DECEMBRIE 1989 - 15 ANI DE LA REVOLUTIE
Gelu Voican Voiculescu dezvaluie ca revolutionarii adunati in "completul de judecata" care a decis condamnarea lui Ceausescu la moarte, chiar inainte de proces, au deliberat in baia fostului ministru al Apararii din sediul MApN, de frica teroristilor si a microfoanelor Securitatii.
DECEMBRIE 1989 - 15 ANI DE LA REVOLUTIE
|
.
.
Soarta lui Ceausescu, decisa in baia lui Milea
JUDECATORUL - Gelu Voican Voiculescu dezvaluie culisele condamnarii dictatorului
MARIUS TUCA
Multa vreme dupa zilele lui decembrie â89, Gelu Voican Voiculescu a fost considerat unicul "gropar" al Ceausestilor. In interviul pe care ni l-a acordat rememoreaza minutele in care s-a decis impuscarea cuplului dictatorial.
IN DIPLOMATIE. Gelu Voican Voiculescu a fost
recompensat pentru faptele sale din decembrie 1989
|
Jurnalul National: Domnule Gelu Voican Voiculescu, cand ati aflat ca sotii Ceausescu au fost prinsi?
Gelu Voican Voiculescu: Am aflat in seara de 22 decembrie. Circulau atunci o multime de zvonuri, si una dintre variante era ca sunt la Targoviste. Nu o puteam credita mai mult decat pe celelalte.
Cea mai rară și mai stranie pasăre de curte. Cum arată găina cu carne neagră, care costă 2.200 de euro
Citește pe Antena3.ro
Unde si cu cine erati cand ati aflat?
In Comitetul Central. In imbulzeala si emotia de atunci nu pot sa imi dau seama exact cine mai era.
Am inteles ca ati aflat de la generalul Victor Athanasie Stanculescu.
Discutand cu generalul Stanculescu, putin mai tarziu in acea noapte, la MApN, am aflat ca faptul ca erau la Targoviste e chiar adevarat. Pana atunci auzisem "n" variante: ca sunt la Pitesti, ca sunt la Slatina, ca sunt in Bulgaria, si nu puteam sa credem nimic. Cand am aflat de la general ca ei sunt la Targoviste, lucrurile au capatat alta perspectiva. Aveam confirmarea autorizata ca sunt prizonierii unui regiment la Targoviste. Sursa principala la acele ore era televiziunea. Si de la ce se vedea la televizor se transmiteau informatiile din gura in gura.
"Partida inca nu era jucata"
Dar informatia nu ati primit-o de la televizor, ci de la generalul Stanculescu, care primise un raport de la colonelul Kemenici.
Discutand cu generalul, eu mi-am exprimat ingrijorarea ca, atat timp cat nu se stie unde sunt cei doi, partida nu e inca jucata. El mi-a dat confirmarea ca din toate zvonurile acelea, unul era adevarat.
Am aflat ca in momentul in care Nicolae si Elena Ceausescu au incercat sa plece cu elicopterul spre zona Pitesti au fost avertizati ca, daca nu asteapta sa fie incadrati de doua elicoptere, vor fi doborati. Cine putea sa dea un astfel de ordin?
Ce pot sa spun, fara sa fiu sigur, este ca, vrand sa coboare la Boteni, existand o atmosfera potrivnica lor, comandantul de acolo, parca Suciu, le-a spus sa nu coboare acolo pentru ca parasutistii au spus ca ii omoara imediat. Cu incadrarea e prima oara cand aflu.
Sunt informatii care vin din elicopter. Vreau sa imi spuneti in ce moment era format polul de putere din Comitetul Central, din jurul lui Ion Iliescu.
La Comitetul Central nu s-a putut constitui nici un pol de putere din cauza focurilor de arma si a zvonurilor ca ar fi cladirea minata. Noi ne-am dispersat de acolo si ne-am reintalnit in aceeasi seara la MApN. De acolo ne-am dus la Televiziune si am redactat Comunicatul catre tara. Din acel moment, cand domnul Ion Iliescu a citit comunicatul la televiziune, in jur de 9:00 seara, in ziua de 22 decembrie...
INSTANTA. Gelu Voican Voiculescu era unul dintre cei care stia de executia cuplului Ceausescu
|
Presiunea teroristilor
Dupa comunicat unde ati plecat?
Din cauza presiunii teroristilor, despre care nu discutam ce au fost si cum au fost, dar care exercitau o presiune asupra noastra, am tot pendulat intre televiziune si MApN. Daca ne mutam la un etaj al televiziunii, asupra acelui etaj se tragea. Eram obsedati ca suntem urmariti.
Dupa Comunicat, care stabilea polul de putere oficial al statului, una dintre problemele cele mai importante era a sotilor Ceausescu.
Din grupul de semnatari a ramas un nucleu care a functionat ca un Comitet Executiv al CFSN-ului si eram mereu hartuiti. Problema se punea astfel: pe de o parte, trebuia sa dam curs unui deziderat national, al oamenilor care urlau pe strada "Moarte lui Ceausescu". In al doilea rand, exista presiunea teroristilor, care au incetat focul cand s-a anuntat ca Ceausescu a cazut. Noi ne-am gandit atunci ca, daca Ceausescu nu ar mai fi, atunci ei nu vor mai avea de ce sa reziste si pe cine sa apere. Si ne mai gandeam ca daca nu ii omori tu pe ei, te omoara ei pe tine.
Bun. Spuneti-mi daca ati mai discutat despre asta in noaptea de 22.
Pana s-a luat hotararea care a dus la proces, au fost nenumarate deliberari.
Care erau formulele dezbatute si cine le sustinea?
Eu mergeam pe formula eliminarii. Cel care a rezistat cel mai mult a fost Ion Iliescu. El n-a agreat ideea executarii. Spunea ca romanii merita ca opresorii sa fie judecati intr-un proces lung. Ceilalti spuneau: "Ori noi, ori ei".
Cine erau ceilalti?
Petre Roman, Silviu Brucan, Montanu, Mihai Ispas, Nicolae Radu.
Ce spunea Petre Roman?
In final, a fost pentru.
Cand ati luat decizia?
Pe 24. La un moment dat, am fugit din Televiziune in extremis, ca s-a tras spre noi, era o presiune fantastica. Pe de alta parte, colonelul Kemenici de la Targoviste voia sa vina cu o coloana de blindate sa ii aduca aici, era complet depasit de evenimente si voia sa scape de ei. Acum, ca il cunosc, imi dau seama ca asta ar fi facut. Atunci, nu puteam sti daca nu se va produce o rasturnare si daca nu vine ca sa il repuna pe Ceausescu.
Deci erau doua categorii de pareri: eliminarea si procesul lung. Existau si alte pareri?
Ion Iliescu spunea ca nu putem incepe un regim nou, al legalitatii, cu o crima. In final, cu cat riscurile si presiunea s-au agravat, lumea s-a raliat. Ion Iliescu a cedat cand cineva, nu mai stiu cine, probabil cu formatie juridica, a propus formula procesului. A spus: "Da, domnule, nu ii omoram ca pe Mussolini. Uite, va fi un proces si in baza unei judecati ei vor fi condamnati". Nu imi mai aduc aminte cine era. Stiu ca tot acea persoana a scris pe o pagina jumate sau doua decretul de instaurare a Tribunalului Militar Exceptional, facut pentru judecarea celor doi. Ion Iliescu l-a transcris, l-a comprimat si a iesit decretul pe care l-a semnat in calitate de presedinte al CFSN.
Pe data de 24 s-a luat hotararea eliminarii lui Nicolae si a Elenei Ceausescu. Unde erati?
La MApN. Eram intre 7 si 11 persoane si decizia s-a luat in unanimitate. Era dupa-masa.
Cine era acolo?
Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Silviu Brucan, Petre Roman, Mihai Ispas si aici ma opresc, pentru ca eu am crezut, de exemplu, ca a fost si Mazilu, si persoana mi-a spus ca nu era in acel moment. Unii mai plecau, unii mai veneau... Decizia a durat foarte mult. S-a spus ca discutam in closetul lui Vasile Milea. Nu e adevarat. Discutam in baia lui Milea. Obsedati de ascultari cum eram, dadeam drumul la apa..., iar discutiile au fost doi cate doi.
De ce?
Pentru ca nu incapeau mai multi. Cand s-a obtinut un consens, ne-am asezat la masa, s-a scris hartia si s-a convenit ca asta e solutia pe care o vom urma. A doua zi dimineata a fost chemat generalul Stanculescu, la ora 9:00, si i s-a spus ce are de facut.
El nu a participat la discutii?
Nu.
Deci se hotarase judecarea si executarea lor.
Nu executarea. Se subintelegea, dar totul ramanea la latitudinea instantei. Stiam cu totii ca, la imensitatea vinelor pe care le aveau cei doi, hotararea nu putea fi decat asta, dar nimeni n-a pronuntat asta.
Va contraziceti. Nu ati spus mai devreme ca cele doua variante erau eliminarea si procesul lung?
Cum sa spun, a fost argumentul cu care l-am convins pe Ion Iliescu ca instanta va decide sfarsitul lor, si doar asa a acceptat.
CONDAMNATI. Nicolae si Elena Ceausescu au murit de Craciun, fiindca revolutionarii "pierdusera sirul zilelor"
|
"Stanculescu s-a ocupat de partea tehnica"
Cand l-ati chemat pe Stanculescu, el a decis cine va face parte din completul de judecata?
El s-a ocupat de pregatirea tehnica. A durat foarte mult si, in loc sa plecam imediat, am plecat abia la ora 12:00.
Atunci, in ultimul moment, acest grup din CFSN m-a delegat pe mine sa merg acolo ca participant la Revolutie. Nu mi-a facut nici o placere si nu m-a aranjat deloc, dar nu aveam ce face. A trebuit sa ma duc, pentru ca una e sa discuti abstract, alta e sa fii la fata locului. Procesul a avut loc pe la ora 15:00, iar executia, la 16:30, nu mai stiu.
Atunci, in ultimul moment, acest grup din CFSN m-a delegat pe mine sa merg acolo ca participant la Revolutie. Nu mi-a facut nici o placere si nu m-a aranjat deloc, dar nu aveam ce face. A trebuit sa ma duc, pentru ca una e sa discuti abstract, alta e sa fii la fata locului. Procesul a avut loc pe la ora 15:00, iar executia, la 16:30, nu mai stiu.
Cum de ati decis ca procesul sa fie pe 25, de Craciun?
Nici macar nu ne-am dat seama. Pierdusem sirul zilelor. Noi am spus "Maine". Nimeni n-a evocat chestiunea ca e Craciunul. Mi-am dat seama abia in 25, dar era prea tarziu.
A existat la vreun moment dat ideea de a-i impusca cineva, pur si simplu, in timp ce erau la unitatea militara a lui Kemenici?
Asta a fost varianta pe care nu a dorit-o Ion Iliescu, care nu a vrut sa se comita o crima, o executie fara nici un fel de act juridic.
Dintre cei care au plecat pe 25 la Targoviste, doar dumneavoastra si generalul Stanculescu stiati de ce va duceti acolo?
Cred ca si Virgil Magureanu stia.
El cum a aparut?
In ultimul moment, mi-a spus Ion Iliescu daca nu am nimic impotriva sa vina si Virgil Magureanu. El venise ceva mai tarziu si nu intrase in echipa executiva a CFSN-ului.
Cine i-a spus domnului Magureanu de ce mergeti acolo?
Nu stiu. Cred ca eu. Trebuie spus ca in timpul deliberarii, nimeni nu s-a dus peste completul de judecata sa le sugereze....
Ei, le mai trimiteati biletele in timpul procesului.
Asta lui Dan Voinea, ca sa grabeasca procesul.
Sa ajunga mai repede la executie.
Evident, pentru ca aveam obsesia ca vom fi atacati si acolo.