x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Atitudine - Flash ’80, la risc

Atitudine - Flash ’80, la risc

de Roxana Roseti    |    03 Dec 2006   •   00:00
Atitudine - Flash ’80, la risc

Neoromantic, sofisticat, exclusivist. A dat 11 ani de Occident pe Romania. A actionat conform principiului: "Fashion = o stare de spirit! Investeste in tine si in tara ta!"? Sau s-a gandit cumva ca, din punct de vedere al costurilor, Romania e tentanta si aici merita "sa faci moda"? Nu, pur si simplu omul risca. Si ii place!

Neoromantic, sofisticat, exclusivist. A dat 11 ani de Occident pe Romania. A actionat conform principiului: "Fashion = o stare de spirit! Investeste in tine si in tara ta!"? Sau s-a gandit cumva ca, din punct de vedere al costurilor, Romania e tentanta si aici merita "sa faci moda"? Nu, pur si simplu omul risca. Si ii place!

Se aduna fitosi si sporovaitori. Nu prea entuziasti. Sunt pregatiti pentru o prezentare de moda ca oricare alta. Au fost invitati sa vizioneze ultima colectie vestimentara apartinand designerului Adrian Oianu. N-au auzit prea multe despre el. Tipul s-a intors discret in tara asta-vara, dupa ani de studii in Italia, Turcia si America, si dupa absolvirea uneia dintre cele mai mari universitati de design din lume - "Parsons and Ottis Art University" din Los Angels. "Si?!? Inca unul la rand. Acum, Romania e asediata de designerii care nu si-au facut un rost in strainatate. A, draga, da’ asta nu e ala care asta-vara si-a prezentat o colectie inspirata de viata Printesei Ileana a Romaniei. Mda, interesant. Sa vedem ce-i poate pielea acum." Invitatii la eveniment asteapta relaxati. Au fost informati ca prezentarea de acum este influentata de anii ’80. "Ceva avangardist? Lasa, o sa vedem."

Sofisticat. "Sweet dreams are made of this/Who am I to disagree?/Travel the world and the seven seas/Everybody’s looking for something." Melodia loveste in plina relaxare. Brusc. I-a luat pe nepregatite. Si nu e Eurythmics, ci un cover Marilyn Manson. Manechinele intra la fel de brusc. Rochii-bluze, bluze-rochii. Maro, crem, negru. Un feminin straniu, o anumita tratare a detaliilor pe minimal. Sofisticat. De fapt, acesta este sezonul in care se pune mult accent pe hainele sofisticate. Pieptanaturi neoromantice, look dramatic. Da, anii ’80. Pe atunci, look-ul dramatic era ajutat de volane si incretituri si contrasta cu valul punk. Pe atunci erau cautate camasile din satin, cu maneci bufante marca Vivienne Westwood.

Nimeni nu aplauda, nimeni nu zambeste. Nu se citeste pe fetele lor nici aprobare, nici dezaprobare. Ciudat: hainele prezentate sunt "purtabile"! Ca atare, cu pantaloni sau cu faimosii legginsi (colantii, "iegarii" anilor ’80, acum cosmetizati). Traim in plin fenomen de urbanizare, uneori nici nu stim cu ce sa ne mai imbracam, nu avem timp de noi, daramite de haine. Ce prezinta fetele astea poate fi imbracat de dimineata pana seara, in diverse moduri. Numai ca... "Adrian Oianu, esti un exclusivist?" "Da, sunt un exclusivist. Nu ma intereseaza o categorie larga de clienti. Voi deschide un magazin personalizat, cu lucruri unicat, care va avea proprii clienti." Cam greu pentru Romania. "Nu am venit in Romania sa ma impun cu orice pret. Este foarte greu sa te impui in Romania, sa impui calitatea si inovatia."

Natural. Deodata apar niste baieti draguti si manierati. Sunt in carucioare. Se aliniaza undeva in spatele invitatilor, discret. Presa insa i-a ochit. Nu in fiecare zi vezi persoane cu dizabilitati la o prezentare de moda. Nu vor sa vorbeasca. Sunt de la o fundatie, Adrian este prietenul lor, ii ajuta de cate ori are ocazia, el nu face caz de asta, ei nici atat.

Depeche Mode, apoi, iar Marilyn Manson, cu un cover dupa Personal Jesus. Manechinele sunt machiate neostentativ, n-au bijuterii. Calca apasat, psihedelic aproape, pe ritmul muzicii. Seducator. Anii ’80 au avut acea tenta de seductie si de naturalete. "Acum, in afara de burta si de picioare, toata lumea se uita dupa naturalete". Oianu omite ca, odata intors in Romania, are de luptat si cu ceva manelism natural si total nestilizat!

Scurt. Dar omul e pregatit sa riste. Ce altceva poate face cineva care, pe cand era student la Drept, in anul III, a renuntat la studii si s-a apucat de facut haine? Chestia asta nu e unicat, a facut-o si Gianfranco Ferre: a schimbat proiectarea oraselor si edificiilor pe croiala rochiilor si costumelor. Fetele calca la fel de ritmat, de data aceasta pe o melodie stranie, un amestec de cafe-concert cu "ritmo cubano". Au cizme inalte, muschetar. Riscant. Cizmele muschetar sunt riscant de purtat - pe de o parte, trebuie sa fii inalta si supla, pe de alta parte, poti fi luata drept o "pretty woman". Dar femeilor le place riscul, si Oianu stie bine asta: "Imi plac femeile care isi afiseaza delicatetea cu eleganta si curaj". Totul se termina la fel de brusc cum a inceput. Lumea nu-si da seama, si de aceea nu aplauda. "Asa putin, asa de scurt, doar pentru atat am fost adusi aici?" Oianu a mers pe flash. Ai vazut, ai memorat, bine. Nu, iar bine, asta-i tot. Deocamdata. "Nu ma voi opri aici. In nici un caz."
"Rochiile mele stau bine pe acele femei care nu agreseaza prin sexualitatea lor exagerata, nu vor sa demonstreze cat de usor pot starni un barbat si nu asteapta sa primeasca un tratament special numai din cauza marimii cupei de la sutien. Caut sa subliniez linia discreta a corpului, ajut in a sugera frumusetea subtila si naturala a femeilor."
  • Adrian Oianu
  • "Folosesc elemente din ornamentica populara si din portul traditional romanesc si le aplic in vestimentatia contemporana, eliminand latura etnica. O abordare pur romaneasca, in acelasi timp moderna si contemporana, stilizata la maxim. Moda contemporana este o nisa care se situeaza exact la mijlocul dintre moda comerciala si moda de avangarda."
  • Adrian Oianu
  • ×
    Subiecte în articol: romania tentaţii oianu