x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete PSD, către Drulă: primarii tăi din USR au gestionat în mod direct „aziluri ale groazei”

PSD, către Drulă: primarii tăi din USR au gestionat în mod direct „aziluri ale groazei”

de Ion Alexandru    |    18 Iul 2023   •   08:20
PSD, către Drulă: primarii tăi din USR au gestionat în mod direct „aziluri ale groazei”

În timp ce opoziția „de tip nou” a pus toate tunurile politice pe PSD, în scandalul azilurilor groazei, cerând și obținând demisia unor importanți miniștri ai Guvernului condus de Marcel Ciolacu, USR continuă să-și sprijine primarii cu probleme de integritate. Ieri, la DNA, a fost audiat Matei Damian, cel pe care Nicușor Dan l-a uns arhitect șef interimar al Capitalei, în ciuda plângerilor penale depuse pe numele său pentru că a semnat nelegal 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire.

 

DNA a percheziționat, săptămâna trecută, sediul Primăriei Capitalei, pentru a ridica documente în acest dosar. Nicușor Dan urmează să afle, la finalul lunii septembrie, verdictul Curții de Apel în procesul în care a cerut anularea raportului ANI, prin care a fost găsit în incompatibilitate administrativă și penală. De asemenea, primarul USR al Sectorului 1, Clotilde Armand, va afla în luna octombrie verdictul Curții de Apel în dosarul în care și ea a cerut anularea unui raport ANI prin care a fost găsită în conflict de interese administrativ și penal. PSD îi acuză pe cei de la USR că își protejează primarii implicați direct în gestionarea unor aziluri de bătrâni cu grave nereguli, în timp ce îi acuză pe alții, și, prin intermediul unei petiții online, îi cer președintelui Cătălin Drulă să-i dea afară din partid pe acești edili.

 

Matei Damian, omul lui Nicușor Dan din Primăria Capitalei, actual arhitect-șef interimar al municipiului București, a fost audiat, ieri, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, în dosarul deschis cu privire la emiterea nelegală a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, pe care le-a semnat, în cursul lunilor aprilie și mai ale anului în curs, în locul lui Adrian Bold, cel care deținea la acel moment funcția și care nu i-a delegat apropiatului edilului dreptul de semnătură pentru aceste documente. 

Reamintim că, săptămâna trecută, procurorii DNA au descins la sediul Primăriei Capitalei, de unde au ridicat mai multe documente eliberate de Direcția de Urbanism, controlată de Matei Damian”. Perchezițiile au fost efectuate tocmai pentru că împotriva lui Matei Damian există mai multe plângeri penale conform cărora a semnat nelegal 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire. De altfel, încă de la sfârșitul lunii trecute, „Jurnalul” a prezentat un raport de control efectuat de Inspectoratul de Stat în Construcții, la cererea Prefecturii București, după ce fostul arhitect-șef Adrian Bold s-a plâns că a constatat că „unele acte administrative, certificate de urbanism sau autorizații de construire au fost semnate în numele meu, fără știința mea, fără să îmi deleg această atribuție”. 

Din documentele verificate, inspectorii ISC au descoperit că 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire au fost semnate de Matei Damian, în locul persoanei care avea dreptul legal să facă asta, arătând că faptele reprezintă infracțiuni de uzurpare de calități oficiale, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Conform ISC, datele în care au fost semnate aceste documente nu corespund cu datele în care atribuțiile arhitectului-șef Adrian Bold au fost delegate către alt salariat.

Până la ora închiderii ediției, procurorii DNA nu au precizat în ce stadiu se află acest dosar, după audierea lui Matei Damian.

 

Nicușor Dan, cu raport de conflict de interese și cu o sesizare la Parchet, pe numele lui

 

Iar aceasta nu este singura problemă cu care edilul Nicușor Dan se confruntă, pe acest final de mandat. El însuși are probleme în instanță și o plângere penală la Parchetul General, după ce Agenția Națională de Integritate a constatat că, între 7 august și 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a celei de director interimar al ALPAB, Nicușor Dan, ca director general, a solicitat suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3 milioane de lei. Ulterior, a transmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat.

Cu privire la înaintarea unei sesizări la PÎCCJ, inspectorii de integritate arată că Nicușor Dan a săvârșit, posibil, un abuz în serviciu și a folosit funcția publică pentru favorizarea unor persoane, deoarece amenda contravențională aplicată de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) persoanei fizice Nicușor Dan a fost achitată de Primăria Capitalei, iar demersurile de contestare în instanță au fost efectuate de Direcția Juridică a Primăriei, pentru Nicușor Dan, atât în calitate de primar, cât și în calitate de persoană fizică, documentul purtând semnătura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități.

În data de 2 martie 2023, Nicușor Dan a atacat acuzațiile ANI la Curtea de Apel București, unde, pe rolul Secției a XI-ea de Contencios Administrativ și Fiscal a fost înregistrat un dosar în care Nicușor Dan a solicitat anularea raportului Agenției Naționale de Integritate ANI nr. 7243/G/II/15.02.2023. La primul termen de judecată, care a avut loc pe data de 8 iunie, judecătorii au dispus amânarea cauzei, pentru a lua la cunoștință de o cerere adițională. Iar următorul termen a fost stabilit pentru data de 21 septembrie 2023, la ora 13.00.

 

USR-iștii de la Sectorul 1 nu au reușit să devină parte în procesul dintre Clotilde Armand și Agenția Națională de Integritate

 

Tot la toamnă, un alt edil controversat din Capitală urmează să își afle verdictul, după ce ANI a formulat și pe numele acestuia acuzații de conflict de interese și a sesizat Parchetul General. Este vorba despre Clotilde Armand, primarul USR al Sectorului 1, care, la data de 24 noiembrie 2021, a acționat în judecată Agenția Națională de Integritate, tot la Curtea de Apel București, solicitând anularea raportului de evaluare al ANI nr. 49614/G/II din 4 noiembrie 2022. Culmea, în acest dosar Uniunea Salvați România – Filiala Sector 1 a cerut să aibă calitatea de intervenient. 

În data de 13 martie 2023, Curtea de Apel București a respins cererea lui Clotilde Armand de suspendare a raportului de evaluare, ca lipsită de interes. Iar, la data de 8 mai 2023, judecătorii au amânat judecarea cauzei privind anularea raportului, pentru ca Clotilde Armand să formuleze un punct de vedere cu privire la cererea de intervenție formulată de USR – Filiala Sector 1, și pentru ca acest terț să depună înscrisurile legale în susținerea cauzei.

Procesul s-a reluat în data de 19 iunie 2023, când Curtea de Apel București a respins ca inadmisibilă cererea de intervenție voluntară accesorie formulată de cei de la USR și a fixat următorul termen pentru data de 2 octombrie 2023.

 

S-a făcut șefă peste un proiect anticorupție

 

În data de 7 noiembrie 2022, Clotilde Armand a fost acuzată, oficial, de inspectorii ANI că în exercitarea atribuțiilor de edil al Sectorului 1 a semnat mai multe dispoziții prin care s-a numit pe ea însăși în funcția de manager al unui proiect finanțat din fonduri europene. Culmea, proiectul poartă denumirea „Îmbunătățirea capacității administrației locale pentru dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”. Conform ANI, aceste dispoziții semnate de Clotilde Armand au produs un folos material pentru ea însăși în cuantum de 18.710 lei. Concret, edilul Sectorului 1 ar fi încălcat, prin aceste acțiuni, mai multe articole din Legea 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și combaterea corupției.

Conform legii, primarii, viceprimarii, primarul general și viceprimarii Capitalei sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său sau pentru rudele sale de gradul I. Iar actele emise cu încălcarea acestei obligații sunt nule de drept.

 

Și în acest caz, a fost sesizat Parchetul

 

Inspectorii de integritate arată, în raportul care face obiectul acestui dosar în instanță, că există cinci dispoziții semnate de Clotilde Armand și reprezintă atât numirea propriei sale persoane în funcția de manager de proiect, cât și majorarea indemnizației pe care o încasează cu până la 30 la sută. Sursa citată mai precizează că începând cu data de 18 februarie 2022, când a fost emisă dispoziția privind numirea managerului proiectului în discuție, Clotilde Armand exercită, simultan, atât funcția de primar al Sectorului 1, cât și funcția de manager de proiect, încălcând, din nou, legea, conform căreia funcțiile de primar și de viceprimar sunt incompatibile cu exercitarea oricăror altor funcții publice sau activități remunerate, în țară sau în străinătate, cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau ONG-uri.

Odată constatate aceste fapte, ANI a decis să sesizeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție „cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Armand Clotilde Marie Brigitte a infracțiunii de folosire a funcției, pentru favorizarea unor persoane (…) întrucât, în perioada februarie – aprilie 2022, a semnat un număr de cinci dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine”. Codul penal prevede că fapta funcționarului public care, în exercitarea activităților de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut pentru sine foloase de orice natură se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică. 

 

 

Petiție online a PSD: „Fără standard dublu în politică”

 

USR și un aparat de propagandă cu care formațiunea progresistă a lucrat și cu prilejul altor campanii politice împotriva PSD a fost, în ultima săptămână, „vârful de lance” prin care i s-a cerut premierului Marcel Ciolacu să îi demită pe miniștrii Marius Budăi și Gabriela Firea, după izbucnirea scandalului privind așa-zisele „aziluri ale groazei”. Lucru care s-a și întâmplat. Budăi și Firea și-au dat demisiile.

PSD a lansat, în replică la campania USR, o petiție online, intitulată „Fără standard dublu în politică!”. Potrivit acestei petiții, „Clotilde Armand și Dominic Fritz (primarul Timișoarei – nr.red) au gestionat direct aziluri de bătrâni cu probleme grave! Au dat bani la șmecheri și au închis ochii la nereguli! Cere-i lui Drulă (Cătălin Drulă, președintele USR – n.red.) să-i excludă din USR”.

În documentul citat, se mai precizează că „USR continuă să facă scut în jurul propriilor primari incompatibili și penali. Principiile și standardele de integritate invocate la alții nu se aplică și în USR. (…) Domnule Drulă, dați-i afară din USR pe Clotilde și Fritz. Nu poți plânge pentru soarta bătrânilor din azilurile groazei, când primarii tăi din USR au gestionat în mod direct astfel de centre sociale, în care s-au găsit nereguli grave. Nu puteți să-i acuzați pe alții, când primarii voștri sunt cel puțin la fel de vinovați”.

Conform petiției PSD, „cât timp Clotilde și Fritz mai sunt în USR, nu aveți dreptul să arătați cu degetul acuzator spre alți oameni politici. Este o sfidare la adresa cetățenilor pe care i-ați mințit că veți aduce curățenie și verticalitate în politică. Cât timp îi apărați pe Clotilde, Coliban și Viziteu de acuzațiile penale, de conflict de interese și de incompatibilitate, emise de instituțiile statului de drept, nu mai aveți niciun drept să vorbiți despre integritate în politică. Faceți curat în USR înainte de a-i acuza pe alții. Fără standard dublu în politică”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: usr scandal aziluri