x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Avertismente de la Basescu

Avertismente de la Basescu

28 Noi 2004   •   00:00

ALEGERI GENERALE 2004
Candidatul Aliantei Dreptate si Adevar la Presedintie, Traian Basescu, a votat de la primele ore ale diminetii la Colegiului Economic "A.D. Xenopol", avertizand realizatorii de sondaje sa lase electoratul sa se pronunte.
OANA STANCU

Click pentru a mari imaginea
LAUDA. Traian Basescu nu s-a sfiit sa-si faca campanie electorala chiar si in momentul votului
Traian Basescu a fost insotit de toti membrii familiei, de sotia sa, Maria, nelipsita de langa el pe parcursul intregii campanii, de fiicele Elena si Ioana si de ginerele Bogdan Marian, alias Bodo, solistul trupei Proconsul.

"Astazi este singura zi in care cei 22 de milioane de romani au in mod real puterea in mana. De maine o delega. Sper sa o delege Aliantei Dreptate si Adevar, adica acelora care pot lua Romania din mana grupului mafiot si o pot da inapoi romanilor. Va asigur ca voi fi un presedinte puternic, drept, un presedinte care isi iubeste poporul, care va munci zi de zi pentru cei 22 de milioane de romani cu gandul ca lor trebuie sa le fie mai bine", a declarat Basescu. Prezidentiabilul D.A. si-a exprimat insa parerea ca va fi "un vot de 70%-75%", dand avertismente celor care realizeaza sondaje de opinie la urne . "Nici nu va dati seama ce emulatie e in tara!", a explicat el.

"INDEZIRABIL". Liderul Aliantei si-a exprimat convingerea ca formatiunea sa va castiga alegerile, in timp ce despre actuala putere a afirmat ca nu mai este dorita nici de Occident. "Actualul Guvern, trebuie sa recunoastem, prin watergate-ul stenogramelor, a devenit un guvern indezirabil pe plan international. Ei nu au primit inca in mod direct socul stenogramelor. In momentul de fata, modul in care partidul totalitar a gestionat institutiile statului, a condus si comandat institutiile statului arata ca PSD-ul lui Adrian Nastase si Ion Iliescu a reusit sa scoata Romania din criteriile politice, care sunt fundamentale in continuarea procesului de aderare. Am convingerea ca daca Alianta astazi nu castiga, ceea ce este extrem de putin probabil, Guvernul Adrian Nastase nu va mai putea sa inainteze in procesul de aderare pentru simplul motiv ca va trebui sa dea socoteala pentru modul in care un partid politic, fie el si legitim ales, a devenit pe urma si a luat practicile Partidului Comunist de dinainte de Revolutie", a afirmat Basescu.

INDEMN
"Sa lase electoratul sa se pronunte si sa nu se antepronunte pe scheme facute dinainte, pentru ca pot genera o emotie mai puternica decat cred"
Traian Basescu candidatul Aliantei D.A. la Presedintie

.

.

Declaratie-soc - Theodor Stolojan: "PNL ar putea deveni un SRL"

MONICA IORDACHE

La doua luni de la retragerea sa din cursa prezidentiala, liderul liberal Theodor Stolojan a facut declaratii socante despre propriul sau partid, chiar in ziua alegerilor. Dupa ce a votat la Liceul "Dimitrie Cantemir", impreuna cu sotia sa, Stolojan, care inca mai este formal presedintele PNL, a avertizat ca partidul sau este in pericol sa devina un SRL. "Eu sper ca Alianta sa castige si sper ca PNL sa respecte protocolul Aliantei si sa nu devina un SRL", le-a spus presedintele liberal ziaristilor. El a explicat si ce inseamna un partid care poate deveni SRL: "Inseamna ca partidul si cei care conduc partidul sa fie pe statul de plata al unui alt membru al partidului. Deci un SRL inseamna un partid care deja nu mai e un partid care lucreaza institutional, cu organisme de conducere care iau decizii potrivit statutului, ci un partid care e subordonat unor interese inguste ale unor indivizi sau ale altora". Intrebat daca are semnale ca asta se intampla cu PNL, Stolojan a raspuns ca nu are inca "dar exista acest pericol", fara a mai explica la cine anume din conducerea partidului se refera. Ulterior, el a precizat ca declaratia sa viza viitorul PNL si nu prezentul si ca este important ca liberalii sa respecte politica de pana acum a partidului.

MULTUMIRI. Liderul PNL a insistat sa-i multumeasca de doua ori lui Traian Basescu pentru ca si-a asumat candidatura la Presedintie, intr-un moment "foarte greu" pentru el si pentru Alianta PNL-PD. Stolojan a mai spus ca Basescu s-a comportat "extraordinar" fata de el si fata de PNL si "a respectat intru totul intelegerile avute, consemnate prin protocolul Aliantei". "In felul acesta raspund si tuturor stirilor care au aparut si care nu erau adevarate. Imi pare rau ca oamenii nu mai cred totusi ca se poate spune si adevarul in Romania", a completat Stolojan.

INTOARCERE. Cat priveste activitatea sa politica, liderul liberal a fost extrem de evaziv. "Asta o sa vedem. Poate ca da poate ca nu", a raspuns el intrebarii privind intoarcerea in viata partidului. El a spus ca inca mai are "de lucru" la programul sau de recuperare. "Inca mai intind o saptamana-doua, dupa aceea voi vedea ce voi face", a declarat Stolojan, explicand ca nici nu se pregateste pentru vreo declaratie de sustinere fata de Basescu pentru turul doi al prezidentialelor.

.

LIDERUL PD NU E INGRIJORAT
Traian Basescu a sustinut ca nu PNL nu ii da motive de ingrijorare, in speta ca nu va rupe Alianta, trecand de partea PSD, asa cum declarau o parte din membrii partidului de guvernamant. "Eu sunt convins ca PNL ne va fi un bun aliat in continuare si ca ceea ce am inceput sa construiesc impreuna cu dl Theodor Stolojan va continua, iar Theodor Stolojan, atunci cand va fi in starea de sanatate care sa ii permita sa continuam, va fi alaturi de noi, va continua sa fie un suport major al acestei Aliante", a declarat Basescu. "In ceea ce priveste existenta unor oameni din PNL pe statul de plata al altuia, sunt convins ca nu avem motive de ingrijorare", a continuat copresedintele Aliantei, fara sa dea alte lamuriri. (Oana Stancu)
CONFLICT INTERN SERIOS
"Spusele lui Stolojan ne fac sa ne gandim la un conflict intern serios, care ar putea duce chiar la scindare. Era de asteptat aparitia in partid a unui grup care nu este acord cu stilul, cu mesajele si mai ales cu intentiile prezidentiale ale lui Traian Basescu. Despre acest grup vorbeste probabil dl Stolojan", a spus Titus Corlatean, purtatorul de cuvant al Uniunii Nationale PSD+PUR. El a afirmat ca de mai bine de o luna "PNL este nevoit sa se subordoneze intereselor unui lider cunoscut pentru capacitatea sa de a dezbina, de a produce rupturi si criza". In opinia sa, acesta este probabil motivul real pentru care Theodor Stolojan s-a retras din cursa pentru alegerile prezidentiale in octombrie.

RISCURI
Presedintele delegat al PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat ca pericol "de derapaje" exista permanent la orice partid, dar a sustinut ca atata vreme cat va conduce, PNL, "aceste riscuri nu exista". El si-a explicat declaratia socanta a lui Stolojan prin faptul ca este preocupat, "ca oricare dintre noi", de viitorul Aliantei.

.

.

PNL - Tariceanu a votat dupa Stolo

Click pentru a mari imaginea
IMPORTANTA. Tariceanu considera votul de ieri decisiv
Presedintele delegat al PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a votat dimineata la Liceul "Dimitrie Catemir", la o ora dupa cel care inca ii este formal sef de partid, Theodor Stolojan. Tariceanu a venit la vot impreuna cu sotia sa Ioana, precum si cu o parte a candidatilor PNL Bucuresti pentru Camera Deputatilor, medicul Mircea Cinteza, Dan Motreanu, Bogdan Olteanu. Tariceanu a spus ca spera ca votul cetatenilor sa permita "reintoarcerea la democratie".

VIITOR. "Votul de azi ne va permite sa ne reintoarcem la democratie, sa ne regasim libertatile fundamentale, sa putem sa pasi in mod hotarat spre capitalism si nu spre un simulacru de economie de piata, asa cum s-a intamplat mai ales in ultima perioada", a declarat liderul liberal, care este si propus pentru postul de premier in cazul in care Alianta PNL-PD va castiga alegerile. "Cred ca acest vot va fi decisiv pentru incheierea perioadei de tranzitie si regasirea bunastarii romanilor", a mai spus Tariceanu. (Monica Iordache)

.

.

Lipsa - Musca n-a fost pe liste

Desi se anuntase pentru ora 8, Mona Musca, deputatul PNL, s-a lasat asteptata o jumatate de ora. Ea a venit neinsotita, fara a lasa impresia unui vot oficial. Listele afisate in holul colegiului i-au atras atentia de cum a intrat, insa nu si-a gasit numele pe ele. Si-a continuat drumul spre intrarea in cele patru sectii de votare aflate in incinta colegiului. In momentul in care a fost indrumata de niste reporteri, a exclamat cu jovialitate: "Tot in presa mi-e speranta!".

GHINION. Atitudinea nu s-a schimbat nici atunci cand i s-a spus ca urmeaza sa voteze la sectia numarul 13. A exclamat in gluma: "Aoleu, am inceput bine", spunand apoi serios ca "degeaba e sectia 13, sunt optimista".

Dupa o asteptare de cateva minute, Musca a avut surpriza de a nu se gasi pe liste. Deputata a fost nevoita sa voteze pe listele speciale. A intrat in cabina a doua, a tras perdeaua si judecand dupa timpul scurt, a votat hotarata, fara a avea probleme cu alegerea. Dupa iesirea din cabina, Mona Musca a declarat: "Am spus DA pentru copiii nostri, pentru parintii nostri si pentru noi. Fiecare are obligatia sa aleaga daca vrea sa participe la ceva mai bun". (Iulia Barbu, Andrea Vata-Di...nes)
×