“Ambasada a fost neplăcut surpinsă să afle că filiala Bancii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare – BERD inteţionează să ofere un împrumut de peste 200 de milioane de dolari unei companii româneşti care în mod repetat a intrat în vederile noastre ca fiind un competitor incorect şi abuziv pe piaţa băuturilor răcoritoare şi produse de consum”, se arată într-o cablogramă WikiLeaks din iunie 2005, clasificată “Confidenţial”. “Ambasada crede cu toată tăria că premierea unor practici incorecte corporatist prin acordarea unui împrumut preferenţial unei asemenea companii ar da un semnal că înşelăciunea este cel mai bună cale de avansare în economia de piaţă românească. Ambasada de aceea se opune din toate puterile acestui împrumut”, se arată în sumarul cablogramei.
O surpriză de la reprezentanţii locali ai BERD
Un membru vigilent din staff-ul economic al ambasadei de la Bucureşti a văzut la 31 mai (n.r. – 2005) un anunţ pe site-ul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) despre intenţia de a acorda un împrumut de peste 200 de milioane de dolari companiei European Drink Group. “Ea ne-a anunţat imediat de acest lucru pentru că Ambasada consideră că această companie este una dintre cele mai rele din România din cauza manipulării evidente a taxelor şi finanţelor care au ajutat-o să câştige un avantaj incorect asupra altor companii, printre care şi Coca-Cola”, se arată în textul cablogramei.
Într-o comunicare ulterioară cu reprezentantul american al BERD de la Londra şi a discuţiilor directe cu reprezentanţii din Bucureşti ai băncii, a devenit evident că BERD Bucureşti a evitat Ambasada SUA şi companiile americane din România în aşa-zisul “due-dilligence” de investigare a European Drinks Group. (n.r. – due dilligence se referă la o investigaţie amănunţită a unei companii de către o altă entitate care vrea să încheie un contract cu compania).
“Acest fapt este uimitor, pentru că dacă BERD ar fi întrebat companiile care fac parte din Camera de Comerţ Americană de la Bucureşti şi/sau Ambasada SUA, reprezentanţii săi ar fi auzit o avalanşă de plângeri împotriva European Drinks. Conform unui document de pe site-ul European Drinks, se aşteaptă analiza finală. Aceasta face şi mai urgent faptul că oficialii din Washington şi reprezentanţii Guvernului american la BERD din Londra să înţeleagă implicaţiile aprobării ca acest împrumut să continue”, continuă documentul.
“Mai mult, din moment ce impresia noastră puternică este că BERD a luat deja o decizie în a continua acest proiect, oferim acum, pentru a primi un răspuns, oficialilor Guvernului american acelaşi set de îngrijorări pe care le-am trimis şi BERD la Bucureşti, decât să mai aşteptăm răspunsul băncii”, se mai arată în document.
O companie cu reputaţie de tactici de afaceri dubioase
Ambasada mai precizează în raportul său că “a auzit şi citit multe rapoarte negative despre această companie şi despre oamenii care o controlează. Apărută din anii zgomotoşi de după revoluţia din România ca <<întreprinzători>>, principalii deţinători ai companiei, doi fraţi gemeni pe nume Micula, au urmărit o creştere agresivă a afacerii, se pare cu oprice preţ. Ei au creat o reţea de holdinguri şi companii off-shore care au devenit jucători importanţi în sectorul în curs de dezvoltare al alimentaţiei şi băuturilor. Ei au fost se pare implicaţi în mituire şi intimidări ca parte a astrategiei lor de afaceri. Totuşi, într-o ţară cu politicieni persuasivi, o administraţie coruptă şi un sistem judiciar disfunţional, cele mai multe rapoarte despre delictele şi infracţiunile companiilor nu vor ajunge niciodată la o anchetă şi în mod sigur nici nu vor fi ajunge în instanţă. Mai mult, din păcate pentru România, oficialii de orice rang din această ţară sunt încă uşor de cumpărat şi <> pe gratis”.
În ciuda rădăcinilor obscure ale bunăstării European Drinks şi a şireteniei proprietarilor ei, Ambasada crede că dovezi covârşitoare indirecte indică faptul că firma a manipulat în mod repetat sistemul politic şi economic din România pentru a se căţăra pe o poziţie de piaţă însemnată în detrimentul companiilor oneste americane care trebuie să-şi păstreze un standard înalt de integritate, astfel se încheie cablograma.
Următoarea listă, se mai arată în raportul Ambasadei SUA, conţine “îngrijorări majore despre această companie şi modul în care biroul local al BERD a făcut “due dilligence” pentru un potenţial împrumut:
- Cum deja am arătat, BERD a eludat Ambasada SUA la Bucureşti şi firmele americane direct implicate de practicile de afaceri ale European Drinks. Ambasada a notat că directorul adjunct al BERD de la Bucureşti a pretins că s-a consultat cu alte ambasade străine de la Bucureşti şi cu Consiliul Investitorilor Străini de la Bucureşti.
- Conflicte de interese politice. Actualul secretar de stat din Ministerul Finanaţelor, Doina Dascălu, este căsătorită cu Romulus Dascălu, directorul SC Scandic Distilleries SRL şi General Transilvania Exim SRL, firme din grupul European Drinks. Oamenii angajaţi de European Drinks Group deţin poziţii politice în mai multe oraşe şi judeţe din România unde compania primeşte tratament special.
-Practici anticoncurenţă prin folosirea ajutoarelor de stat. European Drinks în mod notoriu a fost una dintre beneficiarele principale de ajutor de stat, în detrimentul afacerilor legitime şi al pieţei libere din România. Prin finanţarea unei companii care a beneficiat de un mecanism distorsionat de ajutor de stat preferenţial, BERD va consolida rezultatul acestor practici. Aceasta este în contradicţie cu scopul BERD de “a ajuta ţara să se apropie de o economie de piaţă deplină”.
- Posibile externalizări incorecte ale datoriilor de către European Drinks Group. Transferul a două companii din grup General Transilvania Exim şi Interstock care aveau restanţe la stat către două companii off-shore a dus la scăderea datoriilor raportate ale European Drinks. Manipularea evidenţelor contabile ale European Drinks este un posibil rezultat evident.
- Nerespectarea legislaţiei antitrust şi a altor legi din domeniul financiar. Firmei European Drinks i s-a permis să achiziţioneze companii de stat (firme sau hoteluri) într-o perioadă în care avea datorii. Ambasada îşi pune întrebarea cum s-a putut face asta legal, din moment ce legea privatizării restricţionează companiile cu datorii la stat să cumpere firme deţinute de stat.
- Operaţiunile European Drinks în paradisuri fiscale. European Drinks a transferat proprietarul firmei Original Prod către Limerock Holdings Limited din Cyprus. Printre managerii Limerock se numără Traian Bulzan. În acelaşi timp, Bulzan are o poziţie de manager în cadrul European Drinks. Ambasada îşi pune întrebarea legată de abilitatea BERD de a îndeplini “due diligence” necesar pentru o companie cu legături evident complexe cu entităţi off-shore şi posibile implicaţii în transferuri financiare către companii off-shore.
- Intimidarea şi hărţuirea companiei Coca-Cola din România. Managerii locali ai firmei Coca-Cola din România s-au plâns de multe ori în trecut de tactici brutale ale European Drinks prin distrugerea proprietăţilor firmei şi ameninţări asupra angajaţilor acesteia. Coca-Cola îşi plăteşte datoriile la timp, din nou un alt dezavantaj în competiţia ei cu European Drinks”, arată cablograma.
Concluziile americanilor sunt că: “Ambasada trebuie să îndemne Guvernul american să se opună proiectului BERD de acordare a împrumutului pentru a preveni ca banii contribuabililor americani să ajute o companie dezgustătoare ca European Drinks. Ambasada a remarcat că este chiar ironic că scopul declarat al împrumutului BERD este să facă European Drinks “mai transparentă în operaţiunile companiei”. “Noi credem că trebuie să fie întreprinzători oneşti în România care deja sunt transparenţi şi etici pe care împrumutul BERD i-ar ajuta la îmbunătăţirea abilităţii de a concura într-o economie de piaţă modernă”, se mai arată în telegrama din 3 iunie 2005.
Într-un document similar din 24 iunie 2005 se arată că directorul din România al BERD s-a întâlnit cu reprezentanţii Ambasadei legat de acest împrumut. Însărcinatul de afaceri şi ofiţerii economici ai ambasadei s-au întâlnit la 23 iunie cu Gacek (n.r. – Hildegrad Gacek), directorul din România al BERD, la cererea celei din urmă. Ambasada a presupus că scopul vizitei este acela de a discuta împrumutul pentru European Drink Group şi a intenţionat să reîntărească mesajul că ambasada nu este de acord ca aportul Guvernului american la BERD să intre în companii româneşti care funcţionează cu dispreţ faţă de lege.
“Totuşi, spre surpinderea noastră, doamna Gacek a afirmat că ea a dorit să discute despre iminenta vizită în România a preşedintelui BERD şi să afle dacă va fi numit curând un nou ambasador”. Ea ridicat chestiunea, aparent scăpată de sub control, a împrumutului la sfârşitul dicuţiei. În ciuda repulsiei lui Gacek de a discuta despre problema European Drinks, însărcinatul cu afaceri a reiterat dezamăgirea ambasadei că nu aceasta nu a fost inclusă în deliberările BERD şi în documentarea legată de companie, din moment ce ambasada are o lungă istorie în a urmări practicile de afaceri corupte şi necinstite ale European Drinks în România. Gacek a încercat să evite chestiunile ridicate de diplomat, spunând că BERD mai degrabă priveşte spre viitor şi nu spre trecut. Obiectivele băncii, a mai spus ea, nu corespund întodeauna cu obiectivele partenerilor donatori (n.r.- unul dintre cei mai importanţi fiind Guvernul american).
Ambasada continuă să creadă că aprobarea împrumutului pentru European Drinks Group ar trimite un mesaj greşit către Guvernul României şi comunitatea de afaceri din România şi ar servi ca un premiu pentru companie şi proprietarii ei pentru ceea ce a fost descris ca “mafia-like business practices” (n.r. - practici de afaceri de tip mafiot).
European Drinks răspunde acuzaţiilor
Ioan Micula aruncă pisica în curtea companiei Coca – Cola, susţinând că pe statul de plată al acesteia se mai mulţi oficiali români, în mare parte oamenii cu putere de decizie în Ministerul de Finanţe. “Era un anume domn Coman la un moment dat, apoi altul de la Oradea. Mulţi au primit tot felul de atenţii de la aceştia. Ne-au terorizat viaţa. Am avut mii de zile de controale pe baza informaţiilor furnizate de americani. Dacă informaţii lor erau adevărate noi trebuia să fim arestaţi. Însă noi suntem în libertate”, se plânge Micula.
El a mai declarat că prin aceste metode banditeşti Coca Cola se comportă ca într-o ţară bananieră: “Noi când am început să producem am mărit concurenţa de pe piaţa românească. La presiunile americanilor, statul român ne-a luat facilităţile de zonă defavortizată, iar Coca Cola a câştigat. America decide cine e bun şi cine nu, cine e oligarh şi cine nu”.
Micula este foarte supărat de când numele grupului de firme controlat de familia sa a apărut în telegramele americanilor. Acesta a declarat pentru Jurnalul Naţional că: “Banca Europeană a făcut toate diligenţele pentru a ne aproba creditul, parcă numai Vlădescu s-au opus acordării acestui credit. Era la Finanţe. A fost pentru prima dată în istoria Băncii când reprezentantul unui stat s-a opus acordării unui credit în ţara de origine. Asta s-a întâmplat la presiunile americanilor. După ce am deschis proces împotriva României pentru că ne-a luat facilităţile fiscale, reprezentanţii băncii au zis că ne acordă creditul dacă renunţăm la proces”.