Cea mai mare librărie din Bucureşti! Pentru cei înfometaţi de carte şi cultură, e locul ideal unde-şi pot pregăti un „sandviş” uriaş din cele mai bune cărţi ale momentului...
Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură (ajuns anul acesta la ediţia a XVII-a şi derulat între 18 şi 22 noiembrie) este reperul cultural al toamnei. Cine nu-şi doreşte să fie, pentru o după-amiază (ori două, ori trei, ori cinci) la Romexpo, „rătăcitor” printre standurile editurilor venite din toată ţara (şi din lume – invitatul de onoare al ediţiei este Belgia – Wallonie Bruxelles), ca să se întâlnească cu scriitorii, editorii şi pătimaşii cititori de cărţi (fără de care lumea literei tipărite nu şi-ar avea rostul)!
Ce se întâmplă la celelalte standuri ale Gaudeamus vă voi lăsa să descoperiţi şi singuri. Vreau doar să vă atrag atenţia asupra celor care se întâmplă în aceste zile la standul Jurnalului Naţional (Pavilionul Central Romexpo, nivel 0.00)... Dacă aţi fost cumva prin târg în primele zile, joi şi vineri, cu siguranţă n-aţi putut rata sesiunile de autografe ale unor cunoscuţi muzicieni, precum Damian Drăghici, Nicu Alifantis şi Dinu Olăraşu, cu o menţiune pentru acesta din urmă care a lansat vineri, la standul nostru nu un CD cu muzică, ci o carte de versuri – „Vamă”, Editura Eikon.
Autorul, care este, de altfel, la cea de a noua carte de poezie, a ţinut să ne aducă aminte că, „dincolo de orice vamă”... „n-ai nevoie de foarte multe ca să fii fericit”, doar de câţiva prieteni (într-ale poeziei şi muzicii) şi de „puţin infinit”... Astăzi, sâmbătă, 20 noiembrie, continuă la standul Jurnalului Naţional întâlnirea cu muzica. De data aceasta, la ora 11:30, vă puteţi procura un autograf pe CD-urile formaţiei „Iris”... Nu e întâmplătoare această suită de autografe muzicale la Gaudeamus. Să ne amintim că Jurnalul Naţional a derulat în ultimii ani o importantă campanie pentru muzica de calitate...
Tot despre muzică, dar altfel, va fi vorba şi duminică, de la ora 18:00, când se va lansa volumul biografic „Ion Dolănescu, o viaţă de cântec”, semnat de colega noastră Luminiţa Tucă, o impresionantă monografie a unuia dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi români de muzică populară. Ziua de duminică însă este în bună măsură şi a gastronomiei, pentru că veţi avea parte de două lansări succesive. La ora 14:00, Simona Lazăr, editorul Jurnalului de bucătărie, prezintă cartea „Reţete alese pentru Post şi Crăciun”, o ediţie care reuneşte peste 300 de reţete. Este o pledoarie pentru bucătăria românească autentică. Şi tot un îndemn la neuitare este şi cartea Veronicăi Bectaş, „77 Istorii şi reţete din Epoca de Aur”, care reuneşte articolele pe care jurnalista le-a publicat în 2009 pe parcursul derulării proiectului „Scînteia – după 20 de ani”, o reevaluare a felului în care gospodinele din România au depăşit dificultăţile culinare ale epocii comuniste. Lansarea va avea loc de la ora 15:00.
Probabil cel mai important eveniment al zilei îl va constitui prezentarea în premieră, la ora 13:00, a unui nou proiect al Jurnalului Naţional, Dicţionarul Universal Ilustrat al Limbii Române, al cărui prim volum – dintr-o serie de 12 – va fi pe piaţă luni, 22 noiembrie.
În fine, să spunem că prezenţa Jurnalului Naţional la Gaudeamus se va încheia luni, 22 noiembrie, ora 15:00, cu lansarea unei superbe cărţi de proză: „Povestea lupului albastru”, un volum semnat de Loreta Popa. Aceleiaşi autoare îi datorăm, de altfel, şi deschiderea lansărilor Jurnalului Naţional, joi, cu o altă carte de proză: „Scrisoarea de dragoste”. O nesfârşită scrisoare de dragoste pentru cititori sunt însă toate proiectele Jurnalului Naţional. Lectură plăcută!