x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Basescu nu va putea desemna alt premier

Basescu nu va putea desemna alt premier

02 Dec 2004   •   00:00

Candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR la presedintie, Adrian Nastase, a declarat ieri, la Arad, ca Traian Basescu nu va putea sa desemneze un alt premier decat pe cel propus de partidul care a castigat alegerile parlamentare, daca va castiga functia de presedinte al Romaniei.


SILVIU SERGIU

Click pentru a mari imaginea
GUVERNARE. Adrian Nastase a exclus incheierea unei aliante postelectorale cu PRM
Adrian Nastase a explicat ca presedintele Romaniei nu poate sa actioneze discretionar in raport cu Parlamentul, existand posibilitatea suspendarii sale din functie. "Exista reguli pe baza carora presedintele desemneaza premierul. Acesta din urma trebuie sa aiba asigurata o majoritate parlamentara. Daca presedintele actioneaza discretionar, exista procedura suspendarii la initiativa unei treimi din numarul senatorilor si deputatilor", a precizat Nastase. In opinia sa, prin aceste declaratii, Basescu incearca sa-si regrupeze fortele pentru turul doi al prezidentialelor dand semnale ca poate ignora configuratia din Parlament prin proceduri constitutionale. Potrivit legii fundamentale, initiativa de suspendare a presedintelui presupune si avizul Curtii Constitutionale, precum si un vot in Parlament.

FARA PRM. Nastase a exclus incheierea unei aliante postelectorale cu PRM, precizand ca in momentul de fata "exista o formula de majoritate parlamentara cu UDMR". "Cu tot respectul pentru romanii care au votat PRM si pentru membrii acestui partid, daca vorbim despre o alianta de guvernare cu PRM trebuie sa stim ca aceasta ar crea probleme de functionare a relatiilor politice intre Romania, pe de o parte, UE si SUA, pe de alta parte. Nu ne impune nimeni reguli din strainatate, dar o relatie guvernamentala cu PRM este dificila, daca nu imposibila in mod direct", a spus Nastase. El a infirmat ca l-ar fi sunat pe C.V. Tudor inainte de alegeri pentru a-i propune cooptarea PRM la guvernare, asa cum a sustinut liderul acestui partid. "L-am sunat pentru ca Vadim Tudor sustinea ca sondajele de opinie de dinainte de alegeri reprezinta o manipulare a opiniei publice si ca, de fapt, procentul sau este mult mai mare. Am vrut sa evit un scandal public, dar, din pacate, nu am reusit. Discutia noastra nu a atins problema unei eventuale cooptari la guvernare a PRM", a spus Nastase.

.

GUVERN NOU IN 3 SAPTAMANI
Adrian Nastase considera ca, pana la sfarsitul saptamanii viitoare, majoritatea parlamentara se va contura, iar pana la sfarsitul anului va putea fi format si noul guvern. El a precizat ca oficialii UE au luat act de rezultatul alegerilor din Romania si asteapta formarea noului Executiv "pentru a avea un partener cu care sa finalizeze negocierile de aderare la UE a tarii noastre". Liderul PSD s-a aratat convins ca guvernul va fi format de Uniunea Nationala PSD+PUR, formatiune care a castigat alegerile parlamentare.
"NU E NICI O PROBLEMA"
Comisia Europeana a afirmat ieri ca nu vede nici o problema, in acest moment, in legatura cu desfasurarea alegerilor prezidentiale si legislative din Romania si ca incheierea negocierilor de aderare la UE ale Bucurestiului nu vor fi afectate. "Alegerile par sa se fi desfasurat in ordine", a declarat agentiei Reuters purtatoarea de cuvant pentru extindere a Comisiei, Krisztina Nagy. "Din moment ce nu vedem nici o problema in acest moment, nu vad nici o legatura directa cu derularea negocierilor de aderare", a afirmat oficialul european.

UDMR, SOLICITARI LA PACHET
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat ieri ca, in eventualitatea unei aliante postelectorale, Uniunea urmareste exclusiv formula unei aliante guvernamentale. UDMR nu va accepta situatia unui sprijin guvernamental, iar negocierile cu Uniunea PSD + PUR sau cu Alianta D.A. vor urmari respectarea programului UDMR. Senatorul a precizat ca eventualele colaborari urmaresc respectarea anumitor conditii. Potrivit lui Frunda acestea ar fi: asigurarea stabilitatii politice in Romania, inchiderea capitolelor de negociere cu UE, in acest an; semnarea tratatelor de aderare anul viitor. De asemenea o viitoare colaborare la guvern va fi conditonata si de "lupta reala impotriva coruptiei". Frunda a mai precizat ca astazi va avea loc la Targu Mures intrunirea Consiliului Operational al Uniunii "unde vom hotari cu cine suntem dispusi la negocieri". "Este foarte greu de crezut ca se va putea sa intram in opozitie. Totusi, teoretic este posibil", a mai spus Frunda. Potrivit liderului UDMR Covasna, Albert Almos, Uniunea va intocmi astazi la intrunirea de la Targu Mures a presedintilor organizatiilor judetene, pachetul cu solicitarile pe care Uniunea le va sustine la dezbaterile purtate in urmatoarea perioada cu cele doua poluri politice din Romania. Almos a adaugat conditiilor lui Frunda si alte solicitari printre care diferitele forme de autonomie, reorganizarea regiunilor de dezvoltare, numirea unui prefect maghiar propus de UDMR in judetul Covasna. (Iulia Barbu)

DECUPLARE
Adrian Nastase a declarat ca propunerea privind decuplarea Bulgariei de Romania in procesul de integrare europeana reprezinta doar un amendament al Comisiei de politica externa din Parlamentul European, care va fi in cele din urma corectat. "In Comisia de politica externa a aparut aceasta idee de a nu tine impreuna Romania si Bulgaria in eventualitatea semnarii tratatului de aderare la UE. Aceasta problema va trebui insa examinata si de plenul Parlamentului European, iar Comisia Europeana va avea si ea un cuvant de spus", a precizat Nastase, adaugand ca aparitia acestui amendament ar putea fi rezultatul cererii Aliantei D.A. de anulare a alegerilor, care ar fi amplificat suspiciunea unor europarlamentari in cazul Romaniei.

PROCES
Presedintele PSD, Adrian Nastase, a facut ieri public faptul ca a depus o plangere penala impotriva liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor (foto), in urma unui articol din revista Romania Mare, in care era acuzat de homosexualitate. "Am acceptat multe lucruri, multe atacuri, de-a lungul vremii, dar sunt aspecte peste care nu pot trece", a mai spus Nastase.
×
Subiecte în articol: romania eveniment nastase udmr