x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ultimul tun al Elenei Udrea: 300 milioane de euro. MDRT organizează licitaţii pentru primăriile "portocalii"

Ultimul tun al Elenei Udrea: 300 milioane de euro. MDRT organizează licitaţii pentru primăriile "portocalii"

de Elena Stan    |    26 Feb 2012   •   21:00
Ultimul tun al Elenei Udrea: 300 milioane de euro. MDRT organizează licitaţii pentru primăriile "portocalii"

Elena Udrea dicteaza inca la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, desi au trecut aproape trei saptamani de cand aceasta a parasit scaunul de ministru. De la inceputul anului, Ministerul a anuntat organizarea de licitatii in valoare de peste 300 de milioane de euro care vor fi acordati prin Programul National de Dezvoltarea a Infrastructurii.

O analiza a anunturilor de participare privind organizarea de licitatii pentru desemnarea firmelor care vor realiza proiectarea si executia sistemelor de canalizare si epurare a apelor uzate, precum si sisteme de alimentare cu apa publicate pe SEAP arata ca ministerul lucreaza pentru primariile portocalii. Din anunturile publicate reiese ca in 343 de localitati din 23 de judete din tara vor incepe lucrari de canalizare si alimentare cu apa. Valoarea estimativa a contractelor fara TVA este de peste 302 milioane de euro. Majoritatea localitatilor, adica 222, au primari de la PDL, urmand PSD-ul cu 58 si PNL cu 37.

Pe toate documentatiile, inclusiv cele date publicitatii pe 22 februarie, apare inca ministrul Elena Udrea, chiar daca aceasta nu mai este de ceva vreme la conducerea MDRT.

Lucrari facute pe datorie
Potrivit caietelor de sarcini, proiectarea lucrarii se face in termen de o luna de la Ordinul de incepere a lucarii, iar executia propriu-zisa se face in 12 luni. Un program perfect prin care primarii PDL se pot lauda la electorat cu rezultate concrete astfel incat lumea sa fie multumita si sa-i voteze in continuare. Durata contractelor este de 108 luni, adica 9 ani. "Termenul de 108 luni, care se regaseste in anuntul de participare al licitatiei, se refera la durata maxima contractuala, care cuprinde atat durata de implementare efectiva a proiectelor, cat si durata de rambursare a platilor, PNDI fiind un program pentru care finantarea initiala este asigurata de constructor, urmand ca platile de la bugetul de stat sa se faca esalonat, incepand din 2013", potrivit MDRT. Cu alte cuvinte, plata lucarilor va fi lasata mostenire guvernului rezultat in urma alegerilor de anul acesta.

Finantarea lucrarilor incluse in PNDI se face prin credit furnizor. Modalitatea aleasa ofera posibilitatea realizarii lucrarilor pe banii constructorilor desemnati prin licitatie, urmand ca statul sa ii plateasca incepand cu anul 2013, adica dupa alegeri. Astfel, acum sunt alese firmele care vor realiza lucrarile, care pot contracta si credite pentru realizarea acestora, cu garantie de la stat, iar din 2013 statul roman va plati inclusiv dobanzile la creditele facute de constructori pentru realizarea acestor lucrari. Perioada de rambursare a sumelor cheltuite de constructori pentru lucrarile din cadrul PNDI este 2013-2017. Prin PNDI se vor moderniza si reabilita 10.000 km de drumuri judetene si de interes local, se va face reabilitarea si moder­nizarea satelor, precum si racorda­rera a 1.500 de localitati la reteaua de apa si canal.

PNDI are trei axe de investitii, respectiv infrastructura, modernizarea satului romanesc si realizarea, modernizarea sistemului de cana­lizare, epurare a apelor uzate si alimentarea cu apa a localitatilor. "Cel mai important program al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului de anul acesta va fi Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii in valoare de circa 4 miliarde de euro. Este un program complex, care se refera la proiecte ale tuturor autoritatilor publice locale la nivel national. In februarie vrem sa demaram acest program", declara Elena Udrea, la inceputul anului, cand inca mai era ministru. Valoarea totala a Programului este de 13.870.967.741,94 RON fara TVA (adica circa 3,3 miliarde de euro, la care se va adauga 24% TVA), insa suma poate fi ajustata prin Hotarare de Guvern, ca urmare a actualizarii valorii proiectelor, potrivit articolului 7 al Ordonantei 105/2010, publicata in Monitorul oficial 790 din data de 25 noiembrie 2010.

FMI si UE impotriva programului
Comisia Europeana si Fondul Monetar International au transmis o serie de avertismente legate de Programul Elenei Udrea. Seful misiunii CE, Istvan Szekely, a aratat ca desi perspectiva bugetara pentru 2012 este buna, singurul pericol l-ar putea reprezenta PNDI.

"Suntem ingrijorati cu privire la PNDI, desi intelegem importanta acestui program si utilitatea obiectivelor sale. Noi ne-am asteptat ca acesta sa faca parte din portofoliul si strategia de prioritizare a pro­iec­telor de investitii. Proiectele din PNDI ar trebui incluse in strategia fiscala pe termen mediu si ar trebui sa se incadreze in anvelopa de cheltuieli bugetare, altfel poate deveni o problema majora. Pe viitor, si experientele anterioare cu alte proiecte incepute si neterminate din lipsa de fonduri ne demonstreaza aceasta, s-ar putea transforma intr-o problema daca nu ne asiguram ca aceste proiecte sunt in concordanta cu resursele", a afirmat oficialul CE. El a aratat ca o solutie pentru cresterea absorbtiei fondurilor UE ar fi includerea cat mai multor proiecte care pot beneficia de finantare europeana in cadrul PNDI.


Click pentru a vedea modul in care au fost repartizati banii pe 23 de judete

×
Subiecte în articol: Elena Udrea MDRT