x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Caltaboşul e pe post!

Caltaboşul e pe post!

de Mara Raducanu    |    13 Oct 2007   •   00:00
 Caltaboşul e pe post!
Sursa foto: Marin Raica/

Telenovela "Remeş - Mureşan - Ciorbă" continuă. După ce miercuri seara TVR a prezentat o inregistrare video in care Decebal Traian Remeş a fost suprins luănd un plic de la Ioan Avram Mureşan, ieri alte două inregistrări au fost postate pe Internet.

Telenovela "Remeş - Mureşan - Ciorbă" continuă. După ce miercuri seara TVR a prezentat o inregistrare video in care Decebal Traian Remeş a fost suprins luănd un plic de la Ioan Avram Mureşan, ieri alte două inregistrări au fost postate pe Internet.

Inregistrările, avănd un total de circa 21 de minute, postate pe site-ul dailymotion.com, par să fie filmul integral din care televiziunea publică a difuzat miercuri căteva minute, provocănd demisia ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remeş. Filmul ii are ca protagonişti pe Avram Mureşan, omul de afaceri Gheorghe Ciorbă şi, personaj nou, doamna Remeş. Elemente de bază: viţei, purcei şi pălincă. In afara secvenţelor prezentate de TVR 1 mai pot fi văzute imagini din momentul in care au fost livrate căteva lădiţe, dar şi modul in care Mureşan şi-a pregătit replicile pe care le spune de căteva zile. In inregistrările convorbirilor telefonice postate pe internet sunt surprinse discuţii atăt intre Gheorghe Ciorbă şi Ioan Mureşan, precum şi intre acesta din urmă şi soţia lui Remeş.


10 SEPTEMBRIE. Ciorbă cumpără pentru Remeş un viţel şi un purcel. Intr-o discuţie telefonică cu o femeie a cărei identitate rămăne necunoscută, Ciorbă ii spune că ar avea nevoie de "un viţel şi un purcel cam de 60 de kilograme". Motivul? E clar: "Joi seara trebuie să mă văd cu Remeş...".


11 SEPTEMBRIE. Ciorbă incepe să-şi realizeze incet-incet planurile propuse: "Acuma am dat telefoane să iau viţel şi purcel, măine trebuie făcute, joi mă duc la Impăratu’ cu ele şi asta-i treaba". Cea de-a doua inregistrare surprinde discuţia dintre Mureşan şi Steliana, soţia lui Remeş. Acesta o sună, informănd-o că "are nişte chestii de pus in frigider". Femeia ii spune că e in Bucureşti şi că acasă, la Baia Mare, e doar menajera. Mureşan o roagă să-i dea un telefon şi să-i spună că vine el cu "nişte chestii de pus in frigider".


13 SEPTEMBRIE. Aprovizionarea este făcută. Decebal Traian Remeş are frigiderul plin. In inregistrarea video, fără sonor, Mureşan apare la vila lui Remeş, cărănd "chestiile de pus in frigider". Impreună cu Ciorbă, cei doi duc vioi nişte lăzi la vila lui Remeş.

Ziua decisivă pentru Sassu şi Culcer

Comisia de Etică a TVR, sesizată de preşedintele-director Alexandru Sassu, pentru a decide dacă s-a incălcat Statutul ziaristului de televiziune prin difuzarea imaginilor cu Remeş şi Mureşan, s-a intrunit ieri, dar la capătul şedinţei nu a fost luată nici o decizie sancţionatorie. Asta pentru că, spune Ioana Dumitrescu, membru al comisiei, "şedinţa a fost una de evaluare, in care s-a luat cunoştinţă de acuzaţiile care se aduc părţilor". In consecinţă, comisia va avea o alţă şedinţă marţi, in care vor fi audiaţi toţi cei implicaţi, inclusiv Alexandru Sassu şi Rodica Culcer (foto), a adăugat Dumitrescu, citată de Mediafax. Tot marţi se va intruni şi Consiliul de Onoare al Clubului Romăn de Presă pentru a analiza difuzarea de către TVR a unor imagini privind un caz aflat in cercetarea DNA. Pe de altă parte, Asociaţia APADOR-CH cere demisia lui Alexandru Sassu, protestănd faţă de decizia acestuia de a interzice difuzarea pe post a celui de-al doilea episod din filmul şpăgii.

Intre timp, deşi partea a doua a filmuleţului intrat in posesia TVR a fost postată pe un site Internet şi preluată de alte canale media, directorul Departamentului Ştiri, Rodica Culcer, i-a adresat o solicitare oficială superiorului său, Alexandru Sassu, pentru a permite difuzarea de către TVR şi a părţii a doua a filmului şpăgii. In susţinerea solicitării sale, Culcer invocă rezultatele unui sondaj realizat pe site-ul TVR, care arată că, pănă ieri la ora 12:55, peste 93% dintre utilizatorii care votaseră considerau că TVR ar trebui să difuzeze şi restul imaginilor.

  • Aniela Nine

Â

MIRA se dezice de interceptări

Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) s-a "spălat pe măini" de problema interceptărilor in cazul Remeş - Ciorbă - Mureşan. Potrivit unui comunicat al MIRA, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul ministerului nu a fost solicitată să facă interceptări faţă de vreuna dintre persoanele care apar in imaginile difuzate miercuri seară la TVR. Deşi avocatul lui Mureşan declarase că a văzut in dosar, cănd s-a cerut arestarea clientului său, mandate de interceptare luate pentru DGIPI, MIRA susţine că Direcţia "nu deţine interceptări sau alte mijloace de probă". Dezminţirile au continuat chiar prin vocea ministrului Cristian David, care a declarat pentru Mediafax că nu a semnat nici un document de urmărire informativă in cazul Remeş. David a criticat şi abordarea DNA privind acest dosar: "Sunt neplăcut surprins de modul neprofesionist in care se conduce această anchetă de DNA. Acţiunea publică a DNA este inacceptabilă", a spus ministrul.

Comisia de la Cotroceni, contestată

Noua comisie specială de la Cotroceni, care ar urma să analizeze solicitarea de invinuire a fostului şef al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, este contestată deja, inainte să fie constituită. Uniunea Naţională a Judecătorilor (UNJ) a anunţat ieri că va ataca la Curtea constituţională legalitatea acestei comisii, care ar urma să fie alcătuită din cinci judecători. "Tot mai multe decizii de pe scena publică arată tendinţa transferării conflictelor politice traversate de Romănia asupra sistemului judiciar, cu consecinţe grave şi iremediabile asupra stabilităţii şi independenţei justiţiei", transmite UNJ. Uniunea a făcut un apel către toţi judecătorii să nu se inscrie pentru cele cinci posturi de la Comisie.

  • (M. Pasă Petru




Â
Â
Â

×
Subiecte în articol: eveniment mureşan remeş ciorbă ciorb