x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Udrea cu asfaltul, Borbely cu ecologia, fără să ştie multe unul despre altul.

Udrea cu asfaltul, Borbely cu ecologia, fără să ştie multe unul despre altul.

de Elena Stan    |    09 Iun 2011   •   17:20
Udrea cu asfaltul, Borbely cu ecologia, fără să ştie multe unul despre altul.

Drumul Babelor e un subiect tabu pentru Laszlo Borbely, Ministrul Mediului si Padurilor. Acum trei luni Jurnalul National incepea seria de dezvaluiri despre modul ilegal in care se toarna asflat in Bucegi cu finantare din bugetul Ministerului Dezvoltarii si Turismului condus de Elenea Udrea. Dupa seria de articole despre asflatarea Muntilor Bucegi si nenumarate solicitari adresate Ministerului Mediului, Borbely sustine nonsalant ca nu stie prea multe detalii despre subiect.


Daca domnul ministru nu citeste presa, se pare ca nici corespondenta nu si-o citeste. Asociatia Miscarea de Rezistenta a trimis o serie de scrisori ministrului Borbely prin care i-a adus la cunostinta mai multe detalii despre reabilitarea Drumului Babelor.


Miscarea de Rezistenta a solicitat in mod expres suspendarea Acordului de Mediu emis de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Pitesti si reanalizarea Studiului de evaluare a impactului asupra mediului legat de lucrarile de Reabilitare a Drumului Judetean 713, care face legatura intre Cabana Cuibul Dorului si Cabana Babele.

Ce spune Borbely in prima interventie publica despre asfaltul din Parcul Natural Bucegi?
"Nu cunosc detaliile despre acest drum. Noi, Ministerul Mediului, avem legislatia in spate care spune ca poti construi drum, dar sa respecti prevederile legale in ceea ce priveste mediul. Nu stiu in ce faza este, dar daca acest drum este parcurs de turisti, ar fi bine sa existe pana in zonele care sunt vizitate. Depinde ce fel de sosea este. Daca este drum forestier in momentul de fata, si acest drum se asfalteaza in limite legale, fara a impieta asupra biodiversitatii, fara a impieta asupra mediului, atunci este posibil, chiar daca intr-o perioada este santier. Si in strainatate sunt zone foarte bogate in biodiversitate in care poti sa te duci pe un drum asfaltat pana in varf. Deci nu este singurul drum la Babele asfaltat pana in varf", a explicat ministrul. El a mai spus ca nu stie in ce stadiu se afla drumul, se va interesa, dar trebuie respectat tot ce tine de legislatia nationala, europeana, inclusiv de Situl Natura 2000.

"Nu inseamna ca nu poti sa construiesti nimic in zone in care exista Situl Natura 2000 sau situri naturale, dar trebuie sa respecti o anumita strictete in acest sens", a mai aratat ministrul.
E posibil ca Borbely sa nu stie ca Romania trebuie sa respecte Directiva Habitate incepand cu data aderaarii, respectiv 1 ianuarie 2007??? Potrivit acestei Directive, daca lucrarea se realizeaza prin sau in vecinatatea unor habitate prioritare la nivel european, asa cum este cazul Drumului Babelor, autoritatile abilitate aveau obligatia sa informeze despre aceasta lucrare Comisia Europeana, lucru pe care Agentia pentru Protectia Mediului Pitesti NU L-A FACUT.

La capitolul teorie Borbely sta in schimb bine. El a participat la intalnirea dedicata Zilei Silvicultorilor organizata in Poiana Brasov unde a declarat ca trebuie sa avem grija de padure, sa o ocrotim si sa o ingrijim avand in vedere ca Romania este una dintre cele mai bogate tari din punctul de vedere al biodiversitatii din Europa.

"Responsabilitatea silvicultorilor este una: sa apere padurea, sa o ingrijeasca pentru ca, fara padure, pamantul ar disparea. Avem paduri virgine, avem zone forestiere intacte care sunt unice in Europa. Haideti sa le pastram si sa le tinem sanatoase si cred ca aici este rolul nostru. Daca nu se iau masuri clare si dure de a pastra padurile, de a nu le defrisa asa cum se mai intampla cateodata, nemaivorbind de taierile ilegale, daca nu vom lua masuri drastice in ceea ce priveste aceste probleme, cu totii vom avea de suferit", a fost mesajul adresat de ministrul silvicultorilor.

Cititi campania Jurnalului National pentru oprirea distrugerii Parcului Natural Bucegi

×