Pe 20 mai 2009, ministrul Sănătăţii Ion Bazac i-a împărtăşit în particular însărcinatului cu afaceri american multe dintre intenţiile legate de domeniul sănătăţii pe care el le-a făcut deja publice. Bazac a fost de acord că sistemul de sănătate trebuie neapărat să se schimbe, dar a adăugat că el lucrează la restructurarea lui, nu numai la reformă, din moment ce acest sistem nu a putut fi îmbunătăţit prin reformele din ultimii ani. În ciuda faptului că este de numai patru luni în funcţie, Bazac a susţinut că eforturile sale de a limita costurile medicamentelor pe reţetă, de a introduce coplata, demararea procesului de descentralizare şi stabilirea unor protocoale medicale pentru bolile comune sunt un succes. Ministrul a mulţumit oficialului american pentru studiul asupra sistemului sanitar din România finanţat de SUA şi şi-a arătat interesul în urmarea programului de acreditare a spitalelor, pe care studiul l-a identificat ca o prioritate.
La această întâlnire, la care s-a discutat şi colaborarea bilaterală, au participat şi consilierul economic şi ofiţerul economic al ambasadei. Legat de asistenţa Băncii Mondiale, ca parte a noului acord stand-by încheiat de FMI cu România, Bazac a spus că "România are cel mai reformat sistem de sănătate din Europa de Est". El a precizat că a spus acest lucru ironic, pentru că s-au făcut foarte puţine pentru reformă. Însărcinatul de afaceri a notat că America are multe exemple de modele de afaceri de succes care ar putea fi adaptate pentru România, cum ar fi "walk-in mini-clinics", proiect al lanţului de farmacii CVS, care oferă asistenţă de bază bună la un preţ minim. Bazac a fost de acord că acest model poate fi folosit în zonele rurale, dar a subliniat că Romania este o ţară europeană şi nu se va abate de la modelul de "asistenţă universală" care funcţionează în prezent. Într-o discuţie sinceră legată de programele publice de sănătate, ministrul a spus că România este caracterizată în mod ciudat ca fiind "campionul" european la cancer, cu o rată de nouă ori mai mare decât media UE.
Însărcinatul de afaceri a ridicat problema ratei mari a cancerului de col uterin şi şi-a exprimat regretul că precedenta campanie de vaccinare cu HPV nu a avut succes. Ministrul a acuzat faptul că implementarea campaniei de informare făcută de guvernul anterior a fost slabă şi l-a asigurat pe oficialul american de angajamentul său în relansarea campaniei în toamnă. El a spus că ministerul a cooperat îndeaproape cu cei doi producători de vaccin Merck, Sharpe and Dohme şi GlaxoSmithKline, pentru o strategie de educare a publicului pentru promovarea acceptării vaccinului HPV.
Din comentariile oficialilor americani după această întâlnire rezultă că ministrul pare să fie sincer că face ceea ce trebuie pentru România prin planul său agresiv de restructurare. Prin adoptarea coplăţii pentru serviciile medicale, descentralizarea managementului spitalelor, el merge în direcţia bună. Totuşi, remarcele sale legate de preţurile din farmacii par a fi puţin ipocrite,"în special având în vedere diferitele versiuni relatate nouă de companiile farmaceutice americane". Disputa se reduce la întrebarea cine ar trebui să poarte riscul cursului de schimb. Înainte, acesta aparţinea distribuitorilor. Având în vedere interesul financiar al familiei Bazac în sectorul sanitar, preferinţa pentru firmele româneşti nu este surprinzătoare.
O cablogramă din 30 mai 2008 face referire la vizita fostului secretar de stat american Madeline Albright la Bucureşti şi se arată că scopul principal al vizitei acesteia a fost să "promoveze prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare şi a fost sponsorizată pentru acest lucru de compania farmaceutică Merck". La Bucureşti s-a întâlnit cu Băsescu şi Tăriceanu. Primul i-a spus lui Albright că "va susţine campania ei pentru vaccinare pentru prevenirea cancerului cervical". Şi Tăriceanu a fost de acord, dar a avertizat despre costul mare al acestuia, care poate fi un impediment.
Într-o telegramă din 16 decembrie 2008 se arată eşecul campaniei de vaccinare. "Guvernul a pierdut controlul mesajului public, iar dezinformări despre securitatea şi eficienţa vaccinului HPV sunt predominante în presă". Speranţa este ca, după alegeri, guvernul să reia vaccinarea. "România are cea mai mare rată de cancer de col uterin din Europa şi a fost ţinta Merck Sharpe and Dohme (MSD) şi GlaxoSmithKline (GSK), ca o bună locaţie pentru a dezvolta o piaţă mai mare pe plan european pentru vaccinul lor anti-HPV", ca un precedent pentru a încuraja alte ţări ale UE să urmeze acest proces. Gardasil era activ încă din mai 2008, când compania a invitat-o pe Madeline Albright în România pentru a promova campania de vaccinare. "Ambasada a fost implicată în mai multe etape ale procesului, ajutând la organizarea vizitei lui Albright, consolidând mesajul ei oficialii din Ministerul Sănătăţii şi încurajând ministerul să finalizeze procedurile de achiziţionare a vaccinului într-o manieră corectă şi transparentă".
Într-un final, ministerul a decis să împartă achiziţia între GSK şi MSD, preţul fiind negociat direct cu fiecare companie.
Citiţi toate articolele Wkileaks România - Jurnalul Naţional
Citește pe Antena3.ro