x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Atitudine creştină in faţa crizelor actuale

Atitudine creştină in faţa crizelor actuale

de Daniela Cârlea Şontică    |    02 Sep 2007   •   00:00
Atitudine creştină in faţa crizelor actuale
Sursa foto: DRAGOS ROBATZCHI/

Cartea "Morala creştină" a teologului Georgios Mantzaridis, scrisă intr-un limbaj accesibil şi atrăgător pentru intelectualii de azi, oferă modele de comportament creştin in lumea in care trăim. Virtutea numărul unu a cărţii: nu este moralizatoare.

Provocare - Un tratat de morală creştină scris in spiritul adevăratei tradiţii ortodoxe

Cartea "Morala creştină" a teologului Georgios Mantzaridis, scrisă intr-un limbaj accesibil şi atrăgător pentru intelectualii de azi, oferă modele de comportament creştin in lumea in care trăim. Virtutea numărul unu a cărţii: nu este moralizatoare.

In Dicţionarul explicativ al limbii romăne, morala este definită astfel: "Ansamblul normelor de convieţuire, de comportare a oamenilor unii faţă de alţii şi faţă de colectivitate şi a căror incălcare nu este sancţionată de lege, ci de opinia publică; etică". Suntem tentaţi să spunem deseori, cănd nu avem nevoie de sfaturile inoportune ale cuiva sau de mustrările ce ni se aduc, că nu avem nevoie de "morală". Adică să fim lăsaţi in pace, nu ne plac regulile.

BINE ŞI RĂU. Morala creştină insă nu trebuie inţeleasă drept o culegere de invăţături abstracte care se pot aplica unei comunităţi neutre, fără nume şi entitate, nu e un cod de reguli care ii sperie pe oameni cu iadul. Ea se adresează persoanelor şi relaţiilor dintre ele, definind rolul omului in lume şi faţă de lume. Pentru omul creştin, morala capătă profunzimea legăturii cu Dumnezeu. In acest sens, morala ar putea fi definită ca dorinţa omului de a face binele, ştiind că izvorul bineleui este Dumnezeu, iar răul este absenţa binelui.

Omul, fiinţă creată după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, prin săvărşirea răului se abate spre o stare care este impotriva firii sale, intră in dezechilibru.

Â

ACTUAL. Georgios Mantzaridis, un mare teolog şi sociolog contemporan, profesor la Universitatea din Tesalonic, a scris un tratat intitulat "Morala creştină", in care trece in revistă şi analizează aceste lucruri discutate de veacuri la toate nivelurile de conştiinţă şi exprimare. Scrisă intr-un limbaj care este accesibil oricărui intelectual preocupat de probleme ontologice, cartea este cu atăt mai binevenită in cercul teologilor şi al invăţămăntului de acest tip cu căt nu exista o lucrare la acest nivel pentru studiul moralei.

In opinia preotului profesor Constantin Coman, tratatul lui Mantzaridis se ridică la valoarea şi importanţa "Teologiei dogmatice" a Părintelui Dumitru Stăniloae, apărută in 1978.

Foarte importantă la această lucrare este uşurinţa cu care sintetizează tradiţia răsăriteană a teologiei aplicate. In paginile acestei cărţi, creştinul găseşte descrierea atitudinii corecte pe care el poate să o aibă faţă de evenimentele vieţii contemporane. Mantzaridis nu dă doar nişte definiţii unor categorii morale cum ar fi virtuţile, patimile sau libertatea, ci arată cum să se situeze omul in raport cu ceilalţi şi cu Dumnezeu, cum să se raporteze la problemele contemporane care par a depăşi binele şi răul: eutanasia, ecologia, fertilizarea in vitro, clonarea.

ETALON. Pentru părintele Constantin Coman, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, cartea aceasta este un adevărat eveniment editorial şi o mare provocare in acelaşi timp. "Aveam foarte mare nevoie de ea. Pentru că de obicei ne instruim un pic la nivelul teoretic al credinţei, al adevărurilor de credinţă, dar nu reuşim să transpunem in viaţă aceste lucruri. Cartea lui Mantzaridis reuşeşte să traducă in atitudine fundamentele credinţei noastre. Intr-o ţară de creştini ortodocşi, cum este Romănia, este foarte mare nevoie de această carte. Cred că ar trebui să reprezinte o provocare directă pentru intelectualitatea noastră, pentru profesorii noştri, nu doar pentru cei de teologie şi de religie, ci pentru toţi profesorii noştri, pentru presă, jurnaliştii fiind chemaţi să evalueze probleme care ţin de atitudinea creştină, şi atunci ei trebuie să aibă un etalon, un criteriu. Sunt cuprinse in carte trăsături care definesc in mod specific atitudinea creştin-ortodoxă la evenimente. Tratatul acesta depăşeşte un anumit tip de discurs de teologie morală in care eram captivi, care era o morală convenţională a păcatelor şi virtuţilor, care aluneca intr-un discurs im-personal. Tratatul prezintă lucrurile in duhul Sfinţilor Părinţi", spune părintele Coman, directorul Editurii Bizantine, care a editat in limba romănă lucrarea teologului grec.

Cine este autorul

Georgios Mantzaridis s-a născut in 1935 şi este profesor de morală şi sociologie a creştinismului la Universitatea din Telsanic, Grecia. A scris numeroase lucrări teologice, două dintre acestea fiindu-i publicate şi in limba romănă la Editura Bizantină: "Globalizare şi universalitate - himeră şi adevăr" (2002, in traducerea pr. Vasile Raducă) şi "Morala creştină" (2006, in traducerea diaconului Cornel Constantin Coman). In 2001, la 13 noiembrie, Universitatea Bucureşti i-a oferit titlul de Doctor Honoris Causa.

,,Teologia ortodoxă nu poate accepta transplanturile de organe de la om la om (ba chiar nici simpla transfuzie de sănge) ca pe o procedură mecanică. Le poate insă accepta ca expresii ale dăruirii de sine şi jertfei de sine. De aceea nu abordează problematica transplan-turilor printr-o cazuistică prestabilită, ci consideră diversele cazuri ale oamenilor concreţi in cadrul datelor obiective şi ale relaţiilor lor personale, pe criteriile iubirii dezinteresate şi respectării persoanelor"

..Inacceptabilă din punct de vedere creştin este eutanasia a) ca intervenţie intenţionată pentru izbăvirea omului de o anumită boală incurabilă sau de dureri insuportabile, trupeşti sau sufleteşti b) ca intrerupere a acordării de mijloace de supravieţuire, in acelaşi scop (...) şi c) eutanasia indirectă, care are loc ca efect colateral nedorit, in urma folosirii de medicamente pentru combaterea durerii insuportabile"

Georgios Mantzaridis "Morala creştină" Editura Bizantină

×
Subiecte în articol: eveniment creştină morala mantzaridis