espre steaua care i-a calauzit pe magi vorbeste doar Evanghelistul Matei. Tot el este singurul care mentioneaza uciderea pruncilor Betleemului de catre Irod. Nasterea Domnului a provocat deopotriva lacrimi de bucurie si durere.
"Steaua sus rasare, ca o taina mare" ... Despre steaua care i-a calauzit pe magi vorbeste doar Evanghelistul Matei. Tot el este singurul care mentioneaza uciderea pruncilor Betleemului de catre Irod. Nasterea Domnului a provocat deopotriva lacrimi de bucurie si durere.In apropierea Craciunului, steaua de la Betleem devine un subiect important pentru cei care calca pragul planetariilor. EVANGHELIA. Desi concisa, relatarea Evanghelistului Matei despre stea este importanta prin bogatia detaliilor. El subliniaza cateva trasaturi de baza ale stelei. In primul rand, ea a fost un obiect nou aparut, neobisnuit, incat i-a determinat pe magi sa plece intr-o lunga calatorie. Apoi, ea s-a aratat in doua randuri, la intervale destul de scurte. Mai intai i-a calauzit pe magi pana la Ierusalim, unde a avut loc intrevederea cu Irod. Ascunzandu-se pentru un timp, s-a aratat din nou si a mers pe cer pana la Betleem, stationand deasupra casei in care se afla Pruncul. Reaparitia ei i-a bucurat foarte mult pe magi. Matei nu precizeaza nimic despre o stralucire intensa a stelei. Poate din acest motiv ea nu a fost vazuta de sfatuitorii regelui Irod, ci doar de magi. PROFETIA. Acest episod biblic nu se regaseste in celelalte Evanghelii sau in alte scrieri din acea perioada. Contestatarii stelei de la Betleem considera aparitia ei drept o legenda fabricata de primii crestini, pentru a da greutate religiei nou aparute. Altii il acuza pe Sfantul Matei ca ar fi introdus in Evanghelia sa fapte imaginare, pentru a justifica unele profetii referitoare la Mantuitorul. In cartea Numeri 24, 17, Valaam asociaza o stea lui Mesia: "O stea rasare din Iacov, un toiag se ridica din Israel". Este posibil ca aceasta profetie sa fi fost cunoscuta si in Persia, datorita evreilor dusi in exilul babilonian, cu secole inainte. Prezumtia ca magii au avut in vedere aceasta profetie in momentul observarii stelei confera un plus de adevar relatarii evanghelistului. ASTRONOMIA. Intrucat magii au vazut steaua la rasarit, astronomii au concluzionat ca a fost un obiect astronomic. O nova, o supernova, o cometa, o conjunctie de planete sunt doar cateva candidate propuse de astronomi si astrologi. Caracteristicile stelei elimina din cursa varianta primelor trei corpuri ceresti. Conjunctii neobisnuite de planete au avut loc in anii 7, respectiv 3-2 i.e.n. Miscarea retrograda a planetelor ar explica oarecum si traiectoria neobisnuita a stelei, de la Ierusalim la Betleem, pe directia nord-sud, si oprirea ei brusca. Intrucat data nasterii lui Hristos nu a fost inca stabilita cu exactitate, ea variind intre anii 8-1 i.e.n., este dificil de optat pentru o varianta sau cealalta. Astfel incat ipoteza astronomilor se bazeaza la randul ei pe o ipoteza. Oricat de documentate ar fi explicatiile stiintifice, ele nu fac decat sa sporeasca taina nasterii lui Hristos.
Citește pe Antena3.ro
|
"Unde este regele iudeilor?... Caci am vazut la Rasarit steaua Lui si am venit sa ne inchinam Lui. (...) Iar ei au plecat si iata, steaua pe care o vazusera in Rasarit mergea inaintea lor, pana ce a venit si a stat deasupra, unde era Pruncul" "Iar cand Irod a vazut ca a fost amagit de magi, s-a maniat foarte si trimitand a ucis pe toti pruncii care erau in Betleem si in toate hotarele lui" |