x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Toată Constanța va juca în filmele lui Chițac. Primăria dă 80 de milioane pe camere cu recunoaștere facială

Toată Constanța va juca în filmele lui Chițac. Primăria dă 80 de milioane pe camere cu recunoaștere facială

de Ion Alexandru    |    06 Feb 2024   •   07:20
Toată Constanța va juca în filmele lui Chițac. Primăria dă 80 de milioane pe camere cu recunoaștere facială

Cu doar câteva luni înaintea alegerilor locale, Primăria Constanța, la conducerea căreia se află liberalul Vergil Chițac, a încheiat un contract în valoare de 80 de milioane de lei, pentru a se dota cu un sistem de camere de supraveghere video și de monitorizare stradală fără precedent.

580 de astfel de camere vor împânzi orașul, urmând a fi montate în tot atâtea locații din parcuri, intrări și ieșiri din oraș, în parcările mall-urilor, în intersecții și în zonele de salubrizare. Banii pentru acest proiect vin de la buget, în ciuda faptului că, așa cum rezultă din documentația de atribuire, proiectul este cofinanțat din fonduri europene. Sistemul de supraveghere are drept scop, printre altele, și acela de a recunoaște facial orice persoană care „săvârșește infracțiuni sau abateri de la normele publice”, iar justificarea unei asemenea monitorizări este, evident, „binele public”. Contractul, atribuit la sfârșitul săptămânii trecute, a fost adjudecat de două companii care mai au în palmaresul lor alte afaceri încheiate cu instituțiile de forță ale statului, cum ar fi celebrul „Doi și-un sfert” sau Serviciul de Protecție și Pază.

Intenția de a umple orașul de la malul Mării Negre cu camere de supraveghere video a devenit proiect în toată regula în data de 26 iunie 2023, când Primăria Municipiului Constanța, la conducerea căreia se află edilul liberal contraamiralul Vergil Chițac, a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț privind contractarea de servicii de furnizare de echipamente și realizarea infrastructurii, pentru „Creșterea siguranței în municipiul Constanța - Safe City “, prin realizarea unui sistem operațional integrat de monitorizare.

Din anunțul citat, aflăm că este vorba despre un contract cu durata de 26 de luni, iar pentru atribuirea lui a fost decis un criteriu care are la bază principiul celui mai bun raport calitate – preț, din care prețul ofertei a fost evaluat la 40%, iar experiența profesională, termenul de livrare a sistemului de monitorizare și garanția obiectivului de investiție au fost evaluate la 60%.

Finanțarea proiectului este asigurată de la bugetul instituției conduse de primarul Vergil Chițac, autoritatea contractantă organizând, în acest sens, o licitație deschisă, la care a pus la bătaie un buget inițial estimat la 66.965.824,6 lei fără TVA, respectiv la 79.689.331,3 lei cu TVA inclusă.

La procedura de licitație a fost primită o singură ofertă, declarată și admisibilă, iar, la data de 9 ianuarie 2024, Primăria Municipiului Constanța a atribuit asocierii formate din companiile SC Dendrio Solutions SRL și SC Aegeria Business Consulting SRL un contract, având numărul 12229/2024, în valoare finală de 66.900.000 de lei fără TVA, respectiv de 79.611.000 de lei cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă o cheltuială de 16.247.142,9 euro.

Proiectul Smart City Constanța, cofinanțat cu bani europeni, derulat pe bani de la buget

Caietul de sarcini care a stat la baza acestei achiziții a fost întocmit pe scheletul unui proiect, cu numărul 533-1, din data de 27 iulie 2022, întocmit de SC Datanet System SRL și SC Business Analisys  Strategy Consulting SRL, care cuprinde studiul de fezabilitate aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Constanța nr. 105 din anul 2023.

Conform acestui caiet de sarcini, municipiul Constanța își propune „să devină un oraș inteligent și sigur pentru cetățenii săi”. „Conceptul de «Oraș Inteligent» sau de «Smart City» are la bază utilizarea tehnologiei și a comunicațiilor pentru a susține dezvoltarea durabilă și incluzivă. Strategia de Smart City a municipiului Constanța  face parte din proiectul SMART CT, cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, și a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Constanța nr. 232 din data de 30 iulie 2020”, se arată în documentul citat, în ciuda faptului că, așa cum am arătat mai sus, contactul privind sistemul „Big Brother” pe care municipalitatea l-a contractat este achitat cu fonduri de la bugetul de stat.

Primăria Constanței susține că „proiectul se încadrează în obiectivele Strategiei Smart City și urmărește creșterea siguranței cetățenilor, prin realizarea unui sistem operațional integrat de monitorizare în timp real a situațiilor din oraș, la intrările și la ieșirile din municipiu, în zonele marilor intersecții, în zonele și intersecțiile unde se produc ambuteiaje și accidente rutiere, în zonele și piațetele pietonale, în zonele unde sunt amplasate clădiri emblematice, la intrările și la ieșirile din parcările mall-urilor aflate pe raza municipiului Constanța și la intrările unităților școlare”.

Municipalitatea se plânge că este neputincioasă cu dotările din prezent

În același document, se mai precizează faptul că, în prezent, în municipiul Constanța „se înregistrează o lipsă acută a infrastructurii de monitorizare video. Poliția Locală nu dispune de infrastructura necesară pentru monitorizarea video a evenimentelor cu caracter antisocial. La nivel municipal, se remarcă o accesibilitate foarte scăzută la bazele de date spațiale integrate. Una dintre principalele disfuncționalități este reprezentată de lipsa unei baze de date GIS accesibile, în care să existe o bază spațială și vectorială a tuturor informațiilor necesare despre municipiu”.

În acest context, se mai precizează în actul citat, înființarea unui sistem integrat de monitorizare stradală „are rolul de a proteja populația împotriva faptelor antisociale, de a preveni și combate actele de violență în spațiile publice, de a preveni și combate acțiunile împotriva protecției mediului și de monitorizare a stării de întreținere a salubrității, de a preveni și combate în timp util acțiunile de vandalism, deteriorare sau distrugere, precum și de a eficientiza activitatea Poliției Locale privind intervențiile în combaterea infracționalității sau în situațiile de urgență”.

Concret, primăria lui Vergil Chițac precizează că, prin interconectarea sistemelor video existente la Dispeceratul Poliției Local, precum și prin instalarea unor camere video IP, se vor atinge șase obiective. Primul se referă la supravegherea și monitorizarea video de ansamblu și de detaliu a zonelor publice, cum ar fi perimetrul exterior, zone de  intrări și ieșiri sau holuri de acces aparținând respectivelor obiective.

Mai departe, este vorba despre supravegherea și monitorizarea video de ansamblu și de detaliu a platformelor de gunoi menajer din imediata proximitate a obiectivelor. De asemenea, proiectul se referă la „creșterea factorului psihologic pentru reducerea infracționalității în aceste zone cu populație vulnerabilă - preșcolari, școlari și elevi de liceu”.

Nu în ultimul rând, Primăria Constanța vrea să dețină un mecanism pentru „recunoașterea și identificarea persoanelor care participă la orice fel de infracțiune sau abatere de la normele publice”, sistemul putând contribui și la „combaterea consumului de alcool și de stupefiante în spațiul public, în zona unităților școlare din municipiul Constanța”.

Poliția Locală, „jupâneasă” peste sistem. Va filma tot ce mișcă în oraș

Potrivit documentației de atribuire a acestui contract de achiziție publică, vor fi monitorizate nu mai puțin  de 580 de obiective de interes public. Este vorba despre 13 parcări, despre patru zone publice (piațete, pasarele și rezidențiale), despre trei obiective de investiții publice, despre 84 de locuri de joacă publice, despre 110 stații de autobuz CT Bus 1, despre 36 de stații de autobuz amplasate pe bulevardele aflate în reabilitare, despre 97 de stații de autobuz CT Bus 2, despre 14 spații publice gestionate de Direcția Logistică, despre 165 de spații publice gestionate de către Poliția Locală, despre 15 spații publice solicitate și despre încă 39 de locații extra, solicitate de către direcțiile Primăriei Municipiului Constanța..

Contractul care vizează sistemul de supraveghere video are, la rândul său, trei componente. Primul este un subsistem de securitate, care trebuie să asigure achiziția imaginilor video, procesarea, stocarea și afișarea acestora la dispecerat. Al doilea constă într-un subsistem de comunicații, care trebuie să asigure transmiterea și recepția securizată și centralizată a imaginilor recepționate de subsistemul de culegere de date, către dispecerat. Iar al treilea se referă la subsistemul de instalații electrice, care trebuie să asigure realizarea racordurilor electrice și alimentarea cu energie electrică, atât pentru dispozitivele din teren, cât și pentru cele din dispecerat.

Rețeaua „Big Brother” de la Constanța va fi alcătuită dintr-un sistem de monitorizare fum și foc, 226 camere video fixe, 527 camere PTZ, 120 camere LPR, 222 camere Analytics, o cameră MIC, 580 de echipamente de comunicație și securizare date tip VPN, 50 de echipamente de comunicații fără fir de tip Access Point de exterior, 580 de cutii pentru prindere pe stâlpi sau pe perete, 580 de senzori IOT și 4 kituri de senzori WIM cu două benzi.

Pentru dispecerat, s-au cumpărat un sistem profesional de climatizare Datacenter, două sisteme de aer condiționat tip inverter de 24.000 BTU, un sistem de detecție și avertizare la incendiu, un sistem de stingere a incendiilor, un grup electrogen, un sistem CCTV, un sistem CA, un sistem SDAE, un videowall format din 9 monitoare, două echipamente de comunicare-securizare date Enterprise Class VPN, două echipamente de comunicație Switch Data Center, 4 echipamente de comunicație Switch Layers, 4 rackuri, 16 servere, două soluții de stocare, 4 stații grafice operaționale de monitorizare și control acces VMS, două UPS-uri pentru dispecerat și 4 modulare Control Board pentru operarea camerelor video și VMS.

Contractul, încheiat cu două companii care au livrat echipamente instituțiilor de forță ale statului

Revenind la afacerea perfectată de Primăria municipiului Constanța în 19 ianuarie, aflăm de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) că SC Dendrio Solutions SRL, una dintre cele două companii care alcătuiesc asocierea care și-a adjudecat contractual, este deținută de alte două societăți comerciale. Prima este Bittnet Systems SA, cu 88.001% din capitalul social, iar a doua se numește Societatea de Investiții Alternative cu Caracter Privat Agista Investments SA, cu 11,999% din capitalul social.

Dendrio Investments SRL a mai participat, în ultimii ani, și la alte contracte finanțate din bani publici, puse la bătaie de unele instituții de forță ale statului. Spre exemplu, în data de 13 iulie 2022, SC Dendrio Solutions SRL  a încheiat cu Direcția Generală de Protecție Internă, celebrul serviciu secret al Ministerului Afacerilor Interne, cunoscut și sub denumirea de „Doi și-un sfert”, un contract vizând furnizarea de echipamente de tip Switch Core și Switch Data Center, în valoare de 541.442,9 lei cu TVA inclusă.

Mai mult, unul dintre acționarii Dendrio Solutions SRL, este vorba despre Bittnet Systems SA, are, la rândul său, încheiat un contract, în valoare de 991.032 de lei cu tot cu TVA, clientul fiind Serviciul de Protecție și Pază (SPP), căruia i-a livrat o soluție de tip e-mail Gateway, două sisteme Privileged Account Session Manager și o soluție de videoconferință.

În ceea ce privește cea de-a doua companie a asocierii care și-a adjudecat contractul pus la bătaie de Primăria Constanța, SC Aegeria Business Consulting SRL, aceasta este deținută de trei persoane fizice: Emil Pârvulescu (cu 50% din acțiuni), Ovidiu Simion Liliac Zajontz (cu 29,5% din acțiuni) și Călin Crișan (cu 20,5% din acțiuni). Această societate a participat, în anul 2021, alături de Datawae Consulting SRL, la implementarea unui contract în valoare de 38.660.000 de lei fără TVA, pus la bătaie de Primăria Sectorului 6 din Capitală, pentru furnizarea unui sistem de supraveghere și monitorizare video.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×