x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Catedrala neamului are hramul Sfantului Andrei

Catedrala neamului are hramul Sfantului Andrei

de Daniela Cârlea Şontică    |    30 Noi 2007   •   00:00
Catedrala neamului are hramul Sfantului Andrei

După zece ani de negocieri şi schimbarea a trei amplasamente, Catedrala Patriarhală şi-a găsit, in sfărşit, locul, pe Dealul Arsenalului, intre Parlament şi Ministerul Apărării Naţionale. Catedrala Măntuirii Neamului va avea două hramuri: Sfăntul Apostol Andrei şi Inălţarea Domnului şi se va zidi incepănd cu primăvara anului 2008.
• Dovezi scrise: Geto-dacii l-au auzit vorbind pe Apostolul Andrei




"O catedrală ca sufletul neamului romănesc"

După zece ani de negocieri şi schimbarea a trei amplasamente, Catedrala Patriarhală şi-a găsit, in sfărşit, locul, pe Dealul Arsenalului, intre Parlament şi Ministerul Apărării Naţionale. Catedrala Măntuirii Neamului va avea două hramuri: Sfăntul Apostol Andrei şi Inălţarea Domnului şi se va zidi incepănd cu primăvara anului 2008.


Dacă vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist a trecut la cele veşnice fără să-şi fi văzut visul cu ochii, in schimb, urmaşul său, Prea Fericitul Părinte Daniel este cel mai aproape de a vedea inălţată Catedrala Măntuirii Neamului. Pentru că ieri, Prea Fericirea Sa a sfinţit piatra de temelie şi locul pe care se va inălţa catedrala, in spatele clădirii Parlamentului, mai precis intre aceasta şi Minis-terul Apărării. "Dorim ca această catedrală să fie un simbol al sufletului romănesc aflat in sărbătoare şi bucurie", a spus Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Romăniei.


DIN LOC IN LOC. Amplasamentul din Calea 13 Septembrie s-a hotărăt la inceputul lui 2006, cănd Parlamentul a votat o lege pentru aprobarea construcţiei catedralei in Dealul Arsenalului. Cele 11 hectare de teren destinate proiectului au trecut in proprietatea Patriarhiei Romăne, in prezent fiind cereri de retrocedare doar pentru aproximativ 4.500 de metri pătraţi, după cum a spus ieri PF Daniel, dar există soluţionare pentru aceasta. Punerea pietrei de temelie, de ieri, a viitoarei Catedrale a Măntuirii Neamului, ce va avea hramurile Sfăntul Apostol Andrei şi Inălţarea Domnului, are loc după aproape nouă ani de cănd, la 5 februarie 1999, Patriarhul Teoctist a sfinţit locul din Piaţa Unirii. Apoi, o scurtă vreme, s-a crezut că amplasamentul catedralei va fi in Parcul Carol, dar protestele societăţii civile au dus la căutarea altuia. Astfel Dealul Arsenalului, care a fost văduvit de şase altare in perioada comunismului, fie prin dărămare, fie prin translare pentru a face loc Casei Poporului, acum va susţine biserica reprezentativă a neamului.


ŞAPTE ANI. Clădirea va fi una impresionantă, se doreşte a fi mai inaltă decăt cea a Parlamentului, va avea vedere spre cartierul 13 Septembrie, iar in curtea imensă care o va inconjura se vor mai ridica nişte construcţii ad-ministrative. Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel speră să fie incepută construirea in primăvară şi să nu dureze mai mult de şapte ani. Va costa in jur de 400 de milioane de euro. Arhitect va fi cineva care a mai proiectat biserici, nu va exista un concurs de pe urma căruia să se obţină bani, pentru că in lucrarea bisericii este nevoie de dăruire şi jertfelnicie, a spus Prea Fericitul Părinte. Ideea construirii unei Catedrale a Măntuirii Neamului a fost lansată prima dată după cucerirea independenţei ţării, in 1878, iar apoi, cu mai multă claritate, de primul patriarh Miron Cristea, in 1925. In vremea comunismului, sub patriarhatele lui Justinian şi Justin nu s-a putut implini acest deziderat, iar după decembrie 1989, Patriarhul Teoctist este cel care a reinviat această idee. Să sperăm că lucrarea va fi dusă la bun sfărşit sub păstorirea PF Daniel.


Loc binecuvăntat, spun oamenii

La eveniment au participat premierul Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, membrii Sfăntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romăne, Petre Roman şi fostul Preşedinte Emil Constantinescu, mulţi preoţi şi căteva sute de credincioşi. Alături de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la slujbă şi IPS Vladimir, mitropolitul Republicii Moldova, care aparţine de Patriarhia Rusă, semn al frăţietăţii dintre cele două biserici surori. Credincioşii erau vizibil impresionaţi de prezenţa Patriarhului, unii alergănd să ia binecuvăntarea sa chiar de două ori. Am intălnit persoane venite din Ploieşti şi din alte localităţi. Oamenii văd in noul amplasament al catedralei "voia Domnului", "un loc minunat, chiar dacă se ajunge un pic cam greu la el". In orice caz, cei mai mulţi credincioşi consideră construirea acestei catedrale o reparaţie morală faţă de dărămarea bisericilor in regimul comunist.


• Dovezi scrise: Geto-dacii l-au auzit vorbind pe Apostolul Andrei

×