x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bucurestenii, luati de ape

Bucurestenii, luati de ape

de Monica Iordache Apostol    |    23 Sep 2005   •   00:00
Bucurestenii, luati de ape

Toate parcurile din Capitala risca sa fie inundate. Autoritatile locale au intrat in alerta. Sute de persoane din Bucuresti si Ilfov au fost evacuate si zeci de case sunt in pericol de prabusire.

Nivelul apei in salba de lacuri va depasi cotele de pericol si de aparare, din cauza precipitatiilor prognozate pentru urmatoarele trei zile. In aceste conditii, exista riscul ca toate lacurile din Capitala sa fie inundate. Debitul raurilor din zona Buftea a crescut de la 2-3 metri cubi pe secunda (in limitele normale) la 20 de metri cubi pe secunda.

"Situatia este grava. Toate lacurile sunt in pericol, mai ales cele care sunt in preajma blocurilor, cum este Plumbuita. Potrivit prognozei, in Bucuresti ploua pana sambata", ne-a spus viceprimarul Murgeanu.

Cotele de pericol ale lacurilor Carol si Circului au fost depasite deja cu peste 30 de centimetri si sunt in crestere. Lacul artificial din Parcul Cismigiu s-a revarsat pe alei acum doua zile, autoritatile intervenind pentru evacuarea apei din zona.

Administratia Lacurilor lucreaza deja la intarirea digurilor si a malurilor lacurilor cu saci de nisip.

"Ma duc in Plumbuita sa vad care este situatia. Am dispus deja ca oamenii sa se apuce sa umple saci cu nisip", a spus Neculai Ontanu, edilul sectorului 2.

PERICOL. O alta zona critica a fost cea dintre Prelungirea Ghencea si Soseaua Alexandriei.

"E nenorocire in cartierul Giulesti-Sarbi. Peste 50 de case au fost inundate, pe sapte strazi. Nenorocirea este ca apa balteste pe o suprafata de peste cinci hectare si are o adancime de un metru. Mai multe persoane s-au dus la rude, iar pentru restul am gasit un loc de cazare provizoriu, in cateva clase din sediul Scolii Generale 161", a spus primarul sectorului 6, Cristian Poteras.

Echipele de interventie au sapat un sant prin intermediul caruia apele pluviale sa fie drenate catre zone nelocuite.

In sectorul 5, pe Soseaua Alexandriei, in zona Penitenciarului Rahova, apa a atins peste un metru. Sunt in jur de 100 de case inundate, in care apa atinge 50 de centimetri adancime. Pentru ca ploua incontinuu, apa nu poate fi evacuata.

Autoritatile au stat intr-un stres continuu si miercuri noapte, cand a circulat zvonul ruperii digului de la Lacul Mihailesti. Ceausescu a facut un canal subteran pentru a aduce apa din Lacul Mihailesti in Lacul Vacaresti. Proiectul a fost dat uitarii insa in 15 ani, nimeni nu s-a mai interesat de starea canalului respectiv. Exista riscul ca apa din Lacul Mihailesti sa ajunga in Bucuresti. Din fericire, zvonul a fost infirmat.

SITUATIE CRITICA IN JUDETUL ILFOV
In Ilfov au fost inundate aproape 2.500 de locuinte si gospodarii, o situatie critica fiind inregistrata in comunele Pantelimon si Mogosoaia.
"Localitatile din Ilfov sunt la un nivel mai jos fata de terenurile agricole. Practic, apa s-a scurs de pe versanti in localitati, inundand casele. Nu exista solutie de evacuare a apei, decat sa o cari cu vidanja, cu masina de pompieri. Probleme sunt pe lacurile piscicole, unde apa a dat pe afara si a rupt doua drumuri judetene, la Ganeasa si Petrachioaia. E posibil si la Branesti", a spus prefectul judetului, Marian Petrache.
×
Subiecte în articol: special