x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Băsescu şi Tăriceanu "fac coadă să intre" la Popoviciu

Băsescu şi Tăriceanu "fac coadă să intre" la Popoviciu

de Violeta Fotache    |    27 Mar 2009   •   00:00
Băsescu şi Tăriceanu "fac coadă să intre" la Popoviciu
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Pentru a-l convinge pe poliţistul Ion Motoc să închidă dosarul lui Puiu Popoviciu şi Ioan Alecu, fostul şef al DGIPI, Cornel Şerban, i-a vorbit despre influenţa la nivel înalt a omului de afaceri, la care "fac coadă să intre Băsescu şi Tăriceanu". Şefia DGIPI ar fi fost dată pe pile şi relaţii.



Informaţii surprinzătoare au ieşit ieri la iveală, după ce miercuri noapte Curtea de Apel Bucureşti a respins solicitarea procurorilor anticorupţie de a emite mandate de arestare preventivă pe numele omului de afaceri Puiu Popoviciu, al fostului şef DGIPI, Cornel Şerban, şi al fostului director al Direcţiei Operaţiuni-DGA, Petru Pitcovici. Astfel, potrivit referatului DNA, Cornel Şerban a invocat numele preşedintelui ţării Traian Băsescu, şi al fostului premier, Călin Popescu Tăriceanu, pentru a-l determina pe ofiţerul judiciar de la DNA, care avea în lucru "cazul Agronomia-Băneasa", să dea o soluţie în favoarea omului de afaceri Puiu Popoviciu. Concret, Cornel Şerban i-ar fi spus poliţistului-denunţător că omul de afaceri este un personaj foarte important argumentând că "la el fac coadă să intre Băsescu şi Tăriceanu".

ÎNTĂLNIRE LA HOTEL
Din interceptările ambientale şi a convorbirilor telefonice purtate între Cornel Şerban, Petru Pitcovici, Puiu Popoviciu şi Ion Motoc, potrivit DNA, a rezultat fără echivoc intenţia primilor trei de a-l recompensa material pe ofiţerul de poliţie judiciară de la DNA. În schimbul recompensei, Motoc urma să determine, prin activitatea sa (era delegat de procurorul de caz să efectueze acte de cercetare penală), emiterea soluţiei în dosarul lui Popoviciu şi Alecu. Tot din interceptări reiese faptul că fostul şef al DGIPI i-a spus lui Motoc că vrea să îl ajute pe Popoviciu, pentru că şi omul de afaceri l-ar fi ajutat "dezinteresat" în mai multe situaţii.

Şerban a intermediat şi o întâlnire între Popoviciu şi Motoc la un hotel din Bucureşti, la care s-au discutat aspecte legate de anchetă. Potrivit DNA, fostul şef al DGIPI a avut chiar sugestii legate de audierea unor persoane şi de obţinerea de înscrisuri. Printre promisiunile pe care le-ar fi primit poliţistul Motoc se află şi cea venită din partea omului de afaceri care l-ar fi asigurat pe Motoc de sprijinul său "dacă va avea nevoie de o vorbă pusă undeva, într-un moment-cheie".

PUIU POPOVICIU: "MIZA E A MEA!"
"La 27 ianuarie 2009, în cadrul unei discuţii ambientale pe care a avut-o cu numitul Motoc Ion, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA la Hotelul Howard Johnson din Bucureşti, numitul Popoviciu Aurel Gabriel i-a precizat acestuia că el are interesul cel mai mare pentru ca, în cauza pentru care este cercetat de DNA numitul Alecu Ioan Niculae, faţă de acesta să se dispună neînceperea urmăririi penale, folosind expresia «Miza e a mea!»", se arată în referatul DNA.

Cei patru reţinuţi iniţial de procurorii DNA pentru 24 de ore au devenit, miercuri, liberi cu toţii. Ioan Alecu pentru că, pe de o parte, a colaborat cu anchetatorii, iar, pe de altă parte, sănătatea lui este precară, marţi el fiind luat cu Salvarea de la DNA. Ceilalţi trei au primit de la instanţă nu mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, aşa cum a cerut DNA, ci doar obligaţia de a nu părăsi ţara timp de 30 de zile. Prin purtătorul de cuvânt, şeful statului a precizat ieri că nu a fost niciodată la sediul companiei lui Puiu Popoviciu. De asemenea, Traian Băsescu nu a avut şi nu are vreo legătură cu transferul de proprietate sau cu intabularea terenului destinat proiectului rezidenţial din nordul Capitalei.

PREŢ SUBEVALUAT
Concret, DNA arată că în perioada 2000-2003 rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV), Ioan Niculae Alecu, împreună cu alte persoane din universitate, "beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu Gabriel Aurel, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 ha aparţinând domeniului public al statului ca aport în natură la capitalul social la SC Băneasa Investements Băneasa SA, societate controlată de inculpatul Popoviciu Gabriel Aurel". DNA arată că terenul respectiv nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii legale, deoarece se afla în proprietatea publică a statului. În plus, terenul a fost "în mod vădit subevaluat", susţin anchetatorii. "În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investements Băneasa SA, terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 de euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN 1 Bucureşti - Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale", precizează DNA. Prejudiciul creat ar fi de 336 milioane de euro. Anchetatorii mai comunică faptul că Pitcovici şi Şerban l-au contactat pe poliţistul DNA (n.r. - Ion Motoc) în perioada "decembrie 2008-martie 2009, solicitându-i acestuia ca prin orice mod, inclusiv prin încălcarea procedurilor legale, să determine finalizarea cu celeritate a anchetei şi emiterea unei soluţii de neurmărire penală faţă de Popoviciu Gabriel şi Alecu Ioan Niculae". 


FUNCŢIA RECOMPENSĂ
"În perioada 27 decembrie 2008-12 ianuarie 2009, inculpatul Şerban Cornel, folosindu-se de poziţia deţinută şi în mod nelegal, a pus la dispoziţia unei persoane oficiale, la solicitarea acesteia, lista detaliată a convorbirilor telefonice efectuate de la un post telefonic înregistrat la o companie de telefonie mobilă. Persoana oficială care solicitase listingul urmărea să folosească acele informaţii, care nu erau destinate publicităţii, la înlăturarea unuia dintre angajaţii instituţiei pe care o conducea. De asemenea, la solicitarea aceluiaşi oficial, Şerban Ilie Cornel a făcut demersuri pentru identificarea titularului/utilizatorului unui alt post telefonic, care ar fi trimis mesaje de ameninţare unui membru al familiei.

În schimbul permiterii accesului la aceste informaţii, Şerban Cornel a primit promisiuni şi a beneficiat de sprijinul oficialului, prin intermediul relaţiilor acestuia, pentru promovarea în funcţia de director adjunct al DGIPI", ne-a comunicat DNA. În dosar mai sunt urmărite penal şi alte persoane.
 

Numele lui Nicu Gheară apare în dosar


 Denunţul lui Ion Motoc a fost formulat la 16 decembrie 2008, iar autorizaţiile de interceptare au fost obţinute începând cu data de 18 decembrie 2008. Avocatul Aurelian Bădulescu, apărătorul lui Cornel Şerban, ne-a explicat că nu sunt probe împotriva clientului său. Interesant este că într-una dintre interceptările efectuate în dosar apare şi numele lui Nicu Gheară. "Motoc l-a sunat pe Şerban şi i-a spus ceva de genul: «Am auzit că o să te numească şef la DGIPI. Mă iei şi pe mine la tine?»", ne-a precizat avocatul. Răspunsul lui Şerban a venit prompt: "Nu, că nu-mi plac greutăţile. Tu ai un trecut dubios alături de Nicu Gheară şi eu nu vreau să am probleme", i-ar fi răspuns Şerban lui Motoc, potrivit avocatului Bădulescu. Miercuri noapte Cornel Şerban a plecat de la instanţă fără a face vreo declaraţie.

Consulul, ministrul şi ameninţarea cu moartea, venită prin telefon


Avocatul Aurelian Bădulescu, apărătorul lui Cornel Şerban, a dezvăluit pentru Jurnalul Naţional, miercuri noaptea, elemente importante referitoare la acuzaţiile formulate la adresa clientului său. "Domnul Şerban nu a divulgat nici o informaţie şi nici nu a permis accesul neautorizat la informaţii confidenţiale. Să vă spun despre ce este vorba: şeful DGIPI a fost sunat de consulul român în Italia, care i-a solicitat ajutorul pentru a lămuri o situaţie deosebită. Acesta i-a spus că un membru al familiei sale a fost ameninţat cu moartea de mai multe ori de la un număr de telefon şi i-a cerut să afle cine este cel care ameninţă. Cornel Şerban a înţeles să dea curs operativ cererii şi a transmis numărul de telefon la departamentul special, care l-a trimis, împreună cu o cerere, către SRI. SRI a transmis CD-ul cu listingul telefoanelor apelate de pe acea cartelă pre-pay şi DGIPI se afla în faza actelor premergătoare începerii interceptării.

Se întâmpla în ianuarie 2009", ne-a declarat avocatul Aurelian Bădulescu. "Ruda consulului ameninţat cu moartea este un membru al Guvernului actual. Da, este vorba despre ministrul Sănătăţii, Ion Bazac", ne-a confirmat avocatul. Consulul general al României la Milano, Tiberiu Dinu, s-a declarat uimit de informaţiile apărute în presă legate de faptul că i-ar fi solicitat fostului şef al DGIPI, Cornel Şerban, listingul convorbirilor telefonice ale unui politician. "Nu am nici o poziţie, nu am de făcut nici un comentariu", a spus consulul general, citat de Mediafax. "Nu am nici o legătură cu subiectul cazului în derulare. Am fost ameninţat, probabil pentru a fi intimidat în luarea anumitor măsuri, dar nu am solicitat servicii suplimentare, deşi oricare dintre miniştrii Guvernului beneficiază de servicii uzuale de protecţie din partea structurilor abilitate", susţine ministrul Ioan Bazac, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

×
Subiecte în articol: special serban cornel Motoc popoviciu DGIPI