x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anticoruptie cu sacu’

Anticoruptie cu sacu’

de Suzan Mehmet    |    06 Aug 2008   •   00:00
Anticoruptie cu sacu’

DNA SLOBOZIA ● Rampa de afaceri pentru procurorul-sef Dumitru Cristudor
Virful Anticoruptiei din Ialomita, procurorul-sef Dumitru Cristudor, a reusit in ultimii ani sa-si puna-n cap toti oamenii de afaceri din judet, dar si pe cei care detin functii importante. Acuzat de abuzuri, santaj si intimidare si de faptul ca imbina dosarele penale instrumentate cu interesele personale si ale firmelor de familie, procurorul Cristudor a fost reclamat de mai multe ori la DNA si CSM, insa a ramas in continuare in functie.



DNA SLOBOZIA ● Rampa de afaceri pentru procurorul-şef Dumitru Cristudor
Vîrful Anticorupţiei din Ialomiţa, procurorul-şef Dumitru Cristudor, a reuşit în ultimii ani să-şi pună-n cap toţi oamenii de afaceri din judeţ, dar şi pe cei care deţin funcţii importante. Acuzat de abuzuri, şantaj şi intimidare şi de faptul că îmbină dosarele penale instrumentate cu interesele personale şi ale firmelor de familie, procurorul Cristudor a fost reclamat de mai multe ori la DNA şi CSM, însă a rămas în continuare în funcţie.

În numărul precedent au fost prezentate cîteva aspecte legate de unele dosare instrumentate de procurorul Cristudor şi urmările lor. Un poliţist condamnat în condiţii dubioase la 2 ani de închisoare pentru luare de mită, un om de afaceri arestat pentru dare de mită, caz urmat de promovarea imediată a procurorului Cristudor, cîteva dosare soluţionate cu NUP, în urma cărora firmele de familie ale şefului DNA Slobozia au făcut cîteva achiziţii interesante, ieşind în profit, şi, nu în ultimă instanţă, relaţia fructuoasă pe care o are fiul procurorului  în Germania cu firma unui om de afaceri din Slobozia, cercetat de DNA în 2006.

MITĂ ŞI NU PREA. În octombrie 2004, omul de afaceri Dumitru Dascălu şi Nicolae Balaban au fost arestaţi pentru dare de mită, în urma unui flagrant. Majoritatea posturilor de televiziune au preluat informaţia şi au anunţat că Dumitru Cristudor este primul procuror DNA premiat (cu 60 de milioane de lei) atît pentru că a refuzat şpaga, cît şi pentru faptul că a organizat un flagrant ca la carte, dînd un exemplu în lupta anticorupţie. Cei doi arestaţi au fost duşi la DNA Bucureşti, iar în urma declaraţiilor date au fost puşi imediat în libertate. Consecinţele pentru procurorul Cristudor au fost însă cît se poate de favorabile. Proaspăt premiat pentru aversiunea pe care a avut-o pentru mită, acesta a primit şi o avansare, preluînd postul de procuror-şef al Biroului Teritorial Slobozia. Aşa pare firesc şi exact aşa s-a întîmplat. Numai că premierea unui procuror care îşi face treaba pentru că asta e atribuţia lui şi avansarea rapidă într-o funcţie de conducere miros, de departe, a flagrant. A flagrantul de care avea nevoie procurorul Cristudor ca să ajungă pe acest post. "L-am sunat pe inculpatul Dascălu şi i-am urat «La mulţi ani», pentru că amîndoi sîntem Dumitru. Cred că l-am sunat şi pe Balaban, pentru că îmi promisese că vine să onoreze oferta." Pînă şi această explicaţie aparent banală, cu urări şi promisiuni, arată interesul procurorului Cristudor pentru ambele personaje.

ASOCIERE ÎN PARTICIPAŢIUNE. Fostul prefect Marian Bălan a fost în vizorul DNA pentru afacerea " Fundaţia Ialomiţa 2000", care a primit o sponsorizare de 250 de milioane de lei înainte de-a fi înfiinţată legal. La puţin timp după ce DNA a dat NUP în acest caz, au început şi afacerile între firmele de familie ale procurorului şi SC Sparcom, controlată de Marian Bălan. În octombrie 2006 se încheie prima asociere în participaţiune între Rola Impex şi Sparcom, pentru exploatarea a 200 ha teren agricol. Fostul prefect pune la bătaie terenul, iar cumnatul procurorului seminţele de grîu şi îngrăşămintele. Jumătate de an mai tîrziu, în luna martie 2007, SC Romagra şi SC Sparcom semnează o altă asociere în participaţiune. Marian Bălan vine cu 300 ha teren la Ţăndărei, iar firma administrată de soţia procurorului, cu seminţele şi îngrăşămintele. Ulterior, la interval de două săptămîni, fostul prefect plusează la afacere cu alte 500 ha. Toate contractele sînt semnate pe o perioadă de patru ani, iar suprafaţa totală pusă la dispoziţia firmelor familiei Cristudor însumează 1.000 ha teren.

POZIŢIA CSM. Împotriva procurorului Dumitru Cristudor au fost depuse mai multe plîngeri penale atît la DNA, cît şi la CSM. " În anul 2005 a fost înregistrată la CSM o petiţie formulată de o persoană publică. Petiţia a fost transmisă Comisiei de disciplină pentru procurori, care a hotărît clasarea lucrării deoarece nu s-au întrunit elementele constitutive ale vreunei abateri disciplinare dintre cele prevăzute de art.99 din Legea 303 privind statutul judecătorilor şi magistraţilor. În anul 2006 a fost înregistrată o sesizare formulată de o persoană fizică, căreia i s-a transmis răspuns de către Inspecţia Judiciară. În anul 2008 au fost înregistrate două sesizări referitoare la procurorul Cristudor. Prima sesizare a fost transmisă Comisiei de disciplină pentru procurori, care a hotărît clasarea lucrării în temeiul art.99, lit. h din Legea 303. A doua sesizare, formulată de o altă persoană fizică, a fost transmisă Inspecţiei Judiciare, care a comunicat răspuns petentului".

Nici DNA Bucureşti nu are mare lucru de spus. Conform adresei cu nr. 636/VIII/2 De la 28 iulie 2008, fostul prefect Marinică Cazacu a depus la DNA două cereri de recuzare şi un denunţ împotriva procurorului Cristudor: "Cererile au fost respinse ca fiind neîntemeiate, iar denunţul face obiectul unor verificări, potrivit legii. Anterior, faţă de procurorul Cristudor a mai fost făcută o sesizare penală referitor la presupuse fapte de corupţie, aspectele relatate au făcut obiectul unor anchete penale, rezultatul fiind că acuzaţiile aduse sînt nefondate". Precizăm că anchetele au vizat afacerile derulate de firmele de familie ale procurorului cu societăţile unor persoane care fuseseră cercetate de DNA Slobozia.

NIMIC NU E ÎNTÎMPLĂTOR.
Prezentarea acestor cazuri nu atacă modul în care procurorul Dumitru Cristudor înţelege să-şi îndeplinească atribuţiile profesionale, deşi unele aspecte sînt discutabile. Interesant este că orice conflict, obligaţie neonorată sau refuz în faţa procurorului Cristudor sfîrşeşte cu un dosar penal şi o cercetare la DNA Slobozia, urmată, de cele mai multe ori, de trimiterea în judecată. La fel de interesant este şi faptul că atunci cînd dosarele unor oameni de afaceri instrumentate de procurorul Cristudor se soluţionează cu NUP, la scurt timp, firmele sale de familie încep să deruleze relaţii comerciale profitabile exact cu societăţile fostelor persoane anchetate.

Şi ar mai fi un amănunt. În Slobozia, cei mai mulţi dintre cei care ocupă funcţii importante au cîte un dosar la DNA. Un exemplu ar fi chiar şeful IJP Ialomiţa, Stan Bîtlan, căruia procurorul Cristudor i-a făcut un dosar pentru favorizarea infractorului şi abuz în serviciu. Contactat telefonic, inspectorul-şef Bîtlan confirmă un fapt despre care nu prea se ştie nici în Slobozia: "Da, într-adevăr, e un dosar mai vechi, de vreo şase luni. Au fost aici de la Corpul de Control al Primului Ministru, au făcut verificări, însă nu ştiu care sînt concluziile. E ciudat că se întîmplă aşa, însă la Slobozia poţi să ai dosar penal şi pentru că respiri".

Anonime, intimidare, şantaj, înregistrări neautorizate, dosare puse la dospit, abuzuri, afaceri de familie combinate cu soluţii date unor dosare instrumentate de DNA, cam aşa descriu cei direct afectaţi evoluţia procurorului Dumitru Cristodor la conducerea Biroului Teritorial DNA Slobozia. Cazurile prezentate sînt susţinute de declaraţii, documente şi înregistrări. Oamenii de afaceri şi cei care ocupă sau au deţinut funcţii importante în judeţul Ialomiţa au devenit, în timp, nişte marionete în mîinile procurorului Cristudor sau nişte simpli cotizanţi. Urmarea acestor practici este evidentă: familii şi cariere distruse, oameni hăituiţi, un judeţ întreg la mîna procurorului Anticorupţie.

Declaraţie de avere neactualizată

Afacerile şi bunăstarea familiei Cristudor nu apar în declaraţia de avere. Nici n-ar avea cum. Pe site-ul CSM, procurorul Cristudor pare chiar de compătimit cu o datorie de 10.000 de euro la BCR, pentru care a garantat cu un apartament cumpărat pe numele soţiei, în 1993. De-altfel, declaraţia de pe site este datată 12 decembrie 2006. Pînă la acea dată, procurorul Cristudor era proprietarul unui teren de 1.400 mp la Breaza, achiziţionat pe numele soţiei şi al Elizei Bălan (soţia fostului prefect din perioada 2003-2005, Marian Bălan) şi al unui teren de 585 mp în Slobozia, cumpărat tot pe numele soţiei. Deşi documentul e datat decembrie 2006, veniturile soţiei, care administra societatea Kfar W&M Imob SRL Ograda (înfiinţată la 20 iulie 2006), nu apar în declaraţie.

Ultima oră

Marţi, 29 iulie, au început audierile în dosarul deschis de fostul prefect Cazacu procurorului Dumitru Cristudor pentru luare de mită. Unul dintre martorii fostului prefect, Paul Toma, a fost atenţionat de procurorul Cristudor să aibă grijă ce anume declară la audieri. DNA Slobozia face nişte verificări la firma SC Eldaga SRL Slobozia, societate care îi aparţine lui Paul Toma. Întîmplător sau nu, acesta a fost chemat la Biroul Teritorial Slobozia cu cîteva zile înaintea audierilor de la Bucureşti: "După ce am fost vineri în birou la poliţistul Tudor Raimond şi am discutat ce era de discutat, am ieşit pe hol şi am dat de procurorul Cristudor. M-a chemat în alt birou, mi-a spus că ştie că marţi încep audierile la DNA Bucureşti şi m-a atenţionat să am grijă ce fac". O altă noutate ar fi faptul că pe site-ul CSM a apărut zilele acestea şi declaraţia de avere a procurorului Dumitru Cristudor pe anul în curs. Nici în această declaraţie, ca şi în cea din 2006, nu apar venituri pe numele soţiei, dar putem constata că procurorul DNA are în plus faţă de 2006 datorii de 10.000 euro la Banc Post şi 50.000 RON la Banca Transilvania.

Citiţi şi
DOSARE ANTICORUPŢIE ● Premiantul de la DNA Slobozia
Piatra de moară din ograda lui Morar
În ultimii cinci ani, şeful Biroului Teritorial DNA Slobozia, procurorul Dumitru Cristudor, a fost acuzat de mai multe ori că a transformat instituţia într-un instrument de şantaj şi intimidare. Presa a semnalat în repetate rînduri abuzurile săvîrşite de procurorul Cristudor şi modul discreţionar în care acesta aplică legea.


Nu rataţi!
În ziarul de mîine puteţi citi un interviu cu avocatul Dumitru Niţurad, fost coleg la Parchetul Ialomiţa cu procurorul Dumitru Cristudor. Avocatul Niţurad comentează cazul Prodan şi pune eticheta corupţiei pe DNA Slobozia.

×