EDITIE DE COLECTIE
Bula. Idiotul de care rade toata lumea, il ia peste picior, ii joaca feste, si el fuge schelalaind. Sau smecherul care "face" pe toata lumea, ii intoarce pe toti pe degete si apoi rade tinandu-se cu mainile de burta.
CARMEN ANGHEL
Bula cel mic, Bula adolescent, Bula cel matur, cu responsabilitati, cu nevasta si copii. In zilele noastre, lumea nu mai are timp sa stea la bancuri in viata reala, asa ca l-au trimis pe Bula acolo unde, la serviciu sau in vacanta, omul poposeste macar o data pe zi: Internetul.
Bancuri noi cu Bula nu prea au mai fost scornite, dar cele vechi se repeta cu o placere diavoleasca.
Bula s-a nascut cam prin anii â60, ne spune profesorul Stefan Cazimir. Dar, normal, a avut si el inaintasi.
Citește pe Antena3.ro
Bubulina, auzind zgomote, il trezi si ii spuse:
Cand Pacala nu mai este de ajuns, poporul adauga un Tandala.
FRICA DE MOARTE. "Tandala, instarit deja, era putred de bogat, in timp ce Pacala tragea targa pe uscat. Ce se gandi el, sa se duca la prietenul lui Tandala sa-l roage ca sa-l ajute frateste, asa cum se prinsesera ei din copilarie. Ca se vor ajuta unul pe altul.
Pana maine mai ai de trait, Tandala! Am zis! Adio!
Stai, ma Pacala, nu face pe nebunul ca ma bagi in lichituri. Ce ma condamni asa, dintr-odata, la moarte. Ia stai colea, sa ne mai depanam din amintiri si sa-ti ajut la nevoile tale, ca doara mai mult pretuieste viata decat gologanii.
Ei, asa te vreau frate Tandala" (Atestat in Muntenia, din volumul "Snoave Populare Romanesti" al Sabinei Cornelia Stroescu).
EROI VECHI. "Bula este un personaj sintetic. Aparut in anii â60, daca memoria nu ma insala", spune profesorul Stefan Cazimir. A fost precedat de o serie mai scurta, in care eroul titular se numea Oslobanu. Trasaturile comune si mai evidente erau prostia, vulgaritatea, impertinenta, dar de la un timp a inceput sa functioneze o anumita logica a serialului si absolut toate bancurile sau imensa lor majoritate era pusa pe seama lui Bula, chiar daca nu se mai regaseau trasaturile pe care le-am enuntat mai inainte. In asa fel incat, pana in 1989, ne-am hranit aproape exclusiv din bancuri cu si despre Bula.
Si, inainte de Oslobanu, cine a fost?! Ca nu se poate sa fie o eclipsa in hohotul national! Ne spune tot profesorul Stefan Cazimir. "A existat un precursor mai indepartat, tot asa un serial bogat, si unele trasaturi sunt comune. Au fost bancurile cu Romulus Zaroni, ministru al Agriculturii in Guvernul Petru Groza. Taran, probabil cu o cultura foarte redusa, si impotriva lui s-au raspandit foarte multe glume, evident, de catre partidele de opozitie sau de catre cei cu sentimente ostile fata de Guvernul Petru Groza. Dar se spune despre acest Zaroni ca era un om cu umor si ca gusta el insusi bancurile si chiar le colectiona. Erau bancuri de felul acesta: "Groza ii spune: - Du-te, la capatul coridorului este o cabina telefonica si vezi cum stam cu alegerile la Deva. Zaroni se duce la capatul coridorului, intra intr-un WC, apuca manerul cu care trebuia sa traga apa, crezand ca este receptorul telefonului, si declanseaza apa. Se intoarce. Groza il intreaba: - Ei, cum sunt treburile la Deva? Zaroni zice: - N-am putut afla, ca ploua la Deva!".
MOARTEA LUI BULA. Dupa 1989, cand nu mai este nevoie sa susotesti bancuri pe la colturi, cand viata a luat o viteza ametitoare si nu mai poate fi vorba de vreo sezatoare, poate, asa, putin timp pierdut cu amicii la o bere, bancul parca incepe sa-si piarda din prezenta. Poate nu toate bancurile, caci, acum, romanul se razbuna pe straini, pe care ii credea perfecti, si cam uita de Bula. Ceea ce poate anunta moartea sarmanului Bula. "Bula e pe moarte. Si Moartea nu zice nimic. Bula e inca pe moarte, si Moartea mai vrea..." Hahahaha!
PACALA SAU BULA
Cei care au rabdare sa se aplece asupra personajelor din bancuri cauta departe, pana acolo unde reusesc sa le gaseasca niste radacini. Serban Angelescu, folclorist la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, face o paralela intre Pacala si Bula."Exista o afinitate intre Bula si Pacala. Primul este o fiinta paradoxala, pentru ca este idiotul care are deseori replici geniale. Si Pacala este considerat deseori un prost al satului. Exista jocul intre inteligenta si prostie aparenta, care este definitoriu pentru ambele personaje. Pacala este o situatie clasica; de exemplu, i se spune sa traga usa dupa el, iar ceea ce face este sa smulga usa din balamale. La prima vedere este considerat un prost, dar, de fapt, comportamentul lui este manifestarea inteligentei care sesizeaza ambiguitatea limbajului. Felul lui de a specula limbajul e o proba de inteligenta superioara fata de cea a interlocutorului. Pacala este cel care iese din inferioritatea sociala, fiind o sluga, pentru ca se dovedeste mult mai inteligent decat stapanul, pe care chiar il terorizeaza. Astfel ajunge sa instaureze raportul invers. La fel si Bula, exceptand situatiile cand este pur si simplu un idiot, se afla de cele mai multe ori la limita dintre prostie si inteligenta si tocmai asta il face face sa fie un personaj proeminent." (Steluta Indrei)
GLUMET
Bula mergea intr-o zi pe strada si un om il intreaba:
LA SCOALA
Bula, la scoala. Profesoara intreaba: "Cate animale ii trebuie unei femei pe langa casa?".
INDIFERENT
Un om trece pe langa Bulisor si nu are ce face si spune:La care Bulisor al nostru spune:
SOLDAT
Bula era in prima zi de armata. Un plutonier trece prin fata soldatilor si intreaba:Unul spune ca a fost brutar, altul tractorist, altul electrician si asa mai departe.
Ajunge plutonierul si la Bula:
TATA
Bula era de mai multa vreme in armata. Intr-o zi vine un superior si ii zice:
NECREDINCIOS
Bula, la ora de Religie:
CURIOS
Bulisor al nostru statea si privea atent la un preot care isi repara gardul de la casa. La un moment dat, nemaisuportand privirea insistenta a copilului, popa intreaba:Caricatura - vizualizare
SUMAR: BANCURILE ROMANILOR
Bula e in toate
Itic si Strul erau odata...
Rezistenta cu umor si poanta la final
Varujan Pambuccian: "Acum se spun bancuri ca la gradinita"
Romanul ii face praf pe toti strainii
Glume cu politisti, militieni si... alte organe
Olteni, moldoveni, ardeleni... rade cine poate
Alinuta, nervul sadic
Blondele au un singur neuron
O foâ fata mare? Exagerat de mare!"
Aurora Liiceanu - Trece moda bancurilor