x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aviara - Reteaua afacerii H5N1

Aviara - Reteaua afacerii H5N1

de Diana Rucinschi    |    25 Apr 2006   •   00:00
Aviara - Reteaua afacerii H5N1
ANCHETA
Tonel Ursachi, patronul firmei care a primit "pe tava" contractele de dezinfectie a autovehiculelor si trenurilor, este asociat in realizarea unui produs cu un angajat al Agentiei de Sanatate Publica, chiar structura care avea obligatia de a supraveghea calitatea operatiunii.

Jurnalul National v-a dezvaluit saptamana trecuta concluziile unei inspectii efectuate de corpul de control al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) vizand operatiunea de decontaminare a autovehiculelor si trenurilor: angajati care lasau masinile sa treaca fara a le "stropi", solutia preparata in conditii total neigienice, cu apa din Dunare.

Aparea intrebarea legitima: dar structura interna a Ministerului care avea obligatia sa supravegheze prestatia firmei ce se ocupa de operatiune ce-a facut pana atunci? Ne referim la Agentia de Sanatate Publica, care are in frunte chiar un medic veterinar, Mihaela Sorina Hincu. Pai, unul dintre functionarii Agentiei (si in aceasta calitate chiar unul dintre reprezentantii Ministerului in Comandamentul Central Antiepizootic) este asociat cu Tonel Ursachi, patronul SC Lumi SRL.

INTUITIE. Aceasta conexiune explica, poate, si "spiritul vizonar" de care a dat dovada Tonel Ursachi, care a transmis doua scrisori de intentie prin care isi punea serviciile la dispozitia Ministerului Transporturilor chiar inainte de a fi fost emis ordinul ministrului privind masurile de combatere a gripei aviare.

La 12 octombrie 2005, medicul veterinar Ursachi, a transmis o scrisoare de intentie adresata CFR in care isi punea la dispozitie serviciile. La 14 octombrie, Ursachi transmitea o a doua scrisoare de intentie catre Agentia de Sanatate Publica, o structura a MCTC, despre a carei existenta foarte multi veterinari nici nu aveau habar. Intre timp, operatiunea se pare ca incepuse sa prinda contur, deoarece Ursachi il implica si pe ieseanul Scarlat Orzescu, presedintele Asociatiei Nationale a Operatorilor DDD (dezinfectie, deratizare, decontaminare), care avea si el o firma de profil ceva mai bine dotata: "(...) firma noastra face parte din ANOD... detine un contract de asociere in participatiune cu SC Mior SRL (n. r. - firma lui Orzescu)".

La 15 octombrie a fost emis buclucasul ordin al Ministrului Gheorghe Dobre, nepublicat in Monitorul Oficial, iar la 17, respectiv 19 octombrie, Compania Nationala de Autostrazi (CNADNR) si CFR au semnat contractul de decontaminare a autovehiculelor si trenurilor cu SC Lumi SRL. Avizul primit de CNADNR de la Directia de Investitii, Concesiuni si Achizitii a MCTC prevede organizarea unei licitatii dupa o luna. Au trecut sase luni, cele doua companii au platit peste 4 milioane de euro (iar Ursachi mai pretinde inca pe atat) si nici vorba de vreo licitatie.

Click pt a mari imaginea
PARTENERIATE BIZARE. Victor Butean este angajat al structurii care trebuia sa il controleze pe Tonel Ursachi

SURPRIZA. Asa cum va recunoaste si Ursachi, nimeni nu avea de unde sa stie la momentul respectiv ca Ministerul Transporturilor se va ocupa de aceasta operatiune, sau ca va apela la o firma privata. Se stia insa la nivelul Comandamentului Central Antiepizootic, care se reunea in fiecare dimineata la Ministerul Agriculturii pentru a analiza situatia si a decide masurile ce se aplicau. Ministerul Transporturilor a avut doi reprezentanti la sedintele Comandamentului: directoarea Mihaela Sorina Hincu, si medicul veterinar Victor Butean, angajat al aceleiasi structuri.

Si acum, bomba: medicul Butean colaboreaza cu Ursachi la realizarea unei substante dezinfectante cu activator. Un produs care, potrivit prospectului, distruge si sporii de antrax si cu care cei doi "parteneri", Ursachi si Butean, au participat la expozitia de profil "Inventica 2005". In prezent, dosarul substantei este in cercetare preliminara la OSIM.

REACTII. Victor Butean a refuzat cu indarjire sa raspunda la intrebarile Jurnalului National. Cu toate ca problema era extrem de simpla: daca este asociat sau nu cu Tonel Ursachi, Butean a pretins ca intrebarile sa-i fie adresate in scris, prin intermediul biroului de presa. Desi initial el insusi venise cu ideea unei intalniri la sediul ministerului in prezenta purtatorului de cuvant, ulterior a picat si aceasta varianta. In urma acestui esec, Jurnalul National a pus documentul la dispozitia unuia dintre consilierii personali ai ministrului Gheorghe Dobre.

INCREDERE
"Va asigur ca nu este nimic necurat in toata aceasta afacere. A fost doar flerul meu, intuitia mea ca va fi nevoie de aceste servicii de dezinfectie. Am suflat-o la multi alti doritori, neputinciosi. Asta e. Am fost cel mai bun"
Tonel Ursachi
patronul firmei SC Lumi SRL
ARGUMENTE
"Va asigur ca nu voi da nici un pas inapoi. Puteti sa scrieti orice. Dar sa nu uitati: exista o singura justitie, asa cum exista si o singura medicina. «Una medicina, una sanitas». Pavaza mea este Dumnezeu si teza mea de doctorat. Trageti! Ce vreti de la mine? Bani? Nu va dau!"
Tonel Ursachi
patronul firmei SC Lumi SRL

"ALTCINEVA"
Tonel Ursachi, patronul SC Lumi SRL, a recunoscut cu greutate faptul ca este asociat cu un angajat al Agentiei de Sanatate Publica, care, culmea, avea ca atributie principala sa il verifice.
In discutia din care va prezentam fragmente, ieseanul sustine ca atat Victor Butean, cat si Mihaela Hincu erau doar "niste directorasi" care nu ar fi avut putere sa ii dea un contract. Ursachi a "scapat" si faptul ca a fost sunat de "altcineva de la Ministerul Transporturilor", lasand sa se inteleaga ca este un functionar cu mai multa putere.
Cert este ca afacerea "gripa aviara" are multe aspecte controversate: de la nepublicarea ordinului ministrului Gheorghe Dobre in Monitorul Oficial la alegerea unei firme de apartament pentru derularea unei operatiuni de anvergura, la tarifele de trei-patru ori mai ridicate decat cele pe piata.

Telefon misterios


Jurnalul National: Ati colaborat la realizarea unei substante dezinfectante cu dl Victor Butean...
Tonel Ursachi: Cel de la Transporturi care imi da mie amenzi. Intre noi exista o colaborare la nivel universitar. La ce va referiti?

La acel produs. Si nu prea v-a dat amenzi.
Are si dumnealui o contributie la acel produs, pentru ca face un doctorat care este structurat pe securitate alimentara. Nu ca eu as fi mentorul lui sau el discipolul meu, dar... se fac colaborari de genul acesta.

Dar el este angajatul Ministerului Transporturilor, chiar structura care trebuia sa va controleze. Nu este cel putin conflict de interese?
Da’ ce, el il controleaza si supravegheaza pe doctorul Ursachi sau pe SC Lumi SRL? Daca vreti sa faceti asocieri de genul acesta, nu prea stau in picioare, pentru ca eu cunosc cel putin trei sferturi din medicii veterinari din Romania. Doctorul Butean nu a fost factor de decizie in acordarea contractului.

Doctorul Butean a facut parte din Comandament si prin urmare stia ca urmeaza sa fie instalate aceste posturi. V-a informat despre acest lucru, de ati trimis acea oferta?
Eu nu am facut contract cu Comandamentul. Am fost sunat de cu totul alta persoana de la nivelul ministerului in urma unei scrisori de intentie, dar nu cu doctorul Butean, el e prea mic pentru ca sa fi avut o asemenea putere de a da un contract cuiva.

In aceasta situatie as zice ca nu era nevoie sa ai foarte multa putere, pentru ca cei de la Companie au recunoscut faptul ca ei nu se pricepeau la acest lucru si ca se bazau pe Agentia de Sanatate Publica.
Dar ce, acolo lucreaza numai doctorul Butean?

Ei mai spun si ca Mihaela Hincu, directoarea Agentiei, a venit cu dvs. la ei si v-a recomandat.
(rade) A venit cu mine de manuta?! Domnisoara, eu am 1.84. M-a luat de mana si s-a dus la ministru si a spus: "Dle, fa dezinfectie cu Ursachi, ca asta este cel mai tare din parcare". Hai sa fim seriosi, ca aia sunt directorasi acolo si astia sunt ditamai ministri.

Atunci nu se punea problema sa fiti cel mai tare din parcare.
Nu, pentru ca nimeni nu putea sa anticipeze, scrisoarea mea de intentie este depusa...

De pe 12. Iar pe 10 fusese deja confirmata existenta virusului H5N1 in Romania.
Dar nu era confirmat ca MTCT-ul va face dezinfectie si apoi nimeni nu putea sa stie ca MTCT-ul va face cu o firma particulara. MTCT-ul ar fi trebuit, ca si DSV-urile, sa aiba structurile proprii sa faca.

Decat cineva din interior, care ar fi stiut ca MCTC nu are echipamente proprii sau ca nu are capacitatea de a face.
Este posibil, dar ma indoiesc. S-a intamplat prea repede. Ori nici chiar eu nu sunt Speedy Gonzales, sa ma mobilizez si sa fac o treaba de genul acesta. Astea sunt speculatii, trebuie probate. Oricum nici Butean, nici Mihaela Hincu nu sunt factori de decizie.
×