Cea mai interesantă dintre acestea constă în faptul că USR, partid înființat de Nicușor Dan, urmează să decidă, în perioada următoare, dacă îi va mai susține acestuia candidatura pentru un nou mandat la Primăria Generală a Municipiului București. În ciuda unui prim mandat absolut dezastruos și a unor dosare penale care îl vizează direct pe actualul edil, președintele USR, Cătălin Drulă, este dispus să-l susțină pentru încă patru ani pe Nicușor Dan la conducerea Capitalei.
Astfel, într-un interviu acordat Prima News, preluat de portalul news.ro, Cătălin Drulă susține că formațiunea pe care o conduce ar putea decide să-i susțină, din nou, candidatura lui Nicușor Dan, în 2024, pretextând că o nouă candidatură a Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei ar reprezenta o sfidare la adresa bucureștenilor. Drulă este de părere că electoratul va respinge o astfel de propunere, iar, oricum, primarul în funcție este favorit în cursa electorală pentru un nou mandat.
„Susținem o soluție în continuare de dreapta pentru București. Care să aibă grijă față de banul public, să ducă proiectele la îndeplinire. Avem un parteneriat cu Nicușor Dan, îl susținem în prezent. Nu am intrat încă în campania electorală pentru alegeri. Vom lua în curând o decizie în partid”, a afirmat liderul USR.
Aceste afirmații, pe alocuri uluitoare, au loc în contextul în care USR și agenții de influență ai acestei formațiuni au speculat la maximum situația azilurilor „groazei”, punând ținta pe scandalul centrelor din Voluntari. Acțiunea politică și-a atins scopul, Gabriela Firea fiind eliminată din Cabinetul Ciolacu, oficial aceasta dându-și, de bunăvoie, demisia din funcția de ministru al Familiei.
Peste jumătate dintre bucureșteni califică activitatea la Primărie drept proastă și foarte proastă
Cu toate acestea, USR se teme, în continuare, că nu a reușit să o elimine pe Gabriela Firea și din poziția de candidat pentru Primăria Capitalei, în ciuda umflării implicației ei în afacerea azilelor. Calculul este însă unul destul de greu de prevăzut, deoarece, fără sprijinul PNL București, USR nu are capacitatea de a-l scoate, din nou, primar pe Nicușor Dan.
Conform ultimului sondaj CURS, făcut la nivelul Bucureștiului, dat publicității în luna iunie a acestui an, la întrebarea „cum apreciați activitatea primarului general Nicușor Dan de când a fost ales”, 42 la sută dintre respondenți au răspuns „proastă”, iar 11 la sută au răspuns „foarte proastă”. Adunate, cele două răspunsuri ajung la 53%. În schimb, doar 33 la sută dintre respondenți au răspuns că activitatea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei a fost „bună” și 11 la sută au răspuns că a fost „foarte bună”.
Aceste răspunsuri sunt completate de o a doua întrebare, respectiv „dacă, duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, cu ce partid ați vota (la Consiliul General sau la Consiliile Locale de sector - n.red.)?”. PSD a ieșit pe primul loc, cu 30 la sută. USR, care, cel mai probabil, îl va susține în continuare pe Nicușor Dan pentru un al doilea mandat, a obținut doar 18 la sută din răspunsuri.
Tot 18 la sută ar primi și PNL, iar PMP, partidul lui Traian Băsescu, ar face, din nou, pragul electoral, cu 5 procente. Scorurile generale ale PNL și USR ajung, astfel, la 36%, însă la nivelul PNL București sunt două curente de opinie. Unul majoritar, care nu l-ar mai susține pe Nicușor Dan în 2024, iar altul, mai puțin numeros, care vrea continuarea „guvernării de dreapta” la nivelul Bucureștiului. De altfel, fostul președinte al PNL București, edilul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a avut, în acest mandat, contre serioase cu Nicușor Dan, în cele din urmă renunțând la conducerea filialei municipale liberale.
Actualul președinte al PNL București, deputatul Sebastian Burduja, ministru al Economiei în Cabinetul Ciolacu, pe de altă parte, l-a acuzat pe Nicușor Dan că nu a livrat pentru Capitală la nivelul așteptărilor bucureștenilor, impunându-i actualului edil o listă cu zece puncte de atins, până în luna august.
Dosar penal pe numele actualului edil, declinat de DNA la Procuratura Capitalei
Dincolo de aspectele politico-electorale invocate mai sus, susținerea lui Nicușor Dan de către reprezentanții USR pentru un al doilea mandat la Primăria Capitalei, anunțată deja, indirect, de Cătălin Drulă, are loc într-un moment în care primarul general are un dosar penal în lucru. Iar aceasta reprezintă o a doua informație interesantă. DNA a primit, la 9 martie 2023, o sesizare din partea Agenției Naționale de Integritate (ANI), care constituie dosarul penal 99/P//2023, existând suspiciunea rezonabilă că Nicușor Dan a încălcat articolele 301 și 297 din Codul penal.
În această sesizare, se menționează faptul că, între 23 noiembrie 2020 și 12 aprilie 2021, Nicușor Dan a exercitat, simultan, funcția de primar general și cea de conducere a Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. De asemenea, între 23 iunie 2021 și 6 august 2022, Nicușor Dan a exercitat simultan funcția de primar general și pe cea de conducere a Administrației Străzilor București. Între 7 iulie și 25 august 2021, Nicușor Dan a exercitat simultan funcția de primar general și pe cea de conducător al Centrului Cultural Expo Arte. Iar între 16 iulie 2021 și 25 august 2021, același Nicușor Dan a exercitat, tot simultan, funcția de primar general și pe cea de conducător al ALPAB. În aceste ultime două calități simultane, a semnat bugetul ALPAB, prin care a acordat o majorare de 3 milioane de lei ca urmare a unei solicitări făcute de același Nicușor Dan, ca șef interimar al ALPAB.
Ministerul Finanțelor: Primăria i-a plătit amenzile lui Nicușor și avocații ca să le conteste
Mai departe, în sesizare se mai arată că, la data de 21 februarie 2022, Inspectoratul de Stat în Construcții l-a amendat pe Nicușor Dan, ca persoană fizică, cu suma de 6.000 de lei. Însă primarul a dispus ca plata să se facă din bugetul Primăriei Capitalei.
La dosar, există și o sesizare făcută la DNA de Ministerul Finanțelor, înregistrată în 5 aprilie 2023, fiind adus la cunoștința procurorilor faptul că Nicușor Dan a încălcat normele legale cu privire la atribuțiile Primăriei Capitalei și a dispus plata din fondurile Municipiului București a nu mai puțin de 18 amenzi, primite ca persoană fizică, în valoare de 116.000 de lei. Mai mult, pentru efectuarea demersurilor juridice a folosit unele societăți civile de avocatură, contractate de Municipiul București, pentru a contesta procesele-verbale de amendă, Primăria Capitalei plătind pentru aceste demersuri încă 17.225 de lei din bugetul propriu.
Ministerul Finanțelor arată că primarul general al Capitalei a schimbat destinația fondurilor bănești alocate, potrivit legii, folosind aceste sume pentru plata unor amenzi contravenționale pe care le-a primit ca simplu cetățean, nu ca primar.
Clasare - pe „corupție”, declinare - pe celelalte acuzații
DNA a unit toate aceste plângeri și a dispus trei măsuri. Prima a fost de clasare cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu din Legea 78/2000, raportat la abuzul în serviciu din Codul penal cu privire la plata amenzilor de către bugetul Primăriei Capitalei. A doua a fost tot clasare pentru sesizările referitoare la supraevaluarea veniturilor.
Însă a treia măsură a fost de declinare a competenței, în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, în legătură cu continuarea cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunilor pedepsite de articolele 301 și 307 din Codul penal.
Mai exact, este vorba despre infracțiunea de conflict de interese, care este pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani și cu interzicerea dreptului de a mai ocupa o funcție publică, respectiv despre infracțiunea de deturnare de fonduri, care este pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
Scandalul penal al certificatelor de urbanism și al autorizațiilor de construire semnate nelegal
O altă „bombă” cu ceas pentru Nicușor Dan stă să explodeze tot la DNA. Luna trecută, procurorii DNA au descins la sediul Primăriei Capitalei, de unde au ridicat o serie de documente eliberate de Direcția de Urbanism, controlată de un apropiat al edilului general, Matei Damian, proaspăt „uns” în funcția de arhitect-șef interimar al Bucureștiului. Perchezițiile au fost efectuate tocmai pentru că împotriva lui Matei Damian există mai multe plângeri penale conform cărora a semnat nelegal 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire. De altfel, încă de la sfârșitul lunii trecute, „Jurnalul” a prezentat un raport de control efectuat de Inspectoratul de Stat în Construcții, la cererea Prefecturii București, după ce fostul arhitect-șef Adrian Bold s-a plâns că a constatat că „unele acte administrative, certificate de urbanism sau autorizații de construire au fost semnate în numele meu, fără știința mea, fără să îmi deleg această atribuție”.
Din documentele verificate, inspectorii ISC au descoperit că 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire au fost semnate de Matei Damian în locul persoanei care avea dreptul legal să facă asta, arătând că faptele reprezintă infracțiuni de uzurpare de calități oficiale, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Conform ISC, datele în care au fost semnate aceste documente nu corespund cu datele în care atribuțiile arhitectului-șef Adrian Bold au fost delegate către alt salariat.