x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cazul Andreea - Bascalie dintr-o tragedie

Cazul Andreea - Bascalie dintr-o tragedie

de Alex Nedea    |    13 Ian 2006   •   00:00
Cazul Andreea - Bascalie dintr-o tragedie

"O avem pe Andreea. Vrem 20 de mii de parai!" Apelul telefonic a fost primit acum cinci zile la numarul de urgenta 112.

Miercurea Ciuc
"O avem pe Andreea. Vrem 20 de mii de parai!". Acesta este unul din telefoanele pe care Politia harghiteana le-a primit in cazul Andreea Simon. Alarme false, opere ale unor infantili, care dau de lucru inutil anchetatorilor.

Un apel la 112 a pus pe jar alaltaieri politia harghiteana. O voce de barbat spunea in receptor raspicat: "Am gasit-o pe fata disparuta". Apoi urma o voce plansa a unui copil care se prezenta: "Sunt Simon Simona Andreea".

COPILARII. A fost identificat numarul de mobil de pe care fusese facut apelul. Dupa cinci minute, chiar seful Inspetoratului Judetean de Politie a sunat la numarul respectiv si a pretins ca il cauta pe unul, ... "Nicu". Cel care a raspuns la telefon a cazut repede in capcana: "Nu e Nicu". "Dar cine e?". Atat i-a trebuit comisarului-sef, sa afle unul din numele celor implicati. Apoi, dupa cateva minute, dandu-si seama ca are de a face cu un copil, politistul i-a bagat in ochi ofeta: "Vezi, iti fac credit la mobil, mai vorbim". Asa a reusit sa prelungeasca discutia pana a ajuns ca si cel apelat sa il roage pe politist: "Ma mai sunati si diseara". Doar cu un singur telefon s-a rezolvat enigma apelului: doi pustani de la o scoala ajutatoare din Harghita s-au gandit sa faca o poanta.

MAREA TAMPENIE. "O avem pe Andreea. Vrem 20 de mii de parai". Acesta a fost un alt apel care dadea sperante anchetatorilor. O revendicare a unor idioti care au complicat inutil treaba politiei. Pentru a rezolva cazul, cei doi ofitei experimentati, trimisi de la IGP pentru a da o mana de ajutor celor de la Harghita, au plecat de urgenta din Miercurea-Ciuc in Capitala. S-au identificat persoanele care au sunat. Doi tineri din Bucuresti. Nu puteau fi insa verificati fara mandate de perhezitie de la procuratora. Alta asteptare, alta bataie de cap! In urma perchezitiei, la domiciliu celor doi nu s-a gasit nimic. Tinerii au recunosut imediat ca a fost o "poanta". O poanta care a tinut ancheta in loc si a tinut ocupati unii din cei mai importanti oameni care coordoneaza ancheta pentru ca cei doi, aflati la distractie la munte, au vazut afisul Andreei in Poiana Brasov si s-au gandit sa faca o glumita. Desi numele acestor "pontosi" ar trebui facute publice, ca oamenii din jur sa vada cat de "inteligenti" sunt si ce le poate pielea, politia, care a muncit in zadar din cauza lor, le protejeaza identitatea. Si ei sunt cetateni ai Romaniei...

Pe langa aceste doua cazuri de "ciuci", cum le zic po-litistii de aici pistelor false, mai exista cateva telefoane pe care, din motive de securitate, nu le putem face inca publice. "Astfel de telefoane ne afecteaza ancheta. Ne ia o gramada de timp, implicam automat 2-3 echipe care in acest timp ar fi putut fi folosite in alta parte. Orice informatie trebuie verificata pana la capat. Astfel de oameni risca insa o amenda de pana la 20 de milioane de lei", ne-a spus seful IJP Harghita, comisarul-sef Sandu Radu Moldovan. Pentru cei care detin intr-adevar informatii care ar putea ajuta la gasirea Andreei Simon acum, Primaria Miercurea-Ciuc ofera o recompensa de 50 de milioane de lei.

DE FORMA. In fostul abator, cautarile au fost pe fuga

VERIFICARI. Ieri dimineata, la 10:30, 20 de politisti si jandarmi au continuat scotocirile prin imprejurimile orasului, cautari ce au inceput din primele zile de dupa disparitie. Pe un ger de - 20 de grade, oamenii au format un sir de cateva sute de metri si au pornit pe un camp cu zapada pana la genunchi. Era una din putinele zone de periferie care ramasesera neperiate. Sansele de a gasi vreo urma erau reduse si din pricina faptului ca, intr-o luna de la disparitia fetei, a tot nins pe acolo de vreo trei-patru ori. Politistii au mers in curtile care pareau suspecte. Au intrat in ograda unor ciobani. Vreo 20 de suflete locuiau in bordeie minuscule. Unul din subinspectori a cerut voie sa arunce un ochi prin casa. A intrat intr-o sufragerie in care nu incap 10 oameni. Intr-un colt, pe un scaun, o femeie care statea in intuneric, tinand un bebelus in brate si balanganindu-se din mijloc inainte si-napoi. "E bolnava cu capul", a spus unul din ciobani, si ne-a dus intr-un dormitor unde in mijloc trona o drujba. Oamenii legii au verificat ieri mai multe case cu familii sarace. Nici un localnic nu stia de Andreea mai mult decat aflase de la televizor.

HOITUL. Cum te departezi de orasul Miercurea-Ciuc, urmele de lupi din zapada, mari cat jumatate de palma, se inmultesc. La un moment dat, adjunctul sefului Inspectoratului de Politie din Miercurea-Ciuc a vazut la un kilomeru distanta, pe zapada, un stol de ciori adunate ciorchine: "Un hoit!". Era un cerb, mare cat un taur, sfasiat si golit de organe. Lupii l-au doborat, un semn care a sters si mai mult banuiala ca fata, daca s-ar fi departat singura de oras, ar fi putut supravietui. "Asa cum am gasit hoitu’ asta, asa am fi gasit-o si pe fata", a spus subofiterul.

IN ZADAR. In cazul Andreea Simon, au fost cautate toate imprejurimile orasului Miercurea-Ciuc

CAUTATA LA ABATOR. Dupa doua ore de batut campii, politistii au intrat intr-un fost abator, acum parasit. Zeci de camere uriase, o cladire unde ar fi incaput la un loc si Politia, si Prefectura, si Primaria din Miercurea Ciuc, a fost scotocita de 20 de oameni cam in 15 minute. Nu exista nici un fir ca acolo ar fi fetita, iar cautarile au fost facute pe fuga si fara spor....

Pe masura ce trece timpul, pistele anchetatorilor se elimina rand pe rand. Deocamdata pot aparea si rasturnari de situatie. Anchetatorii o vor supune zilele urmatoare pe mama fetitei la testul poligraf pentru a fi convinsi ca femeia nu minte. Mama Andreei ne-a povestit ca fata obisnuia sa vorbeasca pe Intenet cu diversi colegi de-ai ei. Insa de un an nu a mai avut Internet. Totusi, anchetatorii au obtinut ieri un mandat de perchezitie informatica a calculatorului fetitei. Investigatia poate fi facuta numai de catre un specialist in domeniu, la Brasov.

RISCURI
"Astfel de telefoane ne afecteaza ancheta, dar trebuie verificate. «Glumetii» pot lua o amenda de 20 de milioane de lei"
Sandu Radu Moldovan
Seful IJP Harghita

Pentru a preveni disparitia copilului tau


FII PRIETENUL LUI! ©Invata-ti copilul sa nu intre in discutie cu persoane straine ©Sa nu accepte bunuri, cadouri sau dulciuri de la persoane pe care nu le cunoaste ©Sa nu insoteasca persoane necunoscute indiferent de locul unde este invitat copilul, mai ales daca locul respectiv este neiluminat, dosit ©Nu da copilului sume mari de bani sau obiecte de valoare cum ar fi telefonul mobil, bijuterii. Daca totusi tii neaparat sa le poarte, spune-i sa nu le tina la vedere ©Invata-ti copilul sa nu invite persoane necunoscute in locuinta sau sa nu le permita accesul atunci cand acele persoane solicita ©Pe timpul noptii nu-ti lasa copilul nesupravegheat pe strada sau nu-l trimite la cumparaturi ©Spune-i ca la terminarea orelor de curs sa nu se intoarca niciodata singur de la scoala, ci in grup, impreuna cu alti colegi, sau sa nu foloseasca drumuri neiluminate sau dosnice.

DACA TI-A DISPARUT COPILUL... ©Actioneaza imediat, nu astepta sa treaca timpul ©Daca iti lipseste copilul de acasa, cauta in apartament, verificand dulapurile, sub paturi, debaralele, pivnite, subsoluri, sau in oricare alte locuri, unde copilul tau s-ar putea ascunde sau ar putea cadea ©Daca tot nu il gasesti, anunta imediat unitatea de politie cea mai apropiata sau suna gratuit la numarul de urgenta 112 ©Daca a disparut in timp ce va aflati intr-un magazin, anunta agentul de paza al magazinului respectiv si chiar personalul magazinului. Apoi, imediat, anunta cea mai apropiata unitate de politie sau suna la numarul de urgenta 112 ©Cand sesizezi evenimentul la Politie, comunica numele copilului, data nasterii, inaltimea, greutatea sau oricare alte elemente si semne particulare ce pot ajuta la identificarea de urgenta a copilului. Anunta de asemenea, momentul in care ai constatat disparitia ©Cere ca numele copilului si datele de identificare sa fie introduse de urgenta in baza de date cuprinzand copii disparuti.

(Nota Jurnalului National - Solicita Politiei ca fotografia si semnalmentele copilului sa fie urgent difuzate presei, ca el sa poata fi recunoscut si salvat la timp)
Sursa: Inspectoratul General de Politie
×
Subiecte în articol: special andreea copilul