x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Videanu, spălat cu repetiție de “fabrica de clasări” condusă de Augustin Lazăr

Videanu, spălat cu repetiție de “fabrica de clasări” condusă de Augustin Lazăr

de Ion Alexandru    |    22 Iul 2019   •   11:17
Videanu, spălat cu repetiție de “fabrica de clasări” condusă de Augustin Lazăr
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Fostul primar general al Capitalei, ex-strateg al lui Traian Băsescu, ministru în mai multe guverne conduse de Emil Boc și unul dintre milionarii României, Adriean Videanu, este spălat, succesiv, la dosar de către Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General. Aceiași procurori care i-au “spălat” dosarele lui Klaus Iohannis, dar și ale lui Traian Băsescu și care au activat, în ultimii ani, sub “patronajul” lui Augustin Lazăr au încercat de patru ori să îngroape unele acuzații extrem de grave împotriva lui Videanu, în ciuda repetatelor hotărâri judecătorești definitive ale instanțelor de judecată care impuneau urmărirea penală a fostului politician pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Este vorba despre o afacere veche de 20 de ani, derulată în timpul primului mandat de edil general al lui Traian Băsescu, afacere preluată și de Adriean Videanu, în care a fost târâtă, în anul 2005, inclusiv Ambasada Franței la București. Deși au existat numeroase hotărâri definitive prin care primăria trebuia să respecte legea și să pună în executare aceste hotărâri, acest lucru nu s-a întâmplat nici în ziua de astăzi. Și nici măcar după ce CEDO a dat câștig de cauză unei companii care a “beneficiat” de acest tratament din partea primăriei conduse de Adriean Videanu, procurorii conduși, până de curând, de Augustin Lazăr nu au considerat necesar să dea curs cererilor de începere a urmăririi penale.

 

Adriean Videanu deține recordul național la închideri de urmărire penală care vizează un singur dosar. Este vorba despre un denunț penal formulat de Ruxadra Awad, deținătoarea companiei Ruxandra Trading SRL, denunț care vizează săvârșirea de către Adriean Videanu, fost primar general al Capitalei, dar și de către funcționarii din subordinea acestuia, Adrian Iordache, Adrian Bold și Viorel Uleia, a infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecințe deosebit de grave. Acest denunț a fost repartizat Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General în anul 2009, pe vremea când instituția era condusă de Laura Codruța Kovesi, iar Secția era condusă de Marius Iacob, fiind constituit Dosarul nr. 586/P/2009.

Șapte ani mai târziu, Secția de Urmărire Penală emite, pe 7 aprilie 2016, Ordonanța de Clasare, care a fost menținută, în 14 iulie 2016, de fostul șef al Secției, celebrul procuror Cristian Lazăr, cel care i-a închis și dosarul cu ANI al lui Klaus Iohannis. Reclamanta Ruxandra Trading SRL a atacat la Tribunalul București aceste ordonanțe de clasare, instanța decizând, definitiv, la data de 20 octombrie 2016, să le desființeze și să trimită cauza înapoi la Parchet, în vederea completării urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave față de Adriean Videanu.

Întoarsă la Parchet, pe data de 30 marite 2017, cauza a fost din nou clasată, prin ordonanța procurorului Secției de Urmărire Penală și Criminalistică, ordonanță confirmată, ulterior, din nou, de șeful Secției, Cristian Lazăr. Și, tot din nou, Ruxandra Trading SRL a făcut plângere la Tribunalul București. La data de 6 noiembrie 2017, instanța decide, pentru a doua oară, să desființeze Ordonanța de Clasare și măsura de confirmare a acesteia și a retrimis dosarul la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică în vederea urmăririi penale.

Deja-vu! Procurorii clasează, pentru a treia oară, dosarul împotriva lui Adriean Videanu, prin Ordonanța din data de 5 martie 2018, confirmată de acelaș fost șef de Secție Cristian Lazăr. Din nou, Ruxandra Trading face plângere împotriva acestor acte la Tribunalul București. Sentința, a treia, a fost emisă în data de 12 iulie 2019, când Tribunalul București a dispus retrimiterea, pentru a patra oară, a cauzei la Parchet, în vederea continuării urmăririi penale în raport cu suspectul Adriean Videanu, pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

 

20 de ani de luptă cu administrația lui Băsescu

Pe 28 septembrie 1996, Ruxandra Trading SRL a închiriat de la Primăra Capitalei un teren de 9.550 de meri părați în spatele Casei Presei Libere. După care a obținut un certificat de urbanism pentru construirea unui centru comercial. În septembrie 1996, primăria a eliberat, în acest sens, o autorizație provizorie de construire, iar pe 11 martie 1997, s-a obținut și avizul de la Agenția de Mediu, după ce, anterior, autorizația provizorie de construire a fost reînnoită pe o perioadă de șase luni.

Pe 8 decembrie 1998, Primăria Capitalei a sesizat Judecătoria Sectorului 1, cerând evacuarea companiei Ruxandra Trading SRL, din cauză că contractul de închiriere nu fusese prelungit. În mai 1998, instanța a respins acțiunea și, pe 15 septembrie 1998, Curtea de Apel București a obligat Primăria Capitalei să elibereze o nouă autorizație de construire. Acest document a fost emis pe 8 noiembrie 1999, cu o valabilitate de 12 luni. După care, pe 4 mai 2000, Primăria Capitalei a modificat planul de folosință a terenului în litigiu.

În data de 8 iunie 2000, Curtea de Apel Bucureși a anulat autorizația de construire provizorie și a obligat Primăria Capitalei să elibereze o autorizație de construire permanentă, concomitent cu încheierea unui contract de concesiune cu societatea Ruxandra Trading SRL. Primăria Capitalei, condusă, deja, de Traian Băsescu, a formulat recurs, invocând faptul că Ruxandra Trading SRL nu putea obține o autorizație de construcție în condițiile în care firma nu era nici proprietarul, nici concesionarul terenului. La recurs, primăia nu a plătit taxa de timbru, motiv pentru care a pierdut procesul. Ca atare, pe 8 iunie 2000, SC Ruxandra Trading SRL a cerut primăriei să pună în executare hotărârea definitivă a instanței.

Pe 16 martie 2001, primăria a informat societatea că va încheia contractul de concesiune, după ce va evalua și clarifica situația juridică a terenului. După care a justificat că concesioarea terenului trebuie să urmeze o procedură specială de licitație publică și, ca urmare, terenul nu putea fi concesionat firmei în cauză. Acest răspuns venea în contradicție cu o hotărâre judecătorească, motiv pentru care Ruxandra Trading SRL a somat, pe 6 martie 2002, să pună în executare hotărârea judecătorească. Drept răspuns, pe 8 iunie 2003, primăria a somat, la rândul ei, firma în cauză, să dărâme construcția ridicată pe acel teren.

A urmat un nou proces, la Judecătoria Sectorului 1, unde Primăria Capitalei nu a depus observații în sprijinul apărării. Pe 2 octombrie 2003, instanța a admis contestația companiei și a anulat somația, recunoscând puterea hotărârii judecătorești din 2000. Primăria a făcut recurs, pe care l-a pierdut pe 12 noiembrie 2004.

 

Primăria a folosit hotărârea judecătorească pe post de hârtie igienică

Pe 26 mai 2005, când Primăria Capitalei era condusă de Adriean Videanu, Consiliul General al Municipiului București a acordat Ambasadei Franței la București dreptul de a folosi gratuit un teren de 17.470 de meri pătrați, care include inclusiv terenul de 9.550 de metri pătrați aflat în litigiu cu societatea Ruxandra Trading, pentru a construi aici Liceul Francez “Anna de Noailles”, menționând în acea hotărâre că pe teren nu se află edificată nicio construcție.  Pe 23 iunie 2005, compania în cauză a cerut Consiliului General și Primăriei Capitalei să revoce această hotărâre, fiind sesizată și Prefectura Municipiului București. Prefectul a cerut primăriei să găsească o soluție pentru a pune în executare hotărârea judecătorească din anul 2000. Drept răspuns, în aceeași zi, Adriean Videanu a eliberat o autorizație de dezafectare a construcției Ruxandra Trading, cu mențiunea: costurile operațiunii să fie suportate de către societate.

Din nou proces. Compania Ruxandra Trading a sesizat Tribunalul București, cerând anularea autorizației de dezafectare și cu o nouă acțiune în anulare a hotărârii Consiliului General. Pe 12 iulie 2005, primăria a adus la cunoștința reclamantei că autorizația de dezafectare a fost deja executată în datele de 24 și 27 iunie 2005, că construcția fusese ridicată de pe acel teren și că a fost depozitată într-un spațiu aparținând municipalității, fiind invitată să o recupereze. Asta, în condițiile în care pe 11 iunie 2006 Curtea de Apel București a decis, definitiv, să anuleze autorizația de dezafectare a construcției. Instanța a statuat că, în baza sentinței definitive din 8 iunie 2000, primăria era obligată, pe de o parte, să elibereze o autorizație de construcție definitivă și, pe de altă parte, să demareze procedura necesară pentru concesionarea terenului. Curtea de Apel București reține că, ordonând demolarea construcției ridicate în baza unei autorizații provizorii de construire și pentru care era obligată printr-o hotărâre definitivă judecătorească să elibereze o autorizație de construire definitivă, Primăria Municipiului București a abuzat de puterile sale în calitate de autoritate publică autonomă, lezând interesele legitme ale SC Ruxandra Trading SRL.

 

Hotărâre judecătorească definitivă. Degeaba

Iar lucrurile nu se opresc aici. Pe 11 septembrie 2006, Curtea de Apel București a mai emis o hotărâre judecătorească definitivă, prin care a anulat Hotărârea CGMB din 26 aprilie 2005, în ceea ce privește partea de 9.550 de metri pătrați de teren din suprafața pe care primăria o dăduse cu titlu gratuit Ambasadei Franței la București. Instanța a mai constatat că obligația de a executa hotărârea din 8 iunie 2000 revenea Primăriei Capitalei, iar Consiliul General nu putea invoca lipsa de competență pentru a o executa. “În măsura în care autoritățile (CGMB și primarul) făceau parte din administrația municipului București”. Mai mult, Curtea de Apel București a mai considerat că, în măsura în care SC Ruxandra Trading SRL beneficia de o hotărâre definitivă de condamnare a autorităților publice să încheie cu aceasta un contract de concesiune, aceste autorități nu puteau atribui terenul unei alte instituții, nici măcar Ambasadei Franței.

Pe 19 februarie 2007, Curtea de Apel București a respins și contestația în anulare formulată de Consiliul General al Municipiuli București. Iar concluzia este aceea că, din 8 iunie 2000, hotărârea judecătorească a rămas în continuare neexecutată.

 

De 11, ani există și hotărâri ale CEDO în același caz

Povestea de mai sus este cu atât mai gravă cu cât în această cauză există nu doar hotărâri judecătorești interne emise de instanțele românești, ci și două hotrâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului. Prima, încă din 12 iulie 2007, când CEDO a statuat că statul român a încălcat companiei Ruxandra Trading SRL dreptul la un proces echitabil, datorită neexecutării hotărârilor judecătorești de către Primăria Capitalei, considerând, totodată că, atunci când calitatea de debitor al une obligații este dublată de aceea de deținător al forței publice, “nu i se poate cere unui reclamant care a obținut o hotărâre definitivă și irevocabolă împotriva statului să introduceă acțiuni în justiție pentru a obține executarea obligației”. CEDO a admis, la momentul respectiv, că statele membre se bucură de o largă marjă de apreciere în ceea ce privește politica de urbanism, însă a considerat că și Articolul 1 din Primul Protocol adițonal la Convenția CEDO a fost încălcat datorită acestei neexecutări, având în vedere și faptul că nicio măsură compensatorie nu i-a fost propusă reclamantei de către autorități, pentru ca echilibrul consacrat de acest articol între interesul colectivității și cel al reclamantei să nu fie încălcat.

Inițial, CEDO a amânat pronunțarea și în ceea ce privește acordarea satisfacției echitabile. Dar, în decembrie 2008, Curtea a decis că statul român trebuie să îi plătească reclamantei suma de 200.000 de euro, pentru încălcarea drepturilor la protecția proprietății și la un proces echitabil.

 

Titan Mar și-a schimbat denumirea în Theda Mar

În timp ce Tribunalul București infirmă, pentru a treia oară, ordonanțele de clasare a urmăririi penale pentru aceste fapte, Adriean Videanu își vede liniștit de afacerile cu marmură. Mai mult, el se rebranduiește. Celebra companie Titan Mar, care l-a făcut milionar pe fostul politician, și-a schimbat, în această primăvară, numele.

Astfel, conform unei decizii a AGA din 17 aprilie 2019, într-o ședință condusă de soția lui Adriean Videanu, Miorița, unde fiica lor, Diana Alexandra Bălan, a fost aleasă secretar, s-a luat decizia schimbării denumirii companiei din Titan Mar în SC Theda Mar, potrivit dovezii privind disponibilitatea și rezervarea denumirii nr. 10518 din data de 4 februarie 2019.

Tot AGA a dispus împuternicirea Mioriței Videanu, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație, să semneze această hotărâre, actul constitutiv actalizat, precum și orice alte documente și să efectueze demersurile necesare înregistrării și publicării la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Ilfov a acestei hotărâri și a actului constitutiv actualzat al societății.

 

În 2016, 2017 și 2018, Secția de Urmărire Penală și Criminalistică a decis, succesiv, să claseze un dosar în care Adriean Videanu făcea obiectul unei plângeri penale pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave

 

De fiecare dată, aceste clasări erau confirmate de fostul șef al SUP, procurorul Cristian Lazăr, și, tot de fiecare dată, Tribunalul București a retrimis dosarul la Parchet pentru continuarea urmăririi penale. Ultima dată, instanța a desființat clasarea pe 12 iulie 2019

 

×
Subiecte în articol: Adriean videanu