x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cazanul trupei, dat pe interes

Cazanul trupei, dat pe interes

de Razvan Belciuganu    |    15 Aug 2006   •   00:00

Firma prietenului genera-lului Eugen Badalan a ob-tinut prin incredintare directa un contract de peste 300.000 de euro ca sa hraneasca militarii par-ticipanti la un exercitiu multinational, supravegheat de NATO. MApN a fost pus in fata faptului implinit, cand pana la aplicatie era mai putin de o luna.

OMERTA. Generalul Eugen Badalan, seful Armatei, nu i-a raportat comandantului suprem, care a fost prezent la DEMEX 05, ca prietenul lui s-a imbogatit pe banii MApN

Firma prietenului sefului Armatei, generalul Eugen Badalan, a obtinut cadou, prin incredintare directa, un contract de peste 300.000 euro ca sa-i hraneasca pe militarii participanti la un exercitiu multinational, supravegheat de NATO.

Exercitiul Demex 05, desfasurat anul trecut, intre 19 si 23 septembrie, in poligonul Cincu, a fost cea mai ampla aplicatie militara pe care Armata romana a organizat-o in ultimii cinci ani. Mai mult de 3.000 de militari care apartineau unor unitati militare de infanterie, tancuri, artilerie, razboi electronic, decontaminare NBC si politie militara din Fortele Terestre, dar si aeronave si elicoptere de lupta din Fortele Aeriene trebuia sa demonstreze capacitatea Armatei de a duce actiuni de lupta intrunite. Totodata, se urmarea si crearea unor forte operationale flexibile si eficiente pentru apararea nationala si colectiva in cadrul NATO.

CASTIGATOAREA. O asemenea desfasurare de forte implica o organizare brici, facuta cu un an inainte. Ca un facut, strategii militari condusi de generalul Eugen Badalan, ocupati fiind cu hartile, au lasat pana pe ultima suta de metri hranirea unui asa puhoi de lume. Asadar, cu doar o luna inainte ca exercitiul sa se desfasoare, Statul Major General nu stia, cel putin nu in documente, cine va hrani peste 3.000 de militari, tinand cont ca acum bucatariile de campanie sunt afaceri private. Conform compartimentului de relatii publice al SMG, lucrurile se desfasoara astfel procedural: "Seful Statului Major al Fortelor Terestre solicita, iar seful Statului Major General inainteaza spre aprobare ministrului Apararii negocierea cu o singura sursa si incheierea contractului de prestari servicii". "Aceeasi procedura s-a aplicat si in privinta exercitiului DEMEX 05, caz in care, prin raportul cu numarul L-10844 din 18.08.2005 se solicita negocierea cu o singura sursa si incheierea contractului de prestari servicii cu firma SC Titan Edilitara SRL", ne-a precizat sursa citata mai sus.

COINCIDENTA. Directorul general al societatii comerciale norocoase, Stefan Fusea, este un foarte bun si vechi prieten al sefului Armatei, generalul Eugen Badalan, din Braila, locul de bastina al primului general. La locul de munca al acestuia, Statul Major General, faptul ca firma SC Titan Edilitara SRL a primit cadou un contract de 306.364 euro are explicatii care tin evident de securitatea NATO: "Cu privire la modul in care a fost selectionata firma care a asigurat hranirea efectivelor participante la exercitiul «DEMEX 2005» va facem cunoscut ca, pe baza celor convenite in cadrul conferintelor de planificare a exercitiului, desfasurate cu participarea reprezentantilor NATO si ai tarilor participante, s-a convenit ca pentru toate activitatile organizate sa fie asigurate cu prioritate cerintele de securitate, protectie, paza, in conformitate cu reglementarile in vigoare. De aceea, unul din criteriile aplicate in selectia firmelor care puteau asigura hranirea l-a reprezentat detinerea avizului specific de securitate". Ceea ce nu mai spune Statul Major General, unde sef este generalul Eugen Badalan, este ca unitatile Armatei romane sunt hranite de zeci de firme private, care au si ele acest aviz de securitate. Stefan Fusea a refuzat sa comenteze supozitia ca tocmai prietenia sa stransa cu seful Armatei a favorizat "tunul" de 300.000 euro.

LOCTIITORUL. Mai mult, aflam de la compartimentul de relatii publice al SMG ca "in prima faza s-a luat in calcul asigurarea hranirii de catre agentul economic al fiecarei unitati militare participante, insa conditiile specifice existente in Poligonul Cincu, respectiv un singur bloc alimentar si o singura sala de mese cu facilitatile de infrastructura aferente, au facut imposibila angrenarea in aceasta activitate a mai multor agenti economici". "In aceste conditii s-a convenit ca principal criteriu de selectie asigurarea hranirii tuturor participantilor de catre agentul economic al unitatii militare care avea cele mai mari efective prezente la exercitiu. Aceasta unitate a fost Brigada 282 Mecanizata din Focsani, care avea peste 1.000 de militari in poligon", a mai spus sursa citata. Compartimentul de relatii publice al SMG ne-a confirmat ca raportul inaintat ministrului la 18 august 2005 nu a fost semnat de generalul Eugen Badalan, care taman atunci isi gasise sa fie plecat, ci de generalul Florian Pinta, loctiitorul sau. Acest general a fost pana nu de mult comandantul Garnizoanei Focsani si comandantul Brigazii 282 din localitate, exact brigada hranita de firma prietenului lui Badalan. Totodata, generalul Florian Pinta a "crescut" in functie o data cu ascensiunea lui Badalan.

ATITUDINE. "Incredintarea directa a unui contract de prestari servicii societatii comerciale Titan Edilitara SRL s-a produs prin eludarea, opinez, voita a procedurilor concurentiale. Logic, fiind o activitate de o asemenea importanta, era cuprinsa din timp in plan, bugetul era aprobat si erau intrunite toate conditiile pentru respectarea intocmai a legislatiei privind declansarea din timp a unei proceduri concurentiale. Cu toate acestea, abia la data de 18 august 2005, cu mai putin de o luna inainte de exercitiu, cand practic nu mai era nici o posibilitate legala de organizare a unei licitatii, ministrului Apararii Nationale i s-a prezentat un raport semnat si argumentat pe «necesitate» de seful Statului Major General, raport in care se solicita incredintarea directa a contractului unei firme, nimeni alta decat SC Titan Edilitara SRL", ne-a declarat generalul Mircea Vasilescu, seful Directiei Audit Intern din MApN.

Acesta a mai precizat ca "structurile abilitate in a se exprima la acea data pe procedura nu aveau de ales decat sa-si asume responsabilitatile aferente ale compromiterii exercitiului multinational sau sa subscrie la abilul scenariu al Statului Major General si nici ministrul Apararii Nationale nu a avut alta optiune, deoarece nu-si putea permite sa compromita exercitiul multinational". Si seful Directiei Audit Intern din MApN sustine ca "este de notorietate prietenia inca dinaintea revolutiei si legatura de cauzalitate a familiei Badalan cu patronul acestei firme, nimeni altul decat Stefan Fusea, cu care nu ezita a se afisa permanent in locuri publice".

In acelasi timp, Mircea Vasilescu a tinut sa sublinieze ca "printr-o astfel de incredintare directa, in care, logic, neexistand concurenta, principiul de baza care a fost incalcat, s-au acceptat cu usurinta preturile determinate unilateral" si a estimat un profit net al firmei SC Titan Edilitara SRL numai pentru acest exercitiu de peste 20.000 euro, "suma care, probabil, in conditii concurentiale era cu totul alta".

POZITIE
"Incredintarea directa a unui contract de prestari servicii societatii comerciale Titan Edilitara SRL s-a produs prin eludarea, opinez voita, a procedurilor concurentiale. Logic, fiind o activitate de o asemenea importanta, era cuprinsa din timp in plan, bugetul era aprobat si erau intrunite toate conditiile pentru respectarea intocmai a legislatiei privind declansarea din timp a unei proceduri concurentiale" - General Mircea Vasilescu, seful Directiei Audit Intern din MapN
×