x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aviara, ascunsa putin sub pres

Aviara, ascunsa putin sub pres

de Violeta Fotache    |    24 Mai 2006   •   00:00
Aviara, ascunsa putin sub pres

Fermele din Codlea erau focare de aviara inca din luna martie, potrivit procurorilor. Tone de pui morti au fost arse la Protan, sucursalele Codlea si Bucuresti, firma care produce fainuri protei-ce folosite la cresterea porcinelor si a pasarilor.

Fermele din Codlea erau focare de aviara inca din luna martie, potrivit procurorilor. Tone de pui morti au fost arse la Protan, sucursalele Codlea si Bucuresti, firma care produce fainuri proteice folosite la cresterea porcinelor si a pasarilor, grasimi pentru industrie.

In cautarea vinovatilor pentru raspandirea virusului gripei aviare, procurorii brasoveni au descoperit ca suspiciunile de gripa aviara la fermele din Codlea au existat inca din luna martie, moment cand mii de pui de gaina au murit, iar cadavrele lor au fost ingropate din ordinul administratorilor. Anchetatorii au descoperit acest lucru atunci cand au ridicat mai multe documente apartinand SC Aviprod 2002 SRL. Concret, potrivit adresei 2985 emise de Directia Sanitar-Verterinara Brasov la data de 13 mai 2006, firma AVIPROD era informata despre confirmarea a doua focare de A 150 (tip H5) in comuna Beclean, sat Horez, dupa ce firma ceruse examinarea unor probe recoltate la datele de 16 martie, 14 aprilie si 2 mai 2006, de la ferma 6. Aceste date coincid cu moartea unui numar important de pui, pusa pe seama caderii retelei electrice a fermei. Chestiunea a atras atentia Politiei din Codlea, care a declansat cercetari inca de la sfarsitul lunii aprilie, ceea ce inseamna ca existau suspiciuni de natura penala cu cel putin doua saptamani mai inainte ca DSV Brasov sa confirme focarele din Beclean, Horez, la 13 mai. Aceste cercetari s-au concretizat in dosarul penal 3547/P/2006 de la Parchetul Judecatoriei Brasov (deschis la 16 mai). Anchetatorii au identificat si audiat angajatii Aviprod 2002 - din punctul de lucru Codlea - in legatura cu momentele in care au intervenit schimbari in starea de sanatate a pasarilor de la ferma. Iar muncitorul care a sapat gropile in care au fost aruncate cadavrele de pui, martorul Marius Tudor, a confirmat efectuarea lucrarilor la ordinul lui Ioan Stavri, administrator al Aviprod 2002 SRL.

SE VERIFICA TOT, INCEPAND DIN IANUARIE. Procurorii au ridicat de saptamana trecuta documente ale SC Aviprod 2002 si au atasat la dosar situatia tuturor marfurilor vandute de firma in perioada 1 aprilie-7 mai, dar si situatia deseurilor animaliere trimise de aceasta societate, in perioada 1-5 mai, la Protan SA Bucuresti - sucursala Codlea. Firma Protan este cea la care s-au transmis cadavrele de pasari pentru neutralizare. Firma produce fainuri proteice folosite la cresterea porcinelor si a pasarilor, grasimi pentru industrie. Caz in care am putea avea mari surprize?! In plus, anchetatorii au inceput verificarile privind nu doar livrarile de marfa din perioada ianuarie-mai 2006, dar si emiterea certificatelor sanitar-veterinare de catre DSV Brasov, insotitoare ale acestor livrari. Aceeasi scormonire se intampla in cazurile Drakom Silva SRL Codlea si Patiprod SRL Codlea, pentru care insa vor fi verificate livrarile de deseuri catre firma de fainuri proteice din perioada 1-15 mai. In cazurile acestor ferme, confirmate pozitiv ca focare pentru A 150 sub tipul H5, in cadrul altor dosare deja sunt urmariti penal Florin Macovei, administrator al Patiprod, Vasile Dardala, administrator la Drakom Silva, Adrian Acsinte si Constantin Cincu, acuzati ca nu au respectat masurile de prevenire si combatere a bolilor molipsitoare la animale, cu consecinta raspandirii virusului gripei aviare.

CERCETARI LA PROTAN BUCURESTI. Anchetatorii merg pe fir. Nu doar la Protan sucursala Codlea se fac verificari privind deseurile animaliere, ci si la Protan sucursala din Capitala, unde au fost neutralizate deseuri trimise de firmele Drakom si Patiprod, in perioada 1-15 mai. Toate notele de inspectie a DSV de la inceputul anului si pana in luna mai vor fi luate la control de catre procurori.

REACTII
Ministerul de Externe roman (MAE) a cerut date Ministerului Agriculturii, ca urmare a solicitarii adresate de ambasadorul Ungariei la Bucuresti privind confirmarea informatiilor publicate in presa potrivit carora importuri de pasari din Ungaria ar fi sursa epidemiei de gripa aviara, precizeaza Mediafax. Purtatorul de cuvant al Guvernului ungar, Andras Batiz, a declarat ieri ca informatiile aparute in presa romaneasca potrivit carora un import de pasari domestice din Ungaria ar fi sursa izbucnirii epidemiei de gripa aviara din Romania sunt "absolut nefondate si lipsite de realitate". Batiz a infirmat categoric informatiile din presa romaneasca, adaugand ca virusul gripei aviare de tip H5N1 nu a fost depistat la nici o ferma de pasari domestice din Ungaria. El a infirmat categoric informatiile din presa romaneasca, adaugand ca virusul gripei aviare de tip H5N1 nu a fost depistat la nici o ferma de pasari domestice din Ungaria. Ambasadorul Ungariei la Bucuresti a cerut MAE o confirmare a informatiilor publicate. (Radu Crivat)

NU NE OCUPAM DE CURCANI
DILEMA. Curcani sau gaini? Aceasta-i intrebarea
Reprezentanta Aviagen in Romania: "Noi nu ne ocupam de curcani. Aviagen este o firma de genetica aviara care nu a vandut niciodata curcani in Romania si nu a avut niciodata contacte cu societatile din Codlea suspecte pentru cele intamplate", ne-a declarat Nina Popescu, managerul East-West Priority, societatea partenera Aviagen in tara noastra. "Este adevarat, la 17 ianuarie a avut loc un import catre Vertba Trans din Brasov, dar de pui de matca, nu de curcani. Singura informatie corecta din raportul SRI cu privire la acest import este doar numarul de exemplare aduse in Romania (41.860 de pui - n.r.)", a mai precizat Nina Popescu.

Reprezentanta Aviagen a tinut sa precizeze ca societatea foloseste masuri de biosiguranta superioare chiar celor impuse de autoritatile romane. De altfel, gripa aviara nu a fost confirmata la nici unul dintre importurile acestui producator catre beneficiarii romani. "Nu stiu de unde a obtinut SRI-ul aceasta informatie, dar noi nu am fost contactati pentru a ni se cere lamuriri de nici un fel de autoritate romana", a mai spus Nina Popescu.

NOTE SRI
Nota SRI referitoare la gripa aviara, publicata ieri de aceasta institutie, este prima dintr-o serie de informari zilnice, care a inceput vineri si va continua pana la eradicarea bolii in Romania, a declarat ieri purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru. "Ulterior informarii de vineri, 19 mai, au urmat si alte rapoarte", iar documentul facut public luni de SRI este prima nota, a precizat Bercaru. De asemenea, SRI va intocmi zilnic asemenea rapoarte, seria acestor note continuand "pana la finalul crizei". (Radu Crivat)

LA LIBER
Dupa ore de cautari si telefoane la mai multe institutii, singura certitudine privind importurile de pui vii in Romania ne-a furnizat-o Departamentul de Comert Exterior (DCE) din Ministerul Economiei si Comertului (MEC). "Importurile de pui vii nu fac obiectul unor contingente tarifare de import si nu sunt supuse unor licente sau certificate de import eliberate de Ministerul Economiei si Comertului", se spune intr-unul din raspunsurile biroului de presa al MEC. (A. N. Ionescu)

CAUZA NU ESTE AVIAGEN
"Este posibil, dar destul de improbabil sa fie aceasta cauza", spune Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), referindu-se la concluziile notei SRI. Conform acestuia, firma Aviagen din Ungaria face parte dintr-un lant modial, lider in acest domeniu, care nu si-ar fi permis sa aduca un asemenea prejudiciu de imagine firmei, vanzand catre Romania pui cu gripa aviara. Pe de alta parte, Aviagen exporta in mai multe state vecine, nu numai in tara noastra.

"Daca nu exista legaturi intre focare este o chestiune mai complicata, iar aparitia si ulterior raspandirea virusului este posibil sa se fi facut printr-un vector, fie el pasare, animal sau chiar om", adauga Ilie Van. (Eugenia Mihalcea)

CONTRADICTII IN DECLARATII
Comandantul IJP, Constantin Arisanu, si seful Serviciului de Investigare a Fraudelor, Valentin Flucus, desi au admis existenta de regula a unei colaborari cu SRI, au infirmat ca ar sta la baza informatiilor din raportul respectiv. Flucus a subliniat ca importul din 17 ianuarie de la firma Aviagen se refera si la pui de curca si de gaina si a fost facut de Patiprod prin intermediul importatorului direct Verba Trans, asa cum reiese din analiza documentelor contabile.

Patronul Verba Trans, Vasile Citre (foto), neaga spusele lui Flucus: "Acest SRI spune numai minciuni. Pe site-ul SRI eu figurez ca am importat la 17 ianuarie 41.860 de pui de curca, pe care i-am vandut firmei Patiprod SRL. Va spun: acestia sunt pui ROSS 308 (n.r. - rasa de pui). 80% la suta din avicolele din Romania importa acesti pui. Retineti! Avicola Bacau, Avicola Crevedia, Avicola Buzau, Avicola Calarasi. V-am spus numai cateva nume mari. La data respectiva, fiindca noi in tara nu producem un astfel de parinte, noi am importat puii, parinti ROSS 308, pe care i-am bagat in ferma proprie de la Stupin. Acesti pui, in momentul de fata, au 18 saptamani. Se poate verifica. Am buletine de analiza, am teste facute pentru gripa aviara, din data de 15, din data de 18, care infirma si rezultatele sunt negative. Nu stiu cum a putut sa apara o aberatie asa mare pe un site asa de important cum se pretinde SRI. Puii sunt cumparati de la Aviagen. Asta este o firma care reprezinta firma mama, ROSS 308, firma mama in lume. Deci nu eu sunt unic importator in Romania si crescator de 308. Suntem mai multi si in acest moment sunt in jur de 12 firme care cresc parintele ROSS 308." (L.M.)

La inchiderea editiei, SRI a precizat intr-o erata ca singura eroare din nota desecretizata se refera la confuzia dintre puii de curca si cei de gaina.

RAPORTUL SRI, GREU DE SUSTINUT
Concluziile raportului Serviciului Roman de Informatii au fost puse sub semnul intrebarii de institutiile statului la Brasov, inclusiv de magistratii brasoveni.

Conferinta de presa reunita a Politiei Brasov, condusa de Constantin Arisanu (foto), si Parchetului Brasov a dezvaluit fisurile in raportul cu pricina, in special in ce priveste cele doua importuri de pui de curca si de pui de gaina de o zi, desfasurate de firmele codlene. Prima inexactitate in ceea ce au comunicat sefii SRI s-a constatat in inversarea firmelor importatoare. Astfel, nu Drakom Silva SRL a importat cei 41.860 de pui de curca in 17 ianuarie de la firma maghiara Aviagen KFT, asa cum s-a acreditat, ci Patiprod prin Verba Trans Stupini. Daca puii de curca ar fi avut virusul aviar, ar fi murit pana la sfarsitul lunii ianuarie, si nu in preajma datei de 2-12 mai, cum se face legatura in acest raport, intre data importului si data decesului puilor, respectiv a incinerarii de la Protan Codlea. Pe de alta parte, s-a constatat de catre DSV, intr-adevar, ingroparea a mii de curcani maturi in aprilie 2006 in zona Patiprod, care insa nu puteau muri in urma virusului contactat in afara tarii inainte de 17 ianuarie, cunoscut fiind faptul ca virusul H5N1 omoara pasarile in maximum 14 zile de la contractare, spun surse DSV.

In legatura cu importul celor 41.500 de pui de gaina de o zi, de Drakom Silva Codlea, la data de 24 martie, de la firma slovaca Liaharensky-Podnic din Nitra, acestia iarasi nu puteau supravietui pana la sfarsitul lui aprilie, pentru a fi ingropati in zona fermei Aviprod, asa cum reiese din acelasi raport. De altfel, SRI Bucuresti nu ar fi primit asemenea informatii de la nici un fel de institutie brasoveana, subordonata sau nu. Din verificarile documentelor contabile ale firmelor Drakom si Patiprod, anchetatorii brasoveni nu au gasit indicii ca importurile de pasari s-ar fi facut cu acte sanitar-veterinare in neregula. Purtatorul de cuvant al Parchetului Judecatoriei Brasov, procurorul Carmina Reit, a declarat: "Din datele stranse pana acum in dosarele de cercetare penala in acest caz de gripa aviara, luand in considerare actele pentru cele doua importuri de pui vii, din Ungaria si Slovacia, din 17 ianuarie, respectiv 24 martie, de firmele Patiprod si Drakom, coroborat cu declaratiile celor peste 160 de invinuiti si martori in aceste dosare penale, nu exista nici un indiciu potrivit caruia pasarile moarte de pe platforma Codlea ar fi consecinta unui virus de import din acea perioada, din cele doua tari. Nici DSV Brasov nu a sustinut aceasta ipoteza, in cursul audierilor, nici Parchetul nu a comunicat SRI asa ceva. Nu exista date in acest moment de la DSV cum ca acele cadavre ale puilor morti de la Codlea ar contine virus aviar din import", a precizat ferm procurorul. (Libiu Mateescu)

VERIFICARI
Politia si Parchetul verifica modul in care au fost realizate importurile de curcani din Ungaria si Slovacia, dar si firmele care au importat pasarile, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Cele doua institutii au in curs o ancheta care urmareste depistarea firmelor care au importat pasarile. Ministrul Flutur a cerut Autoritatii Nationale Sanitar - Veterinare (ANSVSA) sa solicite serviciilor veterinare din cele doua tari informatii cu privire la starea de sanatate a pasarilor care au fost importate.

Flutur a mai precizat ca ancheta in acest caz a inceput inca din momentul primelor suspiciuni, cand la Brasov au aparut "semnale ca au existat importuri de pasari vii". Ministrul a refuzat sa faca orice comentarii cu privire la provenienta virusului, atat timp cat exista o ancheta in curs. "In momentul de fata nu sunt indicii ca virusul vine din alta parte, din import, insa nici nu putem infirma", a spus Flutur. Potrivit ANSVSA, importurile de pasari vii se realizeaza pe baza unui certificat oficial veterinar. (Radu Crivat)
×