x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Mitul „antipenali” al USR s-a năruit. La alegerile de ieri, au candidat progresiști incompatibili, cercetați de parchet și trimiși în judecată

Mitul „antipenali” al USR s-a năruit. La alegerile de ieri, au candidat progresiști incompatibili, cercetați de parchet și trimiși în judecată

de Ion Alexandru    |    10 Iun 2024   •   08:00
Mitul „antipenali” al USR s-a năruit. La alegerile de ieri, au candidat progresiști incompatibili, cercetați de parchet și trimiși în judecată

„Vedetele” USR care s-au prezentat în alegerile de ieri, pentru noi mandate de demnitate publică, dau peste cap întreaga retorică a acestui partid, cu care ne-a obișnuit în ultimii an, cu privire la lupta împotriva corupției și a „penalilor”.

Este, practic, pentru prima dată, din 2016, când formațiunea progresistă intră într-un scrutin electoral cu liste pline de candidați care fie au fost declarați incompatibili și în conflict de interese, fie sunt cercetați penal, inclusiv de către DNA, fie chiar au fost trimiși deja în judecată. În această situație se află și numărul doi de pe lista de la europarlamentare, dar și primarii în funcție ai UAT-urilor care au suscitat, ieri, interesul cel mai crescut la urne – Primăria Capitalei și Primăria Sectorului 1. Și PNL s-a prezentat, ieri, la locale, cu trei personaje interesante. La Iași, șeful CJ și edilul municipiului în funcție au candidat, în ciuda faptului că sunt trimiși în judecată în dosare penale.

Înainte de campania electorală, Curtea de Apel București, prin Hotărârea nr. 389/2024, a respins ca inadmisibilă contestația lui Clotilde Armand de anulare a raportului ANI, prin care edilul în funcție al Sectorului 1 a fost găsit în incompatibilitate și în conflict de interese. 

De altfel, Clotilde Armand are și calitatea de inculpată în același dosar instrumentat de ANI. Ea a fost dată, în 2022, pe mâna Parchetului General, cu privire la existența indiciilor referitoare la comiterea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de articolul 2301 din Codul penal, întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – aprilie 2022, a semnat cinci dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru site. Dosarul penal este instrumentat de către Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, care, la începutul acestei săptămâni, a pus în mișcare acțiunea penală împotriva lui Clotilde Armand. În ciuda acestor scandaluri, Clotilde Armand a fost candidatul susținut de USR pentru încă un mandat de primar la Primăria Sectorului 1.

Nicușor – abuz în serviciu

La rândul său, Nicușor Dan, candidatul independent, susținut de USR, alături de PMP și de Forța Dreptei, pentru un al doilea mandat la conducerea Primăriei Capitalei, a fost dat, în luna februarie a anului 2023, de Agenția Națională de Integritate pe mâna Parchetului General, cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către acesta a infracțiunii de abuz în serviciu și a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane.

În prezent, acest dosar se află pe masa procurorilor. Însă nu este singurul dosar penal care îl vizează pe actualul primar general al Capitalei. La DNA există un alt dosar, deschis la sesizarea FACIAS, după ce au fost emise 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire, în baza semnăturii unui angajat care nu avea acest drept, în timp ce arhitectul-șef de la acea vreme se afla plecat în concediu. 

Lista europarlamentarelor nu a ținut cont de „afacerea vaccinurilor”

USR a aruncat în lupta electorală ieri și alte „vedete” care au probleme de natură penală. Unul dintre aceste personaje este celebrul Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, față de care, în 8 decembrie 2023, DNA a început urmărirea penală pentru două infracțiuni de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și de complicitate la aceste infracțiuni. Voiculescu este acuzat că, în  2021, în calitate de ministru, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente sau analize care să ateste necesitatea achiziției, a tranzacționat și ordonat la plată achiziția în plus a milioane de doze de vaccin anti Covid-19, de la Pfizer și Moderna. Vlad Voiculescu a fost al doilea candidat pe lista USR-PNP-FD pentru alegerile europarlamentare.

Lista „penalilor” USR mai conține și numele lui  Lucian Daniel Stanciu Viziteu, primarul municipiului Bacău, care a anunțat personal, chiar înaintea începerii campaniei electorale, pe contul său de socializare că are calitatea de suspect într-un dosar penal instrumentat de DNA. El este acuzat tot de săvârșirea unei infracțiuni de abuz în serviciu, cu privire la faptul că o angajată a primăriei, tot de la USR, a primit ilegal o locuință de serviciu, deși are domiciliul în municipiul Bacău.

Nici liberalii nu se lasă mai prejos. Campionat de dosare, la Iași

Nu doar cei de la USR au intrat în campania electorală aferentă alegerilor ce s-au încheiat, oficial, ieri, la ora 22.00, cu personaje care au probleme serioase cu justiția. Două exemple în acest sens vin de la Iași, unde liberalii s-au prezentat la scrutinul pentru locale cu două „vedete”. Primul este actualul președinte al Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, care a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție. În concret, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, după ce ar fi primit 22 tone de tablă de la un fost director al Combinatului Siderurgic Liberty Galaţi. Fapta ar fi fost săvârșită în timp ce Alexe ocupa funcția de ministru al Mediului, în Guvernul Orban.

Tot la Iași, PNL s-a prezentat în alegerile locale cu actualul primar al municipiului reședință de județ, Mihai Chirica. Acesta împreună cu  mai mulţi angajaţi ai municipalităţii sunt acuzaţi că ar fi emis ilegal mai multe autorizaţii de construire, beneficiarul acestora fiind un cunoscut om de afaceri ieşean.

Acuzaţiile procurorilor DIICOT se referă la fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, uzurparea funcţiei, delapidare sau spălare de bani.

Tot de la PNL a venit o susținere neobișnuită și la Prahova. Iulian Dumitrescu, cercetat de procurorii anticorupţie pentru luare de mită şi fals în declaraţii şi care are interdicţia să îşi exercite funcţia de preşedinte al Consiliului Județean Prahova, a candidat pentru încă un mandate. Acesta este acuzat că, în perioada noiembrie-decembrie 2022, i-a pretins unui om de afaceri să achiziţioneze, în schimbul sumei de 47.500.000 de lei, părţile sociale deţinute de cumnatul său la o societate comercială, valoare supraevaluată faţă de valoarea reală, şi ar fi primit, până în data de 4 decembrie 2023, suma totală de 16.210.000 de lei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×