x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bula e in toate

Bula e in toate

12 Iul 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Bula. Idiotul de care rade toata lumea, il ia peste picior, ii joaca feste, si el fuge schelalaind. Sau smecherul care "face" pe toata lumea, ii intoarce pe toti pe degete si apoi rade tinandu-se cu mainile de burta.
CARMEN ANGHEL

Bula cel mic, Bula adolescent, Bula cel matur, cu responsabilitati, cu nevasta si copii. In zilele noastre, lumea nu mai are timp sa stea la bancuri in viata reala, asa ca l-au trimis pe Bula acolo unde, la serviciu sau in vacanta, omul poposeste macar o data pe zi: Internetul.

Bancuri noi cu Bula nu prea au mai fost scornite, dar cele vechi se repeta cu o placere diavoleasca.

Bula s-a nascut cam prin anii ‘60, ne spune profesorul Stefan Cazimir. Dar, normal, a avut si el inaintasi.

BULA LA SCOALA. Oare o fi fost vreun elev, din anii 60 incoace, care sa nu se fi indragostit macar de o profesoara si sa nu fi visat macar o data la o noapte de amor cu ea? Nu Bula a fost acela! Va amintiti de bancul cu frunza de pe trupul profesoarei? Sau Bula - scolarul cel lenes care o scoate din minti pe invatatoare: "Copii, pentru astazi aveti de scris pe tema daca as fi miliardar? Toti copiii se apuca de scris. Numai Bula sta. Bula, tu de ce nu scrii? Pai, eu imi astept secretara!". Lenes de mic! Sau tertipurile si minciunile lui atunci cand are chef sa chiuleasca: "Bula lipseste de la scoala. A doua zi, invatatoarea il intreaba de ce nu a venit. Pentru ca mama si tata sunt in spital, pentru ca au avut un accident, raspunde el.... Si finalul este, bineinteles, grotesc: "Si tu ce ai facut? Eu m-am jucat cu tractorul prin casa!".

Bula creste si din copilul exilat de parinti pe balcon, ca ei sa poata face amor, devine adolescentul care nu stie ce sa faca cu o femeie si in cele din urma ajunge sa se insoare. Se pare ca nici la maturitate nu ii merge prea bine caci: "Intr-o noapte intrara hotii in casa lui Bula. Cautara peste tot ravasind toate lucrurile, dar nu gasira nimic.

Bubulina, auzind zgomote, il trezi si ii spuse:
  • - Bula, nu auzi, sunt hoti in casa!
  • - Taci, sa nu te auda! Mie imi crapa obrazul de rusine ca nu au ce gasi, si tu tipi in gura mare!".

    INAINTASII LUI BULA. Bancul este snoava ajunsa in mediul citadin. A plecat de la sezatori, unde oamenii o scorneau si radeau unii de defectele altora, si a evoluat imbracan-du-se in haine de oras. Inainte a fost Pacala. Pacala, eroul cu doua fete. Cel prost, tamp, dar si cel istet, cel smecher, care le trage clapa tuturor si pleaca mai departe sa-i pedepseasca pe altii. Caci, care este pana la urma scopul unei snoave sau, mai nou, al unui banc daca nu acela de a pedepsi prostia, lenea, de a corecta partile negative ale unui caracter? Rasul, batjocura celor din jur dor mai tare ca o pedeapsa corporala. Pacala, constiinta in opinci a poporului roman, intotdeauna aduce situatia in favoarea sa. Constiinta aceasta nu este inventata de romani. Fiecare popor are una. Turcii il au pe Nastratin Hogea, rusii il au pe Ivan, italienii pe Bertoldo si asa mai departe.

    Cand Pacala nu mai este de ajuns, poporul adauga un Tandala.

    FRICA DE MOARTE. "Tandala, instarit deja, era putred de bogat, in timp ce Pacala tragea targa pe uscat. Ce se gandi el, sa se duca la prietenul lui Tandala sa-l roage ca sa-l ajute frateste, asa cum se prinsesera ei din copilarie. Ca se vor ajuta unul pe altul.

    Tandala nu il recunoscu. Cu toate cate ii amintea Pacala, zicea ca nu-l cunoaste. Atunci, Pacala ii povesteste ca, fiind bolnav la spital, a fost coleg cu unul care zacea in patul vecin, incepuse sa nu mai cunoasca si a doua zi a murit.

    Pana maine mai ai de trait, Tandala! Am zis! Adio!

    Stai, ma Pacala, nu face pe nebunul ca ma bagi in lichituri. Ce ma condamni asa, dintr-odata, la moarte. Ia stai colea, sa ne mai depanam din amintiri si sa-ti ajut la nevoile tale, ca doara mai mult pretuieste viata decat gologanii.

    Ei, asa te vreau frate Tandala" (Atestat in Muntenia, din volumul "Snoave Populare Romanesti" al Sabinei Cornelia Stroescu).

    EROI VECHI. "Bula este un personaj sintetic. Aparut in anii ’60, daca memoria nu ma insala", spune profesorul Stefan Cazimir. A fost precedat de o serie mai scurta, in care eroul titular se numea Oslobanu. Trasaturile comune si mai evidente erau prostia, vulgaritatea, impertinenta, dar de la un timp a inceput sa functioneze o anumita logica a serialului si absolut toate bancurile sau imensa lor majoritate era pusa pe seama lui Bula, chiar daca nu se mai regaseau trasaturile pe care le-am enuntat mai inainte. In asa fel incat, pana in 1989, ne-am hranit aproape exclusiv din bancuri cu si despre Bula.

    Si, inainte de Oslobanu, cine a fost?! Ca nu se poate sa fie o eclipsa in hohotul national! Ne spune tot profesorul Stefan Cazimir. "A existat un precursor mai indepartat, tot asa un serial bogat, si unele trasaturi sunt comune. Au fost bancurile cu Romulus Zaroni, ministru al Agriculturii in Guvernul Petru Groza. Taran, probabil cu o cultura foarte redusa, si impotriva lui s-au raspandit foarte multe glume, evident, de catre partidele de opozitie sau de catre cei cu sentimente ostile fata de Guvernul Petru Groza. Dar se spune despre acest Zaroni ca era un om cu umor si ca gusta el insusi bancurile si chiar le colectiona. Erau bancuri de felul acesta: "Groza ii spune: - Du-te, la capatul coridorului este o cabina telefonica si vezi cum stam cu alegerile la Deva. Zaroni se duce la capatul coridorului, intra intr-un WC, apuca manerul cu care trebuia sa traga apa, crezand ca este receptorul telefonului, si declanseaza apa. Se intoarce. Groza il intreaba: - Ei, cum sunt treburile la Deva? Zaroni zice: - N-am putut afla, ca ploua la Deva!".

    MOARTEA LUI BULA. Dupa 1989, cand nu mai este nevoie sa susotesti bancuri pe la colturi, cand viata a luat o viteza ametitoare si nu mai poate fi vorba de vreo sezatoare, poate, asa, putin timp pierdut cu amicii la o bere, bancul parca incepe sa-si piarda din prezenta. Poate nu toate bancurile, caci, acum, romanul se razbuna pe straini, pe care ii credea perfecti, si cam uita de Bula. Ceea ce poate anunta moartea sarmanului Bula. "Bula e pe moarte. Si Moartea nu zice nimic. Bula e inca pe moarte, si Moartea mai vrea..." Hahahaha!

    PACALA SAU BULA
    Cei care au rabdare sa se aplece asupra personajelor din bancuri cauta departe, pana acolo unde reusesc sa le gaseasca niste radacini. Serban Angelescu, folclorist la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, face o paralela intre Pacala si Bula.

    "Exista o afinitate intre Bula si Pacala. Primul este o fiinta paradoxala, pentru ca este idiotul care are deseori replici geniale. Si Pacala este considerat deseori un prost al satului. Exista jocul intre inteligenta si prostie aparenta, care este definitoriu pentru ambele personaje. Pacala este o situatie clasica; de exemplu, i se spune sa traga usa dupa el, iar ceea ce face este sa smulga usa din balamale. La prima vedere este considerat un prost, dar, de fapt, comportamentul lui este manifestarea inteligentei care sesizeaza ambiguitatea limbajului. Felul lui de a specula limbajul e o proba de inteligenta superioara fata de cea a interlocutorului. Pacala este cel care iese din inferioritatea sociala, fiind o sluga, pentru ca se dovedeste mult mai inteligent decat stapanul, pe care chiar il terorizeaza. Astfel ajunge sa instaureze raportul invers. La fel si Bula, exceptand situatiile cand este pur si simplu un idiot, se afla de cele mai multe ori la limita dintre prostie si inteligenta si tocmai asta il face face sa fie un personaj proeminent." (Steluta Indrei)

    GLUMET
    Bula mergea intr-o zi pe strada si un om il intreaba:
  • - Bula, unde te duci?
  • - Da’ de unde stii tu ca nu vin?

    LA SCOALA
    Bula, la scoala. Profesoara intreaba: "Cate animale ii trebuie unei femei pe langa casa?".
  • Bula: 4 - o vulpe la gat, un jaguar in garaj, un tigru in pat si, bineinteles, un bou care sa le plateasca pe toate.

    INDIFERENT
    Un om trece pe langa Bulisor si nu are ce face si spune:
  • - Nu va suparati, caut gara...

    La care Bulisor al nostru spune:
  • - Nu ma supar, cautati-o!

    SOLDAT
    Bula era in prima zi de armata. Un plutonier trece prin fata soldatilor si intreaba:
  • - Ce-ai fost in viata civila?

    Unul spune ca a fost brutar, altul tractorist, altul electrician si asa mai departe.

    Ajunge plutonierul si la Bula:
  • - Ce-ai fost in viata civila, soldat?
  • - Am fost fericit, sa traiti!

    TATA
    Bula era de mai multa vreme in armata. Intr-o zi vine un superior si ii zice:
  • - Bula, felicitari, spune ofiterul, am auzit ca ati devenit tata!
  • - Nu chiar... sotia mea a devenit mama!

    NECREDINCIOS
    Bula, la ora de Religie:
  • - Bula, cate porunci exista, intreaba profesorul.
  • - Zece, domnule profesor!
  • - Si ce se intampla daca incalci una dintre ele?
  • - Raman noua...

    CURIOS
    Bulisor al nostru statea si privea atent la un preot care isi repara gardul de la casa. La un moment dat, nemaisuportand privirea insistenta a copilului, popa intreaba:
  • - De ce te uiti asa, fiule?
  • Vreau sa aflu ce zice un preot cand isi da cu ciocanul peste degete!

    Caricatura - vizualizare

    SUMAR: BANCURILE ROMANILOR

    Bula e in toate

    Itic si Strul erau odata...

    Rezistenta cu umor si poanta la final

    Varujan Pambuccian: "Acum se spun bancuri ca la gradinita"

    Romanul ii face praf pe toti strainii

    Glume cu politisti, militieni si... alte organe

    Olteni, moldoveni, ardeleni... rade cine poate

    Alinuta, nervul sadic

    Blondele au un singur neuron

    O fo’ fata mare? Exagerat de mare!"

    Aurora Liiceanu - Trece moda bancurilor
  • ×
    Subiecte în articol: special bancuri pacala bula