Referendumul nostru a stărnit pasiuni inclusiv in presa străină, comentariile fiind dintre cele mai diverse. Unul atrage atenţia insă: cel din The Economist.
Referendumul nostru a stărnit pasiuni inclusiv in presa străină, comentariile fiind dintre cele mai diverse. Unul atrage atenţia insă: cel din The Economist.
Politica foştilor comunişti poate fi uneori explicată ca o confruntare intre pungaşi, fantome şi idioţi, această afirmaţie, deşi insultătoare, fiind grăitoare pentru lupta care a dus la referendumul pe tema demiterii preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, comentează The Economist in ediţia online, citat de Mediafax. Publicaţia britanică relatează despre referendumul din Romănia, realizănd in acelaşi timp un comentariu critic la adresa situaţiei politice de la Bucureşti.
"Chiar şi cei mai apropiaţi susţinători ai lui Traian Băsescu au greutăţi in a lăuda metodele adoptate de fostul căpitan de marină. El a renunţat la consilierii săi şi a ales să se implice in lupte de necăştigat. Traian Băsescu duce o politică externă independentă, ciudată şi depinde intr-o măsură prea mare de serviciile secrete din Romănia, foarte puternice şi doar pe jumătate reformate", comentează The Economist, adăugănd că, pe de altă parte, Traian Băsescu s-a plasat in fruntea cauzei cruciale a combaterii corupţiei, in timp ce, prin contrast, oponenţii săi au abordat subiectul folosind un limbaj dual, demn de epoca comunistă.
INGRIJORĂRI. La răndul său, Financial Times vorbeşte despre incercarea lui Băsescu de a-şi relua funcţia, afirmănd că in jurul demiterii sale s-au "concentrat ingrijorările legate de capacitatea ţării de a-şi indeplini promisiunile pe care le-a făcut cănd a aderat la UE la inceputul acestui an". "Căţiva observatori cred că o victorie a lui Băsescu va alimenta sentimentul tot mai puternic la Bruxelles şi in alte capitale ale UE, că agitaţia politică şi eşecul continuării luptei anticorupţie in Romănia şi vecina ei Bulgaria fac ca procesul de extindere a UE să pară foarte defectuos", comentează sursa citată.
PERICULOS SAU NU? "Alegătorii vor trebui să decidă dacă Băsescu este un pericol pentru democraţie sau un erou politic, care face presiuni pentru o guvernare innoită şi bună", comenta ieri BBC. Pentru Bloomberg, "preşedintele suspendat al Romăniei, Traian Băsescu, va căştiga probabil reinstalarea in funcţie in referendumul de sămbătă, după cum arată sondajele, prelungind o criză care a paralizat sistemul politic al ţării de la aderarea la UE". "Sondajele au sugerat că Traian Băsescu va căştiga votul de sămbătă, care ii va reda legitimitatea de preşedinte şi de şef al Coaliţiei de centru-dreapta. Dar unii observatori spun că scena politică va rămăne confuză la cinci luni după aderarea la UE", comentează şi Deutche Welle.