023, depuse de Fundația Azimut. Conform acestor date, ONG-ul lui Traian Băsescu avea active circulante de 108.869 de lei, sumă identică în ceea ce privește datoriile curente nete și capitalurile proprii. 

La capitoul venituri, în primele șase luni de activitate, Fundația Azimut a înregistrat venituri din activitățile fără scop patrimonial, la 31 decembrie 2023, în cuantum de 53.978 de lei, a cheltuit pe activitățile fără scop patrimonial, la 31 decembrie 2023, suma de 109 lei și a înregistrat un excedent din activitățile fără scop patrimonial, la 31 decembrie 2023, de 53.869 de lei. Aceeași sumă constituie profitul pe care acest ONG proaspăt înființat l-a generat pentru Traian Băsescu.

Fundația și-a mutat sediul la Ioana și Radu

Din documentele înființării acestei entități, rezultă că, inițial, sediul Fundației Azimut a fost înregistrat într-un apartament din Bulevardul Decebal, la numărul 8, foarte aproape de o adresă unde fata cea mică a lui Traian Băsescu, Elena Băsescu, a avut, tot inițial, sediul social al firmei sale de comerț online cu haine pentru mămici și copii. Tot acolo ființa și sediul companiei de consultanță înființată de fostul general SRI Dumitru Dumbravă. Ulterior, sediul firmei lui EBA s-a mutat în casa din Ștefan Mihăileanu, pe care Băsescu și-a atribuit-o sieși de la stat, pe vremea când era primar general, și pe care, anul trecut, i-a donat-o Elenei Băsescu. ONG-ul și-a mutat și el sediul într-un imobil din Strada Hrisovului, nr. 2-4, Sectorul 1, acolo unde își are sediul și compania SC Business & Recreational Logistics SRL, firma celeilalte fiice a lui Băsescu, Ioana Băsescu, și a soțului acesteia, Radu Petru Pricop.

Fundația Azimut nu este singurul ONG pe care familia Băsescu l-a fondat. În 2014, Ioana Băsescu a înregistrat la OSIM marca „Mișcarea Populară”, iar, ulterior, a fost înființată Fundația Mișcarea Populară, precursoarea actualului Partid Mișcarea Populară. Ultima declarație fiscală a acestei fundații datează din 28 august 2014.

Milionar din titluri de stat, dator la propria familie

În declarația de avere completată anul trecut, Traian Băsescu nu a menționat nicio vorbă despre existența acestei fundații. În schimb, el a menționat că anul acesta trebuie să le restituie fiicei sale Ioana și ginerelui său Radu Pricop un împrumut de 496.000 de lei (VEZI FACSIMIL 2), pe care l-a primit în 2022, pentru a-și cumpăra un penthouse, în cartierul Domenii, după ce RA-APPS l-a notificat să elibereze vila de protocol din strada Gogol. 

Anul trecut, Băsescu preciza în declarația sa de avere că deține acțiuni în cuantum total de 4.570.433 de lei, din care 27.899 de titluri de stat la Ministerul Finanțelor, în valoare de 2.390.337 de lei și 411.315 euro, la care se adaugă cele 2.948 de acțiuni la Romgaz, în valoare de 123.521 de lei. Aceste acțiuni au generat, anul trecut, dividende de 110.979 de lei și 7.425 de euro. 

De asemenea, Băsescu mai deține în conturi și depozite bancare 39.997 de euro, 6.085 de dolari SUA și 113.711 lei.

Proaspătul patron de ONG este proprietarul unui teren de 34 de metri pătrați, cumpărat în București, în 2022, al unui apartament de 184 de metri pătrați, cumpărat, tot în 2022, în București, deține un garaj de 30 de metri pătrați, din 2003, are o mașină Ford B-max din 2012 și deține bijuterii din aur, ceasuri din aur și din oțel și tablouri în valoare totală de 145.000 de euro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: traian basescu patron ONG